Een uitstapje naar Bueng Khong Long

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
5 oktober 2020

Bueng Khong Long

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.

Een uitstapje naar Bueng Khong Long

Al geruime tijd hebben wij het verzoek uitstaan van een goede vriend om hem en zijn vrouw te komen opzoeken. Om uiteenlopende redenen ging een dergelijk bezoek steeds niet door, maar nu gaat het er eindelijk van komen. Mijn vriend is een gepensioneerde Nederlander en woont sinds 2015 met zijn Thaise vrouw in Bueng Khong Long. Laat ik ze in deze posting een gefingeerde naam geven. Hij heet in dit verhaal Peter en zijn vrouw Lek.

Op dinsdag 29 september vertrekken we in de ochtend. De af te leggen afstand bedraagt ongeveer 170 kilometer. We nemen de snelweg – AH15 – richting Sakon Nakhon en passeren Nong Han en Thung Fon. Ongeveer 10 kilometer voordat we Sawang Daeng Din bereiken, krijgen we te maken met grootschalige werkzaamheden aan de weg en het verbreden van bruggen. Er worden daar behoorlijk veel personeel en machines voor ingezet. De aankondiging van de werkzaamheden gaat op zijn Thais. Dus op het moment dat je de opengebroken weg bereikt, wordt het aangegeven. Overigens zal de snelweg van Udon naar Sawang Daeng Din, na het gereed zijn van de reconstructies, een prachtige snelweg opleveren.

Na ongeveer 75 kilometer slaan we bij Sawang Daeng Din linksaf en komen op wegnummer 2280, om vervolgens na 2,5 kilometer naar rechts af te slaan richting Kham Ta Kla. Eenmaal Kham Ta Kla voorbij slaan we na 5 kilometer rechtsaf richting Seka, wegnummer 2026. Naar Seka is het ongeveer 25 kilometer. We vervolgen onze reis vervolgens richting Bueng Khong Long, nog eens zo’ n 10 kilometer, en worden daar afgehaald door onze vrienden, die ons vervolgens gidsen naar hun huis. We zitten in het uiterste noordoosten van de Isaan streek, vlakbij de grens met Laos en dichtbij de Mekong rivier. We genieten van de natuur die volop in bloei is, het massale groen en de volop aanwezige volgroeide rijstvelden. Dit alles als gevolg van de moessonregens die de laatste maanden in ruime mate aanwezig waren.

Peter heeft eerst de grond aangekocht, uiteraard op naam van zijn vrouw Lek, en de grond verhoogd. Er waren ruim 1.000 vrachtwagens met grond nodig om de bouwplaats op de gewenste hoogte te krijgen. Nadat de grond voldoende was ingezakt, begonnen met de bouw van het huis. Het huis is ruim van opzet en van alle gemakken voorzien, met bovendien een extra buiten keuken en een groot terras. Rondom het huis voldoende ruimte voor het aanleggen van een grote tuin en parkeerruimte voor meerdere auto’ s.

Ik had thuis al een aantal foto’ s van hun huis gezien, maar de werkelijkheid is toch nog vele malen mooier. Het huis staat tussen de rijstvelden aan de ene kant en rubberplantages aan de andere kant. Het is een oase van rust en vanaf het ruime terras is er een uniek vrij uitzicht over de rijstvelden, de grazende Buffalo’ s en bosschages aan de einder. Adembenemend. Wat een uitzicht, wat een rust, geen buren te bekennen, geen lawaai. Alleen het geluid van de wind en de fauna.

Bueng Khong Long

Na voltooiing van zijn huis kocht Peter er nog een stuk naast gelegen grond bij om daarop een questhouse te laten bouwen. Ook dit is weer een geweldig mooi en ruim huis geworden met maar liefst drie slaapkamers, een zeer ruime living met een groot kookeiland en eveneens met een riant terras.

Teoy en ik hebben er een paar ontzettend leuke dagen beleefd. Het dorp Bueng Khong Long heeft verrassende plekjes, zoals een heel groot meer. Indertijd geschonken door de toenmalige koning Bhumibol. Aan de boorden van het meer staan ook een aantal leuke optrekjes. Van vermogende Thai en een enkele buitenlander. Verder tref je daar een bijzonder hooggebergte dat nog op Thais grondgebied ligt. Teoy is daar met Lek naar toe gegaan en daar omhooggeklommen via een vervaarlijk uitziende trap en op het laatste stuk met het jezelf omhoogtrekken aan de hand van een touw. De dames hadden goed begrepen dat dit voor mij en voor mijn vriend niet te doen zou zijn. Verder ligt de machtige Mekong rivier op slechts 15 kilometer van het plaatsje.

Wat het uitgaansleven betreft is Bueng Khong Long echt een dorp. We hebben de eerste avond gegeten bij Funny Pizza. Een open restaurant dat direct gelegen is aan de hoofdweg die dwars door Seka loopt. Het eten is redelijk. Niet bijzonder maar zeker ook niet slecht. En ze hebben zelfs witte “wijn” die redelijk te drinken is. De prijzen zijn uitermate vriendelijk. Een glas wijn voor 100 baht. Voor vijf personen komt het eten uit op nog geen 700 baht. Het is er bijzonder gezellig met uiterst vriendelijke en gastvrije mensen en een hele prettige bediening. Leuke kennismaking. De dag daarna in een ander restaurant gegeten. Hier zijn airconditioned ruimtes beschikbaar. Helaas, het eten is hier maximaal te kwalificeren als matig. Wel ook hier weer witte “wijn” beschikbaar.

In Bueng Khong Long verder ontelbare Thaise eethuisjes, zoals je die overal in Thailand aantreft. Ik ben natuurlijk een verwende Hollander, altijd op zoek naar lekker eten met een echte wijn erbij. In Udon lukt dat redelijk, maar ook daar is het een beetje behelpen. Voor kwaliteitsrestaurants moet je echt in Bangkok zijn. Hier in het uiterste noordoosten van de Isaan zijn dergelijke restaurants natuurlijk niet te verwachten. Te weinig toeristen, expats en pensionado’s om een dergelijk restaurant zinvol te kunnen exploiteren.

We hebben ook nog even een soort van beerbar/discotheek bezocht. Maar dat is een grote treurnis. De aanwezige animeermeisjes zijn in het algemeen de 40 ruim gepasseerd en de wat jonger uitziende plattelandsmeisjes zijn nu niet bepaald de aantrekkelijkste. Ik begrijp dat wel. Als je er echt leuk uitziet en je wilt geld verdienen om je gezin en familie te onderhouden, ga je natuurlijk naar grotere steden zoals Udon, Khonkaen en zelfs Bangkok en Pattaya. Daar zijn (waren) veel farang en kun/kon je veel meer geld verdienen. We zijn ook de enige klanten. Een drankje gedaan en daarna gelijk weer vertrokken.

Sandstone Forest, Tham Phra Waterfall, Bueng Khong Long

Al met al kijk ik terug op een paar bijzonder gezellige dagen. Veel gesprekken met Peter gevoerd. Over sport, hij is een Ajax fan, ik ben meer gesteld op Feyenoord. Over de politieke verdwazing in Nederland, de politiek in Thailand en meer in het algemeen over het leven in Thailand. Teoy en Lek kunnen het ontzettend goed met elkaar vinden en brengen samen veel tijd door in de tuin. Ze delen hun liefde voor de planten en bloemen. Teoy neemt ook een aantal stekjes mee om in onze eigen tuin tot bloei te laten komen. Tja, beide dames komen uit de Isaan en dat laat zich niet verloochenen.

We zijn inmiddels weer terug in Udon. Het is inmiddels oktober. DE honkbal maand van het jaar. Ik ga met veel interesse de play offs en de world series volgen. Ik voorspel dat de world series een gevecht gaat worden tussen de LA Dodgers en de NY Yankees. Maar, en dat is onder meer het boeiende in honkbal, het kan zomaar zijn dat er twee andere teams om die world series gaan strijden. Ik kijk er naar uit.

En wat Bueng Khong Long betreft. Het is een schitterend dorp waar je in alle rust fantastisch kan wonen. Maar het is mij te provinciaals, te landelijk. Ik zou het er heel goed een week, zelfs wel twee weken, kunnen uithouden, maar dan wil ik toch de voorzieningen die je in de grotere steden hebt, weer kunnen opzoeken. Dat zou ik te veel gaan missen. En de dichtstbijzijnde steden zijn Bueng Kan en Sakon Nakhon. Net iets te ver.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

Rating: 3.95/5. From 19 votes.
Please wait...

18 reacties op “Een uitstapje naar Bueng Khong Long”

 1. Ryszard Chmielowski zegt op

  Bedankt Charly voor jouw Isaan verhaal. Ik heb ervan genoten en jullie belevenissen spraken mij aan. Ook heel mooie foto’s. Ik mis alleen de foto’s van het huis van “Peter en Lek” te Bueng Khong Long. Mijn complimenten. Groet van Rys.

 2. Rob zegt op

  Leuk verhaal Charly en jammer dat je niet wat meer foto’s gebruikte.
  Verder weet ik niet wat je bedoeld met de politieke verdwazing in Nederland, of heb je een typefout gemaakt en bedoelde je Thailand.
  groet Rob

 3. Pieter, zegt op

  .
  Wegens een recente operatie kan ik niet zitten maar… toch even een snelle reactie op je goed uiteengezette schrijven’ zoals we die van jou gewend zijn. Ja dit keer over gezamenlijke vrienden, die zeker in de top 5 behoren! Het is altijd weer een genoegen om onze gezamenlijke vrienden te ontmoeten, omdat ze beiden zeer gastvrij en positief zijn’ Blij om te horen dat jullie beiden daar leuke dagen hebben beleefd! De corona pandemie weerhoudt ons ervan om elkaar weer vaker te ontmoeten maar dit gaan we met zen allen zeker weer uitvoeren, als dit weer mogelijk is!

  Groet Nimnuan & Pieter,

 4. Henk zegt op

  Voor mensen die foto’s willen zien van huis en guesthouse, geef maar even e-mail adres. Zal ik ze toesturen.

  • Ryszard Chmielowski zegt op

   Hi Henk.

   Heel graag de foto’s naar ryszard@vipfoundation.nl
   Bij voorbaat super bedankt!

   groet van Rys

 5. Hans Pronk zegt op

  Bedankt Charly, voor je beschrijving hoe sommige Nederlanders in de Isaan wonen. Zelf iets opbouwen in een rustige, fraaie omgeving en ook nog een guesthouse voor vrienden zoals jij en eventueel voor familie. En als je dan ook nog wat Thaise vrienden hebt, dan heb je het goed voor elkaar.
  Maar als je partner niet echt goed kan koken, dan is het natuurlijk wel prettig om niet te ver van een grote stad te wonen. Maar ook dan zijn er genoeg plekjes in Isaan te vinden die in vele opzichten aantrekkelijk zijn om te wonen.
  En het hoeft allemaal niet zo duur te zijn. Grond is vaak goedkoop, een huis voor 2 personen hoeft niet groot te zijn omdat je meestal toch buiten leeft en niet elk guesthouse heeft 3 slaapkamers nodig. Met de eventuele winst op de verkoop van een huis in Nederland is dat meestal goed te financieren en kan er vaak ook nog wel een zwembad af.

  • Rob V. zegt op

   Als je partner wél goed kan koken is toegang tot een grote stad ook handig voor de inkopen. Ook kan of wil niet iedereen regelmatig uit eten in de betere restaurants. Of misschien kan je partner niet koken maar jijzelf wel, dan is een scala aan supermarkten ook fijn. Of gewoon samen wat aankloten in de keuken, kan ook hartstikke leuk zijn. 🙂

 6. frank h vlasman zegt op

  Misschien/waarschijnlijk is het te veel gevraagd. Maar heb je enig idee wat de kosten zijn van het gebouwde huis met gasthuis? Wanneer was deze trip? HG.

  • Henk zegt op

   Rond 10 miljoen Thb. Wel duurzaam gebouwd, goede dak isolatie, airco’s, buiten en binnen keukens, muur rondom, etc.

 7. Hans zegt op

  Hallo Henk,

  Ik zou ook heel graag de foto’s ontvangen.

  hansg65@gmail.com

  Bij voorbaat dank

  Hans

 8. Pieter zegt op

  Leuk verhaal! Op naar het volgende…. 😉

 9. jeroen zegt op

  Hallo henk mijn schoonvader woont in ban don siat aan de andere kant van het meer.
  Graag zou ik ook de foto”s ontvangen,bvb hartelijk dank.

  • Henk zegt op

   Geef je e-mail adres om de foto’s te sturen.

   • jeroen zegt op

    j.vonck@upcmail.nl alvast bedankt

 10. Henkwag zegt op

  Leuk verhaal, maar de locatie(s) wekken wat verwarring: de eet- en drinkgelegenheden
  die genoemd worden zijn in het stadje Seka. Ik weet niet of er een gehucht/dorp is dat Bueng Khong Long heet, in elk geval heet het grote meer zo. Vrouwlief en ik hebben vorig jaar vanuit Nakhon Phanom
  (zo’n 120 km zuidwaarts langs de Mekhong) uitgebreid die fraaie omgeving verkend.

  • Henk zegt op

   Bueng khon long is een behoorlijk dorp, met een Amphur. Mooi aan het grote meer gelegen. Er is genoeg te doen. Elke maandag Markt,

   • Henkwag zegt op

    Bedankt naamgenoot, dat weet ik dan ook weer. Overigens, tussen jouw dorp
    en de stad Bueng Kan ligt een zeer apart natuurverschijnsel, genaamd “de drie walvissen”.
    Ken je dat ? Drie rotsen naast elkaar lijkend op walvisruggen, als je er bovenop staat
    heb je een prachtig uitzicht over de Mekong en een stuk Laos ! HG

 11. Henk zegt op

  Uiteraard kennen we dat. We zijn er al meerdere keren geweest. Ook de watervallen in de buurt zijn zeer de moeite waard. Moei gebied hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website