(Anupong457 / Shutterstock.com)

Uiteraard konden we er op wachten. De wet van Murphy is immers in Thailand uitgevonden. Wat fout kan gaan, gaat ook fout, zeker als het gaat om een gecoördineerde aanpak.

Het leek voortreffelijk: meld je aan via Mor Phrom en je zult het Rijk der Hemelen betreden. Pijlsnel gedaan en inderdaad rolde er een melding uit: de mensen boven 60 jaar en in bezit van een van de zeven gemelde ziekten worden op 7 juni tussen 13 en 15 uur in winkelcentrum Bluport verwacht voor een prik met AstraZeneca. Zie je nu wel dat de Thai iets kunnen organiseren.

Te vroeg gejuicht. Al na een week of zo werden alle acht priklocaties teruggebracht tot een: Hua Hin Hospital, terwijl mijn prikdag een dag opschoof. Dat leidde tot verwarring, want de informatie liep via een Thaise lokale persman, doorgaans his masters voice. Rondvragen leidde alleen maar tot meer duisternis: de een riep dit, de ander weer iets anders. Inmiddels bleek de vaccinatie ook te kunnen gaan om het Chinese Sinovac. Wat kan het schelen. Een Chinese prik is beter dan geen prik. En ik kende al iemand die desnoods op beide dagen in de vroege ochtend in het ziekenhuis wilde wachten om vooral geen prik mis te lopen. Vreemd is dat de prik wordt verstrekt op de bovenste etage van de nieuwe parkeergarage. Mensen met auto staan boven in de file, mensen zonder zitten met vele anderen in de lift.

Vol goede moed volg ik het Thaise nieuws over Covid. Nog vanmorgen betoogden premier Prayut en gezondheidsminister Anutin dat de vaccinaties bij miljoenen binnen zouden stromen en beschikbaar zijn. Hier en daar doken echter al verhalen op dat het door Siam Bioscience geproduceerde AZ-vaccin niet op tijd de afnemers zou bereiken, maar dit werd bij hoog en bij laag door overheden ontkend. Die zich onder elkaar overigens de tent uitvechten, vanwege verschillen van mening over de juiste aanpak.

Duidelijk was inmiddels dat het accent zou worden gelegd op vaccinatie in Bangkok, waar de besmettingen exponentieel groeien. De voor toerisme belangrijke provincies zouden, volgens dezelfde hotemetoten echter niets tekortkomen.

Minder dan een week voor mijn prikdatum meldt het Hua Hin Ziekenhuis doodleuk dat het slechts 930 prikken heeft binnengekregen. Dat is dus niet genoeg voor de 28.000 ouderen en zieken die zich hebben aangemeld. Alleen mensen die gepland staan op 7 juni krijgen een prik (met wat?) Volgens het ziekenhuis zijn hiermee alle andere afspraken vervallen. Het wachten is nu op veel meer vaccins voordat het wiel weer in beweging kan worden gezet.

De provinciale overheid doet inmiddels veel moeite om iedereen te registreren die een prik wil halen, opdat Hua Hin op 1 oktober open kan gaan voor gevaccineerde toeristen. De chaos wordt steeds groter en menigeen ziet door de spuiten het vaccin niet meer.

59 reacties op “De vaccinatie-chaos wordt steeds groter”

 1. Caspar zegt op

  Je kunt je druk maken om van alles. Je wilt dat alles op rolletjes loopt,. Mensen die het gewoon niet zoveel kan schelen of dingen nu perfect verlopen of niet, zoals ik wacht gewoon af je komt heus wel aan de beurt voor je prikje.
  Wanneer je een controlfreak bent dan is het moeilijk om de controle af en toe los te laten, en gewoon te zeggen “Wat kan mij het eigenlijk schelen!”. Toch kan dit juist een heerlijk gevoel van vrijheid en ontspanning geven, relax laat het gewoon op je af komen.

  • Hans Bos zegt op

   Caspar, hoewel ik het een vreemde gedachtengang vind, gun ik je dit heerlijke gevoel van vrijheid en ontspanning. Een gevoel dat ik juist terug hoop te krijgen na de vaccinatie. Ik wil niet dat alles op rolletjes loopt, ik wil dat mensen eerst nadenken voordat weer een onzinnige oekaze wordt uitgevaardigd.

   • Peter zegt op

    Zo is het Hans, heeft volgens mijn bescheiden mening niks te maken met loslaten of niet, van dit soort toestanden is niemand gediend en wordt je er niet wijzer van , het gaat tenslotte om de volksgezondheid en dan mag minstens verwachten dat zoiets als een vaccinatie campagne goed geregeld word, zonder al de bijkomende verwikkelingen die u beschrijft, maar ja Thailand is Thailand en om daar iets deftig geregeld te krijgen moeten ze eerst weer in het westen in de leer gaan. Sorry maar zo voel ik dat aan. groetjes en hou het safe en blijf gezond allemaal.

  • Eric zegt op

   Zo zeg. Erg fijn voor je dat je er zo instaat. Ik denk zomaar dat je op dit moment in Thailand verblijft en niet bijster veel last hebt van de maatregelen: mondkapjesplicht, bars die gesloten zijn of (en hier komt ie) een enorme terugval van de maandelijke inkomsten hebt.

   Ik gok echter dat de gemiddelde Thai, met name degenen die werkzaam zijn (waren?) in de toeristische sector: hotels, restaurants, bars, massage parlours, kleine mom-and-pop zaakjes, taxi chauffeurs, tuk tuk drivers, bargirls… etcetera deze periode niet ervaren als een “heerlijk gevoel van vrijheid en ontspanning, zo relaxed!”.

   Dit geld eveneens voor toeristen die het Thailand graag weer zouden bezoeken, maar wel in het “oude normaal”.

   “.. wacht gewoon af je komt heus wel aan de beurt voor je prikje”.

   Ik vind ‘t bijna denigrerend klinken maar goed, ik zal me wel vergissen: ‘t is genieten geblazen in Thailand (in een dorp ergens in de Isan wellicht?).

   Hier in Nederland mogen we niet klagen: we worden overspoeld met vaccins en ondanks de kritiek op het Nederlandse vaccinatiebeleid en de EU heeft men hier wel doorgepakt: Pfizer en Moderna trekken Europa uit de crisis. Thailand is lang de dans ontsprongen maar betaalt nu de prijs voor het lakse aankoopbeleid m.b.t. vaccins.

   • s.a.a. zegt op

    Nou, sorry hoor. Maar ik zit in Hua Hin en de mondkapjes worden hier niet tot nauwelijks gedragen. In BluePort en market village, maar verder nauwelijks. Veel bars en restaurants zijn gewoon open en binnen draagt al helemaal niemand zo’n ding. En terecht. Ja, de echte drukke avonden in barstreets zijn er niet, maar er zijn nog steeds tal van mogelijkheden tot vertier en vermaak. Ik geniet nog steeds met volle teugen van Thailand zoals ik altijd heb gedaan. Sommige zaken zijn wat beperkt, maar laten we nou niet doen alsof alles op slot is want dat is in de praktijk gewoon niet zo. Zelfs ‘bepaalde massage-salons’ zijn gewoon open waar ze met 5 man staan te juichen, half naakt, als je naar binnen loopt. De 2 politieagenten die er rondrijden op hun motor, zien alles gebeuren en doen niks en begroeten je zelf vriendelijk als je met wat mensen zit te drinken. Meeste reacties hier zijn echt heel erg overdreven.

 2. Peter Dekkers zegt op

  Plannen en organiseren zijn geen sterke Thaise eigenschappen. Dat zag je maanden geleden met de wekelijks wisselende eisen om het land binnen te komen, waarbij dan ook nog eens de ambassade’s en provincies weer andere regels (of lees: hun eigen regels) toepasten.
  En dat zie je nu ook weer bij de vaccinatie chaos. De goede wil is er maar dit is gewoon een Thaise eigenschap. Je kunt het ze ook niet echt kwalijk nemen natuurlijk. De hele bevolking vaccineren of althans een groot deel ervan is nogal wat,en men is ook afhankelijk van de beschikbare vaccins. Combineer dat met het grote aantal geüniformeerde van laag naar hoog die er allemaal een vinger in de pap willen hebben, de bureaucratie die er bij komt kijken en het onvermogen om iets te plannen en organiseren en je weet dat er een lange weg te gaan is.
  Maar eerlijk is eerlijk. Ook in Nederland was het bij het opstarten van het vaccinatie schema een behoorlijk rommeltje. Ik geloof dat het nu redelijk goed gaat maar we zijn inmiddels ook 6 maanden verder.

  • john koh chang zegt op

   in nederland loopt het al enige tijd op rolletjes. Vrijwel mij hele familie, alle leeftijdklassen, is al tenminste eenmaal gevaccineerd en de twee de loopt ook volgens schema. In middels in in nederland 50% van de bevolking gevaccineerd.

 3. chris zegt op

  Ik maak me niet druk over vaccinaties maar ook niet over Covid. Met 0,24% (van de totale bevolking) cases (dwz 1 in 400 Thais) in 1,5 jaar in Thailand geloof ik niet dat de kans erg groot is dat ik het oploop, zelfs niet in Bangkok. Ik verblijf ook niet in de gevangenis. En ik heb geen onderliggende ziekten. Ik schijn een prik van de universiteit (in Bangkok) te krijgen en meld me daarnaast nergens aan, zoals een paar andere buitenandse collega’s die het zekere voor het onzekere nemen en zich op verschillende plaaten hebben aangemeld. Ondans alle indianenverhalen ken ik persoonlijk niemand in Thailand die Covid heeft, en 1 die het heeft gehad. In Nederland ken ik verschillene mesnen, waaronder familieleden.
  Als ik straks niet ben ingeent en de hele bevolking wel hoef ik misschien niet eens meer. Wellicht alleen om weer eens een vliegvakantie te boeken want een inentingsbewijs zal wel een voorwaarde zijn voor de eerste maanden. Daarna is iedereen het vergeten of neemt men aan dat iedereen ingeent is.
  Ik wacht dus gewoon maar niet in spanning af. Van mij mag het land zondervoorwaarden open voor iedereen die ingeent is en wel vandaag. Weg met die angst. Nergens voor nodig.

  • Tino Kuis zegt op

   Fijn dat jij geen angst hoeft te hebben, Chris. Je zit gelukkig niet in de gevangenis of in zo’n kamp tjokvol met werkmigranten. Jouw salaris wordt keurig doorbetaald. Veel Thais snakken naar een hoge vaccinatie graad zodat ze hun oude bestaan weer kunnen opvatten zonder bang te zijn dat ze hun bejaarde ouders besmetten. Ik heb mijn zoon in Thailand al twee jaar niet gezien. Het gaat niet om angst maar het verlangen naar een normaal bestaan, voor iedereen. Dat kan alleen door meer vaccinaties.

   • chris zegt op

    beste Tino,
    Ja, mijn salaris wordt gewoon doorbetaald, net zoals van alle mensen die gewoon hun werk doen, 40 uur per week of meer. Ik ‘moet zelfs’ 2 dagen per week op kantoor komen waar ik in principe meer kans loop om besmet te raken.
    Ik hoef geen angst te hebben maar met de Thaise cijfers hoeft niemand in dit land angst te hebben. Ik merk er ook niets van dat veel gezonde Thais snakken naar een vaccinatie. Bijna het tegendeel. De angst om van de prik (zeker de Sinovac) ziek te worden of dood te gaan is bijna groter dan om een prik te halen. Mijn vrouw heeft zich nog niet laten registeren. En voor het merendeel van de Thais is naar het buitenland reizen een droom.
    Op het platteland wordt nauwelijks een masker gedragen als men naar buiten gaat en ook geen afstand gehouden. Dus zo bang is men niet dat mijn ouders aansteekt; anders zou men wel andere dingen doen.
    Het verlangen naar een normaal bestaan wordt gedwarsboomd door alle regelgeving van de regering, niet door het virus. En van al die maatregelen zijn we nog lang niet af, zelfs als iedereen gevaccineerd is. Onder het mom: je kunt nooit weten want het vaccin beschermt niet voor de volle 100%. Het wordt nooit meer normaal omdat de machthebbers niet willen dat het normaal wordt. Wat ik je brom.

    • Tino Kuis zegt op

     Natuurlijk is er een zekere angst het virusje op te lopen of ziek te worden van een vaccinatie. Maar ik geloof niet dat die angst zo groot of zo belangrijk is.

     Wat de Thais, en anderen, het meeste bezighoudt is het vooruitzicht op een goed lopende, geordende en liefst snelle vaccinatie waardoor het normale leven hervat kan worden. Dat zullen ook de machthebbers toestaan. En ja, het schattige virusje zal nog wat blijven rondwaren maar zal geen belemmering meer zijn voor een normaal bestaan. .
     Tot die tijd is er onzekerheid, verwarring, verdriet en economische ellende.

     Laten we ons dus inzetten op een snelle en zo volledig mogelijke vaccinatie. De voordelen daarvan zijn veel groter dan de nadelen. Help dat waar te maken, chris.

     • chris zegt op

      beste Tino, Ik durf wel te stellen dat je geen idee hebt van wat er zich in dit land, in de hoofden van mensen afspeelt. Mijn vrouw komt eigenlijk nauwelijks buiten omdat ze bang is voor Covid. Met veel praten krijg ik haar zover dat we met de auto (en zeker niet in een taxi of bus) naar de Tesco of de Central gaan om boodschappen te doen. Elke dag wordt naarstig gekene naar het aantal nieuwe besmettingen en doden en ook naar alle info over de bijwerkingen van vaccins. Er zijn hier tv-zenders die de godganse dag Covid uitzenden.
      Het is niet zo vreemd daarom dat veel THais (zo’n 25%) zich niet wil laten inenten. Niet met Sinovac omdat het Chinee si, niet met Sinopharm om andere redenen. En liver ook niet met Astra Zenenca als je jonger dan 60 bent. Mijn vrouw had gehoopt op Johnson maar daar is ze nu ook van teruggekomen.
      Er is een massapychologische angst en niemand, werkelijk niemand trapt op de rem. gelukkig zijn er nog buitenlanders die eerst geen vaccin krijgen maar nu wel mogen omdat er een overschot dreigt.

      • s.a.a. zegt op

       Tino, je zit er zover naast, het is bijna eng. Wat Chris zegt, herken ik 100% levend in Thailand, as we speak, met mijn Thaise partner. De angst die hier wordt ingeboezemd voor dat virus is echt bizar. Zit je te eten, komt er weer een karavaan aan auto’s voorbij met speakers in de laadbak “Kijk uit, terrassen zijn gevaarlijk, was uw handen en ga weg” En mijn vrouw, Thaise onderdaan en lang leve de koning en de overheid, reageert daar direct op. Kom, we moeten gaan, kom… Je wordt er echt doodmoe van. Lokale kleine bakkertje waar wij altijd kwamen, komt ze niet meer. Daar is ooit iemand besmet geraakt, heeft ze gehoord. Het virus ‘woont’ daar. Het is werkelijk ongekend wat de Thaise regering hun eigen mensen probeert wijs te maken.

   • Peter zegt op

    Weet je Tino diegene die niet gevaccineerd zijn of dit wensen, komen zichzelf nog wel tegen.
    Hier heeft angst niks mee te maken. Iedereen wil naar een normaal van vroeger en dat kan alleen door de ganse bevolking te vaccineren. dit virus zal nooit meer weggaan en iedereen zal er ooit wel mee te maken krijgen, net zoals griep of verkoudheid, maar op intensieve wil ik echt niet liggen en al zeker niet in Thailand. Iedereen moet dat voor zich uitmaken wat hij of zij daar mee doet, kan alleen maar zeggen gebruik uw gezond verstand en laat u niet indoctrineren door bepaalde mensen of instanties. Blijf gezond allemaal.

    • chris zegt op

     “Iedereen wil naar een normaal van vroeger en dat kan alleen door de ganse bevolking te vaccineren”
     Wat een vreselijk onlogische redenering. Terug naar normaal is een beslissing van de overheid, niet van 100% vaccinatie. Als de regering alle restricties zou opheffen is het normale, voorzover dat mogelijk is (zonder baan of winkel) gauw terug. Maar de regering hanteert als voorwaarde dat er ‘herd immunity’ moet zijn, oftewel 75% van de bevolking moet zijn ingeent. DAT is abnormaal, volgens mij.
     Waarom moet nu de hele bevolking worden ingeent tegen Covid en waarom in het verleden niet tegen SARS? (ik was in die tijd in China, in een SARS gebied en kon gewoon terugvliegen naar Amsterdam en vervolgens naar huis) En waarom niet tegen de duizenden virussen die elke dag rondwaren? Omdat we daar geen weet van hebben? En wat gebeurt er als er een nieuw virus opduikt? Moet dan ook weer de hele wereldbevolking worden ingeent zoals nu?
     Dat hele vaccinatiegebeuren ontkent volledig dat wij een immuunsysteem hebben. Laten we daar eens op vertrouwen en degenen helpen met een zwak immuunsysteem.

     • Rob V. zegt op

      Terug naar normaal hangt af van hoe belast de ziekenhuizen zijn. Wereldwijd waren die niet zo overbelast met patiënten zoals nu met Covid wel het geval was. Die overbelasting gaat niet terug naar normaal door alles weer 100% open te gooien. Hoe eerder terug naar normaal, hoe beter. Al die mensen die zich dagelijks afvragen of ze vandaag nog wel een baan hebben, hoe een dak boven het hoofd en dergelijke veilig te stellen. Dat is ernstig, niet iedereen kan ‘rustig afwachten’ als je dag in en uit al een jaar lang moet vrezen op straat te belanden. En met de koers die de Thaise overheid vaart gaat dat op korte termijn niet veel beter worden. Dat is toch triest of niet?

      • chris zegt op

       Dat geloof je toch zelf niet hopelijk. De belasting van de ziekenhuizen? Waar? In Thailand? Er is helemaal geen overbelasting van ziekenhuizen in dit land. De zogenoemde hospitels voor mesnen die blijkens een test Covid hebben zijn door de Thaise overheid bedacht naar het voorbeeld van…..ja, van welk land? GEEN ENKEL. En die hospitels zijn niet vol omdat er niet genoeg positief geteste Thais zijn.
       Dit land kan vandaag nog terug naar normaal, gelet op de cijfers.

       • Rob V. zegt op

        De wereld stopt niet bij de (Thaise) grens. Wat denk je dat er gebeurt als men vandaag nog alles weer 100% zoals normaal zou opereren? Een reiziger uit een hoog risico gebied en dan de boel maar laten waaien alsof er niets aan de hand is… We staan heer wereldwijd met zijn allen voor, pas als er geen hotspots meer zijn, geen overbelasting in ziekenhuizen ergens op de wereld (nogmaals: mensen reizen in een dag de wereld rond..), dan kan alles weer 100% naar normaal. Hoe sneller hoe beter, en dat zie ik onder de Thaise overheid helaas nog niet 1-2-3 gebeuren.

        • chris zegt op

         Wel een leuke vraag. Nu zijn veel mensen die van plan zijn om op vakantie te gaan ook degenen die zich laten inenten. Er zijn zelfs mensen die reizen om ingeent te worden in een land waar men een overschot heeft. En dat zijn er steeds meer.
         Als iedereen weer normaal zou kunnen reizen betekent dat volgens mij heel weinig voor het aantal ‘gevaarlijke’ besmettingen. De meeste besmettingen worden opgelopen in kleine ruimten met veel mensen bij elkaar in slecht geventileerde ruimten.
         Het enige dat gebeurt is dat het aantal besmettingen meer verspreid wordt over de wereld en dat is volgens mij een voordeel als het gaat om ziekenhuis-capaciteit en de noodzaak om ook vakantielanden (niet zelden armere landen) met enige snelheid van vaccins te voorzien. Vooral voor de ouderen en zwakkeren en zieken.
         De reizigers zijn veelal al ingeent, de lokale bevolking niet. De reizigers brengen het virus niet in het land.

       • Tino Kuis zegt op

        De cijfers in Thailand wijzen uit dat er een toenemend aantal covid infecties en doden zijn. Het is vrijwel zeker dat als alle restricties worden opgeheven de toename nog veel sneller zal gaan en de ziekenhuizen overbelast zullen raken. Dat is de ervaring in vrijwel alle landen ter wereld, en kan ook in Thailand gebeuren.

        Natuurlijk mogen we een discussie voeren over welke restricties het meest of het minst effectief zijn. Maar restricties moeten er zijn, en de vaccinatiegraad moet omhoog.

        • chris zegt op

         Beste Tino,
         Het aantal besmettingen neemt inderdaad toe. De meeste krijgen het van familieleden thuis, in volgepropte condo’s en in de gevangenis. Tja, zoveel mogelijk thuis werken is het devies. Het is vrijwel zeker volgens mij dat het aantal besmettingen niet zal toenemen en zelfs zal afnemen als we alle restricties opheffen met uitzondering van de maskers en afstand houden. Dat afstand houden is nu juist zo moeilijk thuis, in een volgepropte condo en zeker in Thaise gevangenissen. Dus: iedere gevangene voor een klein vergrijp met een negatieve test: naar huis sturen.
         Vaccinaties ok voor ouderen, zwakkeren en mensen met overgewicht. Daarna stoppen. Niet iedereen hoeft gevaccineerd. Dat hoeft bij de griep ook niet. Weggegooid geld.
         En na 1,5 jaar Covid hebben veel mensen waarschijnlijk in dit land al anti-stoffen tegen Covid opgebouwd want het virus was hier al in Januari 2020 en was nooit weg.
         Het aantal doden betyreft – zoals in alle landen – mesnend ie alziek of zwaar ziek waren. Zelfs de baby die vorige week overleed had een aangeboren hartprobleem. Gezonde mensen hoeven zich geen zorgen te maken maar doen dat wel door al dat massamediale gedoe.

        • Tino Kuis zegt op

         Beste Chris,
         Ik denk dat je het aantal jonge mensen dat aan covid-19 overlijdt onderschat. Dat is per land verschillend maar recente cijfers voor Bihar in India zeggen dat 80 procent van alle doden tussen de 20 en 45 jaar oud waren. Vergeet ook niet dat veel ook jonge mensen na de infectie te hebben overleefd langdurige vrij ernstige chronische klachten houden. Ik blijf van mening dat vaccinatie van zoveel mogelijk mensen de beste oplossing is.

        • chris zegt op

         beste Tino,
         Veel jongere mensen die het slachtoffer zijn van Covid hebben andere ziekten onder de ledenen en gaan niet dood enkel en alleen door Corona. En: elke onnodige dode is er een te veel maar percentage gewijze zijn het er niet zoveel.
         Als je werkelijk zo begaan zou bent met jonge mensen die overlijden lees ik graag van je een vlammend betoog om brommers en motoren in Thailand per direct af te schaffen. Zou JAARLIJKS circa 20.000 doden minder betekenen en wellicht 50.000 jonge Thais die voor hun leven verminkt of gehandicapt zijn. Elke pandemie verdwijnt daarbij in het niets. Laten we onze aandacht richten op het werkelijke probleem van jongeren die onnodig overlijden of lang ziek zijn. En dat is niet Covid.

        • chris zegt op

         beste Tino,
         STEL: in 2022 is het Covid virus wereldwijd onder controle. In alle landen ter wereld is herd immunity bereikt omdat 75% van de bevolking is ingeent in 2020, 2021 of 2022.
         Maar verdorie, in 2023 duikt een nieuwe variant van het virus op in Parijs en het aantal besmettingen neemt zeer snel toe. Het oude vaccin blijkt maar voor een jaartje te werken. Zoals ook in 2020 en 2021 is 95% van de besmette mensen asymptomatisch ziek.
         Wat stel jij voor? Dat we net zoals in 2020 en 2021 overal voor tenminste 4 weken in lockdown gaan, het vliegverkeer stopzetten, de economie opnieuw in het moeras terugdrukken en de hele wereld opnieuw vaccineren? (vaccins genoeg nu want er zijn behoorlijke voorrraden overal)
         Of: gaan we ons verstand gebruiken? En wat is wijsheid?

      • Bert zegt op

       De angst wordt ons aangepraat door 2 partijen, de zgn virusontkenners en vaxweigeraars, maar anderzijds ook door de regering en alle adviserende instanties daar rond om hee.
       De eerste zijn er van overtuigd dat we staartvorming krijgen, op afstand beïnvloedt kunnen worden of dat de here ons zal verdoemen etc. De tweede blijft maar roepen dat we allemaal het vaccin tot ons moeten nemen anders zullen we nooit meer terug kunnen naar een “normaal” leven.
       Zelf neem ik het vaccin ook, maar meer omdat die 2e partij ons dingen voor houd waar ik voor pas. Het vaccin is voor mij geen middel, maar een soort van vrijbrief zo als je vroeger in militaire dienst moest hebben wou je na 24.00 uur de kazerne verlaten.

     • Tino Kuis zegt op

      Citaat:
      ‘Dat hele vaccinatiegebeuren ontkent volledig dat wij een immuunsysteem hebben.’

      Hoe kom je daar nu bij, chris? De bedoeling van vaccinatie is het immuunsysteem alvast te waarschuwen met een soort code zodat het bij een infectie met het schattige virusje heel snel kan reageren waardoor je er niet heel erg ziek van kan worden. Zoals je al een paar dagen van tevoren een plannetje maakt wat je gaat onderwijzen.

      Pokken is totaal uitgeroeid door vaccinaties en polio bijna. Vaccinaties hebben de kindersterfte van vroeger 30%(!) teruggebracht naar minder dan 1%. Prachtig die vaccinaties!

      • chris zegt op

       Gezonde mensen met een gezonde levensstijl hebben een sterk immuunsysteem dat alleen met leeftijd afneemt. Die mensen hebben dat vaccin helemaal niet nodig om Covid te bevechten, net zoals zij geen griepprik nodig hebben. En dat blijkt ook want 95% van de positief geteste mensen wordt helemaal niet ziek van Covid. KInderen enten we ook niet in tegen Covid, toch?
       Dit vaccin is zeer waarschijnlijk (want dat weten we nog niet) maximaal een jaar werkzaam. Dus als al die gekte blijft voortduren moeten we elk jaar de hele wereldbevolking inenten tegen Covid of een nieuwe variant terwijl nog gen 5% er echt ziek van wordt? Of gaan we ons verstand gebruiken en een gezonde levensstijl propageren en daarvoor de voorwaarden scheppen? (meer ruimten om buiten te zijn, ongezond voedsel belasten of misschien wel verbieden, zieketekostenpremies verlagen voor gezond levenden) Ik weet dat het allemaal fikse discussies zal opleveren maar alles beter dan de wereld elke jaar op zijn kop zetten voor zo’n virus dat niet eens zo schadelijk is.
       Vaccinaties zijn eigenlijk een zwaktebod voor een degenerende mensheid.

 4. Jacobus zegt op

  Ik ben momenteel in Nederland en heb inmiddels mijn 2 prikken gehad. Maar denk maar niet dat het in het wel georganiseerde Nederland op rolletjes liep. Problemen met de startdatum, met de aanlevering van de vaccins, met de goedkeuring, stoppen met prikken, weer doorgaan met prikken, welke groep mensen het eerst en wie dan, etc, etc. Elke dag in zeker 3 praatprogramma’s verwarrende meningen. Elke dag weer andere informatie van de overheid, RIVM, GGD. Gek werd ik ervan. Het ging hier en in vele andere landen niet anders dan in Thailand. Conclusie: maak je niet druk, rustig afwachten, het gaat goed komen.

  • Peter zegt op

   Dat is echt oud nieuws wat je nu verteld. Het gaat prima nu in NL. Sterker nog sinds vandaag een record aan priks op één dag. Wel fijn dat je je 2 prikken uiteindelijk hebt gekregen. Het gaat inderdaad goed komen in Thailand als mensen die prik maar gaan halen!!!

 5. Huahinner zegt op

  Er zijn om te beginnen nooit meerdere priklocaties in Hua Hin ter sprake gekomen. De inschrijving in Bluport (en overigens ook Market Village) was voor een prik in Hua Hin hospital. Daarnaast wordt iedereen die ik gesproken heb die zich daar heeft ingeschreven geprikt op 7, 8 of 9 juli. Volgende maand dus!

  Je mag best pessimistisch zijn of ze dan genoeg vaccin doses zullen hebben. Feit is dat ze nu aan het produceren zijn en dat Hua Hin op de lijst met bestemmingen staat waar de overheid vaart wil maken van het prikprogramma.

  Die afspraken in juli staan voorlopig als een huis. Het kan best dat het later wordt natuurlijk als er productieproblemen zijn maar dat horen we dan vanzelf wel. Tot dusver is het paniek om niets.

  • Huahinner zegt op

   En dit gaat specifiek om Astrazeneca. Dat stond duidelijk aangegeven op de borden bij de inschrijfbalie en de mensen achter de desk hebben het bevestigd.

  • Hans Bos zegt op

   Soms zou ik net zo goedgelovig willen zijn als Huahinner Er waren wel degelijk meerdere priklocaties in Hua Hin, maar dat terzijde. Uit de opmerking dat je op 7 t/m 9 juli wordt geprikt, maak ik op dat je pas later bent aangemeld. Ik hoor bij de eerste tranche, vanaf 7 juni. Ik heb de indruk dat je het een en ander hebt gemist. Er is geen sprake van paniek aan mijn kant, er is sprake van chaos aan overheidszijde, waar onvoldoende met de bevolking wordt gecommuniceerd hoe en waar de hazen lopen.
   Wat AstraZeneca betreft: het is toegezegd, maar wees niet verbaasd als je uiteindelijk toch Sinovac krijgt. Ook de Thaise overheid weet dat niemand dat zal weigeren als hij uiteindelijk aan de beurt is.

 6. leo bossink zegt op

  Ik wacht rustig af totdat de ziekenhuizen het Moderna vaccin in huis hebben. Pas dan meld ik me bij Bangkok Hospital hier in Udon. Verder hou ik mij afzijdig van plaatsen van veel mensen samen komen. Risico op het oplopen van corona virus is daarmee bijna uitgesloten. Ik begrijp die haast niet bij veel mensen, de bijna paniekachtige reacties als men even met wachten op een vaccinatie.
  En dat Thailand niet uitblinkt in het organiseren en plannen, is in het algemeen gesproken waar, maar heeft nu uitsluitend te maken met het niet voldoende aantal vaccins dat beschikbaar is.
  In Nederland is dat echt niet beter gegaan. In tegendeel, zou ik zeggen.

  • Cornelis zegt op

   In Nederland worden er al geruime tijd rond de 900.000 prikken per weel gezet, dus om te stellen dat het in Nederland niet beter is gegaan is volstrekte onzin!

   • leo bossink zegt op

    @Cornelis
    Ja, na een aanlooptijd van zes maanden. Mag het een keer eindelijk beter gaan?

    • Cornelis zegt op

     De Thaise overheid heeft net zoveel tijd gehad om de zaken te regelen als de Nederlandse overheid.

     • chris zegt op

      Veel meer tijd want het virus was hier al in Januari 2020. Maar tot half maart deed de Thaise regering niks. Toen kwam de uitbraak in het Lumpini stadion and toen werd men wakker.

 7. Sietse zegt op

  Mijn vrindin kreeg vandaag een telefoontje Pretchup dat de vaccinatie voor volgende week niet door gaat. Ze hadden maar 300 vaccinatie binnen gekregen en dat voor een plaats als pretchup khiri kan. Wanneer er nieuwe kwamen dat wisten ze niet. Ze was op aanraden van haar dokter al een week gestopt met medicatie. Wat dan tot gevolg had dat ze hevige pijn had in haar ledematen gevolg van de reuma. Maar ja de hoge heren in Bangkok die weten het en zijn reeds ingeënt. Onder het motto ach laat maar.

 8. fred zegt op

  Dat het een en al chaos is is een feit. Komt ook door die absurde registraties. In sommige provincies kan je dat in andere weer niet. In het dorp van mijn vrouw ging dat nu bijna al twee maanden geleden via de plaatselijke gezondheidsdienst. Ze gaf al haar gegevens door.

  Tot nu toe niks meer van gehoord. Ze heeft contact opgenomen met de dienst en ze zeiden dat het waarschijnlijk nog voor deze maand zou zijn ? Een datum kon nog niet worden vastgelegd. Ik kon me eerst ook registreren wat ik ook deed maar dat werd de dag nadien al ongedaan gemaakt. Sorry enkel voor de Thai slik slik.
  Zoals met de meeste dingen in Thailand moddert iedereen maar wat aan en doet zijn zin. In sommige ziekenhuizen registreert men farangs terwijl men in een ander ziekenhuis amper 2 km verder totaal van niks weet.
  Volgens mij komt daarbij nog het allerbelangrijkste om de hoek kijken en dat is wie gaat hoeveel aan wat verdienen ? Iedereen met wat aanzien zal nu zijn deel moeten binnenrijven van die miljardendeals en daar wordt volgens mij momenteel het meest over gepalaverd.

 9. janbeute zegt op

  En ondertussen ziet Janneman wel wanneer de raderen der vaccinatie in zijn eigen leef omgeving alhier in het noorden van Thailand beginnen te draaien.
  Wie dan leeft wie dan zorgt.
  Die gehele Corona crisis is langzamerhand een massa hysterie aan het worden, waarbij vele slimme gasten zich goed financieel konden verrijken.

  Jan Beute.

 10. willem zegt op

  Ik lees hierboven veel discussies over vaccinatie strategien en chaos en of onduidelijkheden. Thailand wordt hier begrijpelijk benoemd maar ook Nederland. Dames en heren. Zonder te oordelen wil ik wel zeggen dat in bijna ieder land zo een inmens grote vaccinatie campagne niet zonder problemen verlopen is. In december keken we vanuit Nederland naar Duitsland. Die hadden alles perfect georganiseerd. Ze waren er klaar voor. Niets was minder waar. Ook daar was het een chaos in de eerste aanloop.

  Velen willen heel graag gevaccineerd worden. Het liefst direct. Dan is iedere onduidelijkheid of vertraging een negstieve ervaring. Gelukkig zijn de aanloop problemen in de meeste landen na een tijdje grotendeels overwonnen
  Thailand zal er ook wel komen. Op zijn Thais natuurlijk.

 11. Tino Kuis zegt op

  Ik wil er nog iets aan toevoegen. Covid is een wereldwijd probleem. Willen we straks een redelijk normaal functionerende maatschappij dan zal de vaccinatiegraad in alle landen en gebieden op deze aarde ongeveer gelijk moeten toenemen. Dat betekent dat de rijke landen vaccins moeten afstaan aan arme landen. Het schiet niet op als Thailand straks een vaccinatiegraad heeft van zeg 70 procent en de buurlanden slechts 10 procent.

  • A.Herbermann zegt op

   Beste Tino, wordt eens wakker man. Luister even naar wat Thierry Baudet deze week in de 2e kamer heeft uitgelegd over het virus: https://youtu.be/nwUXLykvBu4

   Groetjes, Alex

   • Hans Bos zegt op

    Baudet vist uit een rapport wat hem het beste uitkomt. Dat is ook in dit geval niet het hele verhaal: https://www.wusa9.com/article/news/health/coronavirus/rockefeller-document-pandemic-scenario-2010/507-00197d1f-4f92-40ee-a0c7-2f5fe9d3b3cb

    • Geert Th zegt op

     Baudet begint met de vermelding dat er een aantal scenarios zijn, dus hier doet hij niet geheimzinnig over.

     Uiteraard neemt hij het scenario wat voor hem van toepassing is, dat noem ik in het geheel niet cherry pickin’

     Verder hebben we het hier niet over dat de benzine een dubbeltje duurder word! Waarom bestaan zulke duivelsachtige scenarios in godsnaam op voorhand die dan nu voltrokken worden, het is toch te gek voor woorden!

     • Rob V. zegt op

      Hmm, dus beter maar niet brainstormen over scenario’s zoals een kernoorlog of komeet inslag? Dan komen ze niet uit we er niet over praten? Of zal het zijn dat bepaalde fenomenen/scenario’s gewoon zouden kunnen gebeuren hoe klein de kans ook lijkt? Dit is niet de eerste epidemie of pandemie dus niet zo vreemd dat in deze steeds kleinere wereld (meer en meer reizen en verschepingen over en weer men daar eens over na denkt. Misschien juist te weinig als je ziet hoe diverse overheden, bedrijven en mensen hier in de vanaf dag 1 mee om zijn gegaan.

      • Geert Th zegt op

       Klopt Rob V, maar Let wel, we hebben het hier niet over een rampenplan maar over een gedocumenteerde misdaad van de eeuw tot in de kleinste details, zie het maar als een schuldbekentenis. de andere scenarios lijken mij meer een afleiding, dit is zo slim bedacht allemaal.

       Er moeten arrestaties verricht worden en vervolgens moeten al deze criminele megalomane psychopaten afvoerd worden naar de International Court Of Justice The Hague, echter de deze criminelen hebben erg veel geld en macht dus dat gaat nog een moeilijke klus worden, maar mocht er eenmaal een start plaats vinden dan gaat het heel druk worden, dus niet alleen de hoofverdachten maar ook de vele collaborateurs.

       We zullen zien hoe het afloopt, in ieder geval geen spuit in mijn lijf of ze moeten mij met 4-6 man op de grond werpen, was het al niet in Buriram verplichte vaccinatie? Lekker wereldje waarin we leven.

       Verder voor al die mensen die zo trots en blij en staan te juichen met hun genen-vaccinatie, Ga maar eens kijken wat nobel prijs winnaar Luc Montagnier pas geleden zei, er word nu met man en macht voor getracht om dit verhaal te (debunken) onkrachten door MSM, hij zei iedereen of in ieder geval veel mensen zullen binnen 2 jaar sterven die zich hebben laten prikken en de prik zorgt ook voor de varianten waar men als gevolg van die zelfde prik geen weerstand tegen zou kunnen bieden. Het is te hopen dat hij het mis heeft, maar het is een expert die zijn sporen met de AIDS epdemie heeft verdient

       In de USA en Europa zijn massale bijwerkingen van de vaccinaties en ook vele doden te betreuren (iets van 20.000 doden) en dit is pas het begin, veel word onder de pet gehouden en gebagataliseerd.
       We zullen zien hoe en wanneer dit afloopt maar dit is geen zuivere koffie met deze absurde virus uitbraak die overgens weinig voorsteld maar waarbij men niettemin 99.9% van de gezonde bevolking die weinig tot niets te vrezen heeft in gaat spuiten met in experimentele genen therapie, het is haast niet te geloven!

       • Dirk zegt op

        Houden we het bij Europa: dagelijks sterven er in Europa 12000 burgers aan allerlei oorzaken. Ongeveer 10000 van hen zijn 65+. Onder hen zullen er zeker een aantal zijn die stierven nadat zij hun prik zijn gaan halen. Maar dat wil niet zeggen dat zij stierven door de prik. In de VS sterven er dagelijks 8500 mensen ten gevolge van van alles, maar veelal vanwege de gevolgen aan obesitas (diabetes, kankers, hartvervetting). Aan Corona wisselden bijna 900.000 mensen het tijdelijke met het eeuwige, en dat in enkele maanden tijds. In de EU was dat voor meer dan 1000000 mensen het geval. Nu jij weer!

      • chris zegt op

       ik geloof niet zo in vrijblijvend brainstormen maar wel in het trainen van mensen (politici, wetenschappers, politie/leger, de bevolking) in crisis management. Graag in een zo goed mogelijk nagebootste werkelijkheid. En daarna met een uitgebreide feedback over wat goed ging en wat minder goed ging. Ik heb goede ervaringen met business games waarin de werkelijkheid van een vakantieregio met hotels wordt gesimuleerd. Studenten leren daar in een week tijd geweldig veel van.
       Ik ben er van overtuigd dat de covid pandemie anders was aangepakt als de verantwoordelijken zo’n crisis management training hadden gevolgd.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik heb de video bekeken en naar Thierry Baudet geluisterd. Hij had het over een rapport van de Rockefeller Foundation uit 2010 getiteld: “Scenarios for the Future of Technology and International Development” Daar staan 4 mogelijke scenario’s in, één gaat over een mogelijke pandemie en de reactie van de overheid daarop. De andere drie scenario’s gaan over meer verstandig beleid, meer democratie. Het waren gewoon hersenspinsels. Citaat uit het artikel in de link:

    Our conclusion

    In 2010, The Rockefeller Foundation produced a report entitled “Scenarios for the Future of Technology and International Development” that envisioned how the world would be impacted in four different scenario narratives — one of which dealt with a global pandemic. This document gives a hypothetical look at future events in order to envision possible problems that might arise. While this document does explore how the global population could react during a pandemic, it is in no way an “operation manual” for how to manufacture a virus in order to implement a police state.

    https://www.snopes.com/fact-check/rockefeller-operation-lockstep/

    • Geert Th zegt op

     ”Het waren gewoon hersenspinsels”

     Meneer Kuis word toch wakker.
     We zijn het slachtoffer van een criminele bende en u spreekt van hersen spinsels!
     Het is om te huilen dat er nu hele volkstammen zijn die braaf tot slaaf zijn gemaakt en om een experimentele vaccinatie smeken, en denken dat dan alles goed komt.

     Ik vrees dat we we deze stammen als verloren moeten beschouwen., want zij geloven alleen MSM, De sterfte van de ouderen en zwakkeren in Nederland is 0.15% dat zijn de officiële cijfers en dat is het zelfde als de griep die plotseling geheel verdenen is (?)
     Hulde aan Baudet en ook aan Thailand blog ‘s huisdokter Maarten. dit zijn zeer wijze mensen.

     Groeten uit BKK Geert

  • fred zegt op

   Natuurlijk niet en zo zal het nog jaren doorgaan. Deze massa hysterie zal nog lang worden uitgebuit door de vele corrupte regimes in de derdewereldlanden. Velen zie nu hun kans schoon om onder het mom van de volksgezondheid hun diepe zakken te vullen terwijl de budgets voor wapentuig verhoogd worden en die voor volksgezondheid verlaagd. Zoals ik al heel lang voorspel…..de eerst volgende 7 jaren kunnen we het wel schudden.

 12. jan si thep zegt op

  Deze week waren we voor mijn schoonmoeder in het streekziekenhuis.
  Ik heb de familie gevraagd wat ik zou moeten doen om te registreren.
  Na eerst een verbaasde uitroep; wil je dat dan en dat kan niet want je hebt toch schildklierklachten?
  Dus ja dat wil ik en ik heb geen schildklierklachten meer. Een dokter had nog even bevestigd dat het anders ook geen probleem is.
  Aanmelden zou via de dokterspost in het dorp kunnen.

  Hier in een klein dorpje opgegeven bij de dokterspost.
  Eerst werd er nog even gebeld of het kon en ja hoor.
  De burgemeester zou omroepen over hoe en wat verder. Nu gebeurt dat meestal ‘s morgens vroeg en versta ik dan maar een beetje als ik wakker zou zijn.
  Als oplossing wordt ik op de hoogte gehouden en begeleid door een familielid die ook vrijwilliger is voor de dokterspost. Zij is zelf al wel gevaccineerd als frontlinie werker.

  Het is dus afwachten hoe, wat en wanneer.

  Ik ben wel benieuwd of de leerkrachten zullen zijn gevaccineerd voordat de school op 14 juni eindelijk weer opengaat. Vaccineren was een van de belangrijkste redenen om de opening uit te stellen. Mijn buurvrouw die leerkracht is zei eerder niet te willen omdat ze er bang voor is.

  Ik denk dat er op het platteland nog wel veel voorlichting moet worden gegeven. Nu is de bereidheid binnen mijn eigen familie zeer laag. Men hoort via via dat de oude moeder van iemand 200km verderop na vaccinatie is overleden enz.

  Ook niet bemoedigend als ik lees (Bangkok post denk ik) hoeveel geld er wordt uitgekeerd als iemand bijwerkingen ervaart. Ook al voor zeer milde bijwerkingen. Versterkt eerder de angst.

  Straks worden (Phuket eerst, Koh Samui enz later) buitenlandse, gevaccineerde gasten weer toegelaten. Zij mogen dan ook door het hele land reizen. Het zal mij dan niet verbazen dat hotels in het hele land dan om een vaccinatiebewijs vragen wat nu nog niet zo is. En wat als wij residents die nog niet gevaccineerd zijn op vakantie willen binnen Thailand? Eerst weer een dure test nemen?

 13. Johan zegt op

  Een Corona prik is maar 6 maanden tot een jaar werkzaam. Daarna begint het hele prik circus weer opnieuw. In Nederland worden er al Corona prikken ingekocht voor 2022 en 2023.

  • Bert zegt op

   Dat is niet meer zo’n probleem als de eerste ronde. De fabrikanten zijn er nu op voorbereid en kunnen volgend jaar gewoon leveren wat er wordt gevraagd. Is met de griepprik al jaren zo en nooit een tekort.
   U vraagt, wij draaien en onze bonussen worden skyhigh

 14. Gerard zegt op

  Laat de mensen die tot de risico groep behoren of graag willen kunnen verplaatsen (reizen) een vaccinatie halen. Dat lees ik hierboven. Maar voor iedereen die voor zichzelf wil zorgen een virusinfectie te vermijden
  is wellicht het volgende interessant:
  https://zelfzorgcovid19.nl/ hoe je je immuunsysteem aan te sterken of op pijl te houden, ook voor ouderen;
  https://c19early.com/ Onderzoeksresultaten mbt medicaties die tegen covid-19 gebruikt kunnen worden waaronder medicaties die over de counter vrij verkrijgbaar (geen doktersrecept nodig) zijn zoals Quercetine en Broomhexine met een hoog effectiviteit tegen virussen.
  Dit ondersteunt het standpunt van dr Maarten Fassbinder op dit blog wel bekend.

  Het maakt voor mij wel duidelijk dat er iets anders aan de hand is in de wereld, wellicht globaal de macht grijpen of anders gezegd het gepeupel onder controle kunnen houden zoals in vooral CHina al gebeurd en men in het westen het eigenlijk ook wel interessant vindt het zelfde te doen.Democratie is uit !! Alle tijdelijke wetten zoals de testwet waarvan gezegd wordt dat die in september niet meer nodig is terwijl de virusziekten als de griep, bestaat die eigenlijk nog wel, en covid-19 in de herfst en winter periode hun kans zien, zullen nooit teruggenomen worden. Virussen zullen altijd bestaan, als ze nog niet bestaan dan creeren we ze wel in de laboratoria en het is algemeen bekend dat er altijd wat gebeurd (vrijkomt) hoe voorzichtig men ook te werk gaat.

  • Hans Bos zegt op

   https://www.kruidvat.nl/kruidvat-broomhexine-hcl-8mg-hoesttabletten/p/117893, tegen vastzittende hoest. En https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/quercetin-uses-and-risks. Er zitten in het keukenkastje van Gerard vast nog wel meer potjes en flesjes die volgens oma helpen tegen allerlei kwalen als wintertenen en flaporen. Ik ben nog altijd verbijsterd dat mensen zo gemakkelijk achter kwakzalvers aan lopen, zonder zelf hun gezonde verstand te gebruiken.

   • chris zegt op

    De Indianen hadden nog nooit van een Corona virus gehoord, laat staan van Wuhan en dr Fauci. Toch hebben zijn een behoorlijke documentatie achtergelaten hoe om te gaan met ziekten en die zelfs te genezen met produkten die in de natuur kunnen worden gevonden. Daar kun je natuurlijk laatdunkend over doen omdat zij geen lab hadden, geen WHO en hun recepten niet waren goedgekeurd door de bureaucratie, geen beschermende kleding en maskers droegen maar het werkte (op den duur) wel. En zo wordt wetenschap ontwikkeld, toen en ook nu.

    Hetzelfde kan worden gezegd van de Inca’s en de Chinezen anno 1000. En ook over mijn grootmoeder die vroeg weduwe was met 6 kinderen en arm was en geen geld had voor een dokter.

    https://aihd.ku.edu/recipes/index.html
    https://www.pinterest.com/kumaripaw/real-native-american-food-and-recipes-herbal-infor/
    https://www.legendsofamerica.com/na-remedy/

 15. Hans Bos zegt op

  Stop de persen! De vaccinatie-soap in Hua Hin telt een nieuwe aflevering. Waren gisteren nog maar 930 vaccinaties beschikbaar, vandaag zijn het er ineens dik 2500 meer. De wonderbare vaccin-vermenigvuldiging. Wat dus betekent dat de mensen die gepland stonden op 7 en 8 juni, bij nadere berekening toch mogen opdagen….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website