Het Thaise leger in Phitsanulok (vervolg)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
25 januari 2013

Hoe ging het verder met het neefje van Chris, na zijn astma-aanval tijdens de militaire dienst. Nonkeltje kwam opdraven om het een en ander te regelen.

Zoals vermeld in het vorige deel – Nonkeltje helpt zijn eigenwijze, astmatische neefje – heeft neefje dus “lichte dienst” gekregen tijdens zijn opleiding en hoogstwaarschijnlijk zijn verdere militaire dienst!

Nu nemen ze dat zeer letterlijk want hij mag bijna aan geen enkele activiteit meer deelnemen. Ik had dat eerlijk gezegd wel een beetje verwacht en ook mijn vrouw en familie erop attent gemaakt.

Toen neefje vroeg aan zijn overste, de instructeur, waarom hij “buitenspel” wordt gezet, was de uitleg dat ze met de familie en vooral met nonkeltje ”farang” geen problemen willen.

Zou ik dan toch indruk gemaakt hebben op hen en misschien hebben ze duidelijk ondervonden dat ik niet omkoopbaar ben?

Vervoer

Neefje is nu thuis in Chiangmai nadat zwager hem heeft opgehaald van de kazerne. Toen ik mijn vrouw vroeg waarom het leger geen vervoer of tickets geeft om met de bus huiswaarts te keren kreeg ik weer een verhaal te horen dat eigenlijk niet meer van deze tijd is.

De dienstplichtigen krijgen in principe een vergoeding (soldij) van ongeveer 5000 baht maandelijks om hun “onkosten” en persoonlijke uitgaven te dekken. Nu heeft de leiding beslist om enkel 150 baht uit te keren en de rest achter te houden om hun levensonderhoud tijdens hun opleiding te bekostigen.

Ook moeten ze daar (van 150 baht!) het vervoer van betalen. De familie moet maar geld bijpassen of ze halen de soldaat op van de kazerne. Degenen die geen geld krijgen van de familie of niet worden opgehaald, moeten maar in de kazerne blijven.

Hoe verder?

Toen ik een tijdje geleden in de kazerne was, kregen de dienstplichtigen ineens een maaltijd en ik heb het vermoeden dat de soldij daar wel eens voor gebruikt zou kunnen worden.

Toen neefje de kazerne voorlopig achter zich liet werd er gezegd dat hij er eens moet over nadenken over zijn verdere verloop bij het leger. Toekomst heeft hij er toch niet! Het was misschien beter dat hij zijn studie zou gaan voortzetten.

Hij zou met goedkeuring van zijn ouders wel de verdere dienstplicht kunnen verzaken. Hiervoor hoefde zijn familie slechts een afkoopsom van circa 7000 baht per resterende maand te betalen (19 maanden!).

Toen ik vroeg in welke zakken dit dan terecht zou komen, moest ik maar zelf mijn conclusies trekken, dat ik het wel zou weten…. Dit is toch niet te geloven hoe dit “systeem” werkt en in stand word gehouden.

Over de leefomstandigheden in de kazerne kom ik later in een nieuw verhaal terug.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Het Thaise leger in Phitsanulok (vervolg)”

  1. Rudy Van Goethem zegt op

    Hallo…

    Dit zijn volgens mij heel interessante verhalen, en laten ook eens de andere kant van de medaille zien… een kant waar wij mss al dan niet bewust blind voor willen blijven…

    Rudy…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website