Thaise Id-kaart

Door Ghostwriter
Geplaatst in Leven in Thailand
28 juli 2011

Ik mocht laatst weer eens in Nederland een nieuwe ID-kaart gaan aanvragen. We kennen allemaal de procedure. Pasfoto’s maken, naar de gemeente, je vingerafdrukken geven 40 euro’s dokken en een week later terugkomen om de id-kaart op te halen. Dus weer de stad in en parkeergeld dokken en tijd besteden aan een verplicht document.

Op vakantie in Thailand ging ik met de schoonbroer mee naar de gemeente. Hij was zijn id-kaart verloren en moest een nieuwe hebben, want de verkiezingen kwamen eraan. Dus eerst naar de politie aangifte doen van vermissing. Kosten 20 baht.

Op naar de gemeente om een nieuwe kaart aan te vragen. Bij de gemeente was niks te doen. Hun computersysteem lag plat en ze konden geen ID-kaarten maken. Hun advies ga maar naar een andere gemeente 20 kilometer verder op. Maar niet helemaal van lotje getikt om eerst naar de volgende stad te rijden dacht hij eraan om maar eens eerst te bellen, want als hier de zaak plat ligt zal die daar ook wel plat liggen. En dat was dus ook zo.

Een week gewacht en toen terug naar de gemeente. Alles werkte weer en de hal zat afgeladen vol met mensen die een id-kaart nodig hadden om te kunnen stemmen. Ik vreesde dat dit wel eens een dag wachten werd, maar niets was minder waar. Een geoliede machine was het gewoon. Iedereen werd achter elkaar opgeroepen, foto’s maken, vingerafdrukken nemen en even wachten en voilá binnen een uur een nieuwe id-kaart in handen voor de prijs van, hou je vast, 25 baht. Eenzelfde id-kaart als in Nederland met een soort gelijk chip erin als hier.

Hoe is het toch in hemelsnaam mogelijk dat ze in Thailand een id-kaart in een uur kunnen produceren tegen een prijs van 25 baht? Wel geteld 60 euro cent. En dan vragen ze hier in Nederland 40 euro voor zo’n ding en moet je een week wachten. Nu weet ik wel dat Thailand goedkoop is maar dit soort prijsverschillen zetten me toch aan het denken. De kostprijs is dus minder dan 60 euro cent van zo’n kaart anders leggen ze er op bij. Betekent dit nu dat er in Nederland wel heel erg veel aan de gemeentelijke strijkstok blijft hangen of hoe zit dat nu hier?

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Thaise Id-kaart”

 1. cor verhoef zegt op

  Ik denk dat je de vraag in de laatste alinea zelf al beantwoord hebt.

 2. Hans Daniels zegt op

  Kan men in Nederland op de ambasade ook een thaise id kaart krijgen

 3. King Frans zegt op

  Je moet geen 2 landen met elkaar vergelijken, neem als eerste personeels kosten, kan je de rest zelf invullen

 4. King Frans zegt op

  Voor ik het vergeet, Ghostwriter, wat moet jij met een ID kaart, ik neem aan dat je een paspoort hebt.?

  • erik zegt op

   nee,gaat niet buiten de EU kan je geen ID kaart aanvragen

  • Ghostwriter zegt op

   Huh waar staat dat ik een Thaise ID Kaart nodig heb?

 5. rob zegt op

  De kostprijs van een ID kaart in Nederland is ook heel erg weinig.Volgens een kennis van me die bij de fabricage betrokken is,nog geen 3 euro. De prijs die de burger moet betalen wordt steeds vastgesteld door de (lokale) overheid en deze prijs bestaat voornamelijk uit diverse belastingen.

 6. Nok zegt op

  Wat is dat een ID-card? Ik ken alleen een paspoort en dit is een serieuze vraag.

  Ik dacht dat een ID-card is voor binnen Nederland en als je het land uit wilt dat je dan een paspoort moet bezitten.

  Kan je met een ID-card ook naar Thailand reizen en kan je dus ook een ID-card EN een paspoort bezitten? Dan haal ik er ook een ID-card bij want die past tenminste in je portemonnaie.

  • hans zegt op

   Nee met een id card kun je niet naar thailand afreizen,daarvoor heb je een paspoort nodig.

   Je moet je trouwens als buitenlander in thailand wel kunnen identificeren, die paar keer dat het me overkomen was een ID kaart ok.

   Maar als je een nederlands rijbewijs word die ook gezien als ID kaart in Nederland.

   Voor de schengen landen was meen ik een ID card voldoende, maar heb laatst gelezen dat ze die regels ook weer gaan veranderen.

   En voor de schrijver van dit artikel, hetzelfde geld voor het rijbewijs in thailand.

   Ene louis zei het al eens.

   Ben ik nou zo slim of zijn jullie zo dom……….De synoniemen kun je zelf wel invullen.

 7. Robert zegt op

  ‘Hoe is het toch in hemelsnaam mogelijk dat ze in Thailand een id-kaart in een uur kunnen produceren tegen een prijs van 25 baht? Wel geteld 60 euro cent. En dan vragen ze hier in Nederland 40 euro voor zo’n ding en moet je een week wachten.’

  In Amerika heb ik m’n rijbewijs gehaald voor omgerekend 7 Euro, 7 jaar geleden. Theorie en praktijk examen inclusief. Doen ze het in NL ook niet voor.

 8. King Frans zegt op

  Een id-kaart is in leven geroepen omdat iedereen zich moest kunnen legitimeren.in Nederland die niet in bezit waren van een rijbewijs of paspoort. Dus het is onnodig om een ID-kaart aan te schaffen als men in bezit is van een rijbewijs of paspoort.

  • Ghostwriter zegt op

   Nou king Frans, dan probeer jij maar eens met je rijbewijs een telefoon abonnement af te sluiten. Laatst geprobeerd en dat werd gewoon niet geaccepteerd. Alleen een ID of een paspoort. En het schijnt ook ergens letterlijk te zijn vastgelegd dat een Rijbewijs geen geldig legitimatiebewijs is. Dus heb je alleen een rijbewijs dan heb je dus toch een id-kaart nodig. Ps en niet iedereen heeft een paspoort nodig want niet iedereen reist buiten de schengenlanden.

   • hans zegt op

    een geldig nederlans rijbewijs en zelfs een bromfietsrijbewijs is een officieel erkend identificatie bewijs voor nederland. kijk maar is op rijksoverheid.nl

    • rob zegt op

     Dat mag dan zo wezen, maar bij veel instanties wordt een rijbewijs toch echt niet geaccepteerd als identificatie. Onder ander op postkantoren en bij sommige banken.

     • lex zegt op

      Het U.W.V. accepteert geen rijbewijs als legitimatie, ik heb het net nog even nagezocht en voor het UWV is een rijbewijs geen geldige legitimatie.

      • hans zegt op

       Volgens de door mij genoemde site is het een officieel legitimatie middel.

       Dan is het dus net zo als Fans A hier beneden zegt en is Belgie niet het enigste apen land

       • Ghostwriter zegt op

        Dat kan wel zo zijn, maar het wordt niet overal als wettig legitimatie bewijs geaccepteerd en het schijnt nog te mogen ook.

        En op welke pagina staat dan dat het een WETTIG legitimatie middel is bij de rijksoverheid?

        http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/paspoort-en-identiteitskaart

       • Thailandganger zegt op

        hier zie je wat wel en niet mag met een rijbewijs in Nederland

        http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/welk-identiteitsbewijs-mag-ik-gebruiken-in-welke-situatie.html

 9. Frans A zegt op

  Is in België wel ff anders.
  Hier MOET je een ID kaart hebben. En de kosten lopen ook hoog op.
  Het ssteem in Thailand is id veel efficiënter dan hier.
  idem voor rijbewijzen. Mijn vrouw haar rijbewijs moest hernieuwd worden. Er wordt dan ook nog eerst een theoretisch examen afgenomen, resultaat bepaald en onmiddellijk naar huis met het nieuwe rijbewijs. Tijdsduur wachten +examen+administratie rijbewijs was 1,5 uur.
  Het rijbewijs was zelfde formaat als een ID kaart hier. In België lopen we nog allemaal rond met een paieren rijbewijs op ongeveer A5 formaat wat je nergens kwijt kan.

  Op dit gebied is men in Thailand zijn tijd ver vooruit. En hier bestaat de prijs inderdaad voor het overgrote deel uit taxen.

  Voor diegenen die er anders over denken: voor mij is België het apenland en niet Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website