Geen feestdagen vanwege de coronacrisis

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Coronacrisis, Leven in Thailand
Tags: ,
4 april 2020

Door het corona virus zal komende tijd een andere invulling gegeven worden aan de bekende (feest) dagen zowel in Thailand als elders in de wereld. De komende Chakri Day, maandag 6 april, zal geen vrije dag meer zijn zoals men gewend was door het corona virus. Op die dag zullen ook de overheidsdiensten en postkantoren gesloten zijn.

Wat is de Chakri day? Dan wordt herdacht dat de Chakri-dynastie de dynastie is die Thailand geregeerd heeft sinds de oprichting van het Rattanakosin-tijdperk en de hoofdstad van Siam naar de stad Bangkok verschoof in 1782.  Rama I voerde al jarenlang de titel van de Chakri, de titel van de burgerlijke kanselier, voordat de dynastie opgericht werd.

Een week later vindt zowel het paasweekend, 12 en 13 april, als het Songkran nieuwjaarsfeest plaats. Het paasfeest valt elk jaar op een andere datum. Om te weten wanneer het Pasen is, moet je de maanfasen kennen en weten hoe de zondagen vallen. Er is een vuistregel: eerste paasdag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het moment waarop dag en nacht even lang zijn. Dit werd indertijd in het jaar 325 vastgesteld.

Met de huidige regelingen zullen de mensen afzien van kerkbezoek of vakantievieringen. Het zal rustig blijven op de wegen en op de plekken waar mensen gewoon waren naar toe te gaan. Veel activiteiten zullen stilliggen zoals het bezoeken van meubelboulevards of het ontsteken van grote paasvuren. Dauwtrappen, hoogstens op persoonlijke titel, maar geen groepsgebeuren. Of korte paasvakanties. Het is wel te hopen dat de Nederlandse regering een duidelijk standpunt inneemt naar buitenlandse toeristen toe, dat zij dit jaar niet welkom zijn wegens het corona virus.

De Songkranviering (Maha Songkran) is merkwaardig genoeg ook op dezelfde datum gepland als de paasgebeurtenis. Ook hier wordt gebruik gemaakt van het feit dat de dag even lang moet zijn als de nacht. Dat wordt gevolgd door de Nao Day op 14 april en het feitelijke Nieuwjaar op 15 april.

Wat kan men verwachten? De berichtgeving is onduidelijk. De TAT meent op bescheiden plaats iets te kunnen organiseren. Echter andere informatie vanaf 6 maart j.l. laat niets te raden over: Songkran parties and celebrations are cancelled everywhere for 2020 because of the coronavirus outbreak!

Een hele grote verandering dit jaar. Geen overvolle wegen meer, sterker nog zeer waarschijnlijk lege wegen. De bekende “hotspots” in Pattaya waar tot vorig jaar heftige watergevechten geleverd werden, zullen een totaal ander beeld geven. Alle bars zoals in Soi 6 en 7 zijn allemaal dicht, misschien op een verdwaalde farang na, die het niet zo goed begreep en met zijn waterpistooltje zich afvraagt waar iedereen gebleven is. Aan de Pattaya Beach zal het niet veel anders zijn.

Misschien dat elders in Thailand het oorspronkelijke ritueel wel plaatsvindt. Namelijk om de ouders te eren, water over de handen te gieten enzovoorts.

Een rare balans dit jaar. Minder verkeersdoden, maar hopelijk niet ingehaald door het corona virus.

Bron: https://www.thaiexaminer.com/thai-news-foreigners, e.a. 

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Geen feestdagen vanwege de coronacrisis”

 1. Cornelis zegt op

  Ik begrijp de logica niet helemaal. Chakri Day zal dit jaar geen vrije dag zijn, maar op die dag ‘zullen ook de overheidsdiensten en postkantoren gesloten zijn’. Dus tòch een vrije dag?

  • Johnny BG zegt op

   Mogelijk is het de vrije interpretatie van de bron oftewel niet helemaal de waarheid.

   Dat songkrandagen verplaatst worden kan ik mij vanwege het traditionele familiebezoek begrijpen maar Chakri dag is een ander verhaal. Het komt juist heel goed uit dat deze dag er is want het voorkomt een hoop zakelijke verplaatsingen in een tijd dat alle kleine beetjes helpen denk ik dan….

  • l.lagemaat zegt op

   Men kan deze vrije dag niet vrij reizen,familiebezoeken elders in het land afleggen en allerlei activiteiten, parken en stranden, restaurants en entertainment bedrijven bezoeken. Dus invullen zoals men voor die tijd wel gewend was.

   Deze mensen hebben wel een “vrije”, niet werkzame, dag.

   • Johnny BG zegt op

    In deze ongevraagde situatie zullen er ook offers aan werknemers gevraagd moeten worden. Het is sowieso geen fout van de werkgever als er nul inkomsten zijn vanwege overheidsingrijpen en nu zal duidelijk worden wie er goed was voor hun werknemers. Ander werk is er niet dus het wordt interen en daar zouden de ouders weleens de dupe van kunnen worden.
    Aan de andere kant zal er een punt komen dat de economie voor gaat aangezien inkomen voor 98% van de bevolking iets belangrijker is dan het offeren van 2%.
    In mijn gevoel koopt men tijd en hoop en als het niet verder kan dan is het zo ondanks het leed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website