Twijfels en parallellen

Door John D. Kruse
Geplaatst in Column, Leven in Thailand
Tags:
4 november 2015

Na een artikel met als onderwerp prostitutie te hebben gelezen op Thailandblog, ben ik me gaan afvragen of dat het meest opmerkelijke is wat de buitenwereld en vooral familieleden en kennissen in de lage landen, er normaal gesproken van denken te weten.

Seks is inderdaad overal! Kijk maar naar het immense aanbod op internet; sites die overigens steeds meer door de Thaise junta worden geblokkeerd! Dat is wat mij ergert; de hypocrisie, het zich anders willen voordoen. Dat zaait twijfel.

Voor zondagmorgen 1 november, hadden we ons voorgenomen om naar een grondstuk te gaan kijken, waarvoor we ongeveer twee jaar geleden al, met de rot van Sattahip naar Kram waren gereden. Maar nu wonen we ter plaatste dus volstaat de fiets wat mij betreft! Knuffellief gaat toch op vier wielen want er moet nodig drinkwater worden gekocht. Heb dat zelf voorgesteld om van het moet dát nou, gevoel af te zijn. Ben ook wel benieuwd wat zij er van vindt, nadat ik zaterdag heb vastgesteld, dat de grondstukken zijn opgehoogd en dat er warempel langs deze landweg elektriciteit is aangelegd.

Alhoewel een paar honderd meter vanaf de doorgaande weg uit de richting van het monument Sunthorn Phu, is het een prachtige plek met vrij zicht op de waterrijke omgeving en de heuvels bij Klaeng. We bellen het mobiele nummer wat op de gele banier staat, en tot onze verbazing blijkt de eigenaar nog steeds de jonge Duitse man uit Pattaya te zijn. De prijs is onderhand flink gestegen. U vraagt zich af; waarom weer op zoek? Dat is een lang verhaal!!

Zie tot mijn schrik dat de afgesproken tijd om bij de massagesalon te arriveren, al is overschreden, dus gaat het vol op de trappers. Had daarvoor op zaterdagnamiddag, een afspraak gemaakt. Voor ik bij de deur kwam stond zij al buiten. Een mooie slanke vrouw met de trekken van een boy, maar zeker was ik niet. Zag ook een man die binnen aan het werk was, dat stelde me gerust. Niets ten nadele van een transgender, maar zou niet goed weten hoe me te gedragen.

Ze staat buiten de bloemen water te geven. “Ik dacht dat je me was vergeten!”, zegt ze lachend. Maak haar duidelijk dat we naar een ‘lok din’ hadden gekeken. “You not want oil?” No, gewoon Thai! Binnen zie ik dat twee personen achter de gordijnen liggen, dus die genieten al van een smeuïge behandeling. Een mevrouw zit in een kuipstoel te wachten. Alle drie, zijn van de Zweedse nationaliteit.

Er verblijven een hele gäng landgenoten in dit deel van Thailand. Na enige verwarring, waar mij om te kleden, ga ik plat op de buik. “Can you turn please?” Laat me het voetenwassen welgevallen, en wanneer zij (ben me nog steeds niet zeker), de spieren aan de binnenkant van het linker been gaat kneden, voel ik een helse pijn. Of ik een ongeluk heb gehad? Nee.., maar heb het de laatste twee dagen al een beetje voelen aankomen. “Wife kick you?” Mai chai!!

Met de tanden op elkaar laat ik haar begaan, en probeer me te ontspannen. Vanachter het gordijn naast mij, zegt een stem.. “Hello.., you were in my sauna yesterday!” Een hand schuift de stof opzij. Oh hello Högen! No friday I was with you! Hij is hier zielsalleen, heeft een groot huis gehuurd en er een stoomsauna gebouwd met een kleine afkoel-pool. Hij moet wel aan het repareren, want ik heb bijna de rechter voetzool verbrand aan lekkend, bloedheet water.

Dan komen de parallellen. Ook in Nederland en België zijn sauna’s maar wel in grote getale; alleen daar gaan we in de blote kont en vaak ook gemengd. Massage geen probleem, maar natuurlijk veel duurder, meestal met sportieve inslag of op aanraden van een arts. Onder, voldoet een handdoek. Hier moet je een hemd en een broek aan, en vervolgens wordt daar vrolijk doorheen gemasseerd. Behalve natuurlijk de olie verslaafden, die voor het geval, worden afgeschermd. Er wordt heimelijk gegiecheld, als het diepe zuchten van de man naast mij aangeeft, dat ie ’t moeilijk heeft.

Rode vensters bij ons, vertellen wat je daar kunt. Hier gaat het met Karaoke, of lastige Ladies op een barkruk, die na prijzige drinks, wel een kamer willen delen. Als jij je bedenkt, worden ze giftig!

Op de fiets in het ‘buitengebied’, zie je de meest onwaarschijnlijke leefsituaties, die je moeilijk aan mensen in Europa kunt uitleggen. Het grote verschil zit’m in de mate van armoede, en de daarmee gepaard gaande onverschilligheid ten aanzien van het vuil wat men om zich heen verzameld. De verdenking voor een duidelijk gebrek aan respect voor het milieu en de natuur, valt op de mensen die ten koste van alles grof geld willen maken en die hun afval droppen of laten liggen, daar waar het zo uitkomt. Waar ken ik dit van? De verantwoordelijken doen niet veel meer dan het wekelijks legen van de blauwe tonnen. Er zijn geen of onvoldoende voorzieningen om bouwschroot af te voeren. Weg is weg, in de berm of een sloot!

Dan komt de twijfel weer, wat ervan te vinden dat het arbeidsloon voorlopig op 300 baht per dag blijft, dat de prijzen stijgen, AIS en True de tarieven voor hun diensten nivelleren naar de verdiensten van de middenmoot en hoger, en dat de spijzen in de visrestaurants van Laem Mae Phim, zeker niet voor de onderlaag weggelegd zijn. Zelf ik heb me voorgenomen er geen gewoonte van te maken, ook omdat het gebodene lang niet altijd, even smakelijk is. Een toerist merkt niet zo snel dat ie wel meer geld kwijt is dan vijf jaar terug, en in ons herkennen ze altijd en immer de falang die een zeer overtuigde Thai lady aan zijn zijde heeft. Zij, hoeft het niet te betalen alhoewel? Ze dragen meestal de broek en de beurs bij zich.

Twijfel is er nog meer over het al of niet willen of kunnen blijven in dit paradijs. Een in Nederland zeer bekende TV presentator, die ik eens tot mijn naaste vrienden kon rekenen, schreef mij twee jaar geleden: “Al denk je het paradijs te hebben gevonden..” hij doelde op Bonaire.. “dan kom je toch bedrogen uit. Er is overal wel wat!”

Hij zei eigenlijk, hét paradijs zul je op deze aarde niet meer vinden! En met wat er nu allemaal in Europa gebeurt, kunnen we misschien maar beter hier blijven. Als we de kans krijgen tenminste!


Wil je meer lezen van John D. Kruse? Bestel dan zijn laatste boek: ‘Niet ja, is Nee’ deze is verkrijgbaar als PDF: www.boekenbestellen.nl/PDF/niet-ja-is-nee/15318 of als paperback: www.boekenbestellen.nl/boek/niet-ja-is-nee/9789492182425

John D. Kruse: De titel is afgeleid van Chai en vooral Mai Chai, en heb ik volledig in Thailand geschreven. Verschillende hoofdstukken hebben het wonen en leven hier als onderwerp, zowel algemeen, als onze specifieke woonsituatie op dit moment. Er wordt veel gedroomd en verteld, maar ook gemopperd. Een kleine honderd pagina’s zijn ingeruimd voor een fictief verhaal. Ook mijn reizen dit jaar naar Spanje (nog steeds een residentie), en
Holland zijn beschreven. Tevens in verband met een nieuwe song Freedom, waarvan tevens een versie in het Nederlands ‘Vrijheid’ dus, verschijnt op iTunes, onder John Deeh. Een artiestennaam die ik al 52 jaar met me meedraag.

We zijn dik drie maanden geleden verhuist van Sattahip naar Kram, (Rayong), 23 km van het Laem Mae Phim strand.

4 reacties op “Twijfels en parallellen”

 1. roopsongholland zegt op

  Goed verhaal en leuke impressie van het gebied rondom kram en lam mae phim.
  Verborgen paradijs en heel rustig van ma tot vrij.
  Kom er zelf al jaren op vakantie met mijn thaise lief en bouw een huisje in klaen.
  Volgend jaar definitief met pensioen en zie uit naar het leven op deze plek in rayong.
  Ook onzeker : zal ik aarden, zal het leuk blijven, zal ik het kunnen betalen.
  Maar de wil om het toch te doen overheerst.
  Probeer qua eten ook eens wassena (2) langs de weg van kram naar de brug prassee.

 2. theo hua hin zegt op

  Het zal ongetwijfeld aan mij liggen maar ik begrijp niets van dit verhaal. Sex, grond kopen, dan opeens sauna,
  dan weer sex, dan fietsen en het milieu, dan zorgen over stijgende en nivellerende prijzen en diensten (???) en tot slot geen paradijs meer…uhh? Ik heb het twee keer gelezen maar soep is het niet geworden…. om ook maar een warrig te eindigen!

 3. John D. Kruse zegt op

  Ja Theo,

  in het leven gaat het nou eenmaal zo!
  Zo doe je dit, en denk je dat, en zo sta je ook zo maar weer in
  de opwindende.., of gewoon de gezapige en alledaagse werkelijkheid.
  Afwisseling moet er zijn!

  Groet,

  John

  • Cornelis zegt op

   Ja, afwisseling moet er zijn, maar een verhaal waarin je van de hak op de tak springt leest niet lekker.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website