Twee maanden geleden hadden we al via internet twee afspraken gemaakt bij de ambassade omdat mijn vrouw en ik geen zin hadden om te overnachten in Bangkok en we daarom laat in de ochtend pas bij de ambassade konden zijn. Door die vroege boeking lukte het om voor 10:30 en 10:40h afspraken te maken voor de verlenging van onze paspoorten.

Daarna snel een vlucht geboekt met natuurlijk als voordeel dat we de tickets voor weggeefprijzen konden aanschaffen. Ons vliegtuig zou twee uur voor onze eerste afspraak op Don Muang landen. Twee uur zou toch wel genoeg zijn….

Een paar weken later kregen we bericht dat onze vlucht een half uur eerder zou vertrekken. We hadden nu dus tweeëneenhalf uur speelruimte.

Op de bewuste dag vertrokken we om half zes van huis en om zes uur kwamen we op het vliegveld van Ubon aan. Tijd genoeg voor een kop koffie want onze vlucht zou pas om 6:50h vertrekken. Althans volgens schema, maar daar hield de piloot zich niet aan: om kwart voor zeven zaten we al in de lucht. Om 7:35h (verwachtte aankomsttijd 7:55h) stonden we reeds stil op het vliegveld van Don Muang. Tijd genoeg dus voor een snel ontbijt op het vliegveld. Om 8:10 stapten we in de taxi (70 en 50 baht tol) die ons niet voor de ambassade afzette maar om 8:55h voor Chit Lom (BTS Sukhumvit Line). Vandaar konden we makkelijk de weg oversteken zodat we in tien minuten (lopend) om 9:05h bij de ambassade aankwamen. Bijna anderhalf uur te vroeg. Maar omdat andere bezoekers waarschijnlijk wel vast zaten in het verkeer was er verder niemand en werden we onmiddellijk geholpen. Om 9:25h stonden we weer buiten.

Terugnamen we wel het openbaar vervoer (BTS Sukhumvit Line); eerst naar Siam Center en vervolgens naar Chatuchak Weekend Market. Vandaar namen we een taxi naar Don Muang. Die route hadden we natuurlijk ook op de heenweg kunnen nemen.

Met mijn doorboorde en dus ongeldige oude paspoort lukte het gelukkig om twee controles op het vliegveld ongehinderd door te komen alhoewel dat waarschijnlijk volgens de letter van de wet niet toegestaan is. Voor de zekerheid had ik ook mijn Thaise rijbewijs meegenomen en mijn Thaise ID-card (het roze pasje). Dat laatste had ik op de heenweg – bij wijze van proef – getoond bij de ID-controles op het vliegveld in Ubon en ondanks dat mijn naam op die pas in Thaise lettertekens vermeld staat werd dat gewoon geaccepteerd.

Anderhalve week later kreeg ik een E-mail van de ambassade waarin stond dat mijn nieuwe paspoort opgestuurd was en (heel optimistisch) dat ik het binnen vier werkdagen zou krijgen. Nu kwam na vier werkdagen inderdaad de postbode bij ons langs maar helaas zonder paspoorten. Die kwamen twee dagen later. Nog netjes natuurlijk want we wonen op het platteland in de Isaan.

Vraag: Wat zijn de ervaringen van de lezers bij binnenlandse vluchten zonder geldig paspoort? Is het mogelijk dat de toegang tot het toestel geweigerd wordt (waarschijnlijk ja) waardoor je gedwongen wordt om de bus of de trein te nemen? 

24 reacties op “Paspoort verlengen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok”

 1. tooske zegt op

  Paspoort is alleen nodig voor internationale vluchten. Op Don Mueang ga je naar de ID controle voor domestic flights dus geen paspoort nodig.
  Voor binnenlandse vluchten volstaat een Identiteitsbewijs zoals rijbewijs, rose ID card en inderdaad een ongeldig gemaakt paspoort waarvan de houdbaargeidsdatum niet verstreken is ook.

  • Hans Pronk zegt op

   Bedankt voor je reactie Tooske.
   Ik had het natuurlijk eerder moeten doen maar nu heb ik alsnog de site van Thai AirAsia geraadpleegd. Daar staat o.a.: “Adults are required to produce their original identity cards* or passports for all domestic flights. Identity cards are valid identification only in their countries of issuance”. Een Nederlands rijbewijs is dus niet voldoende. Maar een ongeldig gemaakt paspoort, is dat wel voldoende? Omdat het voor farangs zonder roze pas en zonder Thais rijbewijs belangrijk kan zijn mijn vraag aan je: Zou je dat nader willen toelichten? Alvast mijn dank.

 2. Hugo van Assendelft zegt op

  Dat zou je in de EU niet lukken, bij ons wordt het nieuwe paspoort aan huis afgeleverd en moet door de persoon in kwestie zelf worden geaccepteerd daarna moet je het oude paspoort inleveren, wil je het toch behouden maakt hij het ter plaatse ongeldig door middel van gaatjes erin te prikken

  • Leo Th. zegt op

   Enkele maanden geleden een nieuw paspoort in Nederland op het gemeentehuis aangevraagd. Dan krijg je de keuze om het persoonlijk na 2 weken maar minimaal binnen 3 maanden op te halen of (op eigen kosten) het aangetekend naar je huisadres te laten sturen. Koos voor zelf ophalen, het oude paspoort werd echter direct ongeldig gemaakt d.m.v. gaatjes. In feite dus minimaal 2 weken zonder geldig paspoort. Eigenlijk toch een vreemde gang van zaken. Niet iedereen zal over een ander identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs, beschikken.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Leo,

    Volgens mij niet de normale gang van zaken. Bij de aanvraag wordt niet het oude ongeldig gemaakt, maar pas bij het afhalen van het nieuwe. Zo heb ik dat mijn hele leven al meegemaakt.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Frans Nico, dat meende ik mij ook te herinneren. Eerlijk gezegd was ik enigszins verbouwereerd en daardoor heb ik verder niet geïnformeerd. Later dacht ik dat het te vervangen paspoort al bij aanvraag vernietigd werd omdat het nieuwe paspoort eventueel ook opgestuurd kan worden. En de postbezorger gaat natuurlijk niet bij iemand aan de deur met een tang gaten in een paspoort knippen. De procedure zoals Hugo hierboven schrijft kan ik niet plaatsen. Het nieuwe paspoort zou worden opgestuurd en dan moet je daarna je oude paspoort inleveren. Afgezien dat het gemak van opsturen dan in feite niets oplevert zullen er waarschijnlijk ook mensen zijn die dat op hun beloop laten.

     • theoS zegt op

      Leo Th, is ook zo maar toen ik in februari mijn paspoort aanvroeg bij de BKK Ambassade werdt mij gevraagd of ik het per EMS op wou laten sturen waar ik bevestigend op antwoorde. Dus het oude paspoort werd direct ongeldig gemaakt anders moest ik het toch persoonlijk komen inleveren. Dus haast twee weken zonder geldig paspoort.

 3. timker zegt op

  Na ons bezoek aan de Nederlandse Ambassade en het verkrijgen van mijn ongeledige paspoort kon ik bij Thai Smile op Suvarnabhumi Airport inchecken met mijn Thaise rijbewijs (ik had toen nog geen “Non Thai ID” – de roze ID).

  • timker zegt op

   Voor een vlucht naar Udon Thani…

 4. Frank H. zegt op

  Ben zopas terug uit Thailand. Heb tijdens mijn verblijf 6 binnenlandse vluchten gemaakt, telkens vetrokken op Suvarnabhumi met Thai Smile, vlucht telkens geboekt enkele dagen op voorhand. Per vlucht heb ik telkens tot 4 keer mijn internationale reispas (en geen ander document) moeten voorleggen : 1e keer aan de incheckbalie (logisch), 2de keer bij het verlaten van de incheckhal (en naar de bagagecheck te gaan), 3de keer in de wachtzaal tijdens het controleren van het vliegticket vooralleer op te stappen en een 4de keer bij het betreden van het vliegtuig zelf (security check zei men dan). Dit laatste vond ik toch een beetje overdreven daar de 3de check amper 100 meter eerder gebeurd was. Ook mijn Thaise vrouw diende telkens haar Thaise ID kaart voor te leggen. Kan enkel maar schrijven wat ik meegemaakt heb… 😉

 5. RonnyLatPhrao zegt op

  Wat is eigenlijk het probleem ?
  Waarom kwam die postbode dan als hij niks bij had….
  Ik begrijp eigenlijk niks van dit verhaal maar dat zal wel aan mij liggen….

  • Hans Pronk zegt op

   De postbode kwam na vier werkdagen met andere post. Dat doet hij wel vaker.
   Samenvatting van het verhaal:
   1. Het is mogelijk om binnen het uur van Don Muang naar de ambassade te gaan. Dat had ik niet verwacht.
   2. Ook met een ongeldig gemaakt paspoort is/lijkt het mogelijk een binnenlandse vlucht te maken.
   3. Binnen drie weken het paspoort thuisgestuurd, mede dankzij de veel bekritiseerde Thaise post.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    1. Lijkt me niet zo onoverkomelijk zoals je nu zelf hebt ondervonden.
    2. Ja, maar anders had je het roze ID kaartje nog.
    “…ondanks dat mijn naam op die pas in Thaise lettertekens vermeld staat werd dat gewoon geaccepteerd.” Je lijkt verbaasd te zijn hierom ? Waarom zouden ze dat niet accepteren.
    3. Ik doe zowat alles met immigratie (uitgezonderd jaarverlenging) en ambassade via de post. Steeds alles terug ontvangen wat ik verstuurd heb. Ik heb niet echt wat te klagen over de Thaise post. In Bangkok toch niet tenminste.

    In ieder geval duidelijk nu wat je met je verhaal bedoelde.

    • Hans Pronk zegt op

     Bedankt voor je reactie Ronny. Toch nog een opmerking over mijn roze pasje. Volgens mij wordt dat (ook) gebruikt om vast te stellen of ik wel de persoon ben die op de boarding pas vermeld staat. En op die boarding pas staat mijn naam geschreven in de ons bekende lettertekens. Ik neem verder aan dat mijn naam op het roze pasje slechts een min of meer fonetische weergave is van mijn naam. Dat is gelukkig blijkbaar voldoende.
     Overigens hebben niet alle farangs zo’n roze pas en/of Thais rijbewijs.

 6. Paul zegt op

  paspoort niet ongeldig laten maken maar met de afspraak dat het paspoort naar de Ambassade gezonden zal worden nadat men in de woonplaats is aangekomen. Zodoende kan men terugkeren met een geldig reisdocument. Het paspoort liefst aangetekend versturen. Men kan er zelf al een stuk uitsnijden uit de ‘readable strip’ onderaan het paspoort. De Ambassade maakt het paspoort officieel ongeldig en zal dit (indien gewenst) met het nieuwe paspoort retourneren.

  • Hans Pronk zegt op

   Inderdaad Paul, dat is ook een mogelijkheid. Een derde mogelijkheid is het zelf inwisselen van je oude paspoort voor je nieuwe paspoort. Dan zit je nooit zonder geldig paspoort zodat je bijvoorbeeld ook naar Nederland terug kan gaan als dat onverhoopt nodig is. Alleen moet je dan natuurlijk twee keer naar de ambassade.

 7. KhunBram zegt op

  Binnenlandse vluchten in Thailand die je een door de Thaise overheid verstrekte legitimatie te tonen.
  Passport kan, maar ook Thais rijbewijs, of Thai-ID card.
  Je PASS….eerd namelijk niet de PORT van het land.

  En dat je naam daarop in het Thais is geeft alleen maar voordelen.
  Mensen spreken en lezen Thai’s weet je nog.

  Maar Ambassade en post hebben prima gehandeld.

  KhunBram.

 8. David zegt op

  Een ambassade of gemeente ambtenaar maakt dmv gaten alleen uw paspoort ongeldig wanneer u op de verstreken datum uw paspoort daadwerkelijk verlopen is.Dit betekent dat wanneer dit nog niet het geval is uw paspoort dan tot de einddatum geldig blijft en pas dan niet meer te gebruiken is of als u voor de einddatum in uw oude paspoort de nieuwe hebt verkregen en in de meeste gevallen gaan de gaten er pas in als u de nieuwe komt afhalen.

  • Hans Pronk zegt op

   Dat klopt natuurlijk David. Alleen als je ervoor kiest om je nieuwe paspoort op te laten sturen, dan moet je je bestaande paspoort – ook al is het nog niet verlopen – ongeldig laten maken. Of – zoals Paul opmerkt – je oude paspoort opsturen als je eenmaal thuis bent. Je mag dus zelf kiezen. En voor mij – gezien de afstand van 650 km tot de ambassade – was de keus niet zo moeilijk.

 9. lung addie zegt op

  Zeer verouderde en onlogische manier van werken van de Nederlandse Ambassade. Ik had wel beter verwacht.
  Voor de Belgen een andere procedure:

  Aanvraag moet persoonlijk daar er vingerafdrukken moeten genomen worden.
  Je oude reispas blijft in originele toestand in je bezit.
  Je krijgt via email melding dat je nieuwe reispas aangekomen is en op twee manieren kan afhalen:
  persoonlijk: dan wordt ter plaatse je oude reispas pas ongeldig gemaakt en niet door het perforeren want dat is geen correcte methode meer. Enkel de twee hoekjes worden weggeknipt en een stempel ‘Ongeldig” komt op het eerste blad.
  via de post: je moet een, aan jezelf geadresseerde omslag, met daarin de nodige retourkosten en de oude reispas, aangetekend naar de ambassade sturen. Vier dagen later heb je alles terug, de nieuwe en de oude reispas, plus het certificaat van echtheid, gevraagd door immigratie bij een nieuwe reispas. Dat is het…..
  Het perforeren wordt niet meer gedaan daar je op die manier ALLE inhoud van de oude reispas vernietigt, dus ook je oorspronkelijk visum. Indien, ik zeg wel INDIEN, men moeilijk wil doen, bestaat de mogelijkheid dat er problemen ontstaan bij de overschrijving van de visum- of verblijfsgegevens van het oude naar het nieuwe. Indien enkel de hoekjes geknipt worden blijft de inhoud van de reispas ongeschonden. Op deze manier ben je hoogstens 4 dagen zonder geldige reispas.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Lung addie, dat is in ieder geval al een hele verbetering, als je via de ambassade moet verlengen. Kan Nederland een voorbeeld aan nemen.

   • Lung addie zegt op

    Beste Frans Nico,
    dit is mijn persoonlijke ervaring van ongeveer 1jaar geleden. Niet van horen zeggen maar de werkelijkheid zoals het nu gaat bij de Belgische Ambassade. Alles is heel correct en zonder enig probleem op deze manier verlopen. Idem dito voor de E-ID kaart met het enige verschil dat je daarvoor NIET zelf naar de ambassade moet. Er zijn namelijk geen vingerafdrukken vereist voor de ID kaart. In de toekomst zou dit kunnen veranderen daar, naar ik kon lezen, er in de toelkomst ook vingerafukken voor een E -ID kaart zullen vereist zijn en die moet je natuurlijk ter plaatse laten nemen.

 10. A1bus zegt op

  Van DMK naar Mochit/BTS rijdt de meest frequente buslijn van de BMTA, de A1, nonstop, voor 30 bt. Oranje AC, die nu zeer binnenkort zal worden vervangen door de gloednieuwe chinese blauw/paarse bussen.

  • Ger-Korat zegt op

   Als je dan toch van Don Mueang airport naar de Nederlandse ambassade wil met de bus dan raad ik buslijn A3 aan. Deze vertrekt van Gate 6 Terminal 1 first floor en Gate 12 Terminal 2 first floor. Dan kan je zonder overstap naar het eindpunt Lumphini Park, dus op loopafstand van de ambassade. En dat voor maar 50 baht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website