Een leuke borderrun (slot)

Door Lung Addie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
22 december 2019

Chumphon

Zoals in deel 1 vermeldt willen we van deze borderrun wel iets meer maken dan een ‘run’. Het hoofddoel was reeds in de heel vroege namiddag bereikt, dus gaan we nu wat sightseeing doen in Ranong en omgeving.

We hadden elk een kamer gereserveerd in het Petch hotel. Lung addie kende dit hotel van vroegere uitstappen naar Ronong. Het is gelegen op wandelafstand van het centrum, heel netjes en aan een schappelijke prijs van 800THB/n. Dus daar gaan we ons eerst aanmelden alvoor op verkenning te gaan in Ranong zelf, na eerst een kennis van mijn maat, welke in Ranong woont, ontmoet te hebben. Daar deze man Ranong door en door kent kan hij ons begeleiden en ons meenemen naar de beste plaats om lekker Thais eten.

Lung addie wil eerst even een gouden raad meegeven aan eventuele bezoekers aan Ranong: neem in alle geval regenkledij mee, zeker als je er met de motorbike heen gaat. Ranong is gekend om zijn vele regen. Ik lacht er zelfs mee: indien je een paar dagen naar Ranong gaat en je hebt geen regen gehad dan ben je ergens anders geweest. In Ranong kan je gemakkelijk 8/9 maanden/j regen verwachten!!!

Ranong is gekend voor zijn warmwaterbronnen en het is hier dan ook allemaal goed uitgebouwd om de bezoekers ervan te verwelkomen. Er is zelfs een vloer, in een overdekte hal, waaronder warm(heet)water buizen lopen en waarop de mensen zich uitgestrekt kunnen neervlijen om te relaxen. Verder zijn er natuurlijk ook voldoende eet- en drankgelegenheden in de onmiddellijke omgeving om de hongerige magen te vullen. Het water van de bronnen is zo warm dat je er zelfs een eitje in kan koken.

Het verblijf in het Petch Hotel viel best mee. Na de uitstap in het centrum, met de nodige biertjes plus de rit van Chumphon naar Ranong, waren we beiden wel moe genoeg om van een heerlijke nachtrust te genieten. Doch Lung addie verkoos eerst toch een massage, welke in het hotel kan besteld worden, te ondergaan. Vooral zijn zitvlak en benen konden dit best gebruiken. In vele hotels zijn er thermobaden ter beschikking. Het water is wel heel erg warm en het is even wennen als je er pas ingaat.

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt gaan we de terugweg aanvatten doch met het bezoeken van enkele bezienswaardigheden. We hebben namelijk een ganse dag de tijd en zijn hoegenaamd niet gehaast. In Ranong en omgeving zijn verschillend mooie watervallen. Wij kiezen de Puyaban waterval en de Namtok Ngao als doel. De reden: deze liggen beiden heel dicht bij de grote weg welke we verder zullen nemen op de terugweg naar Chumphon. Van hieruit gaat het naar Khao Fa Chi. Een heel prachtig viewpoint waar men de monding van de twee voornaamste rivieren, in de Andamanzee kan bewonderen.  Het zijn de Kra Buri en de La Un. De weg naar het viewpoint is heel goed berijdbaar en zeker de moeite waard deze aan te doen indien je in de omgeving vertoeft.

Nu is het wel tijd om de echte terugweg aan te vatten. Doch deze keer gaan we niet langs de Highway 40 doch gaan eerst de oversteek van de Andamankust naar de kust van de Golf van Thailand maken. Dit doen we langs de 4139 rd welke naar Sawi leidt. Een mooie kronkelende weg, heel heuvelachtig en echt mooi om als biker van te genieten.

Vanaf Sawi nemen we dan, noodgedwongen, eerst een kort stukje de highway 41 om zo de afslag van de 4003 rd te nemen. Deze loopt volledig langs de kust en gaat over naar de 4098 zal ons uiteindelijk, via Pak Nam, naar huis toe leiden. Doch in Pak Nam kan Lung addie het niet kan nalaten een bezoek te brengen aan het Khao Matsee viewpoint. Dit niet alleen omwille van het prachtige uitzicht maar grotendeels om de heel lekkere chocoladetaart welke daar in de koffieshop geserveerd wordt. Van hieruit naar Thung Wualean Beach is het amper nog een 40tal km.

Voor het donker worden zijn we terug in ons oude vertrouwde Saphli en kunnen terugblikken op een mooie borderrun.

Het enige wat mijn maat nog te doen staat is een nieuwe TM30 bij de immigratie in Chumphon inleveren.

Reeds voor de volgende run, over drie maanden, spreken we af om deze keer een bezoek te brengen aan Pato om daar een rafting te maken.

7 reacties op “Een leuke borderrun (slot)”

 1. gust zegt op

  Leuk of alleszins speciaal is een borderrun die mijn vrouw en ik vorig jaar vanuit Cha Am naar Ban Phu Nam Ron maakten. Deze overgang is minder bekend maar de trip met een scooter (ca 400 km h/t) is wel leuk om maar te zwijgen van de ge-arrangeerde borderrun van de ene grenspost naar de andere. Wij bleven op de terugweg 2 dagen in Kanchanaburi in een hotel op 100 m van de Bridge !

 2. Cornelis zegt op

  Mooi verhaald, Lung Addie. Ik ken die omgeving helemaal niet – ben nooit bezuiden Bangkok geweest – maar vraag me af of je daar ook redelijk kunt fietsen, naar jouw inschatting?

  • Lung addie zegt op

   @Cornelis.
   Ja beste Cornelis, je kan hier heel goed en vooral veilig fietsen. Er loopt zelfs een volledig aangeduide fietsroute langs de kust. Deze route noemt de ‘Scenic’ route en begint reeds ten zuiden van Hua Hin. De verdere uitbreiding ervan, in het kader van het ‘Riviera Project’ is momenteel volop aan de gang en houdt in dat er langs beide zijden van de weg een fietspad van 1.5m breed wordt aangelegd. Tot bijna te Chumphon zijn deze werken zo goed als voltooid. Het is een zeer verkeersluwe weg die enkel door lokaal verkeer gebruikt wordt. Het verkeer van BKK naar het Zuiden verloopt namens via de Highway 40 en die neem je best niet per fiets, te gevaarlijk! Je kan via deze weg gemakkelijk tot Sawi en Lamae en dan zit je reeds bijna 700km ten zuiden van BKK.

   • Cornelis zegt op

    Dank voor je reactie. Dat klinkt heel aantrekkelijk, Lung Addie. Ik ga eens kijken hoe ik dit kan plannen!

 3. Angela Schrauwen zegt op

  Lung Addie , in maart gaan we naar Ban Krut om met eigen ogen te zien wat jij ophemeld…

 4. Lung addie zegt op

  @Angela,
  Ban Krut is zeker een aanrader om een paar dagen te verblijven. Ik hoef het echt niet op te hemelen want daar heb ik geen enkel belang bij. Elke streek in Thailand heeft zijn eigen charmes. Hier in het Zuiden zijn het natuurlijk de eindeloze stranden met hun mooie baaien welke je zelf moet ontdekken daar ze meestal niet commercieel voor het toerisme bestemd zijn. Ban Krut ligt zo een 100km ten noorden van waar ik woon en kom er dus regelmatig. Mooi strand en niet druk, behalve op zondag want dan komen vele Thaise mensen hier naar het strand. Heeft een mooie wandel avenue langs het strand en voldoende goede eetgelegenheden. Ik verblijf er steeds in het Na Nicha Hotel, gelegen langs de 3459rd en gesitueerd op een 50m van het strand.
  Je kan een artikel, door Lung addie geschreven, terugvinden op het blog: ‘on the road 8’ waarin een bezoek aan Ban Krut, samen met de Bikerboys van Hua Hin, in beschreven wordt.

 5. BS Knoezel zegt op

  @Angela
  Zelf verblijf ik 4 maanden per jaar in Bang Saphan Yai. Ik kan me helemaal vinden in het antwoord van Lung Addie. Mooie, lege en lange stranden, een rustig plaatsje met weinig toerisme met een heel ontspannen sfeer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website