De jaarlijkse autokeuring in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
5 juli 2020

De jaarlijkse autokeuring stond weer keurig genoteerd in de agenda. Op zich niets bijzonders, maar wel in deze corona tijd om op te letten of dit wel kon of gehinderd zou worden door een of andere Boeddhistische dag, waardoor soms bepaalde instanties gesloten zijn.

Dit keer was op zondag 5 juni de Asarna Bucha day, een dag waarop meestal vele instanties gesloten zijn en maandag 6 juni Buddhist Lent Day. Goed om de keuring eerder te laten plaatsvinden op 2 juni.

Sinds vorig jaar is er in Pattaya een nieuw keuringsstation bijgekomen in Soi 9, een zijstraat van Soi 89, Thungklom Tanman. Dus niet meer naar het keuringsstation aan de Sukhumvit Road. Opvallend is dat er steeds meer keuringsstations in de omgeving bijkomen. Ook niet meer naar het drukke Traffic Office waar examens voor rijbewijzen gehouden worden en een lange tijd gewacht moest worden. Voor de motorbikes gelden deze keuringstations ook.

Naast de raamsticker waarop het nieuwe jaar 2564 vermeld staat, ontvangt men ook een verzekeringsbewijs, Compulsory motor insurance. Het is zeer verstandig om bij een verzekeringskantoor een ander aanvullend verzekeringsbewijs af te sluiten, die veel meer dekt dan wat bij de keuring verkregen en betaald wordt (720 baht), zeker aan te raden voor farangs, die in Thailand rijden, auto en/of motorbike.

Waar men niet direct bij stilstaat, is dat bredere banden dan de carrosserie niet toegestaan zijn. Een Thaise kennis van mij kreeg met zijn Toyota Camry met te brede banden in Buriram van de politie 1.000 Baht boete te betalen. En bovendien moest hij met de nieuwe, toegestane banden langs het politiebureau komen om dit aan te tonen! Als men rondkijkt, valt er nog heel wat te verdienen voor de politie met al die rondrijdende, walmende SUV’s op te brede banden. Veelal Thais met “haantjes” gedrag!

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “De jaarlijkse autokeuring in Thailand”

 1. winlouis zegt op

  Beste, is de jaarlijkse autokeuring verplicht in Thailand.? Ik kom al 17 jaar naar Thailand bij mijn gezin en heb nog nooit gehoord dat er een jaarlijkse autokeuring verplicht is. Is er ook een jaartal aan verbonden zoals in Belgie, vanaf 4 jr en daarna elk jaar.? Mijn auto in Thailand wordt in November van dit jaar 4 jr. staat wel op naam van mijn echtgenote. Wij wonen in Nongkhae, Saraburi.
  Met dank bij voorbaat. win.louis@hotmail.com.

  • l.lagemaat zegt op

   Vanaf een bepaald jaar moet de auto gekeurd worden. Ik weet niet vanaf welk jaar dat geldt. Dus even eind oktober informeren. Op de autoruit komt het vignet voor het ” nieuwe” jaar. Zonder dit vignet als de auto gekeurd had moeten zijn, krijg je een bekeuring.
   De keuring zelf stelt niet veel voor, helaas. Veel wrakken blijven zo nog rondrijden!

  • janbeute zegt op

   In Thailand is zowel voor de motor als de auto en pickup bij 5 jaar leeftijd moet er gekeurd worden.
   Als men dit een keuring mag noemen.
   Er wordt alleen bij auto en pickup een remmentest op een rollenbank gedaan.
   Een roetmeting uitlaatgassen voor bike en auto.
   Verlichtingkontrole en koplamp afstelling en de claxon.
   Chassisnummer overeenkomt met boek.
   Bij auto en pickup op aanwezigheid van veiligheids gordels.
   Bij motoren wordt helemaal niet na de gesteldheid van de remmen gekeken.
   Banden op inrijding beschadigingen profieldiepte banden spanning en soort van band wordt ook niet nagekeken, als je geluk hebt krijg je alleen een opmerking.
   En over eventuele gebreken aan chassis opbouw en stuurinrichting maar te zwijgen.
   Ikzelf als oud gediplomeerd APK1 zware voertuigen keurmeester val in een slappe lach als men dit keuren noemt.
   En je moet uiteraard de verplichte standaard verzekering hebben, maar ook bij deze is de dekking erg laag.

   Jan Beute.

  • janbeute zegt op

   Dus Winlouis volgend jaar in November 2021 is jou auto aan de beurt voor zijn eerste keuring.
   Heb je ook brommers thuis, denk daar ook om.

   Jan Beute.

  • Reginald zegt op

   Als de wagen 7jaar is moet hij ieder jaar weer naar de keuring.

 2. janbeute zegt op

  Als ik zie wat er hier al zo rondrijd met chassis en wielohanging verlagings sets, te brede banden en velgen feest verlichting in alle denkbare soorten en kleuren.
  Uitlaat systeem met veel geluid.
  Dicht geplakte ramen met te donkere folie, waarbij na zonsondergang weer eens een motor rijder over het hoofd wordt gezien.En van die veel te velle koplampen met in China gemaakte LED sets zodat je snachts kompleet verblind wordt
  Inderdaad zoals de heer Lagemaat al omschreef macho gedrag.

  Jan Beute.

 3. Bert zegt op

  Volgens mij hoef je pas een keuring te doen voor de auto als ie ouder is dan 7 jaar.
  Onze auto is “als-risk” verzekert en dit jaar vertelde de maatschappij dat de auto gekeurd voordat de belasting betaald kon worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website