Recent meegemaakt in Jomtien. Door 50 cm water wadend kom ik in Jomtien postoffice met een brief. Een beetje nat geworden wat tot opmerkingen leidt om een nieuwe envelop te gebruiken en het adres over te schrijven. Beetje overdreven.

Maar toen werd mij om een paspoort gevraagd. Een Thais rijbewijs werd geweigerd.

Zou een nieuwe regel zijn dat bij het versturen naar het buitenland een PASPOORT overlegd moet worden i.v.m de angst voor bomenveloppen? Men zij dus gewaarschuwd want wie loopt er met een paspoort op zak.

Overigens stond half Jomtien blank en sommige soi’s onberijdbaar. In Kao Talo en andere plaatsen kwam het water uit het riool in plaats dat het erin ging. Een stortvloed was het.

Ingezonden door Bob

22 reacties op “Lezersinzending: Paspoort laten zien bij verzending post?”

 1. erik zegt op

  Bij verzending van een pakje werd mij ook gevraagd en ik heb een Thais ‘farang’ ID en dat was OK. Voorts ben je verplicht jouw paspoort bij je te hebben als je geen Thai bent, een Thai moet zijn ID bij zich dragen. Ik heb altijd een kopie van het paspoort bij me en ga ik de stad uit dan mijn paspoort.

  • Bob zegt op

   Ok dat weet ik. Maar een Thais rijbewijs wordt normaal overal geaccepteerd. Maar in dit geval werd dat niet geaccepteerd. Overigens bij een ander kantoor geen probleem.

 2. Joan Fleuren zegt op

  Dat geldt alleen voor pakketjes en voor enveloppen die nogal groot zijn uitgevallen (vanwege mogelijke drugs handel).

 3. wibar zegt op

  Beetje vreemd verhaal. Je moest een nieuwe enveloppe kopen dus dat er geen bom in zat lijkt me zelfs voor de thaise postbeambte vrij duidelijk als je daar de boel moest overpakken. Ik denk meer een portie farang pesten als ik dat zo hoor.

  • ruud zegt op

   Mogelijk heeft die postbeambte de opdracht gekregen om dit zo te doen.
   En moet hij de naam van de verzender registreren.
   Dan kan hij bij en enveloppe zonder naam erbij problemen krijgen.

   Maar als het ook om brieven gaat, vraag ik mij eerder af, of de communicatie met het buitenland wordt gecontroleerd en eventueel gelezen.

   Maar hoe zou het dan gaan, met post die gewoon in de postbus wordt gegooid?

 4. Kees 2 zegt op

  Heb afgelopen jaren wel 10x via hetzelfde postkantoor (in soi 5) een brief verstuurd, zelfs 1x aangetekend, maar nooit werd om een ID gevraagd.

 5. John Castricum zegt op

  Ik heb foto’s van mijn paspoort incluis visa in mijn mobiel.

  • Frans Nico zegt op

   Dat lijkt slim, maar heb je wel eens gehoord van identiteitsfraude? Als jij je telefoon verliest of hij wordt gestolen, dan heeft de dief of de vinder ook jouw identiteitsgegevens ter beschikking.

   • Ger zegt op

    Tegenwoordig kun je je telefoon beveiligen met codes en als extra documenten op de telefoon nog een keer met wachtwoorden. Of via inloggen op beveiligde sites toegang tot vertrouwelijke documenten.

   • Kjay zegt op

    Beste Frans Nico: hebt u geen beveiliging op uw telefoon? Bij mij gaat nietszonder toegangscode

 6. philip zegt op

  een kopy van je pasport vinden ze meestal ook goed

 7. huub zegt op

  Heb ik ook meegemaakt. Zelfde postkantoor. Stuurde pakketje op heel goed ingepakt. Moest het helemaal openknippen en kapotsnijden omdat die lul moest weten wat er in zat. Terwijl dat duidelijk op het formulier stond.

  • bob zegt op

   het was geen pakketje!!!!

 8. Klaas zegt op

  Dit is niet nieuw.
  We verzenden regelmatig en het wordt steeds gevraagd.
  Reden: mocht er iets inzitten wat niet door de beugel kan weet men van wie het afkomstig is.
  Overigens moet ook de Thai zijn of haar paspoort laten zien.
  Ik heb een foto van mijn paspoort en deze is voldoende.

 9. lung addie zegt op

  Beste Bob,

  voor ik mijn mening geef eerst een vraagje: was het een doodgewone zending of een aangetekende zending met EMS?
  Graag wat meer verduidelijking.

  • bob zegt op

   Hallo, Het ging om een oblong envelop met daarin 5 a4 velletjes in 3en gevouwen. Mijn adres stond aan de achterzijde. Ik wilde de envelop aangetekend verzenden.

 10. simon borgers zegt op

  Laat de Thaise post maar eens de bankpassen thuis bezorgen die worden achter gehouden de brieven met actieverings code en de pin komen wel aan ben al een half jaar zonder bankpas .Maar dat is niet de schuld van de Thaise post maar in Nederland wordt er dan gezegd.

 11. Rob zegt op

  Ik ging 3 weken geleden in Bangkok een pakje voor een vriend van me verzenden wat ik voor hem meegenomen had uit Nederland geadresseerd aan zijn schoonfamilie in Thailand, moest ook mijn paspoort laten zien, de kleurenkopie die ik bij me had werd niet geaccepteerd, dus kon weer terug naar mijn hotel om mijn originele paspoort te gaan halen.

  Volgens het papier dat de beambte mij liet lezen was het vooral ook om drugs verzending op te kunnen sporen

 12. jan zegt op

  dit is niet ongewoon…het staat in elk postkantoor geafficheerd dat men zijn identiteit met paspoort moet kunnen aantonen. Ik heb het ook meegemaakt…men volgt dat om eventuele “drug-traffic” op te sporen.
  No problem…

 13. Eddy zegt op

  ik begin me toch beetje zorgen te maken over de leden van deze blog.

  We leven niet meer in koloniale tijden, zelfs Thailand is een moderne maatschappij geworden.

  In ieder land moet je bij verzending van een pakket het adres van de verzender ingeven.

  Iedere loketbediende, in eender welk loket in de wereld, is verplicht de identiteit te controleren van de persoon dewelke een pakket aanbied ter verzending.

  Dit is verplicht omdat de inhoud van een pakket nogal vreemde dingen kan bevatten. Gaande vanaf drugs, tot lichaamsdelen van ontvoerde personen, tot en met kinderporno.

  Zoals overal in de wereld, meestal in Nederland of Belgie, word deze regel nogal eens vergeten. In Belgie, bij verzending van een pakket, wordt geregeld, maar niet altijd, de id kaart gevraagd.

  In Thailand, de enige wettelijke id wat wij hebben als farrang, is ons paspoort. De roze kaart, draai het eens om, de eerste regel, ” dit is geen id kaart” heeft hopelijk geen uitleg nodig. En neen, ook in Thailand niet zoals in Belgie en Nederland of de rest van Europa, een rijbewijs geen geldig id.

  Verwachten in Thailand, omdat men een farrang is, niet te moeten voldoen aan deze internationale regels, vul het zelf maar aan.

  En bijkomend, indien je je zorgen maken over je identiteit, als niemand mag weten wie de verzender is, we kunnen al raden wat er in het pakket zat.

 14. JACOB zegt op

  Zie ook het probleem niet,als ze het willen zien mogen ze kijken hoewel hier de farang id kaart en het Thaise rijbewijs ook worden geaccepteerd,alleen als we eens een paar dagen het dorp uitgaan en in een hotel of resort overnachten en men om een paspoort vraagt weiger ik het af te geven,dus of de farang id het rijbewijs en anders de groeten op naar de volgende slaapgelegenheid.

 15. Gerrit bkk zegt op

  Voor pakketjes en EMS etc inderdaad wordt bij mij gewoonlijk het paspoort gevraagt. (ik denk dat kopie ook ok is want men wil.enkel.wat gegevens.)
  Voor gewone brieven heb ik nooit iets laten zien.
  … maar wat anders:
  Registered mail is in Thailand voor zolang ik weet een reden om dingen IN Thailand te laten verdwijnen. uitgaand internationaal.als wel lokaal.Plus inkomend uit buitenland: advies van mij om nooit Registered te gebruiken.
  … Bankpasjes zijn vlgs mij al 20 jaar op 1 na aangekomen zonder problemen.
  Maar ik woon ook in bkk in een wijk.waar misschien niet georganiseerde interesse in is. (om beide pas en pincode brief te krijgen moet men georganiseerder zijn dan 1 persoon i t systeem lijkt me….tenzij je in je condo iemand smart and money oriented aan de balie hebt.
  .. Thaise post?
  A) verdomt goedkoop ook internationaal.
  B) Ik had extra random reader uit nederland bestelt. Toen eerste niet aankwam checkte ik me bank in NL. Bleek dat die betreffende afdeling niet mijn volledige adres hier had ingevult.
  Andere post zelfde bank gaat wel OK!
  Ze verzonden t doosje opnieuw in envelop maar na weer 3 maanden niks. Ik weer bank nl bellen. Ze zouden het weer doen ‘met volledig adres’.
  Dit keer kwam het bij me aan. Ik kon aan de stempels en notitie zien t was derde zending.
  Maar nog steeds was t adres te kort en zou nooit bij me aan hebben komen tenzij pientere staf op centraal kantoor niet snapten wat er fout was nu en handmatig totale ok adres er op hadden toegevoegt.
  .. bedankt Thai post
  ..niet bedankt in dit geval mijn bankin nl vanwege detijd en moeite die dit kostte… enwaar schijnbaar dus iets fout zit in hun systeem… en wat me wat biertjes aan foonkosten heeft gekost.
  Gerrit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website