Genieten van het leven in Khanom

Door Monique Rijnsdorp
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
5 september 2017

Het is stil in huis, de afgelopen maanden hebben wij aaneensluitend en soms tegelijkertijd onze lieve familie en vrienden uit Nederland, hier in Khanom, in het zuiden van Thailand op bezoek gehad.

Het is toch altijd weer fascinerend hoe verschillend mensen zijn (of soms juist weer niet, onder andere doelend op het nuttigen van een lekker glaasje wijn). Ik bedoel dit uiteraard op een positieve manier. Ook qua ontbijt. Het door mij gemaakte ontbijt bestaat uit havermout, yoghurt, uiteraard veel Thais fruit, kokosolie, noten en zaden,. En alhoewel ieder een verschillende manier van ontbijten heeft, het Thaise fruit, onder andere papaja en mango, ging er bij iedereen, als (populaire Thaise (vis))koekjes in.

Ook qua activiteiten (o.a. strandwandelen/hiken), de één loopt voorop, de ander juist een beetje achteraan (oeps), de één bijna fluitend, de ander juist verdacht stil (waarschijnlijk omdat diegene min of meer gedwongen is een keertje mee te doen) maar allemaal stuk voor stuk sportief en in de hitte meegedaan, ik neem mijn petje voor ze af!

Leuke herinneringen

Wat een leuke herinneringen er weer bij gekregen en niet te vergeten fantastische kadootjes achtergelaten, waaronder een geweldig föhn, een paar super leuke slippers, kaas, suikervrije dropjes, boeken en tijdschriften waaronder mijn favoriet Linda.

Blarenpleisters en een hondenfluit, die eigenlijk bedoeld is om wilde honden te verjagen, alleen geldt dat niet voor Thaise wilde honden, die lijken er juist op af te komen, dat hebben ze onze vrienden toen zij het apparaatje kochten er niet bij verteld.

Een vacuümpompje om angels te verwijderen en die ik graag wilden hebben om eventuele slangenbeten te behandelen. Niet dat zo’n pompje daarvoor bedoeld is maar ik heb uit eerste hand vernomen dat een snelle behandeling van een slangenbeet met zo’n pompje een keer het verschil tussen leven en dood heeft gemaakt.

Een hoop verjaagde geesten

Een paar dagen geleden weer een bijzondere ochtend beleefd, een vooraanstaande lokale dame heeft ons een tijdje terug erop gewezen dat wij een spirithouse/geestenhuisje (in het Thais Sam Phra Phum) op ons land moesten plaatsen. Dit om de geesten die we op ons land verjaagd zouden hebben, door er huizen op te bouwen, een goed onderkomen te geven.

Deze behulpzame dame heeft voor ons een spirit doctor ingeschakeld, een ontzettend lief uitziende, oude man. De spirit doctor is iemand die bepaalt de datum en plaats waar het geestenhuisje moet komen te staan. Aangezien hij de omvang van het land te groot vond voor één huisje, worden het er twee naast elkaar. Volgens de dame en de doctor zweven er een hoop verjaagde geesten en die moeten uiteraard een comfortabel onderkomen hebben.

De plaats is gemarkeerd en zodra de doctor heeft bepaald welke precieze datum en tijd de geestenhuisjes geplaatst moeten worden, gaan we dat doen. In de tussentijd moeten wij op zoek naar twee geestenhuisjes en die mogen elke kleur zijn van hout tot goud.

Gifgroene babyslang

Gisteren een goede tip gekregen van een andere farang. Koop als je in het Zuiden woont geen bijzonder geestenhuisje uit bijvoorbeeld het Noorden want als er iets mee gebeurt bijvoorbeeld schade door weer en wind dan moet er een spirit doctor uit het noorden worden overgevlogen. Een spirit doctor uit het Zuiden kan deze schade spiritueel niet teniet doen. En zij kan het weten want het is haar overkomen!

Wederom een gifgroene (baby)slang in onze tuin gespot, zo’n babyslang is dan wel heel magertjes maar altijd nog een meter lang schat ik zo in, misschien overdrijf ik een beetje maar in mijn beleving…..  Had ik hem mijn tuin uit zien kruipen dan was het geen probleem geweest.

Helaas, hij kroop onder een zeiltje dat in onze tuin ligt. Een zeiltje waar ik vaak en zonder er bij na te denken overheen loop en dat tegen de schuifpui van mijn slaapkamer aan ligt. De schuifpui die in een rails is geplaatst waar een dunne slang perfect tussen zou kunnen passen.

Het hoeft denk ik geen betoog dat ik de schuifpui niet meer open durfde te doen en/of het zeiltje weg durfde te halen wellicht bevond de slang zich daar ergens of erger, misschien was hij via een smalle opening in de schuifpuirails onze slaapkamer binnengedrongen.

Geen nachtmerries

Helaas voor het slapen gaan niet meer ontdekt waar de slang zich bevond. Ik rekende op een onrustige nacht met veel nachtmerries over slangen maar dat viel mee. Tot mijn grote schrik zag ik vanmorgen vroeg de tuinman in gevecht met de slang, de slang bevond zich dus nog steeds vrolijk in onze tuin.

Als onze tuinman een slang te lijf gaat dat er niet zachtzinnig aan toe. Nadat hij het beest had ‘verwijderd’ wist de tuinman mij  ‘gelukkig’ nog wel te vertellen dat het een gevaarlijke soort slang is geweest. Of hij echt veel verstand heeft van slangen betwijfel ik, hij doodt sowieso elke slang die hij in onze tuin tegenkomt…… Gelukkig komt het dan ook niet zo heel vaak voor.

Ik wens u een veilige dag!

– Herplaats bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Genieten van het leven in Khanom”

 1. gonny zegt op

  Dag Monique,

  Als er op Thailand blog iets over Khanom word gepubliceerd,denk ik met veel plezier terug aan de afgelopen 5 jaar welke we jaarlijks 3 weken in Khanom onze vakantie vierde.
  Altijd verbleven wij in Hallo Villa bij gastvrouw Pissy,
  Van Khanom door de berg naar Sichon gelopen(gezwoegd)
  Wat een natuur wat een rust wat een lieve mensen, hopelijk blijft dat voorlopig zo.
  Om voor lange tijd in Khanom te kunnen verblijven zou ik die enge slang op de koop toe nemen.

 2. NicoB zegt op

  Beste Monique, deze zin deed me schrikken:
  ” Een vacuümpompje om angels te verwijderen en die ik graag wilden hebben om eventuele slangenbeten te behandelen. Niet dat zo’n pompje daarvoor bedoeld is maar ik heb uit eerste hand vernomen dat een snelle behandeling van een slangenbeet met zo’n pompje een keer het verschil tussen leven en dood heeft gemaakt. ”
  Je hebt het over een vacuümpompje, wellicht is dat het pompje dat de Anwb verkoopt om te gebruiken als je gestoken bent door een mug, maar maakt hier verder niet uit. We hebben hier nogal eens te maken met een slang, daarom gezocht wat wanneer te doen.
  Ik schrok omdat het advies van specialisten bij een slangebeet is, dat je vooral niet moet proberen het gif er uit te krijgen omdat je daarmee het probleem alleen maar erger maakt.
  Ik geef je hier een paar berichten die ik daarover heb en een site waar je verdere info kunt vinden.

  First Aid after a snake bite:
  Everything you have seen in the movies, such as sucking the venomous out of the wound, cutting it out with a knife etc. is COMPLETELY wrong. You would only increase the damage which is already done.

  Do NOT cut or excise the bitten or stung area

  (Adapted with permission from the Australian Venom Research Unit Struan Sutherland/AVRU)
  https://researchdata.ands.org.au/australian-venom-research-unit/186692

  Bestudeer dit en trek je conclusie, welke dat ook moge zijn.
  Heb je een bron waar je opmerking vandaan komt hoor ik dat ook graag.
  NicoB

 3. NicoB zegt op

  Beste Monique, hierbij aanvullend op mijn eerdere reactie nog een betere site waar de instructies staan ingeval van een slangenbeet.

  http://www.doctorshangout.com/profiles/blogs/snake-bite-protocol-for-australia-queensland-health-depy

  Additional information:
  Research stresses the importance of keeping the patient still. This includes all the limbs.
  Do NOT cut or excise the bitten or stung area

  NicoB

 4. Kristof zegt op

  Wat een toeval, lees je dagelijks thailandblog en plots verschijnt er een artikel van iemand die ook ik Khanom woont Bij deze ben je dus van harte welkom in ons restaurant ThaimeUp, tssn de intersection en Nadanbeach…

 5. Miek Schenk zegt op

  Genoten van je verhaal, met het oog op de toekoemst.. Khanom vonden wij helemaal geweldig!

  Ja je moet mee met de cultuur maar een geestenhuisje?

  Liefs, Miek


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website