Je maakt van alles mee in Thailand (243)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
4 juli 2022

(PixHound / Shutterstock.com)

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een verhaal van Lieven Kattestaart:’Thaise Trammelant’ tijdens een busreis.


‘Thaise Trammelant’ tijdens een busreis.

Locatie: een hoofdweg in de provincie Nakhon Ratchasima.

Samen met mijn betere helft Oy een busritje makend, van het kleine dorpje Ban Chong Ko naar het grote Korat. Relaxed achterin gezeten overzien we de gehele bus. We vorderen al aardig richting eindbestemming, wanneer de conducteur, eveneens achterin en rinkelend met zijn stalen geldbakje, woorden krijgt met een drietal jeugdige gangpad-gangsters.

Zwartrijders, of pogend het te worden. Een verhitte discussie volgt. Waarbij brutaliteit en onverschilligheid om voorrang strijden op de gezichten van de nozems. Een van dit Thaise trio denkt zich dan de vrijheid te kunnen veroorloven een onbeschofte opmerking richting de getergde kaartjesknipper te lanceren.

Tenminste, daar ga ik vanuit. Want de volgende seconde geeft deze laatste een schreeuw naar voren, richting bestuurder, en de bus zwenkt onmiddellijk richting vangrail. Om daarna te stoppen. Langsronkend verkeer, toekijkend buspubliek en stomende hitte zijn de achtergrond voor het volgende bedrijf in dit vrijkaartjes-schouwspel.

Terwijl de achterdeuren sissend openvouwen, ga ik er eens goed voor zitten. Want de conducteur, klein doch dapper, is duidelijk witheet. En duwt de grofgebekte delinquent zonder verdere plichtplegingen de bus uit en het kokende plaveisel op. Hem daarbij enkele verbale oorvijgen toedienend, die mijn kennis van de Thaise taal jammer genoeg ver te boven gaan. Later bijgepraat door wandelend woordenboek Oy, zal mijn voorraad buitenlandse schuttingtaal weer iets toenemen.

Frappant is dat de alreeds zoolverklevende wanbetaler geen weerwoord durft uit brengen. Terwijl op zijn verongelijkte gezicht te lezen staat dat hij niets liever zou willen.

Vervolgens draait de kordate uitsmijter zich om, naar de twee handlangers van ons bermboefje. Die intussen opvallend mak zijn geworden en de blik vloerwaarts gericht houden. Ze hebben overduidelijk geen zin hun bijdehante vriendje achterna te gaan en voldoen dan ook rap de ritprijs. Waarop de busdeuren zich weer sluiten en de lastpak eenzaam achterblijft.

Kom daar in Nederland maar eens om, bedenk ik nagenietend.

Rating: 4.92/5. From 24 votes.
Please wait...

1 reactie op “Je maakt van alles mee in Thailand (243)”

 1. Pieter zegt op

  GEWELDIG verhaal!
  Tja kan druk zijn in zo’n Isaan bus 70+ personen komt voor.
  In het bagage ruim grote gas tanks voor enkele honderden km’s.
  Normaliter is het zeer rustig en houd iedereen zich gedeisd.
  Tja, jong&lui dan ia het net ff anders..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website