Hollanders op de Pattayamarkt

Door Colin de Jong
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , , ,
20 maart 2011

Hier in Pattaya zijn er vele markten, een sociale ontmoetingsplaats, gelijk overal ter wereld. Ook wij Nederlanders hebben hier zo’n plek gevonden op de dinsdag en vrijdagmarkt.

Markten trekken altijd volk. Velen zijn er, cafés, eetzaken en koffieshops. Mijn eerste marktliefde ontstond al heel vroeg bij een James Bondfilm hier voor een gedeelte in Thailand opgenomen, ook in de klongs. Het mooie vind ik de Thaise glimlach met de geniepigheid erachter. Voor mij stond het al vast, dat land ga ik bezoeken!

In 1981 kocht ik mijn eerste ticket naar Thailand, Singapore en Indonesië en ik kwam ook in Pattaya terecht. Ik bezocht hier de eerste markten. Grote supermarkten had je hier nog niet en amper verharde straten. De Beachroad,Walkingstreet en Soi postoffice waren als enigen verhard. Het bezoeken gebeurde met een bijna onvermijdelijke vakantieliefde. Daarna volgden er nog negen vakanties naar het land van de smile.

Markten hadden ook verder met mijn beroep te maken, eerst als scheepskok, veel storen door kleine coaster en ook de 20 jaren met een eigen eetcafé dat ik runde in de Hoekse Waard tot half 2005. Doordat ik trouwde met een Hollandse, die een aangeprate hekel had aan alles wat met Thailand had te maken. Bijvoorbeeld als ik zei, met mijn Thaise vriendin kon ik het wel 4 of 5 keer. Na 15 jaar een “vechtrelatie” met als verschrikkelijk resultaat, raakte ik ook mijn dochter kwijt.

Ik besloot weer naar Thailand te gaan voor vakantie en had als vanouds weer verkering binnen 5 minuten. Door een spierprobleem in mijn totale rechterarm, werd ik afgekeurd. De specialist beveelde mij een warm land aan en kon mijn zaak verkopen in een geruisloze overname aan een personeelslid.

De Baht zat rond de 50 euro en een huis in Pattaya was snel gekocht. Daarna op zoek naar een stamcafé, naar Jomtien, Naklua en einde Pattaya- Klang, net iets te ver op de fiets. En ik wou toch wel, net als in mijn staptijd een marktcafe, om wat te ouwehoeren, over voetbal, politiek, onze vrouwen etc. De Dolphin was een geschikte locatie, maar Rob verkocht het en bij de opvolger, was het een fiasco met zeer slecht personeel.

Wij vonden 40 meter verderop rechts, het toenmalige Smooth- café. Prima, koud bier en een dame in de bediening, die weinig fouten maakte. Ze brabbelde aardig Engels en zag er lekker uit, en de keus als stamcafé was snel gemaakt. Halverwege vorig jaar stopte de eigenaar en Noi nam het over. Door vooral mijn stukjes op de Pattaya prikborden, was de klantenkring van landgenoten fors toegenomen. Ik vroeg deze ook een andere naam te verzinnen, wat iets typisch Nederlands was. Zo ontstond de naam ‘The Mill’. Decoratiemateriaal via Hollandse klanten en molens via het internet. Verdere ideeën zijn bijvoorbeeld, verjaardagen boeken, tijdschriften en films ruilen, pool biljarten, kaarten en Hollandse kleine snacks voor bij de borrel. Niets nieuws daar dit ook gebeurd bij meerdere zaken. Ondertussen heeft zij ook een Nederlandse Horecaman als vriend en wij bidden Boeddha dat ze haar eigen gereidheid afleert en een beetje naar ons luistert, daar er in onze groep wel een 6 tal ex horeca mensen zitten. Buiten drinken en praten, gebeurd er ook wel eens wat!

Een prachtige anekdote is; ik zal de heren maar A en B noemen. Deze kregen flink woorden en wilden elkaar niet meer zien. Bij toeval kwamen ze elkaar weer tegen. Gelijk weer onenigheid en er werd wat geduwd en getrokken. A pikte dit niet en waarschuwde de politie. Beiden werden op het bureau verwacht! A mocht een schadevergoeding eisen en vroeg in 2e instantie 5.000 baht. Dit werd toegewezen. B had echter geen stuiver op zak, waar de politie en een getuige bij waren, aan A, Kun jij mij die 5.000 baht even voorschieten? Dit was een verhaal van Huib den Tuinder met dank namens alle marktfans.

Kritiek

Ik kreeg onlangs wat domme kritiek n.a.v. mijn column ‘Pattaya heeft het allemaal’. Deze landgenoot verweet mij dat er niet een goed Nederlands restaurant was en ik moet dit toch wel heel serieus bestrijden. Meneer had blijkbaar nog nooit van Mata Hari gehoord al ruim 20 jaar toonaangevend in Pattaya. En bij de buurman Manhattan werkt nota bene onze vaderlandse topkok Dessi de Vries die een zeer respectabele staat van dienst heeft. Hij was chef kok in diverse 1 en 2 Michellin sterren restaurants en chefkok van het Koninklijk Huis en heeft voor vele staatshoofden en presidenten hun prakkie gemaakt. Ook was Dessi werkzaam in vele landen bij 5 sterren hotels en zwaait nu de scepter bij Restaurant Manhattan onder nieuwe leiding.

Verder is het ook goed vertoeven in de vele andere Nederlandse restaurants in Pattaya en Jomtien, weliswaar van een mindere klasse maar desondanks meestal zeer acceptabel. Heb in ieder geval weinig te klagen, zoals ook de meeste landgenoten dus vraag beleeft of deze meneer eerst beter zijn huiswerk wil doen alvorens deze onnozele kritiek te leveren die kant nog wal raakt. Sommige mensen zijn zo moeilijk dat ze het nergens kunnen vinden. Het gaat om de meeste plussen meneer en als u die elders meer kan vinden laat mij het dan even weten.

Op Goed Geluk

Het jaar 2011 mag dan zeer rumoerig zijn begonnen met vele problemen in het Midden-Oosten en de vreselijke ramp in Japan, maar heeft ook zijn keerzijde als jullie bijgelovig zijn. 2011 is een heel special jaar waar in de maand juli maar liefst 5 vrijdagen, zaterdagen en zondagen voorkomen. Dit gebeurt eens in de 823 jaar en de Chinezen noemen zo’n jaar een Money Bag. Hun bijgeloof is als volgt; Stuur dit verhaal door naar 8 bekenden die jij het gunt en binnen 4 dagen zal het geluk u toelachen en het geld zal binnen rollen. Stopt deze ketting reactie dan gebeurd er helemaal niets en blijf je op zwart zaad zitten. Je doet je best maar want nooit geschoten is altijd mis en de Chinezen blijven geloven in sprookjes en denken dat je eens in je leven een financiële meevaller krijgt.

Live muziek

Op donderdag a.s. 24 maart is er een eenmalig optreden van de Nederlandse zanger Jaques Kloes van de Dizzy Mans Band in Restaurant Ons Moeder aanvang 20.00 uur. Deze band was zeer populair eind zestiger en zeventiger jaren en had een megahit destijds met : “ The Opera”, Jumo, The Show enz. Ook zal onze vaderlandse Troubadour Gerbrand van de partij zijn die zijn nieuwe single; “ Ze zijn allemaal hetzelfde” ten gehore zal brengen. Alvast veel muzikaal plezier.

Opgelicht!

Een goede vriend van mij is bedrogen op E-Bay. Via het internet bestelde hij een penisvergroter maar de oplichters stuurden hem een vergroot glas. En zo had onze pikketanesie een geweldige desillusie.

Een goed huwelijk?

Een huwelijk is de grootste problemen veroorzaker ter wereld en snap ook nog steeds niet waarom mensen zonodig en vooral snel moeten trouwen. Bij de een is het een vorm van financieel gewin of onzekerheid, bij de ander angst om de partner te verliezen, en bij de meeste is het vaak jaloezie. Met andere woorden; Nu ben je alleen van mij. We weten allemaal dat dit niet werkt, niet in de geëmancipeerde wereld, maar ook in de Thaise wereld niet want de meeste vlinderen van de een naar de ander zo is helaas mijn ervaring.

Ik heb al wat tranendalletjes meegemaakt maar ben ook bevriend met een aantal geluksvogels die niets van een vaste partner willen weten en die hun vrijheid koesteren. Ik heb weinig te klagen maar benijd deze geluksvogels wel eens, want een huwelijk op termijn is frustrerend en moeilijk. Het eerste jaar luistert de vrouw meestal naar de man. Het tweede jaar luistert de man naar de vrouw. Het derde jaar luisteren ze meestal niet meer naar elkaar, maar naar de buren of hun vrienden en of vriendinnen. Tip: Om deze problemen te voorkomen blijf elkaars vrienden of buren want er zijn al genoeg vechtscheidingen.

 

18 reacties op “Hollanders op de Pattayamarkt”

 1. erik zegt op

  leuk verhaal,maar ik mis het restaurant van vroeger in P. van Dolf Riks,kwam ik graag vroeger,Shit ik zie net is al meer dan 30 jaar geleden,time flies !

 2. Sam Loi zegt op

  Ik was er de afgelopen vrijdag nog en de vorige vrijdag ook. In the Mill wel te verstaan. Noi mag er inderdaad wezen en zijn partner heeft er zijn handen meer dan vol aan. Vriendelijk als ik ben en ook nog eens begaan met mijn medemens, heb ik hem nog aangeboden hem daarbij te helpen, met Noi dus, maar dat heeft hij vriendelijk afgewezen. Het is er erg gezellig en het gejeuzel van de heren heeft daar een heel hoog gehalte.

  • @ Sam Loi, waar zit The Mill precies?

   • Sam Loi zegt op

    Hoi Peter, op de markt op Soi Bokoaw. De markt heb je op de dinsdag en de vrijdag. Het barst er van de kroegjes en zonder goede uitleg is the Mill niet makkelijk om te vinden. Maar ik zal een poging wagen en indien dit niet juist is, zal er ongetwijfeld iemand van de groep daaro een aanvulling plaatsen:

    De markt is gelegen op het eind van soi Bokoaw, zeg maar op de hoek met Pattaya Thai.
    Vanuit Pattaya Klang bezien ligt de markt aan je linkerhand, het is niet te missen. Het beste om er te komen is de Pattaya Thai inslaan richting Sukhumvit. Je ziet de Friendship supermakt aan je rechterhand. Je loopt door en je komt aan bij soi 19. Op de hoek aan je linkerhand heb je een 7-eleven. Je loopt nog een stukje door – een kleine 100 meter – en dan kom je de volgende soi tegen, soi 20. Op de hoek heb je een Motorzaak (ik meen Yamaha) en daar tegenover een bank, ik meen de Ayuthai. Je loopt deze soi naar binnen, links en rechts van je heb je diverse kraampjes; je bent zeg maar al op de markt. Op een kleine 50 meter kom je bij de echte markt en direct op de hoek aan je linkerhand zit the Mill. Als het goed is hangt er een wk-shirtje in fel oranje van mijn vaste kroeg. En daar zit dan de groep. Op de vrijdag komen de meeste mensen.

    Loop er een keertje langs, ze kennen allemaal het Thailandblog en zullen het zeker fijn vinden jouw daar een keer te mogen begroeten. Ze hebben ook sinds kort een eigen forum dat onder de naam http://www.marktforum2go.nl door het leven gaat. Op dit forum hebben zich inmiddels 51 personen geregistreerd en ze zijn pas drie maanden bezig. Als het gejeuzel op de markt is afgelopen wordt het op dit forum voortgezet. Ook ik doe regelmatig mee aan het gejeuzel op het marktforum, vind ik leuk.

    • @ Sam Loi. Lijkt me leuk. Ik kom dinsdag 10 mei aan in Pattaya, dus het zou moeten lukken. Hoewel ik al wel veel afspraken heb. Van hoe laat tot hoe laat zitten de mannen er?

     • Sam Loi zegt op

      Het is er op de vrijdag altijd erg druk. Dus de beste dag om er naar toe te gaan is op de vrijdag. Je kan ze niet missen, de meesten hebben een airbag voor zich hangen waar je U tegen zegt. En de ondeugendheid straalt van ze uit. Je kan ze echt niet missen. Zo rond 3 uur in de middag zijn ze er meestal. De meesten vertrekken weer na dat de markt is opgeruimd. Velen naar huis en de boeffies meestal nog voor een nastoot naar de Buffalobar om daar het nog spaarzame wild uit de Isarn te bewonderen. Gewoon een keertje doen.

    • jansen ludo zegt op

     is het niet mogelijk een adres ,eventueel kortbij.en dan maar met de taxi.
     danku.ben daatr jan 2012 morgen boeken als het goed is

 3. Riet zegt op

  Ik wil ook wel graag het restaurant My Way noemen in Pattaya. (mijn broer) Heeft een prima steak.

  Gr. Riet

  • @ waar precies Riet?

   • Henk van't Slot zegt op

    Als Riet niet reageerd dan weet ik het wel.
    Soi diana Inn,in het overdekte stuk,recht tegenover Mike Shopping Mall.
    Rinus zit naast de Belg Patrick en recht tegenover de Beefeater
    Vergeet die andere maar en ga lekker bij Rinus eten bij de My way.

 4. Henk zegt op

  Dan moeten we ook The Box noemen.
  Elke dag een menu van de dag voor weinig.

  Zit om de hoek bij Tim bar aan de second road.

  Henk

  • @ Henk, van een NL eigenaar of NL kok?

   • Henk van't Slot zegt op

    Rinus is een Rotterdammer en een ouwe scheepskok,staat zelf in de keuken.
    In het hoogseizoen elke dag geopend van 3 uur s’middags tot elf uur s’avonds.
    In het laagseizoen gaat hij een maand dicht,welke maand weet ik niet dit jaar.
    Kan ik wel effe vragen van de week.
    Als hij weer open gaat dan is hij ook 1 dag in de week gesloten,laagseizoen.
    Zijn biefstukken zijn geweldig,en je krijgt er 2 van ruim anderhalve ons per stuk.

 5. Riet zegt op

  Dank je wel Henk. Je hebt het goed gezegd waar het precies is.
  Ik mag niet bevooroordeeld zijn maar het eten is echt geweldig. Ik denk dat er meer hier zijn die dat weten.
  Henk wat denk je van de stampotten met de lekkere speklappen.
  Hij is de maand juni gesloten. Dan komt hij een paar dagen bij mij en dan mag ik verzinnen wat ik op tafel ga zetten.

  Groetjes Riet

  • marco zegt op

   my way is top!ga er altijd mn biefstuk en stamppotten eten!wil je genieten van een duits buffet voor 230 bht:bei anton op naklua road.voorbij rotonde dolfijnen,500 mtr verder aan de rechtse kant!ook daar,top eten!

   • Henk van't Slot zegt op

    Anton is binnenkort weg,de huisbaas heeft de huur verdriedubbelt
    Einde verhaal Anton,hoorde dit gisterenavond uit betrouwbare bron.

    • Ja Henk, dat gebeurd hier ,helaas. maar ook jaren geleden in Nederland met de Lijnbaan, deze werd overgenomen, door een Engelse maatschappij en ook min. 100 % verhoging , door o.a door dit soort maffia praktijken , haat ik dit soort rijken . leen Jongewaard zong het vroeger al ,,,Het is de schuld van het kapitaal,,

     En Rietje , ik hoor over Rinus niks dan goeds , maar mijn Ann, kookt uitstekend en de uitgebreide warme hap is in de middag. Dus ik kom er jammer ,genoeg te weinig , ook om b.v wat te ouwehoeren over zijn zusje en over de vaart en dan is vaak het gesprek ,,,ij iedere stad , een andere schat,,,, Hoop je nog ff in Nld te zien

 6. Riet zegt op

  Huib bedankt en ja wij gaan elkaar zien. Je hebt mijn tel.nr.

  Gr.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website