Puang Malai voor ‘Good Luck’

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
9 januari 2017

Als je met de auto door Thailand reist kom je ze op bijna elk belangrijk kruispunt waar verkeerslichten staan tegen. Mannen en vrouwen die goed ingepakt tegen de brandende zon de zogenaamde Puang Malai, een klein bloemenslingertje, trachten te slijten. Licht op rood schept kansen, licht op groen weer snel naar de andere kant.

Voor twintig baht kun je een dergelijk slingertje kopen om het vervolgens aan de spiegel op de voorruit van de auto te hangen. Het is een feestelijk gezicht en soms kun je daarbij ook nog van een frisse bloemengeur genieten.

Huisvlijt

Het rijgen van de verschillende kleine bloemetjes, zoals jasmijn, rode roosjes en veelal ook gele afrikaantjes is een huisvlijt activiteit. Bepaalde bloemkwekers leggen zich speciaal toe op de kweek van dit soort bloemen bestemd voor de Puang Malai. Sommigen vinden dat het wiebelende slingertje bij de voorruit de aandacht van de chauffeur voor het verkeer kan afleiden. Anderen zijn het daar weer volstrekt mee oneens, want de Puang Malai helpt juist ongelukken te voorkomen.

Diepere betekenis

Mocht je denken dat een dergelijk bloemslingertje louter als versiering dient dan heb je het volstrekt bij het verkeerde eind. Alvorens het slingertje aan de spiegel te hangen vouw je de handen en vraag aan Boeddha om je te behoeden voor ongelukken. En niet te vergeten; voor ‘Good Luck’. Geluk in allerhande zaken zal de Puang Malai je kunnen bieden, en voor twintig baht is dat helemaal te geef. Bijgelovig? Nee dat ben ik beslist niet.

Maar sinds de vele jaren dat ik in Thailand kom ga ik na aankomst in Bangkok altijd even naar het bekende Erawan tempeltje. Sinds vele jaren huur ik ook een auto en kan niet nalaten regelmatig het bloemslingertje te verversen. Dankzij Erawan en de Puang Malai is mij nog nimmer iets naars overkomen, noch een schrammetje op de auto opgelopen.
Mocht je er niet in geloven dan ondersteun je met de aankoop toch iemand die het hard nodig heeft en geniet daar dan oprecht van. De feestelijke aanblik is gewoon leuk meegenomen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website