(nitinut380 / Shutterstock.com)

Vandaag bezoek gehad van de politie. Nette sedan met logo en 2 agenten. Eerst werd gevraagd naar mijn paspoort en inkomen. Dan een foto gemaakt, de agent met 2 sterren, Nui en ik. Paspoort doorgebladerd en foto van elke relevante pagina. Leuke lui.

Bij het vertrek kwam een aap uit de mouw. Of we interesse hadden om buiten aan het hek een soort brieven bus geplaatst te zien. Daarop het logo van de politie, wel elke maand 400 thb in de bus doen en oom agent heeft de sleutel. Dat logo zou kwaadwillenden afschrikken. En oom agent zou bij het gebruiken van de box als een soort security fungeren. Alles geheel vrijwillig natuurlijk.

Na het vertrek van de agenten lag ik eerst in een deuk. Ligt voor de hand om het blauw blauw te laten, maar vriendjes bij de politie voor 400 thb per maand kan nooit kwaad, toch? Drie bier minder en dat is het.

Hebben andere bloggers ook al zoiets meegemaakt en wat vinden die ervan?

Ingezonden door Klaas

23 reacties op “Lezersinzending: Thaise politie is op zoek naar sponsors…..”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Het is eens wat anders dan de verkoop van lootjes, steunkaarten, kalenders, etc…. 😉

 2. rno zegt op

  Ja hoor, was eerst Thb 500 maar nu gezakt tot Thb 300 per maand. Ze komen zelfs met 2 man boekje aftekenen, elke dag op verschillende tijdstippen..

 3. ruud zegt op

  De politie geld geven om hun werk te doen?
  Of voorkomen dat er binnenkort bij u wordt ingebroken?

  • Rob V. zegt op

   Altijd lachen in Thailand, zelfs met de politie. Ze extra betalen zodat ze hun werk (wel of extra goed) doen. 5555 Corruptie?

 4. GeertP zegt op

  Bij ons is het nog steeds THB500,-,maar ik moet zeggen dan krijg je wel waar voor je geld.
  2 weken terug is er een poging tot inbraak geweest,de dader stond op de camerabeelden en 2 dagen later was hij gepakt,probeer dat maar eens in Nederland voor elkaar te krijgen.

 5. Peter de jong zegt op

  Is heel gebruikelijk
  Hier 500 bath komen elke nacht even kijken en boekje aftekenen
  Indien inbraak word er echt achteraan gegaan
  Inbrekers moeten respect hebben voor sticker en extra brievenbus van politie voor boekje
  Gr peter
  Udonthani

 6. Driekes zegt op

  Wij wonen in een nette wijk dus hoeven wij deze personen niet te sponsoren.
  Onze buurman is de mayor van ons gehucht en die heeft wel bescherming met camera’s.

  • RonnyLatYa zegt op

   Wij hebben nergens camerabewaking en de “mayor” woont ook niet naast ons.
   Maar misschien is dat dan ook geen nette buurt waar ik woon zo tussen tussen het plebs…..

 7. henk appelman zegt op

  Vroeger (ik woonde afgelegen) betaalde ik 200 bath aan controle, dik verdiend, heeft veel narigheid voorkomen……..helaas niet alles, dus zijn we vertrokken

 8. Osen zegt op

  Koopt voor een laag bedrag toch een beetje extra veiligheid. Als je het kan missen zou ik het zeker overwegen. Vraag me wel af hoe zij deze extra inkomsten verdelen binnen de politie. Als dit normaal gaat worden en ze hebben tig brievenbussen, dan zijn ze straks een groot gedeelte van hun dag bezig met hun ronde hiervoor. Wel heel apart, kan ook alleen maar in dit soort landen.

  • Rob V. zegt op

   Voor dat ‘lage’ bedrag rijden ze bij jou een extra keertje langs, ergens anders dus een keertje minder. Het plebs met een inkomen van rond de 10 duizend maand heeft zo geen extra bescherming, mogelijk minder bescherming. Wie betaald die bepaald blijkbaar?

   • Jasper zegt op

    Inderdaad, wie betaalt, bepaalt. Dat is overigens in de meeste landen zo, ook in Nederland. Alleen hebben wij dat netjes achter rookgordijnen verborgen.

    Wij verlieten Thailand en kregen een enorme ruzie met de verhuurster, die wilde nog 2 maanden extra vangen, schade verrekenen, god weet wat ze wou. In ieder geval niet onze borg van 6000 baht teruggeven, ondanks dat we veel verbeteringen aan het huis hadden aangebracht. Langs kwam, toevallig, een goede vriendin die een kennis bij de politie heeft in de vorm van een commisaris. 1 telefoontje, verhuurster even aan de lijn en: buigend verontschuldigingen EN onze borg terug.

    Je moet roeien met de riemen die je hebt in elk land: in Thailand ligt het alleen wat meer aan de oppervlakte.

 9. John Chiang rai zegt op

  Afgezien dat je geen postkastje met een logo hoeft op te hangen,functioneerd de Italiaanse Maffia haast op de zelfde manier.
  Familie’s of bedrijven, waarvan men verwacht dat ze het best betalen kunnen, worden op een bepaalde tijd bezocht om een financliële bijdrag te leveren,zodat ze mogelijk beschut zijn,en in zekerheid kunnen leven.
  In mijn ogen een deel van corruptie,hoewel een goede waakhond, ter bescherming van huis en hof, ook tenminste voor 400Baht p/m vreet.555

 10. endorfun zegt op

  Serieuze corruptie, maar het systeem werkt wel. Een private bewakingsmaatschappij kost meer, en als er iets gebeurt, dan moet de Politie toch komen, en opsporingen doen. Voor dat kleine bedrag zetten ze zich volledig in …

 11. Freek zegt op

  Ik heb 8 jaar in Bangkok (Bang Na) gewoond, maar dit soort fratsen nooit meegemaakt. Misschien omdat ik een officiële werkvergunning had? Als je hier niet aan meewerkt kan je denk ik wel degelijk problemen krijgen, maar deugen doet het natuurlijk niet! Het zou me erg tegen de borst stuiten!

 12. Bram Peper zegt op

  Hallo Klaas, misschien is het handig om de kentekenplaat van de foto van de auto onzichtbaar te maken., Mijn vrouw(Thaise) zegt dat dit idd in de meer afgelegen plattelandstreken kan voorkomen, in de grote steden niet. Waarschijnlijk is dit officieel niet toegestaan. We waren wel benieuwd waar je woont. Het lijkt mij ook niet duur en wel handig. Aan de andere kant houdt je wel zo een bepaald systeem in de hand..

 13. Guus zegt op

  Wij betalen ook een luttel bedrag per maand. Als tegenprestatie worden wij in de surveillanceronde opgenomen. Als wij melden dat wij een paar dagen afwezig zijn wordt ons huis extra in de gaten gehouden. In Thailand zie je wel vaker dat de politie tegen betaling (soms in hun vrije tid) extra diensten verricht zoals bewaker in een goudwinkel of begeleiding van een konvooi (school)bussen. In Nederland niet gebruikelijk ,maar om nu direct van corruptie of Maffia te spreken gaat mij veel te ver. Je wordt toch niet verplicht om te betalen (bij de Maffia wel). Wij zijn er in ieder geval blij mee en ik begrijp ook steeds beter waarom steeds meer Thai genoeg hebben van de farang met hun grote mond.

  • Rob V. zegt op

   Naast betaalde politie is er ook betaalde brandweer (weet niet meer welk land of jaar): we komen blussen mits je centjes schuift. Dat is dienders betalen voor diensten tijdens diestijd die uit de belastingpot komen en onder hun standaard takenpakket vallen. Dat is niet bepaald volgens het boekje die gang van zaken… (corruptie, bijverdienen, maffiapraktijken of heel normaal is dan weer een mening)

   Leuk natuurlijk als je ruim voldoende geld hebt maar mensen die dat niet echt kunnen (of willen!) betalen zijn onder de streep de dupe niet? Als ze bij jouw in de straat wel komen dan bij een ander niet. Als men nu buiten dienst tijd bijklust, dat is een heel ander verhaal natuurlijk. Maar dat zegt ook al wat: als het standaard salaris te laag is om fatsoenlijk van rond te komen of het departement van te betalen dan klopt er misschien iets niet hoe dit alles geregeld is?

   Praat eens met de Thai, bijvoorbeeld uitbaters van horeca en wat die vinden van het schuiven van geld naar de politie. De Thai die ik spreek zijn daar niet echt blij mee. Hebben die een grote mond? Ze roepen het niet bepaald van de daken. Alhoewel, de studenten protesteren nu met schattige acties zoals een liedje over de Japanse hamster Hamtaro. De jeugd maakt zich boos dat de overheid/kabinet de belastingcentjes opvreet (in plaats deze zinnig te besteden). Die zijn het zat dat in Thailand alles op te lossen is als je als particulier er maar geld tegen aan smijt. Ik begrijp steeds beter waarom de Thai zich druk maken over het falen van de overheid en regering. 😉

   Bron: https://thisrupt.co/current-affairs/reinventing-the-wheel-of-political-protest/

 14. Ed zegt op

  Gezien hun salaris begrijp ik het wel. Ik ken aardig wat agenten in maha sarakam. We kijken ’s zondags muai thai, drinken wat biertjes (tijdens dienst) en van de chef kreeg ik laatst een shirt van de politie. Wanneer je dit aanhebt en je komt onbekende agenten tegen die wat van je willen, geen probleem meer dan zei hij. Ze bellen mij dan en jij bent “familie” Ook erg handig 😉

 15. Jacques zegt op

  Je vraagt je af hoe het beleid bepaald wordt in Thailand, wat inzet betreft van de politie op prioritaire delicten.
  Er is natuurlijk altijd vraag, met een beperkt aantal politiemensen en budget, hoe je de zware criminaliteit kan bestrijden, want die ware criminaliteit is toch het meest schadelijk in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de invloed op het verkeersgedrag, waarbij door bepaalde groepen gebruikers (o.a., alcohol, drugs) vele doden en gewonden worden veroorzaakt. Denk ook aan de kidnap van kleine kinderen die doorverkocht worden en de misdaden in de prostitutiewereld en de uitbuitingsvormen in alle soorten en maten, waarbij nog steeds veel mensonterende situaties te aanschouwen zijn. De harddrugs problematiek en georganiseerde criminele groepen, zoals die motorbendes. Zo kan ik nog wel even doorgaan en een woninginbraak is zeker heel naar, maar gebeurt vaak als men niet thuis is. Dat is in mijn optiek niet te vergelijken met andere grootheden. Denk aan de bestrijding van de witte boorden criminelen die alleen maar geldgewin zien en zich niets aan trekken van het leed in de bevolking. De vele geldleningen tegen woekerrentes. Woningen zijn ook zelf te beveiligen maar dat kost de mens geld en die heeft dat er vaak niet voor over of een gebrek eraan. Ik heb gekozen voor een woning in een moo baan en kan de deur bij wijze van spreken ’s nachts open laten. Bij ons zijn er beveiligers en daar betaal je wel voor, maar dat wist ik van meet af aan. Ik schat dat dit mij zo’n 179 baht per maand kost, maar dan zijn ze er wel continue om toezicht te houden. Als je buiten zo’n moo baan gaat wonen loop je meer risico en eigenlijk zouden de initiatieven zoals wij die kennen in Nederland met buurtpreventieprojecten, hier ook moeten worden ingevoerd. De gemeente, politie en burgers samen de zaken aanpakken. Zelfredzaamheid is hierbij een groot goed en veel kan men ook zelf doen bij gebrek aan politie of beveiligers. Dat de politie zich verhuurt op de wijze zoals hier wordt aangegeven, is afkeurenswaardig. Denk aan belangenverstrengeling en voorkeursposities voor diegenen die meer geld hebben. Veiligheid zou niet moeten kunnen worden gecategoriseerd onder de noemer van de kapitaalkrachtigen. Dit zorgt voor meer onvrede in de maatschappij en dat is een van de voornaamste zaken die nu aandacht behoeven wil de mensheid een beter leven krijgen voorgeschoteld. Alle vormen van ongelijkheid zijn afkeurenswaardig.
  Ik vraag mij oprecht af wat nu de taak is van de politie in de Thaise maatschappij. In Nederland is dat duidelijk: de politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels, te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de (openbare) orde en het beperken van gemeengevaar en hulp te verlenen aan hen die dit behoeven. Een hele volzin maar die dekt wel de lading. Hoe in Thailand deze lading gedekt wordt zien we met lede ogen aan en dit goed praten is wat mij betreft uit den boze. Ik zeg hiermee niet dat alles verkeerd gaat, er zijn zeker goede politieagenten die hun best doen en er wat van proberen te maken. Maar het geld en een andere perceptie van corruptie en fraude zijn toch bepalende factoren, die zeker in Thailand ingebed zijn en overal hier waar te nemen.

 16. Roy zegt op

  Dit is een soort van PRIVE beveiliging voor ieders huis De politie komt op willekeurige tijden langs en schrijven in het boekje de tijd van aankomst dit duurd ongeveer 2 minuten ze kijken om het huis heen en zijn weer vertrokken naar de volgende. dit is een extra inkomen voor de politie mensen in uniform de gemeente politie. en dit gebeurd in heel Thailand zo ook bij ons. Maar de beste bewaking is een groote hond of twee.

  • Jacques zegt op

   Daar schrijft u wat en dat klopt en deze privé beveiliging hoort niet thuis bij een politiekorps, die er is om iedereen in gelijke mate te bedienen, ondanks rang stand kleur en religie. Een dienende taak en die privé taak hoort plaats te vinden bij beveiligingsbedrijven. Daar zijn er genoeg van in Thailand. In Thailand hangen overal camera’s en die worden gretig gebruikt door de politie. Dit opsporingsmiddel heeft al veel succes opgeleverd. Is simpel doch doeltreffend. Je eigen huis beveiligen is dus ook op deze wijze goed mogelijk in samenhang met andere maatregelen natuurlijk. Een surveillance ronde per nacht is een lachertje en schijnveiligheid, want dat weten de inbrekers ook en die wachten gewoon af tot de patrouille weer weg is slaan dan hun slag. Een waakhond is zeker een optie, maar dan wel een die bijt als het er op aan komt. Een goede buur is in dit verband beter dan verre familie. Zorgen voor elkaar (hulpvaardigheid) dat moet gestimuleerd worden. Bij de immigratiepolitie in Thailand is men bezig met het binnen houden van vele politiemensen met administratieve taken. Taken die compleet overbodig zijn en nutteloos. Big Joke wilde hier van af voor een deel en andere belangen prevaleerden. Ongelooflijk maar waar. Een eerlijk salaris dat zou geboden moeten worden aan de politieagenten. Een paar jaar geleden werd ik getrakteerd op een waar gebeurd verhaal. Wij hadden een bedrijfje en naast ons was een bar gevestigd. Deze bar werd regelmatig laat op de avond bezocht door politieagenten in uniform, maar met een burger auto. Zij kwamen hun koffiegeld ophalen, want of je wilt of niet de extra inkomsten voor de politie waren hard nodig om al hun bijvrouwen te kunnen bekostigen. Toen er geprotesteerd werd door barpersoneel en de eigenaresse van de bar, werden een drietal dames meegenomen in de auto en op een afgelegen terrein werden er twee van de drie verkracht door de agenten. De derde werd te verstaan gegeven gewoon af te dragen in het vervolg want anders dan zouden er nog meer van deze surveillancerondes plaats gaan vinden. Ja ook dit is Thailand en jammer genoeg moet de bevolking het er mee doen.

 17. T zegt op

  Voor een dik tientje per maand zou ik oom agent fijn te vriend houden zeker in een land als Thailand je weet nooit wanneer je ze nodig hebt…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website