De Thaise politie, je beste vriend

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
23 januari 2011

Thaise politie

Of de kopregel van dit verhaal bevestigend kan worden beantwoord valt zeer te betwijfelen. Over het algemeen kan worden gesteld dat de Thaise politie als corrupt mag worden aangemerkt.

Opvallend genoeg begon de voormalige in opspraak geraakte Thaise eerste minister Thaksin zijn carrière ooit bij de politie. Een aantal jaren geleden vormde het bestellen van mijn diner in een destijds nog gerenommeerd restaurant in Chiang Rai voor een probleem. De menukaart was, onbegrijpelijk voor een dergelijk restaurant, uitsluitend in het Thai samengesteld.

Een vriendelijke behulpzame heer, die mij in het Engels te hulp schoot, gaf mij na ons gesprek zijn visitekaartje. Ik zal in dit geval slechts zijn functie noemen; de betreffende heer was een generaal van het Thaise leger. Uiteraard koesterde ik zijn visitekaartje, want je weet maar nooit hoe dit ooit van pas kan komen. Uiteindelijk kreeg ik het advies van een reeds jaren in het land wonende landgenoot dat kaartje nooit tegenover een politieagent te gebruiken. De verhouding tussen leger en politie blijkt heel zacht gezegd niet optimaal te zijn. En het tonen van een visitekaartje van een legerhotemetoot zou beslist niet raadzaam zijn.

Offeren voor Boeddha

Op weg naar Nakhon Ratchasima, door de Thai gemakshalve als Korat aangeduid, krijg ik van enkele agenten het teken om te stoppen. Ben me van geen kwaad bewust en kan zowel mijn paspoort als mijn Nederlands rijbewijs tonen. Nog zo’n degelijk ouderwets uitklapbaar exemplaar met veel stempels, waarbij ik altijd even op ‘Koninkrijk der Nederlanden’ wijs en eraan toevoeg dat de handtekening van de King hoogstpersoonlijk is. Ditmaal maakt dat allemaal niet de minste indruk en ik krijg te horen dat ik de aaneengesloten streep op de weg heb genegeerd. In geen velden of wegen is een dergelijke streep te bekennen, maar de agenten maken mij duidelijk dat ik deze overtreding drie kilometer terug heb begaan.

Kortom voor tweehonderd baht mag ik verder rijden. Niet mis maak ik de opmerking dat ik dan wel een officieel proces-verbaal of een rekening wil hebben. Kan ik krijgen maar daarvoor moet ik zes kilometer terug naar politiebureau. Akkoord, dat heb ik er wel voor over. Een misrekening mijnerzijds. De auto moet blijven staan en ik kan te voet daarheen, zo krijg ik met een lichte grijns op oom agent zijn gezicht te aanhoren. Kies dan toch maar eieren voor mijn geld en overhandig de gevraagde 200 baht. Met een nog grotere grijns stopt hij het geld in zijn zak met de toevoeging dat het niet voor hem, maar voor Boeddha is bestemd. Als Boeddha écht bestaat zal hij ongetwijfeld deze ‘Oom Agent’ nog wel van zijn onvrede over dit wangedrag laten blijken.

50 % korting

In Chiang Mai steek ik goed naar links en naar rechts kijkend op een brommertje de weg over om via een bruggetje de Ping-rivier over te steken. Zie het betreffende verkeersbord deksels goed en besef dat ik in feite niet rechtdoor maar linksaf moet slaan. Die omweg wil ik me eigenlijk besparen. Na deze bewust gemaakte overtreding schieten even verder twee agenten plotseling vanachter een paar struiken te voorschijn.

Tourist police

Het is een beetje standaard: de grap kost me 200 baht, een goede vier euro. Met mijn meest armoedige gezicht stel ik in mijn beste Thais dat ik zonder werk zit en nauwelijks geld heb. Haal daarbij uit mijn hemdzakje een briefje van honderd te voorschijn en vraag beleefd of deze arme werkloze man het daarmee kan afkopen. Geld tonen doet het meestal wel en een volmondig OK volgt. Glimlachend vervolg ik mijn weg.

Agenten met een goed hart

Pattaya is een plaats waar je op een bromfiets rijdend beslist niet moet vergeten om een valhelm op je kruin te plaatsen. Voor deze tekortkoming worden daar jaarlijks heel wat overtreders beboet. Heb net een bezoek bij de tandarts achter de rug en ben nog geen honderd meter onderweg als ik bij een politiepost wordt aangehouden. Mijn helm ligt nog in het mandje van de brommer en ik voel mijn tekortkoming direct aan, maar dat is dan te laat.

Moet naar binnen in het hokje waar vier agenten met het bonboekje in de aanslag mij staan op te wachten. Vertel dat ik net bij de tandarts ben geweest en trek daarbij een nog zeer pijnlijk gezicht. De pijn heeft mijn geheugen aangetast, zo beweer ik en vraag clementie. Agenten hebben toch ook een goed hart, “Chai Die” en bij het uitspreken van die woorden geef ik hen alle vier een hand. Ze staan even perplex, maar accepteren allen mijn hand. En dan zegt de hoogste agent in rang opeens: “Pai!” oftewel “wegwezen jij” met een fors armgebaar onderstreept hij dat woord. Dat laat ik me uiteraard geen twéémaal zeggen. En zo zie je maar, ook in Thailand bestaan agenten die de humor van iets kunnen inzien.

25 reacties op “De Thaise politie, je beste vriend”

 1. Ikke zegt op

  Leuk Verhaal Joseph. Lachen en komt me allemaal bekend voor. Gelukkig heb ik een agent in de familie, dat helpt wel eens.

 2. Hans Bos zegt op

  Ooit werd ik op weg van Korat naar Phanom Rung aangehouden met de oude smoes dat ik op de verkeerde (rechter) weghelft reed. Ik probeerde de agent uit te leggen dat ik aan het inhalen was en dús op de goede weghelft reed (als een van de weinigen). Ik had geen zin in gezeur en betaalde de gevraagde 300 baht. Waarop de agent tegen zijn pet tikte en zei: “Bye, bye, my love”.

 3. PIM zegt op

  Met 1 navel als 1 tennisbal en mijn meisje achterop met mijn helm tegen de zon op haar hoofd sprong bij Pranburi 1 dikke agent achter 1 boom vandaan .
  Ik lag hem uit dat die navel was gaan groeien door die hete zon op mijn helm.
  terwijl deze nu diende om dat mooie hoofdje van dat thaise meisje te beschermen .
  De agent rolde om van het lachen en ik mocht zonder helm verder gaan .

 4. PIM zegt op

  Als het kan ,neem 1 hond mee in je auto.
  Tekens als ik werd aangehouden met 1 hond in de auto hoefde ik mijn raam niet open te doen en mocht direkt doorgaan .
  De hond mee op de motor is 1 aparte belevenis ,altijd lol .
  Toeristen vragen je op de foto ,zeker als je het beest 1 klein helmpje op zijn kop zet .
  De politie wuift je lachend na .

 5. Frans zegt op

  Ooit werd ik aangehouden in een of andere soi aan de Sukhumvit, ik parkeerde de auto van mijn vriend aan de verkeerde kant van de weg met wacht- of stopverbod.
  De auto van mijn vriend was wel en Jaguar en droeg voorop het embleem van de Royal Bangkok Sports Club. Dan behoor je blijkbaar ook bij de bobo’s want zodra de dienstdoende politieagent het embleem zag boog hij als een knipmes en mocht ik de auto laten staan waar hij stond.

 6. wim zegt op

  Ze hebben me al een paar keer proberen aan te houden op de scooter maar ik steek m’n hand op en rij gewoon door,soms een beetje meer gas.

  • Henk van't Slot zegt op

   Moet je een keer in Pattaya proberen.

   • @ Je maakt me nieuwsgierig Henk, wat gebeurt er dan? Gaan ze schieten? 😉

    • Henk van't Slot zegt op

     ik heb al een paar keer meegemaakt dat er een soort van fuik wordt opgezet,en alles wordt aangehouden.
     Er wordt gecontroleerd naar Rijbewijs ,wegenbelastingvignet,helm uiteraard,en tegenwoordig wordt er ook op alcohol gebruik gelet,in geval van twijfel moet je blazen.
     Ik denk dat als je een stopteken negeert en doorrijd je een groter probleem krijgt dan dat je op dat moment aankan.
     Ik woon hier nu 8 jaar en draag braaf mijn helmpje en heb mijn rijbewijs en andere papieren bij me,heb niet zo’n zin in dat gelazer om een discussie met een Thaise politie agent te gaan.
     Je bent veel tijd verlorren in geval dat je een bekeuring krijgt,kan niet aan de persoon die ja aangehouden heeft voldaan worden,heb je geen rijbewijs dan neemt hij je contactsleutel in beslag en kan je per taxi of ter voet naar de beachroad om je bekeuring te gaan betalen op het districtburo,heb je een rijbewijs dan neemt hij dat in beslag en kan je op je eigen vervoer daar naar toe.
     En dan maar hopen dat die agent daar nog staat als je terug komt op de plaats delict.
     Gewoon je eigen aan de regels houden dan is er niks aan de hand,en dat het hier een corrupt land is wil nog niet zeggen dat je lak aan de politie kan hebben.
     Een klein probleempje met de politie kan al gouw escaleren in een groter probleem,en met een grote bek bereik je helemaal niks.

  • Robert zegt op

   Wim, te lang in Nederland gewoond misschien? Ik zou in Thailand iets meer respect voor het gezag proberen op te brengen dan daar het geval is. Groter gezichtsverlies is nauwelijks denkbaar voor de politieman in kwestie. Kan best een paar keer goed zijn gegaan, maar dit lijkt me toch vooral de beste manier om heel snel tot aan je nek in de problemen te zitten. En dan ben je een hoop meer kwijt dan 200 baht, of erger. Succes! Ik kijk nu al uit naar de volgende aflevering van ‘Trouble in paradise’. Als ik een zwaaiende Nederlander gearesteerd zie worden weet ik dat jij het bent. 😉

   • Ron zegt op

    Wat zeg je nu Robert ? Respect voor het gezag ???????
    Het meest corrupte politieapparaat ter wereld !
    De laatste keer dat ik aangehouden werd vanwege het niet dragen van een helm vroeg ik de, gelukkig engels sprekende, agent om samen even te kijken naar de rest van de motorrijders. Kijk, één zonder helm, en ja, de volgende zonder helm !! Maar ja, ging ik verder, dat is allemaal jouw volk hè vriend ? Wil je nog steeds die tweehonderd bath om vanavond in de kroeg te verzuipen ? Of zal ik maar gewoon weer verder gaan ?
    Hij moest lachen en keek ook een beetje zuur, ben toen opgestapt en verder gereden………..
    Sorry, maar respect voor corruptie kan ik helaas niet opbrengen.

    • Robert zegt op

     Helaas is het zo dat als ze willen ze wel nog steeds aan het langste eind trekken. Al het bijdehante gedoe ten spijt. Het gaat er uiteraard niet om of het eerlijk of terecht is dat je aangehouden bent…this is Thailand tenslotte. Het gaat er om dat jij je op dat moment in een niet zo sterke positie bevind en mijn advies is meewerken dan. Ik ken namelijk een aantal soortgelijke gevallen die wat minder leuk zijn afgelopen. Maar als mensen de methodes van Wim en jou liever uitproberen kan ik daar ook best mee leven. Succes!

     • Henk van't Slot zegt op

      Hier ben ik het helemaal mee eens,ook ik kan van die gevallen,van die mensen die het allemaal wel weten,tot ze in de problemen komen.
      Of dit met de politie is of met de Thaien zelf,dan komen ze er ineens achter dat ze toch wel heel ver van huis zijn,en dat er niemand is die ze kan helpen,of wil helpen.
      Dan is die groote mond ineens een stuk kleiner.

     • Ron zegt op

      Ik wil echt niet bijdehand doen Robert. Maar ik ben een hardwerkende kerel en handel niet in pillen, vrouwen of drugs. Verder gedraag ik me normaal en geef hier veel geld uit. De agent die mij aanspreekt hoeft niet op z’n knietjes of de loper uit te leggen maar hoeft zich ook niet als Seissinquart te gedragen !! En dat is nu juist wat ik alleen maar meemaak hier. De agent doet bijdehand terwijl er zoveel andere technieken zijn om te handhaven. Helaas lopen ze daarin erg achter. Bel je de touristpolice bij een onterechte aanhouding, mag je plots doorrijden. Ze weten gewoon dat ze fout zitten. Hij heeft een uniform en een wapen en ik verdien vele malen zijn salaris, wie is dan beter ? Doe normaal en behandel elkaar gelijk.

      • Robert zegt op

       Je wilt gelijk krijgen omdat je gelijk hebt, helaas werkt het zo niet in Thailand. Je principes even laten varen en gewoon het spel meespelen, heb je het minste last van ze. Maar nogmaals, als je het jezelf moeilijk wil maken hou ik je ook niet tegen. Succes!

    • Ferdinant zegt op

     Ik ben het met Robert eens, je hebt mazzel gehad, dat je niet door de verkeerde bent aangehouden, want dan het heel anders kunnen aflopen. Meest corrupte politieapparaat ter wereld? Denk je nou werkelijk, dat de politie in Laos, Cambodja, Vietnam of Indonesië, om maar eens een paar landen te noemen, minder corrupt is? Ik denk het toch niet. “Ik ben een hard werkende kerel en ik verdien vele malen zijn salaris”, ben jij daardoor dan beter? Sorry hoor, maar hier zakt mij de broek van af.

     Dat men daar zo corrupt is, is vanwege het geringe inkomen en dat terwijl ze voor die paar rot centen wellicht net zo hard, of misschien wel harder dan jou moeten werken. Het is voor hun een manier om hun schamele salaris iets aan te kunnen vullen en niet elke Thaise agent verzuipt dat. Die corruptie is evident aan dat soort economieën en daarvoor zou jij dan die vele malen meer verdient (?), wat begrip moeten hebben. Was jij daar politieagent geweest, dan had je denk ik net zo hard meegedaan. Behandel elkaar gelijk. Hoezo gelijk, jij die vele malen zijn salaris verdient? Bij die andere (Thaise)motorrijders, valt immers niets te halen.

     Wil je gelijk aan een Thai worden behandeld dan moet je een 7.000 bath voor jezelf houden en de rest van je inkomen schenken. Wellicht dat een Michael Jackson verbouwing, maar dan omgekeerd, je nog dichter naar die gelijke behandeling zal brengen.

     • Henk van't Slot zegt op

      De tijd dat alleen de farang er uit werd gehaald als hij zonder een helm reed is al een tijdje voorbij ”uitzonderingen daargelaten”
      Zie regelmatig dat ook de Thaien aan gehouden worden en een bon krijgen.
      Op 3 road hangen levensgroote posters dat bellen op de brommer ook bekeurd wordt,500 bath,en er hangt er ook een dat als je met zijn 3en op de brommer zit dat dit ook niet meer mag.
      Of die 2 laatste ook echt hiervoor in de problemen komen geloof ik niet,maar het is een begin.
      Het zonder helm rijden was een paar jaar geleden ook geen probleem,maar is nu vragen om moeilijkheden.
      En dan al die stoere verhalen van daar praat ik me wel uit of geef die agent een paar bathjes en kan wel weer doorrijden,je zal een keer een eerlijke treffen,en die je aangeeft wegens omkoping.

      • Robert zegt op

       Het risico op dat laatste is te verwaarlozen Henk!

     • Ron zegt op

      Ferdinant, je hoeft niet zo heftig te reageren en lees wat er geschreven wordt………
      Mijn laatste zin was; ‘Doe normaal en behandel elkaar gelijk’.
      Dat is dus mijn wens. Ik behandel die agent toch ook normaal ? Verder ben ik genoeg aangehouden terwijl er niets aan de hand was, gewoon controle. Ook dan werd ik als één of andere onderdaan behandeld, dat ben ik dus niet. Of agenten die duits proberen te praten omdat ze dachten dat ik daar vandaan kwam. En wederom niet op de meest vriendelijke manier…….
      Corruptie is gewoon niet goed te praten, het hoort niet ! 7.000 Bath is in Nederland een gering inkomen, in Thailand niet en jij kunt ook niet oordelen hoe hard ik werk.
      Bij andere Thaise motorrijders valt wèl wat te halen want de boete van 400 bath is evident aan het inkomen daar.
      Verder laten we Michael Jackson gewoon rusten en wensen elkaar geen vreemde lichamelijke verbouwingen toe.
      Prettige avond Ferdinant.

 7. nuinbkk zegt op

  als iemand die half/half in Thaild en NL doorbengt, heb ik dat rare idee van de laatste tijd dat meer ”blauw op straat” dat zogenaamde veiligheidsgevoel zou verhogen al lang naar het fabel/geestenhuisje verwezen. Hoe komen die rare , nee idiote Nlers toch op zo’n dwaas idee? Voor de pliesie/smeris/juut moet je niet echt bangwezen, maar alleen zorgen dat ze niet te dicht in jouw buurt komen. Lijkt wel grotendeels flink versterkt door de boys in brown and de algemene houding van de Thai tegenover ze.

 8. Reno zegt op

  Ik heb dit artikel vorig jaar al eens gelezen. Vraag me af waarom dit opnieuw is geplaatst.

  • Dat gebeurt wel vaker. Indien een artikel niet aan actualiteit onderhevig is plaatsen we het soms nog een keer. Er zijn inmiddels veel bezoekers bijgekomen die het verhaal nog niet eerder hebben gelezen, vandaar.

 9. Hans zegt op

  Ik heb in Udon thani gezien dat daar het hele korps vrijdags een complete razzia hielden en dat zowel de farangs als de thai aan de beurt waren.

  Nu in prachuap ben ik nog nooit aangehouden, zie hier ook praktisch geen politie, en hoorvan andere farangs ook niet dat ze problems hebben.

  • Henk van't Slot zegt op

   Is hier in Pattaya het zelfde,in het weekend worden er van die razzia’s gehouden.
   Tegenover die Thaien zijn ze eigenlijk nog moeilijker want die worden allemaal nog nagekeken op wapens en drugs.
   Als je dan op het nieuws ziet wat ze allemaal weer gevonden hebben bij jongetjes van 16 jaar oud en soms jonger,revolvers,pistolen ,yaba enz enz.
   Ik denk dat voor de normale straatagent telt,dat als hij s’ochtends geen orders heeft gehad om op de ongehelmde verkeersgebruiker te letten hij dat ook niet doet.
   Dus het is wel eens een beetje verwarrend,20 agenten bekijken je niet en de 21e houd je aan.
   Gewoon helmpie op en zorgen dat je een rijbewijs hebt en je vignet in orde is,kan je zo weer doorrijden.

 10. Ben een keer onderweg van Bangkok naar Hua_Hin aangehouden, eerst zij hij dat ik te hard reed,dat heb ik heftig ontkend, toen vroeg hij naar mijn rijbewijs, die was ik vergeten.
  Dus begon hij met 4.000 bath boete, mijn vriendin zei, dat heeft die niet hij moet eerst naar ATM. Toen zij de agent oké 1.000 bath, ik zei tegen mijn vriendin , dat is goed maar ik wil een ontvangbewijs met zijn rang, welk bureau hij is, enz. Dat vond hij niet leuk. tenslotte vroeg hij 200 bath, na wat gepraat met mijn vriendin ,heb ik dat maar betaald om er vanaf te zijn.

  De conclusie is vraag naar een ontvang bewijs met zijn uitgebreide gegevens, vinden ze niet ech leuk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website