Pattaya, stop hiermee!

Door Dick Koger
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
29 november 2011

Verschillende keren heb ik geschreven over contacten met de politie. Meestal positieve verhalen, enerzijds omdat het gewoon aardige ervaringen waren, anderzijds als tegenwicht tegen alle negatieve verhalen waar je mee doodgegooid wordt. Maar dan gebeurt er het volgende.

We rijden op de Beach Road van Pattaya omdat we een vriendin willen ophalen. Hoewel ze er nog uitermate jong uitziet, is ze de zeventig gepasseerd, dus rennen doet ze niet meer. Ze komt keurig op tijd uit Soi 5 lopen waar ze woont. We staan derhalve hooguit een minuut stil.

Iets verderop staat een gezette politieagent naar ons te gebaren. Voor hij bij onze auto is pakt hij zijn papieren en begint te schrijven. We draaien het raampje open om te vragen wat er aan de hand is. Buitengewoon bars klinkt er slechts één woord: drivers license. Later blijkt dat dit de helft van zijn Engels woordenschat is. Verder dus geen woord. Geen goede morgen, geen woord over een begane overtreding. De chauffeur reikt zijn Thaise rijbewijs aan en de agent gaat onmiddellijk naar de voorkant van de auto. We hebben zelfs geen tijd hem 200 Baht aan te bieden.

Even later krijgen we de bekeuring en op onze vraag wat we gedaan hebben, klinkt de andere helft van zijn vocabularium: police station. We zijn allemaal sprakeloos. Wat is er fout aan het ophalen van een oudere dame? Iedere taxi stopt op dezelfde wijze. Als je een overtreding begaat, is een bon redelijk, maar wat deden wij fout? Het ergste is nog de volstrekt stugge, onvriendelijke, bijna onbeschofte manier waarop we behandeld worden. We rijden naar het politiebureau en parkeren de auto in Central Festival daarnaast. We besluiten eerst te doen waarvoor we op pad zijn en pas later de bon te gaan betalen.

De eigenaar van de auto gaat zijn rijbewijs ophalen en moet 400 Baht betalen voor het parkeren op een plaats waar je niet mag parkeren. Praten helpt niets. Als hij binnenkomt staan er 29 mensen in een rij. 26 Hiervan zijn blanke buitenlanders. De andere drie motortaxichauffeurs die ongetwijfeld de bekeuring van een buitenlander komen betalen. 29 Mensen vertellen al hun kennissen, schrijven naar familie en vrienden en publiceren op websites hoe onredelijk de politie in Pattaya is. Dit kan niet anders dan een negatieve invloed op het toerisme hebben. Pattaya, word wakker en besef dat wij, buitenlanders, hier het geld binnenbrengen.

24 reacties op “Pattaya, stop hiermee!”

 1. Folkert zegt op

  Zo een agent stond ook in de buurt van Shunshine Vista weet niet welke soi maar daar waar het boathouse hotel staat, straat is eenrichtingsverkeer van af de strand kant. weten doe ik het niet maar had het idee dat die wel wat bij verdiende, veel al waren het vakantie gangers die die bekeurde.

 2. Folkert zegt op

  Central Festival is daar waar o.a. de BIC zit en het heineken plein is.

  • ruud zegt op

   central Festival en heineken plein bij Big c liggen nog een heeeeeeeel eind uit elkaar. Is niet juist dus .

  • Julius zegt op

   Waar het Heineken plein is, die is mij niet bekend eigenlijk…ken er wel eentje in Adam 🙂

   • ruud zegt op

    bij de big C in Pattaya noord is tussen de gebouwen van Big C een pleintje daar speelt in de avond-uren dikwijls een goede band en daar wordt nagenoeg alleen Heineken geschonken.. Vandaar de naam Heineken-plein. Biertje drinken en muziek luisteren.

 3. Robert zegt op

  What’s new? Thaise agent bekeurt farang om geen/kleine overtreding. Sinds ik donker folie op de autoruiten heb laten plakken ben ik niet meer aangehouden.

  • nok zegt op

   Mijn vrouw heeft dat ook laten doen, nu staan er overal zwarte letters op de ruiten wat ik erg irritant vond. Ik heb ze er tijdens een file afgepoetst met een zakdoekje.

   In het donker is het zicht door de ruiten wel minder scherp maar ja.

 4. nok zegt op

  Ik ken inmiddels diverse politie-agenten van feestjes en ja die mensen leven niet slecht. Dikke Mercedes, dure merkkleding, dochters en vrouw die slippers hebben van 6000 baht (fitflop) en dat moet ergens vandaan komen natuurlijk.

  Als ze willen kunnen ze op straat genoeg verdienen aan de thai, overtredingen zijn schering en inslag. Toch doen ze het liever op deze manier. Ik probeer ze voorzichtig te vertellen hoe dat op ons blanken overkomt en dat het niet om het bedrag gaat maar om het idee erachter en de manier waarop. Of het werkt vraag ik me af maar mocht het mij nogmaals overkomen dan heb ik diverse businesscards in de portemonnaie van hoge politie-piefs om ze af te poeieren. Of het werkt moet ik nog testen maar tot nu toe heb ik maar 1x een valse boete gehad en toen reed er zelfs een thai in onze truck en zaten er nog 5 achterin.

 5. Ron Choojaichery zegt op

  Pattaya is al lang goed naar de klote dit komt doordat er heel ander volk komt dan de echte Thai, deze verafschuwd Pattaya en gaat liever naar Cha-am,Huahin en Chonburi. Ik kom zelden aan de kust . IK heb helemaal geen behoefte aan de ongemanierde Russen en dronken viezerikken in walking street. Ik woon in de provincie Saraburi in het dal van het Draken gebergte en alles is hier aanwezig wat een normaal mens begeert. Van Zwembaden, sportscholen mooie natuur etc tot een supercinema. Ook ik kwam vroeger regelmatig in Pattaya of Tomthien maar na de russen invasie en ongemanierdheid van de plaatselijke politie hoeft dit al jaren niet meer voor mij. Er zijn zoveel mooiere plekken in Thailand met veel een schone zee waar je niet tegen allerlei vuiligheid aan zwemt dus als je slim bent zoek je gewoon een ander onbesmet plekje op want die zijn er genoeg.

  Groetjes Ron
  Saraburi 30-11-2011

  • Jos Wegner zegt op

   Een korte reactie. Ik woon hier samen met mijn echtgenoot al vijf jaar met veel plezier. Wij leven hier, doen hier inkopen, gaan hier eten en zien alleen maar Russische teksten verschijnen op menukaarten. Russen zelf zie ik zelden. Trouwens er zijn ook best fatsoenlijke Russen. Maar ik kom dan ook niet op Walking Street. Een paar kilometer ten zuiden van Pattaya ligt een van de mooiste stranden van Thailand met zicht op de kaap van Sattahip. Daar op het strand met de voeten in de branding bij zonsondergang gaan eten is een zaligheid.

 6. ludo jansen zegt op

  ben twee maal in thailand geweest,veel gezien ,maar nog nooit problemen gehad met de politie.
  wel met jaloerse en dronken thai,daar moet je voor oppassen.

 7. Robbie zegt op

  Beste Dick,
  Ik ben het helemaal met je eens en misschien zijn de meeste lezers van dit blog dat ook wel. Maar wij kunnen deze praktijk niet veranderen. Zou je je oproep niet beter kunnen richten aan de Thaise overheid? De minister die verantwoordelijk is voor een goed lopend toerisme? De directeur van het Tourist Office in Pattaya, de burgemeester, de baas van de politie, of desnoods de krant d.m.v. een ingezonden brief? Wellicht sorteert dat wél effect?
  Deze adhesiebetuiging van mij zal in the city of sin niets veranderen, maar ook in een deftiger stad niet. Zou een petitie aan de minister door 10.000 lezers van dit blog misschien iets structureels kunnen verbeteren? Wie voelt zich geroepen dit te organiseren? Ik niet…. Heb je ooit gehoord van de bierkaai?

  • Jos Wegner zegt op

   Heeft niets met ’the city of sin” te maken. Gebeurt overal in Thailand. Ook in Bangkok zijn wij aangehouden na een tolpoortje. Daar werken ze met z’n zessen tegelijk, zodat je als farang denkt aan een legitieme controle. Waarschijnlijk heb ik echt te hard gereden en hebben ze hier camera’s staan. Ondertussen zijn wij “door de wol geverfd” en weten dat een bekeuring in een auto nooit boven de 400 baht kan zijn. Dus 2.000 baht zullen we nooit meer betalen. Deze praktijken zijn door ons farang niet uit te roeien.
   Trouwens wie ooit nog in Nederland komt, lacht toch om deze bedragen.

 8. Chris Hammer zegt op

  Ik kom heel weinig in Pattaya. Liever ga ik naar Bang Saen. In Bang Saen ging ik regelmatig een biertje drinken evenals een rechter uit Chonburi. Van die rechter kreeg ik een visitekaartje. Dat hoef ik maar te tonen aan een politieman in die provincie en ik kan gelijk doorrijden. Altijd gemakkelijk goede Thaise vrienden te hebben.
  Chris

  • ruud zegt op

   zo doe je toch zelf mee met hun spelletje en als het jou uitkomt vind je het goed ???

   • Chris Hammer zegt op

    Beste Ruud,

    Het systeem deugt niet, maar ik heb geen zin om er de dupe van te worden. Ik woon in Thailand nu 10 jaar en pas mij maar wat aan.
    Chris

 9. lexion zegt op

  In Pattaya bij second road moesten 3 thais op een scooter stoppen van oom agent. Ze hadden geen helm op. De bestuurder van de scooter doet zijn been vooruit en rijdt vol gas met een boog om de agent heen. Iedereen stond erbij en er kwam veel boe geroep van het terras.

  De agent wilde vervolgens de falang laten stoppen voor het rijden zonder helm. Gelukkig deed de falang of hij hem niet zag en hij was tever weg. Hahaha. Deze agent was te dik om naar zijn scooter te rennen en er achteraan te gaan. Het was ook te druk. HIj zou hem ook niet meer terugvinden. We lagen dubbel. Beter cabaret had ik niet gezien die avond.

  De dikke en de dunne agenten zijn maar vertrokken. Lose face?

 10. l.lagemaat zegt op

  Op en aantal plekken mag niet gestopt worden op de beachroad,doe je dat wel dan kan een bekeuring volgen.Door het “cabaret” zijn sommige agenten kort door de bocht en ook
  door de drukte afgelopen tijd door mensen uit Bangkok die vannwege het water in Pattaya
  kwamen wonen,waren er meer problemen dan normaal.

  groet,

  Lodewijk

 11. Bert Van Eylen zegt op

  Sorry , maar de meeste Thais beseffen niet met wat ze bezig zijn, flikken incluis. Bovendien kunnen ze moeilijk uit hun fouten leren want in hun ogen maken ze er nooit.
  Het kan hun niks schelen wat je erover schrijft, de kassa moet rinkelen. De politie in Pattaya is een bende ongeregeld vanuit het ganse land. Zelfs bij de toeristpolitie(alleen voor Thaise toeristen) vind je soms moeilijk iemand die Engels spreekt.
  Maar goed, het is dus zaak uit te kijken. Zeker niet verwijzen naar de taxi die daar ook stopt, want die mogen meer dan gewone weggebruikers. Na 12 jaar werd ik het soms wel dik beu,
  die arrogantie gekoppeld aan domheid.
  Groeten,
  Bert.

 12. henk zegt op

  Alleen dat laatste zinnetje, dat wij buitenlanders hier het geld binnen brengen vind ik erg arrogant. Begrijp je verhaal verder wel, maar laat dat laatste aub weg zeg.
  Vond het tijdens mijn laatste verblijf in PTY ook zo ergerlijk in het hotel waar ik verbleef om 2 buitenlanders te horen afdingen op kamers van 500 Baht per dag. Ook toen was er zo’n arrogante opmerking. In mijn oren dan: “is good money for you”.

 13. Chang Noi zegt op

  Helaas (voor ons) zal het de politie in Pattaya (en overal in Thailand) helemaal niks interesseren wat wij buitenlanders ervan vinden. De rotzooi in Phuket bewijst dit, terwijl er daar zelfs door verschillende ambassades wordt geklaagd. Niks veranderd.

  En maakt het wat? Tot nu toe niet want toeristen blijven gewoon komen. Zie je wel Thailand is het mooiste land ter wereld!

  Chang Noi

 14. math zegt op

  Wordt er ook gek van altijd rond het weekend staan ze te incasseren. Pattaya gaat hier kapot aan.Vind eigenlijk dat de ferlang dit niet meer moet accepteren.Heb het volgende
  gedaan mijn internationaal rijbewijs gecopieerd en afgegeven,en daarna netjes goede dag gezegd.
  gr. math

 15. pete zegt op

  Nou Math.. doe maar voorzichtig. De kans is groot (95%)dat die agent zijn paperassen kwijt raakt. Maar tref je de verkeerde wordt dit doorgestuurd richting immigration, en ben je het haasje bij het uitchecken op het vliegveld. Alsnog betalen met extra boete. In het ergste geval een mooi stempel in je paspoort, en wordt je de toegang tot Thailand ontzegd voor een jaar of 10.

  Mijn thais rijbewijs zit in een plastiek mapje met ander pasjes, en daarbij 100 bath opgevouwen. Kreeg bij controle (1x) zowaar direct mijn rijbewijs weer terug, en een waarschuwing. Bij thuiskomst bleek inderdaad de 100 bath verdwenen en ik heb niet gezien hoe hij dat flikte. Mijn vriendin ook niet.
  100 bath kwijt, maar wel met veel minder ergernissen.

  Schijn niet de enige ‘falang’ te zijn die dit zo doet, vandaar dat de politie zo gek zijn op het controleren van ‘falangs’
  Altijd helm en zonnenbril af, netjes en beleefd groeten, en veel slijmen, daar zijn hypocrieten altijd gevoelig voor, ook in Thailand.

 16. math zegt op

  Pete, dank je ook een goed idee. Ze moeten mij altijd hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website