Geluidsoverlast, een wijdverbreid probleem in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
28 oktober 2020

(Phuketian.S / Shutterstock.com)

Talloos zijn de verhalen in de media, maar ook op Thailandblog van mensen, die hinder ondervinden van geluidsoverlast.

Het speelt zich niet alleen af in gehorige condo’s, maar eveneens in de woonomgeving door blaffende honden, geluidsinstallaties van tempels of feestende jongelui. Door de omgeving wordt er vaak niet op gereageerd uit angst voor wraak of pesterijen. Bekend is het verhaal van een farang, die de stekkers uit een installatie van de tempel trok. De bevolking nam het hem niet in dank af en de politie heeft de zaak verder afgehandeld. Als het niet zo vaak voorkomt, berust men er in.

Maar soms is de maat vol, ook bij Thai. Een groep jongeren vierden luidruchtig feest met muziek en alcohol in een appartement. De eigenaar van het appartement verzocht hen meermalen om de muziek wat zachter te zetten, maar tevergeefs. Andere huurders hadden eveneens last van de feestvierders. Omdat hij zich op een gegeven ogenblik bedreigd voelde, nam hij een vuurwapen mee. Hij verloor zijn zelfbeheersing en schoot op Mr. A, 19 jaar, volgens zeggen uit zelfverdediging. Deze liep kogelwonden op aan zijn arm en ribben en werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht voor medische hulp.

De politie van Mueang Chonburi werd op de hoogte gebracht van het incident in de wijk Baansuan. Mr. Choosak heeft zichzelf vrijwillig bij de politie gemeld. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag, illegaal vuurwapenbezit en het afvuren van een vuurwapen in het openbaar.

Wat is wijsheid bij geluidsoverlast?

Bron: Thai News


» Laat een reactie achter


Rating: 3.40/5. From 5 votes.
Please wait...

16 reacties op “Geluidsoverlast, een wijdverbreid probleem in Thailand”

 1. Geertg zegt op

  Niet zo moeilijk. Komt overeen met het Nederlandse systeem. Alleen sta je machteloos. Maar met een groep die allemaal dezelfde overlast hebben kun je ook hier ook de politie inschakelen. Meestal helpt dit zeker als een Thai het woord voert.

  Ik spreek hier uit ervaring. Zelfs een karaoke moest hierdoor sluiten.

 2. Gerrit Tienkamp zegt op

  Ik heb meer overlast van motorbikes en trucks waar van alles mis mee is.
  Soms kan je elkaar niet verstaan of bellen
  Zit je TV te kijken komt er weer zo’n lawaai machine voorbij.

 3. John Chiang rai zegt op

  Veel Thai hebben betreffende overlast voor hun omgeving schijnbaar geen,weinig,of een andere mening dan de gemiddelde farang.
  Of ze het niet geleerd hebben,of helemaal niet nadenken,omdat ze de vermeende last zelf op dat ogenblik als genot of deugd zien,zal zeker o.a een van de oorzaken kunnen zijn.
  De meeste mensen in Europa zouden betreffende lawaai en ook vuil verbranden meteen aan hun omgeving denken,en anders dan erg veel Thai deze overlast voor hun omgeving voorkomen,of tenminste overdenken.
  Soms gaat bij ons in het dorp midden in de nacht plotseling de geluidinstallatie van een bewoner aan,die misschien iets in de lottery gewonnen heeft of straal bezopen is,dat een normale slapende om deze tijd rechtop in zijn bed gaat staan.
  Ondersteund door luid geblaf van alle honden die het dorp telt,kan dit zo een paar uur van je slaaprust roven.
  Overdag als je alle ramen open hebt staan om de woning even te luchten,en je vrouw net de schone was heeft opgehangen,kan het hoewel de wind precies in de richting van ons huis staat zo gebeuren, dat een over vlijtige buurman plotseling begint zijn huis of tuinafval te verbranden.
  Dingen waar ik als farang,omdat ik hier tenslotte als gast woon niets van zeggen wil,maar toch wel geweldig mijn hoofd schudden kan.
  Het zelfde gebeurt als een persoon precies voor je huis,waar je gezellig met anderen op het terras zit, zijn stinkende en vaak kwalmende dieselauto auto laat staan,omdat anders de aircondition uitgaat,en hij bij latere terugkomst graag in een koele auto zijn weg vervolgen wil.
  Is dit allemaal nooit geleerd,domheid of egoisme,ik weet het niet maar laat bij deze dingen het liefste mijn Thai vrouw,die het inmiddels uit Europa ook anders kent,het woord doen.

  • Rob zegt op

   Beste John, ik denk dat veel is terug te voeren aan een gebrek aan voorlichting van de overheid, en bijvoorbeeld het goed organiseren vanuit de overheid van een goede vuilverwerking, plus dat er op scholen veel meer aan voorlichting gedaan moet worden aan milieuvervuiling en gehoorschade,.
   Maar het aller belangrijkste is dan vervolgens de regels ook handhaven.

 4. Jacques zegt op

  Volgens mijn vrouw is het niet meer te doen om een Thai aan te spreken op zijn gedrag. In het verkeer en als buur. De korte lontjes die kennen we en gezichtsverlies spelen zeker een grote rol. De schiet en steekpartijen zien we wekelijks in het nieuws. Vaak klein begonnen en groots geëindigd. Een ding is zeker en dat is dat de autoriteiten hier te weinig aan doen. Ook is de saamhorigheid vaak ver te zoeken. Zolang een mentaliteitsverandering uitblijft bij velen zal overlast ons ten deel vallen.

  • Johnny BG zegt op

   Er zitten wijze woorden in uw betoog en laten we hopen dat er ook nog eens een besef komt wat het leven van ieder indivudueel voor impact op het leven in de hele wereld heeft.
   Geluidsoverlast is iets persoonlijks maar de CO2 uitstoot van ons allen treft heel veel zwakke mensen. Computers, servers, goederen kopen…niets is voor niets maar praten doen we er nog niet zoveel over tenzij mensen in Isaan weer een mislukte oogst hebben terwijl de oplossing zo dicht bij kan zijn door de mensen die het niet in willen zien.

 5. Bert zegt op

  Dat is één van de redenen dat wij voor een moo baan hebben gekozen.
  De meeste mensen in onze moo baan moeten hard werken om de hypotheek van het huis en de lening van de auto te betalen. Na 19.30, als het goed donker is is iedereen binnen en op tijd naar bed want ‘s ochtends moeten ze weer vroeg op om te werken.
  Natuurlijk is er wel eens een feestje f een trouwpartij, maar dat is sporadisch en niet hinderlijk.

 6. Tino Kuis zegt op

  Waarom zou de overheid er wat aan doen? Zoals verreweg de meeste verkeersdoden vallen onder het plebs, wonen de kharatchakaan (letterlijk ‘dienaren van de koning’, de ambtenaren) in ‘guarded communities’, ook wel moo baan genoemd. Daar is het altijd heel rustig. De ongelijkheid in Thailand zit in alles.

  Tweemaal heb ik geluidswagens aangesproken, beide keren tijdens een crematie. Een ik-boodschap doet het altijd goed. Dus niet ‘Jullie maken een klereherrie, rot op’ ‘maar ‘ik heb veel last van het lawaai, zou het wat minder kunnen, alstublieft?’ Daar wordt niemand kwaad over. Gewoon altijd doen. De lawaaimakers realiseren zich niet altijd dat anderen er last van hebben. .

 7. Maarten zegt op

  Dit is een van die dingen zoals ik heb er nooit geen problemen mee, in mijn buurt worden mijn buren vroeg wakker om naar het werk te gaan, de Tempel in de buurt die de gong laat luiden, de monniken die een gift vragen om hun een maaltijd te verstrekken en die honden die blaffen in Chiangwai in het noorden en ook nog Corona vrij wat wil je meer.gr maarten

 8. Sjaak S zegt op

  Een aantal jaren geleden woonden op het lege grondstuk van de zus van onze buren (tussen hun en ons in) de werklui van onze buurvrouw. Dat waren die blikken hutten. Niet alleen dat het lelijk uitzag, we hadden ook last van glurende buren, die vanaf hun verhoogde deur zo bij ons de tuin in konden kijken en ‘s morgens, wanneer wij buiten zaten, zonder blikken of blozen, ons zaten aan te gapen. Mij interesseerde het verder weinig, maar mijn vrouw vond het niet prettig. Dus toen heb ik de muur met twee stenen verhoogd en kon dat niet meer.
  Een paar weken later werd iedere dag rond een uur of zes de radio keihard door een van de buren aangezet en deze bleef spelen totdat ze voor hun werk werden opgehaald.
  Dus wij bij de buurvrouw ons beklag doen, dat de werklui iets minder geluid moesten produceren. Vaak werd ook overdag de geluidsinstallatie open gedraaid. Daarop zette ik de mijne aan, die nog luider was.
  Toen dat weinig hielp, ging ik tot luid beklag over en begon steenjes op de daken van die hutten te gooien.Toen pas viel het op dat de Farang-buurman over iets niet gelukkig was en het geluid verstilde…

  De enigen die mij nu nog heel soms storen, zijn de tempels, waar soms tot 4 uur ‘s morgens muziek tijdens een feest gespeeld wordt, of om de installatie te testen, om 5 uur ‘s morgens vol het geluid open gedraaid wordt. De dichtsbijzijnde tempel ligt ongeveer een kilometer van ons vandaan…

  Verder hebben wij hier op het platteland gelukkig weinig last van geluid. Integendeel. Ik zit vaak ‘s avonds buiten en kijk films via mijn projector en heb het geluid van een geluidsbalk lopen. Dan draai ik het ook graag eens een paar decibel luider – vanwege de effecten… Dat had ik in de bewoonde wereld niet kunnen doen, maar hier wel.

 9. Joost-Buriram zegt op

  We zullen er hier mee moeten leren leven, ook als je in een rustige moo baan woont net als ik, heb je kans op geluidsoverlast.
  Ik persoonlijk slaap graag zonder airco met het raam open, zeker nu de nachten wat minder warm zijn, maar er zijn zat mensen hier die alleen nog maar kunnen slapen met de airco aan, dus dan hoor je het gebrom van de compressor, ook hoor je dan de pomp van de watertank van jezelf of van je buren die regelmatig opstart en natuurlijk de honden die gebruikt worden als goedkope beveiliging en bij ieder geluidje aanslaan.

 10. Louis zegt op

  In de 7 jaar, dat ik nu in Thailand woon, heb ik 2 keer moeten verhuizen nog voor de beeindiging van het huurcontract. De eerste keer, nota bene in mijn eerste huurhuis in een village. Buurvrouw waarschuwde ons in het begin, dat haar baby (zoon van 25 jaar) eens per maand een party thuis had met vrienden en collega’s van het 7 eleven depot waar hij werkt. Dat was acceptabel gedurende de eerste 3 maanden, maar daarna werd dit steeds vaker en later. Op een gegeven moment, zeker als de moeder niet thuis was, ging dit feesten door tot 3 a 4 uur in de nacht. Op een zekere avond was het echt extreem, ca 20 jongeren. Om 24.00 uur verzocht het geluid te temperen en het feest te beeindigen. Heb dit om 01.00 uur weer verzocht. Enkele jonge lui luisterden. Om 02.00 heb ik met de tuinslang in mijn hand geeist, dat het feest over was. Als reactie kreeg ik 2 glazen whisky naar mijn hoofd gegooid. Een glas knalde via de muur tegen mijn borst, gelukkig brak het niet. Je moet er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn, als het glas versplinterd was. De zoon en een vriendje wilden met mij vechten, schreeuwend dat ze mij zouden doden. Zover kwam het gelukkig niet, want er waren ook nog wat jonge lui, die dit verhinderden. De volgende dag verslag gedaan bij de leiding van de village. Deze vroeg alleen maar begrip, geen afkeuring. De politie heeft met grote tegenzin een proces verbaal opgemaakt. Mijn Thaische vriendin werd de dagen er na gestalkt en bedreigd. Van de politie kregen wij het advies om voor onze eigen veiligheid te verhuizen.
  Het 2e geval betrof een illegale stort van afval juist aan de andere zijde van de muur van de village waar ik woonde. De stank en de overlast van vliegen werd zo ernstig, dat ik ook problemen begon te krijgen met mijn luchtwegen. De entree van mijn huis lag precies in de lijn van de meestal waaiende wind. ‘s Morgens had ik honderden vliegen in mijn entree. Mijn klagen bij de eigenaar en village leiding had geen resultaat.
  Ook hier bleef slechts 1 oplossing mogelijk. Verhuizen en zo snel mogelijk. Een maand na mijn vertrek had men eindelijk de eigenaar van het betreffende stuk land zover, dat het afval werd geruimd. Het is schokkend te moeten meemaken, dat de Thai gewoon zaken accepteert, die voor ons westerlingen compleet niet door de beugel kunnen.

 11. Yuundai zegt op

  Als je met een auto rond rijdt zoals hier getoond hoor je in een gekkenhuis thuis punt uit! Gelukkig zijn er daar niet zoveel van. Maar huisvuil is een groot probleem zie mijn bijgaande foto’s, ik woon tussen allerlei Thaise mensen in, maar denk dikwijls en daarmee mijn en ieders nest vervuilers. Ik erger mij daar aan en niet zo een beetje ook, leven naast zo een vuilnisbelt, bah.
  Honden, ook zo een probleem, in mijn directe buurtje van zo een 20 woningen is er 1 Thaise vrouw die OOK nog eens als ambtenaar werkzaam is op de locale amour. Heeft meerdere honden, tegen de richtlijnen van de locatie in. Die honden blaffen zoals eergisteren al om 04.00 uur in de ochtend, aanhoudend en toen ik om 06.00 uur naar buiten ging en voor haar huis de honden ging uitdagen, kwamen vele buren naar buiten om te kijken wat er aan de hand was, vele blikken van afkeuring wat het geblaf betrof maar hielden zich zoveel als mogelijk schuil, tja zo doe je dat als Thai. Nou ik heb daar op zijn Hollands gezegd SCHIJT aan, immers die honden verstoren mijn leef en nog erger mijn slaapgenot dusdanig dat ik mij genoodzaakt voel om op te treden. Hoe doen jullie als lezers dat?

 12. Joost.M zegt op

  Iedereen heeft er last van…Je mag nu eenmaal een Thai niet aanspreken op zijn gedrag….dan worden ze Boos. Oplossing Doos bier mee nemen . Vertel ze dat ze een leuk feest hebben ..Verder een praatje maken e dan tussen neus en lippen even vermelden dat je niet slapen kan .

  • En als het bier op is, dan zetten ze de muziek nog harder in de hoop dat jij weer een doos bier komt brengen? 😉

 13. Jan zegt op

  Had vroeger ook last van geluidsoverlast van buren, honden en de tempel, wij woonden in een compound met townhouses, ik wist dat ik daar toch niet zou blijven wonen, dus verkocht mijn vriendin haar huis en kochten we ons een alleenstaand huis in een moo baan, geen overlast meer en van de tempel op een paar honderd meter ook niet. We wonen nu wel tussen mensen die iets meer bemiddeld zijn, zou het daar aan liggen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website