Cheap Charlie?

Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. Al van jongs af aan wordt ons geleerd om geld opzij te zetten voor slechtere tijden. Ook sparen we driftig voor onze oude dag. Geld verspillen of onze rijkdom opzichtig tonen is volgens de normen en waarden van Calvijn geen goed idee.

Jai Dee

Hoe anders is het bij de Thai. Thai vinden het vrij normaal om je rijkdom te tonen en te delen. Iemand met een goed hart, ‘jai dee’, toont zijn ‘náam-jai’ wat staat voor genereus zijn. Zo iemand geeft geld weg aan anderen die het minder goed hebben.

Thai leven bij de dag, plannen en sparen is er vaak niet bij. Geld is een middel om meer ‘Sanuk’ te hebben. Dus geld moet rollen. En heb je geen geld dan leen je het toch ergens? Dit tot grote ergernis en wanhoop van farang die de dames moeten leren met geld om te gaan.

Geldpers

Bij Thai leeft de gedachte dat iedere farang een drukpers thuis heeft waar hij zelf eurobiljetten mee kan drukken. Is je geld op? Vraag een farang want die heeft genoeg. Moet er betaalt worden? Kijk de farang aan want die drukt zo weer geld bij.

Een farang die de rem wil zetten op het uitgavenpatroon van zijn Thaise vrouw of vriendin, wordt al snel verweten gierig te zijn. De discussie wordt nog ingewikkelder wanneer de financiële ondersteuning van de familie aan de orde komt. Daarnaast vinden Thaise vrouwen het normaal dat je liefde en genegenheid toont door met geld en cadeautjes te strooien.

Tesco Lotus

Toen dit alles nog nieuw voor me was en ik vol trots vertelde dat ik naar Isaan zou gaan om kennis te maken met de familie van mijn vriendin. Hoorde ik van andere farang: “Ga je naar Isaan? Oh, trek je Sinterklaaspak dan maar aan!”.

Nu kon ik me daar niet zoveel bij voorstellen totdat ik mijn, wellicht toekomstige, schoonfamilie meenam naar Tesco Lotus. Het leek ook even of dat ik iets van medelijden zag in de ogen van de andere Thai die daar rondliepen.

De extra grote winkelwagens daar, zijn die speciaal gemaakt voor als er farang komen winkelen?

Cheap Charlie

De familie kwakt spullen in de winkelkar en de farang mag afrekenen. Als je er wat van zegt, dan ben je al snel een ‘Cheap Charlie’ of een ‘farang kee nok’. Beide staat voor gierig, het tweede is zeker niet aardig bedoelt.

Het is dus zaak om al snel grenzen te stellen en goede afspraken te maken met je liefje en haar familie, tenzij je natuurlijk écht een geldpers hebt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website