Uniek in Pattaya, Wolf’s Kauna

Door Eric Van Dusseldorp
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
31 maart 2024

Tevreden kijkt de Duitse ondernemer Wolf Wolff naar wat zijn levenswerk moet worden: een kauna in Pattaya, die op het punt staat open te gaan.

Hij verwacht er veel van, reden om niet nu al te breed uit te pakken, want een te grote toeloop in de eerste dagen… daar ontbreekt de ruimte voor. De uitbater verwacht de eerste paar weken zelfs een voordeurbeleid te moeten voeren.

Omgekeerde sauna

Wat is een kauna? Wolf (eigenlijk is zijn voornaam Wolfgang, maar sinds zijn lagere school noemt iedereen hem Wolf, mede gezien de combinatie met zijn achternaam) legt uit.

“Een kauna is het omgekeerde van een sauna. In plaats van 80-90 graden Celsius is het er 30-40 graden onder nul.”

“Zozo, dat klinkt origineel. Hoe ben je daar zo op gekomen?”

De gezette Beier schraapt zijn keel. “Dat is wel grappig. Ik ging naar een sauna, maar het was buiten al vijfendertig graden. In de schaduw. Ik was al, verdammt noch mal, oververhit en redelijk bezweet en verlangde eigenlijk meer naar een vrieskoude ruimte. Dat bleef in mijn Kopf zitten en uiteindelijk ben ik met een creatieve aannemer gaan praten. En, kortgezegd, zo ontstond Wolf’s Kauna.”

IJsbad is te koud

“Maar… de meeste sauna’s hebben al een ijsbadje met water van nul graden en zelfs ijsblokken.”
Wolf: “Ach so… Maar veel mensen vinden dat dan weer te koud. Bovendien moet je je eerst douchen als je bezweet uit een sauna komt. Dan is je lichaam alweer op temperatuur en voelt het water gewoon weer aan zoals het is: koud als ijs. Mensen vinden dat niet prettig. Lucht van 30-40 graden onder nul voelt toch milder aan.”

“Dus… als je wilt verkleumen, ga naar Wolf’s Kauna?”

Wolf: “Ach nein. We hebben naast de kauna ook een klassieke saunaruimte en een stoombad. Daarnaast een jacuzzi met water van 42 graden en een klein zwembad. Dus je kunt na de kauna meteen de jacuzzi in, of wisselen met de sauna. Je kunt ook beginnen met de sauna en dan de kauna in.”

Eigen verantwoordelijkheid

“Is het niet een beetje gevaarlijk, zo’n ijskoude ruimte?”

Wolf: “Mensch, net als de sauna is de kauna er voor volwassenen. Wordt het te koud, dan ga eruit, net als bij de sauna als het je te heet wordt. Eigen verantwoordelijkheid. En in het extreme geval dat iemand onwel wordt, dan is er wel sociale controle omdat er in de regel meer mensen in de ruimte zitten. Du bist niemals alleine. Wat dat betreft is er geen verschil tussen een kauna en een sauna. Heb je toch twijfels, praat dan gerust eerst met je arts.”

“Hoelang kun je eigenlijk in zo’n kauna blijven zitten?”
Wolf: “Na zo’n vijf minuten ben je al aardig kaltgestellt. Heb je wat meer Ausdauer, dan is zo’n zeven minuten te doen. Alleen met een flinke kadaverdiscipline is tien minuten haalbaar. Maar dan zou ik er zeker uit gaan.” 

Hete pepers of massage

“Wauw, dat klinkt spannend en op een of andere manier ook wel een beetje Duits. Maar wat te doen als blijkt dat je toch iets te lang in de kauna hebt gezeten?”

Wolf: “Bij de toegangsdeur staat een schoteltje met hete pepers. Deze zijn gratis voor iedereen beschikbaar. Mocht je het te koud hebben, dan doen deze pepers wonderen. Je mag ze ook nemen voordat je de kauna binnengaat. Maar er is een tweede optie.” Wolf wijst naar een lieftallige Thaise jongedame. Ze lacht innemend zoals alleen Thaise jongedames dat kunnen. “Piak is masseuse en zorgt ervoor dat bevroren ledematen binnen een kwartier weer doen wat ze moeten doen. Kost maar honderd baht. Empfholen!”

“Is er bij de opzet van de kauna rekening gehouden met de eisen die de huidige vraagstukken rond biodiversiteit en klimaatverandering met zich meebrengen?”

Wolf: “Scheisse, als de deur van de kauna opengaat, komt er koude lucht naar buiten, wat gunstig is voor het klimaat. We hebben Extinction Rebellion op bezoek gehad en ze waren dik tevreden.”

Info

Wolf’s Kauna bevindt zich aan de Central Pattaya Road, honderd meter van de splitsing met Soi Buakhau en gaat begin volgende maand open.

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 21.00. Toegangsprijs 250 baht, inclusief hete pepers.

Afbeelding: Bing Image Creator

18 reacties op “Uniek in Pattaya, Wolf’s Kauna”

 1. Frans zegt op

  Leuke 1 april grap. Krijg er dr bibbers van. 555

 2. Atlas van Puffelen zegt op

  Ging vroeger inmiddels al 25 A 30 jaar terug vrijwel wekelijks naar de sauna het grootste gedeelte van het jaar met een maatje.
  Ooit wel eens in een sauna geweest waar men dit ook had,Kauna, Pijnacker dacht ik.
  Omgebouwde koelcontainer voor de snijbloemen was het eigenlijk.
  Het had wel wat zelfs in het koude Holland.

  Succes.

  • klaasje123 zegt op

   1 april weetje wel!!

 3. JosM zegt op

  Goede 1 april mop Kauna….

 4. Mark L zegt op

  Ik gok dat dit wunderschone experiment zijn koelceldeuren opent – en weer snel sluit – op de beladen datum van 1 april (en dan bedoel ik niet Tweede Paasdag…)

 5. Roger zegt op

  Och, mooie 1 april grap zou ik zeggen.

 6. Cornelis zegt op

  Na het lezen van het artikel moest ik toch even naar de kalender kijken voor de juiste datum…….

 7. Henk zegt op

  Het idee is niet helemaal nieuw. In Chiangmai is het gemeentebestuur van plan om tijdens de Songkran-festiviteiten die er 10 dagen zullen duren, bij de ingang van de Oude Stad ter weerzijden van de Tha Phae Gate koelfaciliteiten te plaatsen. Het zijn omgebouwde toiletcabines, zoals in Nederland te zien tijdens popfestivals. Het gaat namelijk om gevoelstemperaturen van meer dan 40 graden C, dat met watergekletter niet is te minderen. Chiangmai verwacht miljoenen extra toeristen nu Unesco de oude stad op een werelderfgoedlijst heeft geplaatst. https://thethaiger.com/news/national/songkran-festival-in-chiang-mai-to-draw-in-millions-of-tourists

 8. Emiel zegt op

  Hallo, is er een website of Facebook pagina bekend? Ik vind nog niks op Google.
  Groetjes

  • Rob zegt op

   Mensen kijk eens naar de datum…………………….. er zit een kikker in je bil

 9. Willem zegt op

  Haha, al eens naar de datum gekeken vandaag?

 10. carlo zegt op

  1 april?

 11. John Chiang Rai zegt op

  Ik neem aan dat 1 April de opening is.

 12. George zegt op

  Goed dat het 1 April is

 13. Eric van Dusseldorp zegt op

  Ik vraag me af, of die kauna niet gewoon een geweldig goed idee is.
  Zeker in combinatie met een sauna en ter vervanging van het ijsbad.
  Als ik een jonge ondernemer was, zou ik overwegen erin te stappen. Het is meteen wereldnieuws en iedereen wil het wel eens proberen.

 14. Mike zegt op

  In het oude Olympisch Stadion in Amsterdam zit daadwerkelijk zo’n faciliteit. Mag je voor een flink bedrag een paar minuten in -40C staan. Zou erg goed zijn tegen allerlei aandoeningen en blessures. Ook sporters gaan na een inspanning vaak in een ijsbad zitten. Mijn portie gaat heel genereus naar Fikkie

 15. Willem zegt op

  Onsen en Spa heeft een ijs cabine staat altijd aan ik heb er nog nooit iemand in zien zitten.
  Prachtige sauna met een telex ruimte met een verwarmde vloer .
  Het is er altijd heel rustig.
  Prijs 750 bath

 16. peter zegt op

  Kan een 1 april grap zijn , maar in walkingstreet pattaya is al zo’n ding waar ge in kunt , ik denk een min 20 graden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website