door Marijke van den Berg (RNW)

Door de slechte wisselkoers krijgen de pensionado’s veel minder Baht voor hun euro. In vergelijking met een half jaar geleden, krijgen de Nederlanders ruim 20 procent minder Baht voor hun Euro. Rondkomen van een klein pensioen wordt daardoor, zelfs in het relatief goedkope Thailand, moeilijk.

Aankloppen voor hulp kan niet, huursubsidie krijgen ze niet en voedselbanken bestaan niet. Sommige Nederlanders denken daarom aan terugkeer naar Nederland. Met grote tegenzin, dat wel.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Pensionado’s in problemen door lage euro (video)”

 1. carrot zegt op

  Zijn deze landgenoten uitgeschreven in Nederland ? Hebben ze destijds alle risico’s wel goed ingeschat ? Zo zijn er nog meer vragen, maar de Euro de schuld geven is wel al te kort door de bocht. Kosten van levensonderhoud is meer dan enkel huur, eten en drinken. Hopelijk een lering voor iedereen die denkt dat het gras bij de buurman groener is.

  • Peter Holland zegt op

   Ik vind deze reactie eigenlijk wat kort door de bocht, aan wie moeten deze pensionados dan de schuld geven, dan behalve die lage Euro waarde, dit hebben de beste economen zelfs niet kunnen voorzien,
   Je kan het iemand toch niet kwalijk nemen dat hij/zij in een keer 20% minder ontvang, en het einde is nog niet in zicht, het kan misschien wel oplopen naar 40% mocht de Euro ooit 1 op 1 komen te staan met de dollar.
   Ik geef het je te doen.

   Ik wens deze landggenoten veel sterkte, i.p.v. wat flauwe opmerkingen.

   En inderdaad het gras is iets groener in Thailand.

   Peter Holland 104 x Thailand vanaf 1977

   • carrot zegt op

    Een ieder heeft een eigen verantwoordelijkheid en het is nog maar de vraag of de lage Euro wisselkoers alleen het gevolg is van de economische crisis. Ook de grootte van de AOW-uitkering hangt af van de onzekere factor m.b.t. de politieke besluitvorming in Nederland. Ook is er o.a. nog de onzekere factor van ziekenhuiskosten waar we bij het ouder worden allemaal mee te maken krijgen. Kortom heel veel onzekere factoren die het maken van de keus om alle schepen achter je te verbranden en ervan uitgaan dat Thailand de oplossing is, een onverantwoordelijke is. Mijn keus en advies is: zorg dat je een woning in Nederland hebt en verblijf in Thailand op basis van een non-immigrant visa.

 2. Henry zegt op

  Tja het is dan inderdaad geen vetpot meer maar misschien kan z’n jonge vrouw wat gaan werken om wat extra’s aan het huishoudgeld toe te voegen.

 3. Robert zegt op

  Het lijkt me dat, zelfs met het aanzienlijke valuta verlies, dat leven in Thailand nog steeds aanmerkelijk goedkoper is dan leven in Nederland van datzelfde pensioen. Ik zie dan ook niet hoe terugkeer naar Nederland een oplossing is.

 4. Thomas zegt op

  Op deze site staat een artikel hoe je met 500 dollar rond kunt komen in Thailand dus dan houdt meneer nog geld over.
  http://opentravel.com/blogs/the-cheapest-places-to-live-in-the-world-500-a-month/

 5. jan maassen van den brink zegt op

  ja jammer dat onze goede euro zo gezakt is .met dank aan de landen die schuld zijn.ja ik onder vond 8 weken geleden ook de pijn van de slechte koers. in thailand en nu word alles in holland ook nog duurder.jammer

 6. fransamsterdam zegt op

  En de verhoging van het (minimum)loon zal de inflatie verder opdrijven. Maar ja, dat is part of the game. En het zou natuurlijk al te zot zijn als Thailand zou moeten gaan betalen voor voedselbanken voor arme Nederlanders die geen geld meer hebben. Als je in Thailand overigens geen eten meer kunt betalen zou ik maar van een repatrieringsvliegticketbank gebruik gaan maken want zelfs op toeristische plekken als Second Road in Pattaya kun je voor EUR 1.50 nog wel een kop soep met rijst en kip en groenten krijgen.
  Kijk eens naar wat de beurs in Thailand heeft gedaan het afgelopen jaar, zet het plaatje ook eens op 2 jaar, of 5 jaar, en vergelijk het eens met de AEX in Nederland.
  http://www.iex.nl/Index-Koers/190118482/THAILAND-SET.aspx
  Het gaat daar goed en daar wil men nu ook voor betaald krijgen. Als je wat had geinvesteerd in de Thaise beurs zou je flink verdiend hebben en het koersverschil, daar heb je dan geen last meer van. Als je naar Thailand afreist onder het motto ´wel de lusten en niet de lasten´ dan moet je geen krokodillentranen gaan huilen als de omstandigheden wat in je nadeel veranderen.
  Als je een fluctuatie van 20% in je inkomsten/bestedingsmogelijkheden niet kunt opvangen ben je gewoon erg marginaal bezig en moet je eigenlijk gewoon blij zijn dat je het een tijdje op deze manier hebt kunnen volhouden. Want wat je gehad hebt kunnen ze je nooit meer afnemen. Terug naar Holland en je hand maar weer ophouden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website