Lezersinzending: Tailormade fashion

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
16 november 2018

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Vandaag over het kopen van kleding.


Tailormade fashion

Ik heb een lastige maat voor het kopen van schoenen en kleding in Thailand. Met schoenmaat 47 kan ik in geen enkele winkel terecht. Daar stokt het meestal bij maat 44. Ook de markt(en) bieden op dit gebied geen enkele uitkomst. Voor de aanschaf van schoenen ben ik dan ook aangewezen op webwinkels zoals Zalando en New chic. Of ik laat ze van uit Nederland door kennissen naar mij opsturen. Ook dat is een mogelijkheid, maar ideaal is dat natuurlijk niet.

Bij Newchic zitten blijkbaar niet de slimste mensen. Ik bestel schoenen voor Toey en mij en geef ons adres in Thailand op als afleveradres. De betaling doe ik met Paypal. De daaraan gekoppelde bankrekening heeft als adres een adres in Nederland. Wat doet Newchic? Ze sturen alles naar het adres in Nederland. Dat is inmiddels ruim twee maanden geleden. Het geleverde moet inmiddels toch wel terug zijn bij Newchic, maar ik heb helaas mijn geld nog altijd niet retour ontvangen.

Met betrekking tot kleding zijn er iets meer mogelijkheden. Zoals wat markten afstropen. In het souterrain van Central Plaza wordt standaard ook kleding te koop aangeboden, maar ik ben daar helaas nog nooit geslaagd. De meeste kans maak ik nog op de UD Nightmarket. Dat levert soms wat T-shirts op. De T-shirts zijn vaak van een behoorlijke kwaliteit. En heel soms zelfs broeken (geen jeans). Helaas, de kwaliteit van die broeken is meestal bedroevend. Na voor de zoveelste keer mijn neus te hebben gestoten bij mijn zoektocht naar kwalitatief goede overhemden en broeken (jeans), besloten om naar een kleermaker te gaan.

Nadat we de “oedeem dokter” hebben verlaten (zie aflevering hiervoor), maakt Toey me er op attent dat 50 meter verderop, in de zelfde straat, een kleermaker zit. Ok, dan gaan we daar maar gelijk naar toe. Het is een mooie, ruime winkel, goed verlicht, met aangeklede etalagepoppen, propvol met rollen stof en voorbeelden van compleet gemaakte colberts, broeken, kostuums en overhemden. Alles heel netjes en schoon, en zeer vriendelijk personeel. Een jong meisje wilde ons graag helpen maar stelt voor even te wachten omdat ze wist dat de “baas”, tevens de kleermaker, ieder moment zou kunnen arriveren. We besluiten te wachten en inderdaad komt binnen enkele minuten de baas binnen, met zijn vrouw. Hartelijke en gezellige man. Geen Indiër maar een rasechte Thai, toevallig afkomstig uit de zelfde streek waar Toey vandaan komt.

Ik leg uit dat ik graag wat jeans broeken en overhemden bij hem wil laten maken, maar dat ik natuurlijk wel eerst wil weten hoeveel dat gaat kosten. De man begrijpt dat en gaat eerst maar eens de maten van me opnemen. Op basis daarvan kan hij natuurlijk een schatting maken van de materiaal kosten en onder tussen kan hij nadenken over wat een aantrekkelijke prijs is, zowel voor hem als voor mij.

Na het opnemen van de maten moeten er stoffen worden uitgezocht. Voor de jeans broeken is dat vrij gemakkelijk. Drie jeans met een blauwe stof en een jeans in zwarte stof. De keuze van de stoffen voor de overhemden is wat lastiger. De man heeft heel wat verschillende designs aan te bieden. Maar ook hier komen we uiteindelijk uit. Dit alles verloopt in een gezellige, ontspannen sfeer, waarbij ook nog heel wat wordt afgelachen. Dan natuurlijk even wat spanning. Hoeveel gaat dit grapje nu kosten? Ik vind dat wel meevallen. Per jeans rekent de man 1.500 baht (zeg maar 40,- euro) en per overhemd 1.300 baht (zeg maar 35,- euro).

We hebben het hier dus over op maat gemaakte overhemden en broeken, geen confectie, en over kwalitatief uitstekende stoffen. Ik heb er daarom geen enkele moeite mee en ik ga, na kort overleg met Toey, akkoord. De eerste broek en overhemd zullen binnen een week gereed zijn. Dan kan ik komen passen. Als alles zit zoals het hoort kunnen de overige broeken en overhemden ook gemaakt worden. Ik doe een aanbetaling en ga met Toey blij de winkel uit.

Wat een fantastische dag. Eerst een dokter die me hoogst waarschijnlijk van mijn oedeem afhelpt en nu een kleermaker die broeken en overhemden op maat voor me gaat maken. Dit moet gevierd worden. We gaan naar Central Plaza en eten bij Laem Seafood Restaurant. Lekkere afsluiting van een mooie dag.

De afloop

Vijf dagen later belt de kleermaker om te melden dat de eerste jeans broek en het eerste overhemd klaar zijn en of ik kan komen passen. We spreken af de volgende dag naar hem toe te komen. Ik ben een avondmens, bepaald geen ochtendmens. Vaak ga ik pas om 02.00 – 03.00 uur of nog later slapen.

Dat komt mede omdat ik de sportwedstrijden in Europa wil volgen. Na het recentelijk weer verzetten van de klok in Nederland is het tijdsverschil weer zes uur. Dat wordt me echt te veel. Dus vanavond geen Spurs – PSV kijken en morgen ook geen Benfica – Ajax. Opstaan doe ik meestal rond 11.00 uur en ik neem ruim de tijd voor mijn ochtend ritueel en het lezen van emails, het volgen van het nieuws, het bekijken van de beurs en de sport uitslagen. Zo ook vandaag. Om 13.00 uur rijden we naar de kleermaker en ik ben heel benieuwd wat onze kleermaker voor ons in petto heeft.

Het passen van broek en overhemd doe ik in het atelier dat achter de winkel is gelegen. Ik moet eigenlijk lachen als ik de hopeloos ouderwetse machines zie staan, waarmee de man blijkbaar moet werken. Ik stel mij zo voor dat in de jaren 30 in Nederland ook zo gewerkt moest worden. De jeans broek is perfect. Zowel qua lengte als alle andere maatvoeringen. Dus de broek is ok en hij kan de andere broeken volgens de zelfde maten gaan maken.

Het overhemd is qua maten uitstekend. Alleen vind ik de schouderpartij te opzichtig met te veel tierelantijntjes. Dat moet hij echt veranderen in een gewone schouderpartij. Geen probleem zegt de man. Binnen een week zal alles klaar zijn en hij zal Toey bellen als het zover is.

We rijden naar het Pannarai Hotel en parkeren daar onze auto. Als regelmatige gast van het hotel is dat geen probleem. De parkeerboys kennen ons en zetten onze auto op een veilige plek weg. Als afsluiting van de dag deze keer niet gaan eten in Central Plaza maar eerst gezellig gaan zitten op het terras van Good Corner. Na wat drankjes krijgen we trek. We lopen soi sampan in en gaan bij het Italiaanse restaurant daSofia eten. Zoals altijd is het eten weer uitstekend. Geen wonder dat dit restaurant de afgelopen jaren als nummer 1 te boek stond bij Tripadvisor.

Zes dagen later belt de kleermaker dat alle broeken en overhemden gereed zijn en dat we dus kunnen komen om te passen, en te betalen uiteraard. We spreken af dat we de volgende dag naar hem toekomen. De man heeft alle broeken en overhemden fantastisch op maat gemaakt. De tierelantijntjes op de overhemden zijn vervangen door een gave schouder partij.

Ik ben uitermate tevreden met deze kleermaker. Voor mij nu een vast adres om kleding aan te schaffen. Jammer dat ik niet veel eerder naar deze zaak ben gegaan. Ik zie me zelf niet zo gauw meer in een kostuum rondlopen, dat heb ik in mijn werkzame leven genoeg moeten doen, maar je weet maar nooit. En dan is deze zaak het perfecte adres er voor.

Er zijn misschien lezers die ook graag van een kleermaker in Udon gebruik willen maken. Ik geef daarom graag zijn adres en telefoon gegevens. Voor zover ik weet maakt hij geen T-shirts, wel korte broeken.

Je kunt hem vinden op:

 • 32 ถ อำเภอ ต.หมากแข้ง อำเภอ เมือง จ.อุดรธานี 41000
 • 32 Mueang Road, Makkheng Mueang Udonthani, 41000
 • Telefoon: 042-223226 of 087-2829996 of 086-4556456

In de zelfde straat vind je overigens ook de kliniek waarover ik heb bericht in mijn vorige artikel. Als ik nu nog een winkel zou kunnen vinden in Udon voor het kopen van schoenen (sport), slippers en sandalen in mijn maat, dan zou ik daar heel tevreden mee zijn. Als er lezers zijn met suggesties, ik hoor ze graag. Maar ik ga er niet voor naar Bangkok vliegen.

Charly

8 reacties op “Lezersinzending: Tailormade fashion”

 1. Harm zegt op

  Aliexpres
  Kun je uitzoeken te kust en te keur
  Kun je ook kijken of je maat er bij zit.
  1 nadeel je moet soms wel erg lang wachten op de bezorging.
  P.s. ook merk schoenen niet alleen merkloze artikelen.

  • Charly zegt op

   Beste Harm,

   Ook op Aliexpress vaak gezocht naar schoenen die voldoen aan mijn maat.
   Helaas, niet dus.

   Groeten,
   Charly

 2. timker zegt op

  Lazada heeft ook schoenen die soms zelfs tot EU maat 48 gaan. Ik bestel regelmatig (andere dingen) bij Lazada, meestal “pay on delivery”, en ik ben daar meestal erg tevreden over (soms wat mindere Aziatische kwaliteit). Ze hebben een App en een website.

  • Charly zegt op

   Beste Timker,

   Bedankt voor je suggestie. Zelf heb ik ook vaak op webside Lazada gekeken. Helaas ook daar niets kunnen vinden, hoewel ze inderdaad af en toe grote maten schoenen aanbieden.

   Groeten,

   Charly

 3. Kees zegt op

  Charly
  Klinkt goed. Ik ga ervan uit dat er ook dameskleding gemaakt wordt. Mijn vrouw en ik zijn vanaf januari 3 maanden in Thailand en willen ook ongeveer een maand in Udon Thani en omgeving verblijven. Ruim genoeg tijd lijkt mij om voor mijn vrouw kleding te laten maken. Wij zijn nog wel op zoek naar een huis om te huren in die periode. Dus als jij nog suggesties hebt?
  Groet Kees Straatsma

  • Charly zegt op

   Beste Kees,

   Ik weet niet zeker of de brave man ook dames kleding kan / wil maken. Om eerlijk te zijn, heb ik daarvan geen voorbeelden in zijn winkel gezien.
   Wat betreft een gemeubileerde woning voor 1 maand. Is niet zo eenvoudig, denk ik. Hangt ook natuurlijk af van locatie binnen Udon en welke huur je er voor over hebt.
   Mijn suggestie: neem een gemeubileerde, redelijk luxe kamer in @home, in soi sampan. Alle faciliteiten aanwezig en huurprijs per maand rond de 13.500 baht, inclusief WiFi, en electra.
   In soi sampan zit je midden in het centrum van Udon. Alles op loop afstand.

   Groeten,
   Charly

 4. Kees zegt op

  Charly

  Is het mogelijk om rechtstreeks met jou te mailen. Mijn mail adres is [email protected]
  Groet Kees

 5. Leo Th. zegt op

  Beste Charly, gelukkig had je weer een goede reden om iets te vieren! Hoop voor jou dat je snel van je ‘oedeem kwaal’ verlost bent. Maar ik reageer eigenlijk over je terloopse mededeling dat je het geld van Newchic nog niet teruggestort hebt gekregen. Gelukkig had je de bestelling via PayPal betaald en dat impliceert volgens mij dat je eventueel bij PayPal aan kunt kloppen wanneer Newchic in gebreke blijft. Uiteraard wens ik je nog veel aanleidingen om iets te vieren en het anders maar gewoon, zonder wat dan ook, er van te nemen. Maar dat is jou zonder enige twijfel wel toevertrouwd en ik kan je alleen maar groot gelijk geven. Hou ons via dit blog wel op de hoogte hè, ik stel je positieve instelling/verhalen zeer op prijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website