Copperhead(ed) Racer (Coelognathus radiatus) in de tuin

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
2 december 2019

Het was een verrassing om op mijn rustige zondagochtend van 1 december een slang op het terras te zien passeren. De slang wordt ook wel de Radiated Racer Snake genoemd of in het Thais ngu thang maphrao งูทางมะพร้าว. Eerst maar even een foto maken om op internet te zoeken om welke slang het ging. Een paar heel aardige eigenschappen bleek dit dier te bezitten.

Deze fraaie, levendige slang had ongeveer een lengte van 120 centimeter maar kan een lengte van meer dan twee meter bereiken. Hij is voornamelijk overdag actief en jaagt dan op warmbloedige dieren (zoals knaagdieren) en op hagedissen die hij zo nodig wurgt voordat hij ze op eet. De slang staat als niet giftig gemeld, maar bezit wel gifklieren. Misschien dat die niet geactiveerd kunnen worden? Deze slang is zeer algemeen in Thailand, inclusief Noord-Thailand. De Copperhead Racer kan ook vaak in de buurt van mensen gevonden worden.

Vanaf het oog lopen twee streepjes in de vorm van een V naar een ringband om de nek. Vandaar uit eerst een stukje koperkleurige huid om over te gaan in drie lengte strepen over de rug. Maar dit vervaagt weer en tot aan het eind van de staart is het grijs van kleur.

Deze slang wordt vaak gebruikt bij shows op slangenboerderijen vanwege het felle gedrag. In het wild kan deze slang ook doen alsof hij dood is. De slang gaat op zijn rug liggen en de bek is dan meestal geopend. Zo blijft hij een poosje doodstil liggen en als het “gevaar” geweken is, kruipt hij voorzichtig weg Een aantal andere slangen kunnen datzelfde gedrag laten zien, het zogenaamde schijndood (thanatosis).

Dat de Thais op alles wat los en vast zit gokken, is bekend. Toen ik de foto liet zien genomen op 1 december, vroegen zij gelijk het huisnummer. Er werden loten gekocht met de nummers van het huis want een slang op 1 december bij een huis brengt geluk! (“gy geleuft het?”)

Deze week had ik een pond gerookte paling gekocht en ik vroeg mij af of dit ook bij een slang mogelijk zou zijn. Maar aangezien ik in al die jaren in Thailand niemand daarover gehoord had, leek mij dit een slecht plan. Bovendien was volgens de Thais de Copperhead Racer als voedsel niet erg populair in tegenstelling tot de ngu sing, een andere slangensoort.

De slang had intussen geluidloos zijn/haar tocht vervolgd.

 Bron: YouTube en info Sjon Hauser


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Copperhead(ed) Racer (Coelognathus radiatus) in de tuin”

 1. Johnny BG zegt op

  ‘Er werden loten gekocht met de nummers van het huis want een slang op 1 december bij een huis brengt geluk! (“gy geleuft het?”)’

  81, 261, 617, 013 en 453521 waren de nummers dus ik ben benieuwd.

  • RonnyLatYa zegt op

   Als je dat nummer voor de trekking van 1 december nog kan vinden
   Maar misschien voor de volgende trekking…. 😉

  • l.lagemaat zegt op

   In mjin buurt steeg geen luid gejuich op! Dus helaas.

 2. Pieter zegt op

  Slang kun je eten ook gerookt,maar is echt geen paling hoor


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website