HS1A was de officiële roepnaam van Zijne Majesteit de Koning van Thailand. Net zoals enkele andere vorsten in de wereld, met name Juan Carlos, EA1FZ en Koning Houssein van Jordanië JY1, was de Koning van Thailand een radiozendamateur. De RAST, Radio Amateur Society of Thailand, stond onder zijn “patronaat”.

Hij was niet enkel bij name radiozendamateur doch was ook verschillende jaren “radio actief” op zowel de VHF als de HF banden.

Bijna dagelijks doet Lung Addie zijn rondje op de HF banden, enkel in de Morse ( telegrafie ) segmenten en meestal met de antenne gericht naar Europa. Van hieruit is dit 300-320° azimuth.

Als ik hoor dat er propagatie is maak ik enkele verbindingen daar vele radioamateurs Thailand ( HS of E2 ) in de Morse mode best kunnen gebruiken in hun collectie “gewerkte landen”. Dit door het feit dat amateur telegrafisten, actief vanuit Thailand, op één hand te tellen zijn.

Deze namiddag werd mijn aandacht getrokken op de 15m band, 21.022 MHz, door een betrekkelijk zwak signaal met een ongebruikelijke roepnaam… HS70A … zeker die suffix, die alleenstaande A was bijzonder. Een één letter suffix, en dan nog een A, wordt niet zomaar uitgegeven in radioamateurmiddens. HS, daar is geen twijfel over, dat betekent Thailand, 70 is gegarandeerd een “special event station” …. en dan die A op het einde … meer dan reden genoeg om dit nader te beluisteren. En ja, het was vanuit Bangkok, the special event: recommemoration of the King, die, zoals wij telegrafisten noemen, “SK” was. SK betekent Silent Key = overleden.

Nu er nog er bijgeraken want Lung addie wou dit station zeker in de logboek hebben… antenne richting Noord en, ondanks het feit dat de frequentie te hoog is voor zo een betrekkelijk “korte afstand” , weet ik, uit ervaring, dat mijn grondgolf ver genoeg reikt om mij in Bangkok, 550km van hieruit, te kunnen “schrijven”. Het ontvangen signaal was nu sterk genoeg en daar ik het station, waaruit de uitzendingen plaats vonden, HS1AC, het clubstation te Bangkok, ken betreffende vermogen en antennes, moest het met mijn “bescheiden” middelen zeker lukken. Voor kenners: RST was 579 met lichte QSB ( fading ). Daar gaan we dan: HS70A de HS0ZJF, HS0ZJF K. Even wachten en ….. yep BINGO …. HS0ZJF de HS70A cfm ur RST 599 599 FB … HS70A ur RST 579 579 sum QSB QTH Chumphon… tnx 73 es gl.

Gringo, Ronny, Herald en enkele andere, nog zeldzame telegrafisten op het blog hier, zullen dit taaltje wel verstaan en ook de opwinding kennen van een radio operator als hij signalen hoort uit bijvoorbeeld het thuisland. Als hij cq de OST of cq de PCH hoorde …. steeds een bijzonder gevoel die enkel een radio operator telegrafist kent, en nog steeds geldig is, zelfs in deze tijden van moderne communicatie.

….   … .—-   .-     .-.   ..   .–.

Het gezegde “ als elke andere moderne vorm van communicatie faalt, vraag dan een radiozendamateur, die faalt nooit!

Met dank aan E21EIC, Champ, de HS1AC operator van dienst.

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Thaise radiozendamateurs herdenken overlijden van hun geliefde koning.”

 1. Bert Schimmel zegt op

  73 de XUAIA.

  • Bert Schimmel zegt op

   Correctie: het moet zijn XU7AIA

   • lung addie zegt op

    Ben ook in het bezit van een Cambodjaanse licentie: XU7AFU en was met deze call verschillende jaren actief vanuit Cambodja in afwachting van mijn Thaise licensie.
    73 … lung addie

 2. Hans zegt op

  73, de PE1HLL

  • Bert Schimmel zegt op

   Mijn NL callsign is PD0AJW

 3. Michael zegt op

  Beste Lung Addie, ik heb een bericht eerder doorgegeven afgelopen vrijdag, maar ik las op het blog onder contact dat men geen berichten doorstuurt, ik had een vraag over het immigratiekantoor in Chumphon en of u daar ervaringen mee heeft daar u ook in de provincie Chumphon woont, mijn e-mailadres is mixx@live.nl en tel.nr Dtac +66-99-315-6848.
  Bent u niet beschikbaar voor informatie, laat u mij dit dan a.u.b.weten via de email, bij voorbaat dank, met vriendelijke groet,Michael

 4. henry zegt op

  Heeft Lung Addie een Thaise zendvergunninv. Volgend mijn schoonvader HS1KWG, zijn die niet makkelijk te verkrijgen in Thailand, en staan er zware straffen op illegale zenders.

  • lung addie zegt op

   Beste Henry,

   JA, Lung addie heeft reeds 6 jaar een Thaise zendvergunnig : HS0ZJF. Niet enkel een operatorslicense maar ook een eigen stationlicense. Er staan idd zware straffen op het overtreden van de radioawetgeving in Thailand of het bezitten van illegale zend-ontvangstapparatuur. Het risico niet waard.
   Het nam 6 jaar in beslag om de vergunningen te verkrijgen, voor de Duitse radioamateurs zelfs 12 haar en voor de Fransen 8jaar … ik heb hier op het blog 3 artikels over hoe een zendvergunning in Thailand kon bekomen worden geplaatst…. even de zoekoptie op dit blog gebruiken en je zal de volledige procedure kunnen lezen.

   • Bert Schimmel zegt op

    Dan gaat het in Cambodja een heel stuk gemakkelijker, niet waar? Ik heb toch de indruk dat de regels hier in het algemeen in Cambodja een stuk soepeler zijn dan in Thailand en men ze ook soepeler hanteert. In Nederland heb ik een Novice License met beperkingen op HF, hier kreeg ik zonder enig probleem een Full License voor het hele HF gebied.

    • lung addie zegt op

     In Cambodja is het idd een fluitje van een cent om een zendvergunning te verkrijgen. 50USD, een copy van je paspoort, een copy van je originele vergunning, de eigenschappen van je toestellen en antennes, de opstellingsplaats en het is klaar. In Thailand is het een stuk moeilijker. Voor de Nederlandse zendamateurs momenteel zelfs onmogelijk. Er moet eerst een “reciprocal aggreement” afgesloten worden en dat is een hele klus. Momenteel hebben enkel een 10 tal landen zo een overeenkomst. Tevens moet je in Thailand een HAREC klasse A ( Full license ) voorleggen, een novice license wordt niet aanvaard. Dit alles is te danken aan het feit dat de Thaise radiozendamateur license NIET aanvaard wordt door het CEPT wegens het te lage niveau van de af te leggen examens. Dus zij aanvaarden ook de buitenlandse licenses niet zomaar. Zoals ik schreef: de procedure nam 6 jaar in beslag!!!

 5. Gringo zegt op

  @Lung Addie, ik ben inderdaad een beroepstelegrafist geweest in mijn marinetijd en jij bent “slechts” een radioamateur! Hoe verraderlijk woordgebruik kan zijn, want in mijn ogen zijn de meeste telegrafisten amateurs in vergelijking met de radiozendamateurs, die professioneel met de radiotechniek omgaan.

  Ik kon wel berichten opnemen en verzenden, maar had de grootste moeite om zenders op het maximum af te stemmen. Daar waren anderen weer goed in.

  Het gevoel, dat je aan het slot beschrijft, om contact te maken en krijgen is inderdaad geweldig. Ik noem enkele voorbeelden:
  • Op Curacao hadden we 24 uur verbinding met Nederland, maar door atmosferische storingen werd die verbinding vooral ’s nachts vaak verbroken. Nu kon je op meerdere golflengtes contact maken en als het dan lukte en je kon je collegás de volgende morgen vertellen, dat alle berichten waren ontvangen en verzonden, was je zo trots als een aap!
  • .Op weg van Curacao naar key West zouden we een rendez-vous hebben met een Amerikaans marinevaartuig. Ik moest de radiotelefonie-verbinding tot stand brengen. Dat lukte maar niet, wel hoorden we steeds een stem iets door de ether roepen. Die stem behoorde toe, zo bleek even later, aan een Amerikaan, die met een afschuwelijk accent ons schip opriep, absoluut onverstaanbaar. Toen we dat eindelijk doorhadden, was de verbinding goed.
  • Ergens op zee kwam een overlijdensbericht voor een bemanningslid binnen. Hij wilde graag telefoneren en wij gingen aan de slag met PCH (Scheveningen Radio) Slechte verbinding, maar toen uiteindelijk de verbinding wel tot stand kwam, gaf dat ons als verbindingsteam veel voldoening.

  Je weet, dat ik regelmatig met Peter Pollack spreek, die mij vertelt over zijn hobby als radiozendamateur en zijn deelname aan de regelmatige contests.Erg interessant, maar voor mij toch ook wel op een technisch niveau, waarbij ik mij slechts een armzalige amateur voel.

  Veel plezier met deze prachtige hobby!

 6. Fransamsterdam zegt op

  Verder dan een zwaar illegale 27MC 120 kanalenbak met USB en LSB heb ik het nooit gebracht (afgezien van de latere legale MARC-bakjes). Maar morse had ik mezelf wel geleerd en met een open dipooltje op de vliering (bang voor de RCD) lukte het met 10 Wattjes wel eens om Italië of Ierland te bereiken. Dan liepen van opwinding de rillingen over je rug. Als de verbinding zo slecht werd dat je elkaar niet meer kon verstaan, probeerde ik met knijpen in de microfoon toch nog mijn postbusnummer en zo door te geven. Als er dan een paar dagen later een QSO (of was het QSL?)-kaart in je postbus plofte was je de Koning te rijk.
  O ja, alleen als er geen televisie was, want anders hadden de buren geen beeld, ook toen werd er vrij veel rotzooi verkocht. 🙂

  • lung addie zegt op

   Beste Frans,
   vele hedendaagse radioamateurs zijn op die manier begonnen met de hobby. De radioamateur verenigingen vissen nog steeds in dit vijvertje van de CB-ers om leden te werven. Dat is trouwens de reden waarom de “novice” vergunningen ingevoerd werden. Om de toetredings drempel te verlagen en ook niet echt technische specialisten toegang te geven tot een langzaam maar zeker verdwijnende technische hobby. Dit vijvertje is nu wel leeggevist daar, CB op sterven na dood is wegens de komst van het internet.
   De bevestigingskaart noemt een QSL. Een verbinding via radio is een QSO.

   Het TV probleem was eigenlijk niet te wijten aan de slechte kwaliteit van de aangeboden CB toestellen. Het was eerder te wijten aan het feit dat er enkel TV ontvangst via antenne bestond. Die antennes hadden een “breedbandversterker” en ontvingen en versterkten ALLES, ook al was het niet voor TV bedoeld. Toen deze versterkers op de markt kwamen waren en nog geen CB-ers. Dus waren die goedkope ontvangstversterkers niet uitgerust met een bandpassfilter …. het resultaat laat zich raden: storingen bij de vleet en de CB kreeg de schuld. Doch de echte schuld lag niet bij hen maar bij de samenstelling van de goedkope TV antenneversterkers. Is ooit veel ruzie over gemaakt geweest, zowel in Nederland als in Belgie.
   90% van de storingsgevallen waren die lamentabele TV antenneversterkers de oorzaak. Er waren er zelfs die wij uit de lucht moesten halen daar ze zelf zo sterke, ongewenste uitstralingen produceerden, dat ze stoorden in de luchtvaartbanden!
   De andere 10% hadden een andere oorzaak: niet goed afgeschermde antennekabels, LF dedectie, Gepruts aan de originele toestellen,: opdrijven vermogen door, zelfbenoemde specialsten die niet wisten wat ze eigenlijk deden. Voorversterkte microfoons die dan “spletters” veroorzaakten dat het een plezier om horen was ….
   Ja, als zendamateur had je steeds wel wat te doen die tijd …. zeker als je er professioneel mee bezig was ….
   Het heeft me steeds geboeid en dat het me nu nog steeds.

 7. Vincent Maria zegt op

  Beste Lung Addie,
  Heb met veel interesse je artikel gelezen om radio zend amateurs hier in Thailand en vooral ook om de pas overleden Koning van dit land. Vooral het nieuws dat deze geliefde koning ook een radio amateur was.
  Wat echter vooral mijn belangstelling piekte is om te horen dat de Morse code nog steeds in gebruik is bij radio amateurs.
  Ik ben (was) zelf, wel niet een amateur, maar wel een beroeps telegrafist (marconist) van 1959 tot 1981. De eerste 4 jaar in dienst van Radio Holland en uitgehuurd op schepen van de nederlandse koopvaardij. Van 1963 tot 1981 in dienst van de deense A.P. Moeller rederij (Maerskline), meestal op schepen in de Far East. Daar we vaak de havens in Thailand aanliepen, vestigede ik mijzelf in Bangkok in 1973 waar ik woonde tot 1992. In 1981 verliet ik de deense koopvaardij en kwam te werken als radio dispatcher op booreilanden in zuidoost Asie tot 1986 en kwam daarna te werken aan de wal in Thailand tot mijn pensioen in 2006. Verhuisde in 1992 van Bangkok naar Songkhla waar ik woonde tot 2011 en verhuisde weer van Songkhla naar Mukdahan waar ik nu woon.
  Maar al een tijdje heb ik je leuke verhalen gevolgd hier op deze blog en had geen idee dat je een radio zend amateur was. Ook misschien wel een beroeps telegrafist in je jongere jaren??
  In ieder geval leuk om op deze manier kennis met je te maken. Hoop dat er nog meer artikels volgen op de Thailandblog. Altijd heel interessant en je bent een goeie schrijver.
  Beste groeten en 73,
  Vincent

  • lung addie zegt op

   Ja beste Vincent, Morse wordt nog heel veel door de radiozendamateurs gebruikt. Het is tenslotte de meest zekere vorm voor het maken van een moeilijke verbinding. Zelfs diep in de ruis, als je in phone niets meer verstaat, werkt morse nog steeds. Zolang het onderscheid tussen een punt en een streep kan gemaakt worden kan de conversatie verder gaan. Bij de commerciele scheepsvaart is morse gebannen. Er zijn zelfs geen radiofficieren meer aan boord. Alle communicatie geschiedt via SATCOM. Ook de 500kHz is verleden tijd, wordt wel nog gemonitord door sommige kuststations. Ook bij de radioamateurs wordt de kennis morse in sommige landen niet meer een MUST om een full license te verkrijgen. Jammer ? Zij die het willen kunnen wel nog de morsetest afleggen.
   Persoonlijk hou ik van morse, werk nooit in phone.Ben bijna 40 jaar zendamateur en heb geen enkel phone qso in de log staan en heb er een pak hoor: dat zijn er bijna 100.000 met 332 verschillende bevestigde landen. Heb in Belgie jaren technische opleiding gegeven aan toekomstige zendamateurs. Als basiscurus diende het zeer goed VERON handboek. Hier hadden de Nederlanders echt een topwerk mee, ere wie ere toekomt. De techniek die schuilt achter radio, dat is wat een zendamateur werkelijk interesseet. Hij moet met zoveel zaken rekening houden: de 11 jarige zonnecyclus, het tijdstip van de dag, sunrise, sunset … toffe leerzame hobby welke je kan uitoefenen wanneer je er zin in hebt, je doet het tenslotte hoofzakelijk van thuis uit.
   PS ben nooit professioneel telegrafist geweest, doch zoals hier elders beschreven, steeds in “radio” gewerkt, in al zijn facetten en er steeds van genoten.

 8. lung addie zegt op

  Pete is mij bekend. Heb meer dan eens met samen gezeten in Sihanouckville. Een goed telegrafist XU7XXX. Een man van de “topband”, ttz lage frekwenties: 1.8 MHz, 3.5MHz, 7 MHz … fervent contester en ook een heel goed technicus. Was steeds tof met hem, bij Wim, XU7TZG samen te zitten…. een onderonsje: XU7XXX, XU7TZG en XU7AFU … ja, dan werd er enkel over radio gesproken. Jammer dat hij momenteel niet meer “radio actief” is. Doch geen nood Gringo, hij speelt ook goed pool ha ha ha.
  Een “eindtrap” manueel afregelen… ja is een kunst… nu zijn er velen die dat gewoon niet meer kunnen daar de moderne toestellen over ATU ( automatische antenne tuning ) beschikken. Druk op de knop en het is in een paar seconden gefixed…. Het Pi filter, met zijn bekende “Plate and Load” tuning …. ja ja …. enkel de oude generatie radiooperatoren kennen dat nog. Mijn PA werkt nog steeds op buizen ( tot 2KW) en moet nog manueel getuned worden. Daar al mijn antennes ( zelfbouw ) “resonant” zijn is dit wel een koud kunstje. Bij de Marine lag dit anders, de antennes op de schepen waren beperkt in aanbod en waren “multiband antennes” die niet resonant waren doch steeds getuned moesten worden: een KUNST !!
  Het woord “amateur” dekt wel de lading niet. De meeste van de radioamateurs zijn te vinden in de professionele communicatiesector of hebben er iets mee te zien. Ze waren ex radioofficier voor de marine of hadden op, een of andere manier, iets te zien, bv als radio – TV technicus of elecrotechnisch ingenieur, met dit gegeven. . Vroeger, de “mannen met de plastron” genoemd.
  Persoonlijk stond gans mijn actieve loopbaan in het teken van radiocommunicatie. Ik was bij het CCRM, vergelijkbaar met het NERA in Nederland, Senior Radio-operator – Field Engineer. Verantwoordelijk voor alles wat bakens, zowel Maritieme als Aeronautical aanging. Alsook voor de correcte functionering van de automatische landingssystemen, het storingsvrij houden van de Marine- en Luchtvaartfrekwenties…. De kennis van de Morsecode was een MUST daar alle identificaties van de bakens nog steeds in Morsecode geschiedt, zelfs in deze moderne tijden.
  Radio is een “microbe” en eenmaal er door besmet is dit levenslang.

  • lung addie zegt op

   correctie … Pete had als callsign XU7ACY an niet XU7XXX … mijn excuses want ik denk dat Pete niet traag zou geaccosieerd worden met die XU7XXX ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website