Honden, katten en 5-0

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
14 oktober 2018

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaan de volgende verhalen over. Vandaag: Honden, katten en 5-0.


Nog nooit hebben we katten of honden gekocht maar toch hebben we in Thailand nu drie honden en ruim twintig katten.

Eén hond hebben we van mijn zwager gekregen; de tweede was van de overburen maar was meer bij ons dan bij zijn baas en die baas zei op een gegeven moment dat we hem maar beter konden houden.

Een derde vonden we als puppy in een hoek van ons terrein en was kennelijk door de eigenaar over het hek gezet want ver lopen op z’n wankele pootjes kon het arme beestje niet.

En katten? We vonden jaren geleden even buiten ons terrein jonge katjes die kennelijk gedumpt waren in de verwachting dat wij ze wel zouden vinden en verzorgen. Dat vonden ze kennelijk een betere oplossing dan naar de tempel brengen. Toen dat een paar keer gebeurd was en we dus al zo’n tien katten hadden is mijn vrouw naar de kamnan gegaan om te zeggen dat daar een eind aan moest komen waarna de kanman dat vervolgens op zijn omroepinstallatie wereldkundig maakte. Dat hielp. Maar niet voor 100% want soms komt er een zwangere poes aangewandeld die dan bijvoorbeeld tijdelijk onderdak zoekt in het verblijf van “oma” en vervolgens bevalt.

Wat doen we met die drie honden? Van mijn vrouw mogen ze ons terrein niet verlaten omdat ze mogelijk het onderspit delven wanneer ze in contact komen met andere roedels. Bovendien kunnen ze door auto’s aangereden worden, we wonen tenslotte aan een doorgaande weg. En het belangrijkste: ze zouden motorrijders ten val kunnen brengen. Ze hebben alle drie een hondenhok en minstens één keer per dag – ’s-ochtends vroeg – mogen ze lekker rennen op ons terrein. Daarnaast worden ze ook nog een paar keer per dag aan de riem uitgelaten. Vroeger lukte het ze wel eens om te ontsnappen maar na een ingreep van de dierenarts is dat verleden tijd. De drang om teefjes op te zoeken is duidelijk minder geworden.

De meeste van onze katten zitten permanent opgesloten in een groot hok met speelmogelijkheden. Dat heeft als achtergrond dat één kat verkeersslachtoffer is geworden op ons eigen terrein omdat ze zoals alle katten graag onder een geparkeerde auto ging liggen. Een tweede kat is het slachtoffer geworden van hongerige honden toen hij buiten ons terrein op onderzoek uit was. Dus nu zitten ze binnen. Dat is ook beter voor ons vogel- en hagedissenbestand. Binnen hebben ze als kattenbak een kruiwagen gevuld met zand zodat de uitwerpselen makkelijk gebruikt kunnen worden als mest voor de planten. Af en toe komt er een vrachtwagen om een nieuwe lading zand te brengen.

Mijn vrouw heeft altijd al goed voor dieren gezorgd. Zo hadden we in Nederland een nest pimpelmezen in onze tuin. Op een gegeven moment kwamen de ouders niet meer en toen heeft mijn vrouw ze opgevangen. Ik heb later nog een volière gemaakt zodat ze konden leren vliegen maar geen enkele pimpelmees heeft die kunst onder de knie gekregen zodat we ze niet hebben durven vrij laten. Eén pimpelmees is toch zo’n 15 jaar oud geworden en kreeg last van allerlei ouderdomsverschijnselen zoals staar.

Terug naar Thailand en de katten: één van de katten beet op een dag dat er een trekking van de loterij zou zijn in een teen van mijn zwager die daar een beetje boos op reageerde. En omdat een voet vijf tenen heeft en boos zijn in Thailand codeert voor nul vertelde mijn vrouw aan iedereen die het horen wilde dat er een prijs zou vallen op 50. Niemand kocht echter een lot – ook mijn vrouw niet – maar er viel die dag inderdaad een prijs op. Sinds die dag heet die kat ha-sun, vijf-nul.


» Laat een reactie achter


2 reacties op “Honden, katten en 5-0”

 1. GeertP zegt op

  Ik ben bang Hans dat de veestapel binnenkort flink uitgebreid wordt.
  Een of ander genie in de regering heeft besloten dat er een honden en kattenbelasting moet komen.
  Die thb 400,- per hond is voor ons gemakkelijk op te brengen, maar Thaise mensen met een minimaal inkomen zullen naar mijn verwachting hun huisdieren masaal gaan dumpen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. lung addie zegt op

  Verder bericht: die maatregel werd reeds afgevoerd en zal voorlopig dus NIET in voege treden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website