Je maakt van alles mee in Thailand (262)

Door Lieven Kattestaart
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
26 november 2022

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een nieuw verhaal van Lieven Kattestaart: ‘De Avondspin brengt vreugde in’


‘De Avondspin brengt vreugde in’

Op familiebezoek bij een nicht van mijn vrouw Oy, nabij Phimai.

‘S avonds, terwijl nicht, vrouwlief en menig buurvrouw zich in een van de slaapkamers onledig houden met kaartspelletjes en lebberen van Spy-bubbelwijn teneinde tipsy te geraken, besluit ik de hete Isaan-dag af te sluiten met een verfrissende douche.
Wat bij nichtje thuis nog niet zo makkelijk gaat als het klinkt.

Want wat bij haar voor badkamer doorgaat is een zielloos betonnen hok, gelegen aan de achterzijde van de woning. Raamloos, bedekt met golfplaat en overdag zo verbijsterend heet dat afdrogen na een wasbeurt snel dient te gebeuren, anders is de eerstvolgende douche in eigen transpiratie.
De meeste ruimte in deze zusteronderneming van Hoogovens word ingenomen door een forse waterbak, waarin als badeendje een tupperware-bakje ronddrijft.
De vloeistof in de bak is van het type ‘zwemwater verdacht’, maar een kniesoor die daar op let.

Na het tandenpoetsen, en alreeds in adamskostuum, kom ik erachter niet de enige badgast te zijn. Want aan de muur iets verderop kleeft een monster.
Achtpotig, vier ogen, en gezegend met de omvang van een uit zijn krachten gegroeide tennisbal. Mijn haren rijzen te berge, maar ik kan poedelnaakt en kwetsbaar, even geen kant op.

Wat ik beslist wél zou willen, want spinnen, daar heb ik het niet op.
En zeker niet op dit soort exemplaren, die er uitzien als een volle neef van de Tasmaanse duivel na een mislukt genetisch experiment.

Dan verman ik mij enigszins, en probeer me het aloude gezegde in te beelden dat spinnen banger zijn voor ons, dan wij voor hen.
Wat me niet geheel vlekkeloos afgaat maar even later giet ik toch het eerste, verrassend koude, Isaanwater over me heen.
Daarbij zelf ook ogen op steeltjes ontwikkelend om de harige muurbloem achter me in de gaten te houden. Deze verroert zich echter niet en enigszins gerustgesteld werk ik de baddersessie zo snel mogelijk af.
Net als ik me afdroog neemt de spin, zeer onverwacht en minstens zo ongewenst, een olympisch sprintje richting deurpost. Om dan weer roerloos zijn oude pose aan te nemen.

Dit word me te gek, en na het vestigen van het persoonlijk record onderbroek hijsen-handdoekgraaien struikel ik het douchehok uit.
Eenmaal op de gang, het kippenvel nog op de armen, sla ik de handdoek om en vat weer moed.

Om te voorkomen dat bij een volgende ontmoeting de spin me zal vragen even zijn rug te doen, besluit ik tot een tactische zet.
Door mijn hoofd om de deur van de speelkamer te steken en het gezelschap kaartlezers op nonchalante toon te verwittigen van de veelpotige badkamerdecoratie.
Ze mochten er eens van schrikken, zo is mijn boodschap.

De huiveringwekkende ontruimingstaferelen van daarnet hou ik maar even voor me. Dit, omdat mijn ego reputatieschade en complete afgang in het bijzijn van andere Thaise dames niet toestaat.
Als vrouw Oy me liefjes vraagt of ik misschien zélf bang ben voor de spin, word dat door mij dan ook in alle toonaarden ontkend.

Mijn mannelijkheid ongedeukt blaas ik de aftocht. Er stiekem op vertrouwend dat nicht, voor geen kleintje vervaard, de griezel wel buiten zal bonjouren.

Niet veel later, intussen omarmd door koele lakens en Ipad, steekt Oy haar hoofd om de deur.
Nicht had de spin gevonden.
En ook mijn schone onderbroek en T-shirt, nog keurig opgevouwen op de waterbak.

Dus laat ze even weten dat ik niet meer bang hoef te zijn, ze had de spin met de bezem buitengezet..

3 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (262)”

 1. Eric Donkaew zegt op

  Weer erg leuk geschreven, Lieven, bedankt.

  Enne… ik ben ook geen spinnenmens, nog zacht uitgedrukt. Wel tel ik altijd eerst de poten. Zijn het er zes, dan is het geen spin en ben ik niet bang. Zijn het er acht… eeeuw!

  Wat mij angst aanjaagt, zijn de ‘vouwen’ in de poten. Ik weet niet waarom. Ik heb de spinnenangst van mijn moeder. Volgens mij is het niet aangeboren.

  Toch vind ik Thailand niet echt een spinnenland. Ik woon er nu ruim drie jaar en heb geen enkele vervelende ervaring tot nog toe. Maar dat is wel aan de kust. Wellicht is het in het binnenland (Isaan) anders. Hoewel, toen ik er was, heb ik ze niet gezien. En niet gemist.

 2. Khun moo zegt op

  Mooi geschreven.
  Oude herinneringen komen weer te boven.
  Ik had ooit een krayt slang in de badkamer en niet opgemerkt. Gelukkig geen beet van gekregen anders was het einde oefening.Mijn vrouw ontdekte het beest tijdens haar douche beurt.
  Het was in een bungalow op een eiland. We kregen direct een andere bungalow
  De volgende morgen bleek de bungalow incl. Slang weer verhuurd aan een andere Farang . De slang had zich verstopt achter de spiegel en kon niet bereikt worden ondanks diverse pogingen van de kok van het restaurant uitgerust met een kapbijl en mes.

 3. Erik zegt op

  Lieven! Wees maar blij. Je hebt een in beginsel levensgevaarlijk dier getrotseerd en daarvoor alle waardering. Het zal je niet snel bijten maar je zult maar allergisch zijn of er necrose aan overhouden…..

  Dit is de charme van Thailand. Grin and bear it. En blijf vooral vertellen……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website