Een farang in Isaan (3)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
10 juli 2019

Vandaag is De Inquisiteur van plan om het rustig te houden. Komt ook omdat er inkopen nodig zijn, zowel privé als voor de shop. De planning is om na het traditionele ochtendritueel vrij vroeg op stap te gaan zodat er een luie namiddag kan komen.

Hij gaat bij het lief in de shop zitten en kijkt toe hoe ze haar lijst van aan te kopen goederen maakt. Nog steeds wil ze geen automatische kassa, aan de ene kant logisch want voor de omzet die er is niet noodzakelijk, maar er zijn toestellen op de markt die haar het leven heel wat makkelijker zou kunnen maken.

Nu is het afgaan op haar geheugen of ieder schap in de voorraadkamer en winkel controleren en noteren. Het toestel dat De Inquisiteur haar aanraadt zou dat overbodig maken: je moet eenmaal de voorraad ingeven, en vervolgens houdt die kassa bij hoeveel er van verkocht is en hoeveel er nog op stock is. Weet je direct wat nodig. Doch ze ziet op tegen de karwei om inventaris te moeten maken, onbegrijpelijk voor een oud zaakvoerder als De Inquisiteur. En het toestel kost niet eens zoveel.

Maar ja, Isaan: eens een gewoonte is het moeilijk om nieuwe technieken te inviteren, of het nu over het lief haar winkeltje gaat of het over landbouw, of over woningbouw of wat dan ook – het credo is “we hebben het altijd zo gedaan, waarom veranderen?”. De Inquisiteur heeft er zich allang bij neergelegd.

Rond half tien vertrekt De Inquisiteur voor het een eerste ronde inkopen. Jawel, vroeger gingen privé en winkel samen maar De Inquisiteur is ontevreden over de lokale grote Lotus in het stadje. Er is altijd wel wat niet op voorraad. Ofwel is er geen brood. Of geen aardappelen. Of geen yoghurt. Of geen diepvriesijs. Zodoende trekt De Inquisiteur naar het wat verder gelegen Kam Tak Laa. Daar is een BigC, en indien nodig, recht tegenover ook een grote Lotus. Niet dat die BigC ook maar een westerse specialiteit verkoopt, neen, zelfde gamma als Lotus. Maar beter gemanaged. En als extra aantrekking: een KFC.

Voorheen hield De Inquisiteur zich qua eten nog wat aan westers model: dagelijks een echt ontbijt, een lunch en een warme maaltijd. Altijd rond de wat gezette uren. Tegenwoordig heeft hij daar lak aan. Eten waar hij zin in heeft op het moment dat hij er zin in heeft. En zit hij vandaag reeds om tien uur ’s ochtends voor een portie van die heerlijk krokante kip. En frietjes -eigenlijk te weinig maar dat komt goed uit want gisteren ook al gegeten. Met een stevige portie ketchup en een minuscule portie mayonaise van vijf baht.

Vervolgens lekker traag winkelen, wel bij zijn lijstje blijvend, geen impulsaankopen. De lessen van het verleden indachtig, dan kocht hij soms dusdanig veel dat het veel te lang duurde voor hij het ging eten en alles al bedorven was. Culinair wordt het nog erger: nadat hij de aangekochte spullen in de auto gelegd heeft gaat hij terug binnen. Voor een heerlijk ijsje, van dat gespoten spul. Met een overdadig chocolade jasje erover. Heerlijk toch.

De tweede ronde is inkopen met de lijst van de shop. Altijd leuk, in de groothandels kennen ze de farang die vaak probeert te onderhandelen over de prijs. Meestal nodeloos want hij zit al op het laagste niveau mogelijk. Toch vond hij onlangs een magazijn waar de kartons Beer Chang nog goedkoper zijn dan bij de biersteker die wekelijks langskomt aan de shop. En die weigerde zijn prijs aan te passen, hij is de verkoop kwijt doch komt nog steeds wekelijks langs in de hoop op betere tijden. En De Inquisiteur die deze inkooprondes als leuk tijdverdrijf beschouwt, ging nog verder.

Voorheen enkel de groothandels in het stadje tot hij op het lumineuze idee kwam om het vijfendertig kilometer verder gelegen Phang Kon aan te doen. Dat kwam omdat het lief een grote hoeveelheid roltabak wou inslaan, ze had gehoord dat er een prijsopslag zat aan te komen en ze was de lessen van De Inquisiteur niet vergeten: koop in dat geval, indien mogelijk, een grote stock zodat je hogere winsten hebt gedurende een korte periode. Altijd meegenomen. En ja hoor, een groothandel gevonden die voor die hoeveelheid wel een extra korting wou geven.

Dit soort onzin maakt De Inquisiteur altijd blij gezind. Natuurlijk is het onzin, je verplaatsing is groot dus meer brandstof verbruik, je bent een halve dag weg voor eigenlijk niet eens zo’n grote partij. Doch voor hem is het een tijdverdrijf, een aangename bezigheid. Schroom om af te dingen heeft hij niet, integendeel, zolang je dat op een vrolijke en beleefde manier doet hebben de handelaars er ook plezier in. En ook een tevreden lief. Het gaat hierover misschien drie-vierhonderd bahtjes extra winst verspreid over een tweetal weken voor haar doch ze is er dolblij mee.

En zo gaat het grootste deel van de dag weer aangenaam snel voorbij, eens terug thuis wil De Inquisiteur nu toch wel echt luieren. Een goed boek, zelfgemaakte koude thee met <manao> en een beetje suiker en hoepla, een tevreden mens.

Maar een halfuur later wat kleine donderwolken aan de horizon. Stiefdochter, bijna zestien nu, is een luie dame. Inventief om aan ieder karweitje te ontsnappen. Zo is het de regel dat zij de aangekochte goederen vanuit de wagen naar de shop moet brengen wanneer ze rond zestien uur terug van school komt. Puberaal gezeur en een flutverhaal in petto: ze moet huiswerk. Huiswerk? In geen maanden heeft ze zich daar mee bezig gehouden, De Inquisiteur gelooft er niks van – in tegenstelling tot het lief die weer eens toegeeft. En ja hoor, niks naschools werk. Ze zit gewoon te tokkelen op haar telefoontje met vriendinnen. Ondanks het feit dat De Inquisiteur weet dat er problemen van komen pakt hij stiefdochtertje verbaal aan. Dat ze niet in een gratis hotel zit. Dat ze ook haar taken heeft. En jawel hoor, het lief boos op mijnheer. Aan de dochter en familie raak je niet.

En die familie slaat dezelfde avond toe. Schoonbroer Piak en Taai hebben meer plannen. Ze willen vannacht kikkers gaan vangen. Of het lief dan maar op de kinderen wil passen en daar gaan slapen? Overdag zitten die peuters reeds continu in de shop doch nu komen ze helemaal in het vaarwater van De Inquisiteur. Dilemma? Neen hoor. De Inquisiteur zijn Thais is basis en zijn Isaans slecht. Doch dat weerhoudt hem er niet van om Piak en Taai de les te lezen. Een mix van talen doch met een meer dan duidelijke lichaamstaal. Dat ze stilaan zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun kinderen en die niet moeten afschuiven. Bovendien wil De Inquisiteur het lief ’s nachts bij hem.

Die avond is er nog eens een langdurig bedgesprek tussen De Inquisiteur en het lief. Vrij ongemakkelijk maar nodig. Niet eens over haar broer en diens gezin, dat beseft het lief zelf wel. Maar ook over haar dochter. Liefje-lief moet eens uit haar Isaanse cocon komen en verder denken dan vandaag. Dat er weinig van haar dochter zal komen indien ze op deze manier verder gaat. En dat De Inquisiteur niet van plan is om ‘hotel-papa’ te spelen na haar achttiende verjaardag. Want verder studeren zit er helemaal niet, daar haalt ze veel te veel onvoldoendes voor.

Het is niet altijd vrijheid-blijheid, maar het is belangrijk om te praten. Zeker wanneer je beiden een totaal andere achtergrond hebt.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Een farang in Isaan (3)”

 1. Lung Jan zegt op

  Schitterend verhaal Inquisiteur… ik ga wijselijk niet in op de familiale context met luilakken en hun uitvluchten, want dat verhaal kennen we allemaal wel in één of andere variant. De problematiek van Tesco/Lotus is mij niet geheel vreemd. Toen bijna 2 jaar geleden de mini-Tesco bij ons in Satuek een grotere broer kreeg voelde ik me erg gelukkig want wellicht de oplossing voor een paar nijpende bevoorradingsproblemen. intussen we heel wat maanden later en een pak wijzer. Net als bij jullie kampt deze supermarkt ook bij ons geregeld met logistieke problemen. Zal wel aan de verre afstand tussen Isaan en Bangkok liggen zeker ? Big C is een oplossing maar dan moeten we wel naar Buriram en dat is heen en terug toch meer dan 80 km. Idem dito voor Makro…A propos bij ons is er wel degelijk sprake van een ander assortiment / aanbod als je de vergelijking tussen Tesco/lotus en Big C maakt. Alleen al het aanbod aan vers brood, groenten of zuivelproducten is veel groter bij Big C dan bij Tesco/Lotus…

  • Pete zegt op

   Kom naar Nongkhai
   Grote Tesco kit is
   Asawan
   Big
   Makro
   Homepro
   Globalhouse in een area van 5 km tevens 5 markten met groente fruit vlees , vis etc tegen lage prijzen
   Welkom in Nongkhai

 2. Frans Pattaya zegt op

  Dank Inquisiteur voor die hoge frequentie van jouw prachtige verhalen over het dagelijkse leven zoals je in de Isan hebt.
  Goed om te zien dat je, hoewel best wel aangepast aan de Isaanse gebruiken, toch je grenzen stelt ten aanzien van familie aangelegenheden.
  Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat soms is. Soms is het nodig om duidelijk te maken dat de keuze voor het leven met een farang ook inhoudt dat je je aanpast aan de farang manier van leven.
  Duidelijke grezen stellen dus en daar heel consequent in blijven.

 3. Rob V. zegt op

  Mensen zijn (vaak?) moeilijk tot een nieuwe manier van doen of denken aan te zetten. De opmerking ‘zo doe ik het al jaren dus..’ zal niet alleen mij bekend in de oren klinken. Moest meteen denken aan een collega die een lijst met 1000+ producten handmatig omrekende (rekenmachine en pen). Ik stelde voor om het in Excel te doen (1 kolom met getallen, kolom met de berekening, kolom met uitkomst). Nee hoor, dat vetrouwde die collega niet, liever de hele middag tikken dan in een kwartier allea gedaan krijgen. Pas na een honderd keer de voordelen aan te hebben getoond was de collega om. En wie weet hou ik zelf ook weleens star vast aan de mij bekende manier van doen. Dat heeft soms tijd nodig, net zoals de Inquisiteur tijd nodig had zijn gewoontes van thuis zoals eetpatroon aan te passen aan de nieuwe omgeving. Daar is dus niets ‘Isaans’ of ‘Vlaams’ aan. Gewoon menselijk gedrag.

  Succes met runnen van ‘niet Hotel papa’ 🙂 denk dat de dochter nog de nodige stof voor toekomstige stukjes zal geven. 555 tjai jen-jen

 4. Jochen Schmitz zegt op

  Ik zou gewoon die KASSA kopen voor de voorraad controle. Thaise zeggen altijd nee, kost te veel en zien het voordeel er niet van in.
  Installeer het voor jezelf en ik garandeer je in de loop van de tijd zou zij blij zijn. Gewoon doen je bent de baas of beter de bankier.

 5. tooske zegt op

  Wederom prachtig stuk en zo herkenbaar.
  V,w,b, de kassa, een Thai wil dat niet omdat de handel dan te controleren is en zonder kassa vult het ene gat het andere. Handelen liever uit de losse pols en een schriftje voor de poffers.
  En als het op is verkopen ze gewoon “NO HAVE”.

  Wacht vol spanning op het volgendde epos.

 6. Jochen Schmitz zegt op

  Nog even kort over je dochter die je gratis hebt ontvangen.
  Je weet best dat je indien je een Thaise vrouw hebt je de kinderen moet accepteren en je zult nooit winnen van een moeder. Ook praat ze in jouw voordeel ze zal later altijd op de hand van haar dochter zijn en blijven. Je leeft al lang in Thailand en zult de cultuur (special in Isan) moeten begrijpen en accepteren.
  Maar al je verhalen lezende doe je het echt niet slecht en ga door met je leven zoals je het hebt ingedeeld.
  Ik leef in Thailand nu meer dan 25 jaar en zou wel een boek willen schrijven maar ik ben niet de type om dit te doen.
  Groetjes uit Udon Thani
  \

 7. fred zegt op

  Anderzijds is het ook zo dat een Thai nooit een slecht woord zal zeggen over onze familie. Ik heb mijn vrouw nog nooit een opmerking weten geven over mijn moeder of wie dan ook. Zelfs over mijn vrienden spreekt ze haar mond niet voorbij.
  Thaise mensen zullen zelden zorgen voor ruzie binnen de familie of vriendenkring. Dus ja het mes snijdt van de twee kanten.

  • Jouw vrouw is de exacte afspiegeling van 65 miljoen Thai?

   • Rob V. zegt op

    En mijn vrouw had (onderbouwde) kritiek op o.a. mijn broer en andere familie of vrienden van mij. Ook op eigen familie en vrienden overigens. Ik had natuurlijk net zo goed onderbouwde kritiek over mensen uit haar en mijn omgeving.

    Zal de waarheid ergens in het midden liggen? Ik weet dondersgoed dat er Thai en Nederlansers zijn die boos of kwaad worden als je over hun moeder, vader, kinderen e.d. begint. Ik plak daar het etiket ‘persoonlijkheid’ op, mer mogelijk een licht sausje cultuur er over.

   • fred zegt op

    Neen maar dat is ook de vrouw van de Inquisiteur niet. Thaise mensen eisen respect voor hun familie maar respecteren in de meeste gevallen ook uw familie. Dat zijn mijn bevindingen bij de koppels die wij kennen. Het hoeft geen betoog dat er uitzonderingen zijn zoals met alles.

 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste Inquisiteur,

  De spijker op zijn kop qwa dochter,
  Ik heb er ook één maar bijna 18.
  Het lijkt een (dat denken ze) hotel thuis.
  Gaat allemaal wel even geregeld worden voor mij…555.
  En ja, dat zijn kinderen in de Thaise leventijd, moeilijk, niet luisteren en ik weet alles.

  Soms is het lekker om even uit het gezins leven te sluipen en je ding te doen.
  Leuk verhaal.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin
  P.S. ik hou niet van die viese uitgedroogte kip van ……

 9. Hans zegt op

  Mijn vrouw is ook een Isaanse maar ze is na 25 jaar in Belgie gewoond te hebben toch volledig veranderd. Wij hebben wel geen winkel, gelukkig maar, en wat betreft die kassa zou dat idee niet van mij maar van haar gekomen zijn. Modern zijn weet je wel. Ook had zij een dochter die toen ze 16 was dezelfde kuren had als in dit artikel. De oplossing van mijn vrouw, toen het meisje 18 werd en een relatie begon met een getrouwde man, buiten en nooit meer terug komen. Jij bent mijn dochter niet meer was haar uitleg. Enkele jaren later zijn wij naar Thailand verhuist en hebben de dochter (die ondertussen overleden is) nooit meer gezien. Mij heeft het pijn gedaan maar mijn vrouw niet. Je ziet dus niet alle isaaners zijn hetzelfde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website