De aanval van de meng maw

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
4 maart 2021

Je weet het: de eerste grote regens vallen en dan stijgen ze op uit hun duistere holen, lugubere spelonken, enge ondergrondse ruimtes waarin dingen gebeuren…dat wil je niet weten maar potverdrie, je komt het wel te weten.

Meng maw, zegt de Thai.

Godfried Bomans, bekend van heel veel en onder meer van “Erik of het klein insectenboek” (1941) zou ze ongetwijfeld ook vliesvleugeligen hebben genoemd en dat is een categorie insecten zo groot, dat wil je niet weten en wil je helemaal niet de kost geven.

Het zijn in feite mieren met vleugels. En die vleugels vallen er snel af dus eigenlijk zijn het mieren met tijdelijke vleugels. Mijn groot Thais woordenboek geeft wel ‘meng’ weer en nog enkele woorden die daarvan zijn afgeleid maar niet meng maw.

Meng maw? Nee, smurfen zijn het! Kunnen ze door de waterkraan? Ongetwijfeld. Maar ze kunnen door horrengaas heen. En dus zie je bij de buren dat men direct alle ramen en deuren dicht doet ook als men geen horren heeft want voor veel mensen in mijn buurt zijn horren een te begrotelijke uitgaaf. En men doet het licht uit. Overal. Dus men gaat naar bed, denk ik. Doet men sowieso vroeg in deze contreien, perifeer Thailand, men gaat met de kippen op stok.

Maar ik ga niet om 20 uur mijn bed in en ik doe dus niet om 20 uur alle licht uit. Wel ramen en deuren potdicht maar er is altijd wel ergens, aan een raam, zo’n open- en sluitstelsel waar ze dan doorheen kunnen. En daarna is de hor geen echte barrière meer. En je hebt ze binnen.

Ze zijn met miljoenen, denk ik. Met honderdduizenden? Laat ik zeggen: met tientallen komen ze. En ze moeten uitgerekend MIJN huis hebben…

Thais zeggen wel dat deze mieren een kort leven hebben. Ze verliezen de vleugels, mogen een keer ‘numpelen’ (ik houd het netjes, uiteraard…) en gaan dan dood. Tja, een loffelijk streven van die dieren, ik gun het ze van harte, maar dan moeten ze niet landen in mijn glas Château Migraine! Want dat betekent onherroepelijk de dood tussen mijn vingers. Je mag bij mij veel maar ik wil geen gesodemieter in mijn glaasje wijn.

Nee, het is juist verstandig niet bij mij binnen te komen. Het scheelt mij een hoop werk vanavond, en morgen Kai want die doet de vloer morgenvroeg. Laten ze maar buiten blijven want….

Ja, ik weet wat daar plaatsvindt. Een slachtpartij. Muurhagedissen, een enkele gekko, op de grond padden en kikkers en allemaal zijn ze uit op die smakelijke hap die ze gratis en voor niets wordt gepresenteerd. En wat er blijft leven is morgenvroeg prooi voor kippen en vogels.

En toch handhaaft de soort zich. En da’s maar goed ook want ze hebben een functie. Een belangrijke functie. Al snap ik niet waarom men die functie uitgerekend bij mijn huis komt uitoefenen……

– Herplaats bericht –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

12 reacties op “De aanval van de meng maw”

 1. Tino Kuis zegt op

  Vliegende termieten en vliegende mieren lijken heel erg op elkaar. Op de afbeelding is echt niet goed te zien welke soort het is maar ze lijken wat mij betreft inderdaad het meest op termieten. Het is ook de paarperiode van deze smakelijke beestjes. Een korte gids om ze te onderscheiden:

  http://www.wikisailor.com/hoe-herken-ik-termieten-uit-de-vliegende-mieren.html

  แมลงเม่า malaeng (= ook maeng) mao kunnen mieren en termieten zijn. Mier is malaeng mao mod en termiet is malaeng mao pluak. Zie deze Thaise site, links een mier, rechts een termiet. :

  http://www.mfactors.co.th/news/the-carpenter-ant-vs-fly-termite/

  • erik kuijpers zegt op

   Tino, aan de vleugels op de foto te zien lijkt het me eerder een termiet dan een mier wat er uit de grond komt. Maar als goede witneus vraag ik het mijn vrouw en als zij ‘mod’ zegt dat geloof ik dat. Overigens, als zoiets in je glaasje wijn vliegt dan maakt het niet uit wat het is…….

  • Avrammeir zegt op

   De kleur alleen al + mijn jarenlange ervaring zegt dat het termieten zijn.

 2. Sjaak S zegt op

  Vorig jaar hadden wij geluk. Hoewel ik wist dat Meng Mau onderweg waren (ik had vleugels in de vijver zien drijven), waren er geen naar ons huis gekomen.
  Een goede vriend van me die 8 km verderop woont had de volgende dag miljoenen vleugels kunnen vegen..
  Andere jaren hadden wij ook altijd last, maar niet in 2018… misschien komt het nu dubbel….

  • Caspar zegt op

   Het is net met Wijn dan heb je goed jaar dan een slecht jaar 55555

 3. Eric zegt op

  Niet alleen een lekkernij voor de vogels maar ook voor de Thai. Ik heb het meegemaakt dat we met een groep mensen buiten zaten en de meng maw aan kwamen vliegen. Duizenden meng maw kwamen op het licht af, vielen op de vloer van de veranda, werden bij elkaar geveegd en in een teil met water gedaan waarin zij het leven lieten. De volgende ochtend beetje uitknijpen en bakken in een beetje olie. Schijnt gezond te zijn en zeker eiwitrijk.

 4. janbeute zegt op

  Deze mieren soort is familie van de termieten die je huis en meubilair opeten zonder dat je het ziet.
  Ze kunnen een grote troep veroorzaken met over al afgevallen vleugels.
  Ik doe dan ook altijd direct de ramen dicht en zeker het lichtuit.
  Op een bepaald plek bij de visvijver gaat het lich wel aan , en trekken ze daar naar toe.
  wat weer voedsel oplevert voor de vissen.
  Ook wit geschilderde murentrkken ze op af.
  Het duurt meestal niet zo lang, naar een uurtje of twee is het weer over en kunnen de lampen weer aan.

  Jan Beute.

 5. Lessram zegt op

  Niet specifiek voor Thailand/Azië. Ook in Nederland gebeurd dit 1 (soms 2) keer per jaar. Uit de mierennesten onder je terras, gras of voortuin kruipen als afgesproken opeens een ontelbare hoeveelheid gevleugelde mieren, hun moment om de vliegende koningin te plezieren hoog in de lucht. Op dergelijke momenten besef je hoeveel mieren je onder je terras hebt en hoe goed je horren werken. Na een uurtje (of twee) is het weer voorbij, en lijkt het of er niets is gebeurd.

  Vorig jaar liepen we in November in Thailand op exact dit moment over straat. Binnen enkele minuten zijn ze opeens overal, en daar wil je je dan het liefst niet begeven; overal voel en zie je die beesten en zelfs een 7-Eleven invluchten heeft geen nut want daar is het vaak nog erger.

 6. Tino Kuis zegt op

  H็et is แมลงเม่า malaeng mao (tonen hoog, midden, dalend). Alleen maeng is weer een ander soort, het verschil begrijp ik niet erg goed. Het is mao (maw) met een dalende toon, met een midden toon is het dronken.
  Het zijn soms mieren en soms termieten, het verschil wordt in de volgende link uitgelegd. Daar zie je de twee schattige vliegende beestjes: de linker is de vliegende mier en de rechter de vliegende termiet.

  ็https://www.mfactors.co.th/news/the-carpenter-ant-vs-fly-termite/

  Het woord zit ook in een Thais spreekwoord แมลงเม่าบินเข้ากองไฟ malaeng mao bin khao kong fai ‘De mieren vliegen de brandstapel in’ of te wel ‘Je wordt meegesleept door je emoties’.

 7. Marc Thirifays zegt op

  Prachtige periode, dan zit ik voor het huis met alle lichten uit en zicht op de lantaarnpaal wat verder … enorme zwermen en vele tokeh op de stoep die zich te goed doen aan de gevallen exemplaren en dat met een ijskoude Leo … rond 20u is het over … tot de volgende avond …

 8. Fred S. zegt op

  Een aantal jaren stond ik op mijn balkon naar dit fenomeen te kijken. Plotseling vloog er een in mijn oor, die meteen naar binnen kroop. Ik heb hem de hele nacht horen bewegen. Geen pretje. De volgende morgen naar het ziekenhuis gereden, waar hij met veel spoelen werd verwijderd.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik kom niet bij als ik dat lees..
   maar geloof er niks van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website