Met dank aan de ‘spirits’

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
7 december 2010

Het was vandaag ‘betaaldag’.  Dat wil zeggen dat mijn vriendin de belofte aan een ‘spirit’ moest inlossen. Dit ooit op voorwaarde dat haar condominium zou worden verkocht. Zij beloofde de geesten in het huisje op het terrein van de condominium een flinke bos bloemen, kettingen, flessen water, sigaren, fruit en maar liefst drie kippen.

Het gaat hier volgens haar om een zeer machtige geest, die er ook al voor had gezorgd dat ik enkele jaren geleden na drie keer slaagde voor mijn Thaise rijexamen. Dat ik zo snugger was om de vragen van de voorgaande dagen te onthouden, deed volgens haar niets af aan het feit dat de geest(en) mij een handje hadden geholpen. Een flinke offerande was zijn/hun deel, inclusief een hele varkenskop.

Enfin: de condo is enkele weken geleden verkocht, al hadden de geesten weinig oog voor de overdrachtsbelasting van 35.000 THB, die onverwacht bij  het  Land Office’ op tafel moest komen. Wellicht moeten we in het vervolg de voorwaarden voor geestesingrijpen wat preciezer formuleren.

Wij naar de markt om drie gekookte kippen te kopen. Dat was geen sinecure, want of de duivel er mee speelde: weinig kip te zien. Mijn suggestie dat het ook eenden mochten zijn, werd weggehoond. “Ik heb kippen beloofd en dus moet ik mij aan mijn belofte houden”, aldus mijn vriendin. Die is anders nooit zo gelovig, maar eigenbelang stimuleert de religie nu eenmaal bovenmatig…

De woning van de betrokken geest was nog steeds voorzien van het ‘touwtje’. Maanden geleden is in een van de condominiums een man overleden. Dat is in Thaise ogen een veeg teken. Vanaf zijn kamer werd een touw gespannen dat ruim 150 meter verder aan de top van het geesteshuisje werd verbonden. Op deze manier werd de ziel van de overledene als het ware weggezogen naar een goed tehuis. Geen enkele Thai denk erover om het touw na verloop van tijd weg te halen. Al gebruiken sommigen het om de was op te hangen. Thais praktisch denken.

De reeds ruim voorziene tafels voor het huisje waren al ruim gestoffeerd met goede offerandes, dus het was even schuiven voordat onze gaven er bij konden. Een plukje tabak, wat sigaren, twee flessen water met rietjes (!), bossen orchideeën, drie sinaasappels en uiteraard de drie forse kippen, a raison van 5 euro per stuk.

Da’s zonde, zult u zeggen? Ook daar heeft de praktische Thai een oplossing voor. Want de etenswaren moeten een half uur blijven liggen, maar mogen daarna worden weggehaald en opgegeten. Zij het niet door de gulle gever zelf. We hebben dus fruit en kippen verdeeld onder kennissen. Ikzelf eet vanavond kip, maar mijn vriendin moet uit religieuze overwegingen op een houtje bijten.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Met dank aan de ‘spirits’”

 1. ThailandGanger zegt op

  Had je dit niet kunnen doen voordat al je huisdieren door een slang zijn verorbert? Had een hoop bahtjes uitgespaard. Overigens ken ik het ritueel en het wordt ook hier ter plekke uitgevoerd in Nederland. Belofte maakt schuld zou je zeggen, iets wat alleen daarin geldt want elke andere belofte wordt al snel door hun vergeten.

 2. Steve zegt op

  leuk verhaal. ik verbaas me er ook steeds over. limonade glazen met een rietje zie ik ook wel staan. Thaise geesten drinken graag uit een rietje. sigaren en sigaretten zijn ook populair bij de geesten. gezellig een pafje opsteken met de geesten onderling. maar maak er geen grappen over, want voor de Thai is bloedserieus.

 3. Robert zegt op

  In Singapore in een Chinese tempel eens een paar blikken Guinness zien staan bij een of ander afgods beeldje. Kijk, dan heb je je aanhangers goed geinstrueerd! 😉

 4. Wim zegt op

  Bij mij thuis al een paar keer meegemaakt dat er een varkenskop en een fles whiskey bij het spirithuis werden neergelegd. Dit doet men dan o.a. omdat de schoondochter een andere heeft gekregen of omdat de week daarvoor de omzet van de zaak omhoog is gegaan.
  En inderdaad om 11.00 uur s’ochtends word de varkenskop op de BBQ gelegd en de whiskeyfles geopend.
  Altijd weer zeer gezellige dagen.

  Zo was er een klant in onze karaokebar die na het nuttigen van de nodige alcoholica s’avonds laat zijn blaas wilde legen in het naast gelegen bos. Maar helaas het wilde maar niet lukken om pijnloos zijn blaas te legen. Waarschijnlijk iets opgelopen van een vieze WC-bril.
  De volgende dag is hij naar een dokter gegaan die hem verder behandelde.
  Als dank heeft hij op de plek waar zijn ‘beste vriend’ niet meer functioneerde, een fles whiskey leeggegoten en twee gebraden kippen neergelegd.
  Nadat de man weer huiswaarts ging zag ik mijn honden met beide een kip in de bek rondlopen.
  Of de man uiteindelijk helemaal genezen is, is mij niet bekend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website