Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.


Bezoek aan een advocatenkantoor, testament

Al een aantal jaren loop ik in Thailand rond met het idee dat ik een advocatenkantoor moet inschakelen. Maar de directe noodzaak was eigenlijk nooit echt aanwezig en dus werd dat idee iedere keer weer op de lange baan geschoven.

Ik zou immers nog lang niet doodgaan, waarom een testament regelen? En ik was nog nooit met de politie in aanraking gekomen, dus waarom zorgen dat je altijd kan beschikken over een Thaise advocaat? Ik rij geen meter in onze auto, dat laat ik altijd geheel over aan Teoy. Die doet dat, na een vrij nerveus begin in het eerste jaar, nu fantastisch. Kans op een door mij veroorzaakt verkeersongeval is derhalve vrijwel uitgesloten.

Ik ben ook niet actief in het criminele circuit. Yaba, cocaïne en dat soort zaken heb ik nog nooit in handen gehad. Ik zou het, als ik het in handen zou krijgen, waarschijnlijk niet eens als zodanig herkennen. Ik bedoel maar, waarom zou je een Thaise advocaat bij de hand moeten hebben? Maar kijk, nu het moment naderbij komt dat ik wil overschakelen van Nederlandse belastingbetaling naar Thaise belastingbetaling, is de noodzaak ineens – lijkt het – wel aanwezig. Tja, dat gaat om geld natuurlijk en dan stijgt de prioriteit onmiddellijk met stip. Dat zal wel niet alleen bij mij het geval zijn, vermoed ik zo.

In Nederland weet de overheid je ieder jaar wel weer een poot uit te draaien. In Thailand is dat bij lange na niet het geval. Sterker nog, je moet goed je best doen om door de Thaise belastingdienst te worden aangemerkt als Thais belastingplichtige. In vergelijking met Nederland zijn de tarieven hier heel humaan en bescheiden, zoals het een overheid betaamt. Niet 40% van het BNP opschrokken en doen alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is.

Op basis van een eerste, vrij ruwe berekening kom ik uit op een jaarlijkse belastingbesparing van zo’ n 10.000 euro. Dat is toch wel een hoop geld. Daar staat dan tegenover dat ik aan mijn ziektekostenverzekering zo’ n 700,- euro per jaar meer kwijt ben als in Nederland. Waarbij wel geldt dat out-patiënt niet is meeverzekerd en ik een hoog eigen risico heb van ruim 6.000 euro per jaar (in patiënt). Maar goed, mijn uitgangspunt bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering was dan ook om alleen die schade te verzekeren die je zelf nooit zou kunnen betalen. Geen verzekering derhalve voor ieder wissewasje.

In het verleden had ik al eens via Thailandblog een oproep gedaan om mij te helpen aan het adres van een advocatenkantoor met notariële bevoegdheid in Udon. De reacties van indertijd heb ik keurig opgespaard en zie, nu blijken ze bijzonder van pas te komen. Begin oktober maar eens wat meer naslag en speurwerk gedaan naar advocatenkantoren in Udon. Uiteindelijk uitgekomen bij Paragon Legal en daar een afspraak gemaakt met Mr. Tawiyong Srikham, op woensdagmiddag 23 oktober. Zijn nickname: mr. Yong.

De heer Yong heeft een advocatenkantoor met notariële bevoegdheid en is tevens beëdigd vertaler van Thais naar Engels. Via internet had ik al een voorbeeld gevonden van een op te stellen testament. Op basis daarvan in feite al het gehele testament voorgekauwd en uitgeprint in het Engels aangeleverd bij mr. Yong. Het concept testament uitvoerig met hem doorgesproken met uiteraard het verzoek te onderzoeken of er artikelen moeten worden toegevoegd of gewijzigd, indachtig de Thaise wetgeving.

Ik weet dat er hier blijkbaar lezers zijn die denken dat de bank, in geval je bent overleden, jouw banksaldo klakkeloos aan je geliefde uitbetaalt, maar ik ben niet zo’ n aanhanger van sprookjes en kies in dit soort situaties toch maar liever voor de zekere weg. Ik vind het wel een prettig idee dat door het opstellen van het testament de rechtszekerheid voor Teoy en haar kinderen gewaarborgd is. Vervolgens met de heer Yong gesproken over mijn wens om in Thailand belasting te gaan betalen over mijn bedrijfspensioen, en dus niet meer in Nederland.

Volgens de informatie die ik daarover had verzameld moet ik dan beschikken over een TIN (Thai Identification Number) en een verklaring van de Thaise belastingdienst dat ik in Thailand belastingplichtig ben. Of aantonen dat ik een belastingaangifte heb gedaan. Om het geheel compleet te maken zou ik ook nog de “Verklaring belastingplicht woonland” door de Thaise belastingdienst kunnen laten tekenen (dan moet die verklaring wel eerst door de heer Yong worden vertaald naar het Thais).

Ik probeer, in samenwerking met de heer Yong, alle documenten te produceren als bijlagen bij een aan te vragen vrijstelling loonbelasting en aanverwante zaken. Ik heb aangegeven welk bedrag er maandelijks wordt overgemaakt op een nog door mij te openen Euro-rekening bij de Bangkok Bank. Ik ga hierbij vooralsnog uit van mijn netto bedrijfspensioen, omdat ik wel heb begrepen dat de Nederlandse belastingdienst, afdeling buitenland in Heerlen, behoorlijk dwars kan liggen.

Dat betekent dat het zomaar een jaar kan duren voordat ik vrijstelling krijg op de in te houden loonheffing en sociale premies. Geen probleem, want dan kan ik die te veel betaalde belastingen met mijn IB-aangifte terugvorderen en betaal ik over dat stuk ook geen Thaise belasting. De heer Yong gaat naar de Thaise belastingdienst om de benodigde papieren/bewijzen op te pikken. Ik maak met hem de afspraak daarvoor 5.000 baht te betalen.

Derde punt van bespreking was heel eenvoudig. In geval van problemen met de Thaise overheid, politie of anderszins, en in geval van civiele procedures, kan de heer Yong mij als advocaat juridische bijstand verlenen. Dus vanaf heden hebben Teoy en ik een advocaat die we in voorkomende gevallen kunnen inschakelen.

Zijn visitekaartje zit vanaf nu standaard in mijn portefeuille. Klinkt wel chique trouwens, het hebben van een eigen advocaat.

Tot slot een probleem met Yong besproken over een verschil van mening met de vorige eigenaar van ons huis. Daarover afgesproken dat Teoy en ik in eerste aanleg daar met zachte hand proberen uit te komen met de vorige eigenaar. Lukt dat niet, dan schakelen we alsnog Yong in.

De heer Yong is een bijzonder sympathieke man, luistert goed, zegt zinvolle dingen en lijkt mij een man die de juiste kwaliteiten heeft voor die zaken waar we naar op zoek waren. Onze bijeenkomst op 23 oktober duurde ruim een uur, en we hadden na het gesprek allebei, Teoy en ik, het gevoel bij de juiste partij te zijn terecht gekomen.

Op woensdag 30 oktober wederom naar het kantoor van de heer Yong gegaan. De testamenten waren gereed, zowel opgesteld in de Thaise als in de Engelse taal. Uiteraard de aangeleverde tekst goed bestudeerd en met name gelet op spellingsfouten bij de namen, maar alles was correct. Kosten voor dit onderwerp: in totaal 10.000 baht.

De heer Yong legt mij uit dat hij nog geen kans heeft gezien om mijn belastingtechnische zaken met de Thaise belastingdienst te regelen. Hij wil dat de komende twee weken rond hebben. Wat mij betreft akkoord. Dan kan ik in tussentijd ook een Euro-rekening bij de Bangkok Bank regelen en mijn pensioenuitvoerder hierover informeren.

Ik schat bij deze situatie zomaar in dat met het inschakelen van de heer Yong een hoop gezever en mogelijke onwelwillendheid van de Thaise belastingdienst wordt voorkomen en dat ik die bewijzen krijg, die ik nodig heb bij de Nederlandse belastingdienst om tot een vrijstelling te komen van de loonheffing en sociale premies op mijn bedrijfspensioen en vrijstelling voor de sociale premies op mijn AOW. Dat is mij wel 5.000 baht waard.

Ook voor later, bij het invullen van mijn belastingaangifte voor de Thaise belastingdienst, is mijn inschatting dat de heer Yong hierbij van grote waarde kan zijn. Vergelijk het maar met het laten invullen van je belastingaangifte in Nederland door een gerenommeerd belastingkantoor. Meestal kijkt de belastingdienst er dan niet meer echt naar om en wordt je aangifte in de meeste gevallen bijna blindelings goedgekeurd. In Thailand schijnt het bovendien niet mee te vallen, als farang, om tot een belastingaangifte te komen. Waarschijnlijk is de inbreng van de heer Yong voldoende om wel tot een aangifte te komen.

Zowel bij de opstelling van het testament als bij het inzetten van de heer Yong voor mijn belastingzaken in Thailand geldt: de kosten gaan voor de baat uit.

In een volgende posting zal ik de gang van zaken met betrekking tot de vaststelling van de belastingverplichting in Thailand en mijn ervaring hiermee nader uit de doeken doen.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Charly in Udon (8): Bezoek aan een advocatenkantoor, testament”

 1. Rob V. zegt op

  Goed plan om een te regelen, we kunnen immers allemaal plots dood gaan. Jijzelf, je partner of andere gezinsleden. Heb je in jou geval het testament ook zo opgesteld indien je lief eerder komt te overlijden of jullie beide in 1 klap het noodlot treft?

  Ondanks mijn kleine loontje heb ik met de inkomensbelasting e.d. heb ik weinig moeite, Leuk is anders maar we krijgen er veel voorzieningen voor terug. Al ben ik het lang niet altijd eens met waar het geld wel of niet heen gaat. In Thailand zou men via de belastingen de enorme ongelijkheid zo ook eens aan kunnen gaan pakken alsmede sociale voorzieningen. Ook hier geldt: belastingeld gaat op aan zaken waar ik het lang niet altijd mee eens ben. Maar slim belastingaangifte doen? Prima hoor.

  • Charly zegt op

   @Rob V.
   Ja Rob, het is een uitgebreid testament waarin uiteraard is meegenomen de optie dat Teoy eerder komt te overlijden en natuurlijk ook de optie dat zowel Teoy als ik gelijktijdig komen te overlijden. Denk aan een ernstig verkeersongeval.

   En ja, in Nederland zijn we compleet doorgeslagen in het treffen van allerlei voorzieningen. Vandaar die duizelingwekkend hoge belastingdruk, waardoor 40% van het BNP naar de schatkist gaat.
   Over waar het geld naar toe gaat, wil ik het niet eens hebben. Ook daar zijn we volledig de weg kwijt.

   Met vriendelijke groeten.
   Charly

   • Ger-Korat zegt op

    Ja lekker afgeven op Nederland. De meeste mensen in Nederland zitten in de schijf van 38,1 % (tot een inkomen van Euro 68507). In Thailand is dit tot een inkomen met een tegenwaarde in Euro 33.000 al 25% en tot een inkomen van 66.000 ( tegenwaarde in Euro) al 30 %. Geen echt grote verschillen.
    Kijk je naar AOW uitkeringen dan praat je in Nederland over 1195 Euro netto voor een alleenstande en in Thailand ongeveer 20 Euro. Om maar een voorbeeld te geven.

    • Charly zegt op

     @Ger-Korat

     Is gewoon niet juist wat je schrijft. Over het Thaise inkomen wordt eerst 40% van dat inkomen in mindering gebracht. Op wat er overblijft, derhalve 60% van het jaarinkomen, worden de tabellen toegepast.
     Met vriendelijke groet,
     Charly

     • Ger-Korat zegt op

      Onjuist wat je schrijft, zo krijg je foutieve informatie waar niemand wat aan heeft. Google en kijk naar de sites van de Thaise Belastingdienst en er is al vele malen hier in dit blog ook over geschreven. Dus niets geen 40% vrijstelling.. De vrijstelling is tot 65 jasr in Thailand 150.000 baht en ouder dan 65 mogen 190.000 in mindering brengen. In Nederland heb je heffingskortingen waarbij je dan hetzelfde bereikt.

    • Charly zegt op

     @Ger-Korat

     Ik geef onderstaand een rekenvoorbeeld met betrekking tot de Thaise inkomstenbelasting:
     Bruto jaarinkomen 25.000 euro = 825.000 baht
     In mindering 40% van 825.000 = -/- 330.000 baht
     Ouder dan 65 jaar -/- 190.000 baht
     Single tax payer -/- 30.000 baht
     Premie ziektekostenverzekering -/- 70.000 baht (maximaal 100.000 baht)
     Uitgaven medicijnen / out patient -/- 5.000 baht
     Netto PIT (Personal Income Tax) 200.000 baht
     Eerste 150.000 baht 0 baht tax 0,00 procent
     200.000 -/- 150.000 = 50.000 baht 2.500 baht tax 5,00 prcent
     2.500 baht = ongeveer 75 euro.

     Er zijn nog meer aftrekposten mogelijk, maar die heb ik hier buiten beschouwing gelaten.
     Met vriendelijke groet,
     Charly

     • Erik zegt op

      Reken je maar rijk!

      Kostenaftrek inkomen 50% maar met een max. Jouw aftrek klopt niet.
      Ouder dan 64 of invalide 190 k, niet: ouder dan 65.
      Single, aftrek is laatstelijk gewijzigd.
      Health insurance zit een max aan maar geen ton.

      Ik adviseer je opnieuw te gaan rekenen.

      • Ger-Korat zegt op

       Kostenaftrek inkomen is 40 % en dan maximaal 60.000 baht en alleen als je income from employment hebt. Dus een gepensioneerde kan hier geen beroep op doen en heeft al een hogere vrijstelling van 190.000 in plaats van 150.000 baht. Daarnaast nog nooit gelezen dat je een premie van betaalde ziektenkostenverzekering als aftrek kan opvoeren.

       https://www.rd.go.th/publish/6045.0.html

       • Erik zegt op

        Jouw link is oud, Ger. En verwar de ‘oudedags’-vrijstelling van 190 k niet met de nul-% schijf in de tabel. De kostenaftrek geldt m.i. wel degelijk voor pensioenen.

     • Ger-Korat zegt op

      Kijk daar gaan we weer je hebt helemaal geen vrijstelling van 40%. Waar haal je dat in ….naam vandaan ? Volkomen onjuist.
      En in je voorbeeld trek je eerst 190.000 af als zijnde vrijstelling voor degene boven de 65 jaar en vervolgens onderaan voeg je nog een een keer 150.000 als vrijstellng bij. Dubbel dus en dus foutief.

     • Johnny BG zegt op

      Beste Charly,

      Zoals uit meerdere reacties blijkt is het beter om het even na te rekenen want er zitten inderdaad wat foutjes in vanwege aanpassingen enkele jaren geleden.

      https://www.mazars.co.th/Home/Doing-Business-in-Thailand/Payroll/Personal-Income-Tax

   • Cornelis zegt op

    Lekker, dat trappen richting Nederland. Vind je dat echt nodig?

    • charly zegt op

     @Cornelis

     Heeft helemaal niets met natrappen te maken Cornelis. Ik geef de feiten en ik geef daarnaast een mening. Daar kun je het niet mee eens zijn. Dat is dan jouw mening. Due respecteer ik.
     Zou prettig zijn als je mijn mening ook kunt respecteren

     Met vriendelijke groet,
     Charly

     • Charly zegt op

      @Mai Roe

      En wie ben jij dan weer? Nog nooit een posting of reactie van je gezien op dit blog.
      Waar haal je het lef vandaan zo ongenuanceerd te reageren?

      Met vriendelijke groet,
      Charly

      • Charly, die reactie is door de moderatie geglipt, maar nu verwijderd.

 2. ruud zegt op

  De Thaise ouderen hebben een AOW van een paar Baht, waarvan je niet kunt leven, het bedrag weet ik niet meer. (600 Baht ? 1200 Baht?)
  Dan hoef je als overheid ook niet zoveel belasting te innen.

  • Antonius zegt op

   Beste ruud,

   Belasting betalen is iets anders als de premie’s voor de a.o.w. en andere volksverzekeringen.

   Mar je hebt wel gelijk aangaande het pensioen bedrag/maand. Maar hiervoor is geen premie betaald

   Groet Antonius

 3. Erik zegt op

  Wat bedoel je hiermee? “.. Geen probleem, want dan kan ik die te veel betaalde belastingen met mijn IB-aangifte terugvorderen en betaal ik over dat stuk ook geen Thaise belasting…”.

  Dat lijkt me niet juist. Het verdrag bepaalt voor een aantal soorten inkomen waar dat belast is en als het andere land (NL) ten onrechte loonbelasting heft betekent dat niet dat TH zal terugtreden.

  Hou er rekening mee dat jouw AOW ook in TH belast is indien en voor zover je dat in het jaar van genieten naar TH boekt; AOW en dergelijke uitkeringen staan niet in het verdrag genoemd dus beide landen mogen heffen zoals in dit blog herhaaldelijk is beschreven.

 4. anton Deurloo zegt op

  een interessant en leuk stuk Charly !!

 5. Rob zegt op

  Beste Charlie,
  Gelijk heb je om je zaakjes goed te regelen, maar waar ik me wel aan stoor is de negatieve uitlating over het belastingstelsel in Nederland, ja klopt de belastingdruk is hoog in Nederland, maar je krijgt er ook veel voor terug.
  Ten eerste een zeer goede infrastructuur, ten tweede een redelijke AOW uitkering die niet te vergelijken is met wat een Thai van 65 krijgt, daarom blijven oudere altijd afhankelijk van familie.
  En zo zijn er nog wel 1001 dingen die in Nederland echt beter geregeld zijn dan in Thailand, een belangrijk ding is toch wel een betere democratie, en veeeeeeel minder corruptie.

  En als jij dan uitrekent dat je 10.000 euro aan belasting bespaard, maar dan wel 6000 euro eigen risico hebt plus nog eens een duurdere en onvolledige ziektekosten verzekering, hoop ik alleen maar dat je nooit echt met je gezondheid gaat tobben.

  Maar goed nogmaals ieder zijn meug ik ben blij dat ik in Nederland woon met al zijn voorzieningen, en ja daar hangt een prijskaartje aan en daar kies je dan wel of niet voor, maar om dit nu maar zo 1 op 1 met Thailand te vergelijken kan volgens mij niet.

  groet Rob

 6. timker zegt op

  Dankzij het doorzetten van mijn Thaise vrouw heb in 2016 Thaise belasting betaald over mijn emigratie jaar 2015. Dat was mogelijk omdat ik begin april 2015 naar Thailand ben geemigreerd. Bij het invullen van het NL M-formulier kon ik dus al overschakelen naar Thaise belastingbetaler. Ik betaald aan Thailand een “vast” bedrag van 5.000 THB per jaar over geschatte inkomsten uit mijn prive pensioenen uit NL.
  Met de juiste papieren kon ik in NL vrij eenvoudig mijn vrijstellingen krijgen. Deze liepen via Heerlen, die dat weer doorstuurde naar mijn “oude” belastingkantoor in Almere. Let wel dat je voor iedere pensioen uitkeerder en iedere pensioen polis een aparte vrijstelling moet aanvragen, daar is ruimte voor op het aanvraag formulier. Gelukkig voor mij was men in onze Amphur bereid om de Engelstalige Thaise belasting en woonplaats verklaring te tekenen.

 7. Charly zegt op

  @timker
  Dank voor het delen van jouw ervaring op dit gebied. Zouden meer mensen moeten doen. Uiteindelijk kun je van elkaars ervaringen altijd leren. In mijn volgende posting kom ik terug op mijn ervaring aangaande het aanvragen van een euro bankrekening hier in Thailand en mijn verzoek bij de Thaise belastingdienst om als belastingplichtige hier te worden aangemerkt.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

 8. Gerard zegt op

  Charly,

  ik ben niet op de hoogte van jou NL-se situatie, bijv. nageslacht uit een NLs huwelijk,
  hoe zit het met het deponeren van het testament in NL en de eventuele botsing van de ned. regeling en wat er in de thase testament is geregeld, bijv. in geval van NL-se kinderen. Het kindsdeel kan niet ontzegd worden of het moet zijn dat het in de afgelopen 10 jaar in NL is gewijzigd/mogelijk zijn gemaakt.

 9. Charly zegt op

  @Gerard
  Ik heb in het testament uitsluitend mijn bezittingen in Thailand benoemd. Hetgeen in Nederland aan bezittingen aanwezig is gaat bij mijn overlijden naar mijn enige erfgenaam in Nederland, en dat is mijn zuster.
  Ik heb geen kinderen.
  Met vriendelijke groet,
  Charly

  • Erik zegt op

   Ik hoop voor jouw zuster dat ze een paar jaar geduld heeft alsdan.

   Ben je lang uit NL dan zal de NL notaris eerst gaan uitzoeken of je in Thailand gehuwd bent en/of kinderen op de wereld hebt gezet en dat is al een puzzel waar hij/zij mogelijk niet uit komt. Daarna komt de vraag of je mogelijk in Thailand een testament hebt gemaakt en bij gebrek aan een Centraal Testamenten Register zoals NL heeft komt de notaris daar niet uit. Komt nog bij dat je in Thailand buiten de advocaat/notaris om een testament kunt maken dat in de kluis op de amphur rust… Daar komen jouw Thaise erfgenamen alleen achter als ze gaan zoeken in jouw kasten en het bewijsje vinden…..

   Ik ben zijdelings betrokken bij de nalatenschap van een NL-er die een testament had in NL en 15+ jaar in TH woonde en daar stierf. We gaan straks het derde jaar in om de bankrekeningen in NL en in de EU vrij te krijgen. Notaris-advocaat-stempels-legalisaties-en het duurt maar voort……

 10. Charly zegt op

  @Ger-Korat en @Erik en alle overige lezers

  In mijn volgende posting kom ik uitvoerig terug op de Thaise inkomstenbelasting systematiek.
  Het lijkt me niet zinvol hier weer te reageren met juist, niet juist, enzovoorts.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste Charly,

  Goed onderwerp qwa ‘Thaise belastingen’.
  Ik heb hier en daar al wat kleine dingen opgevangen.
  Nu is dit voor mij nog niet van toepassing maar de toekomst komt er aan.
  Top,
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 12. Henk zegt op

  Het “ beschermen “ c.q. het opnemen voor de Nederlandse belastingdienst van sommige reageerder stuit mij tegen de borst! Nederland is wereldwijd, maar zeker in Europa, het land met de hoogste belastingdruk. Zoals Charly het beschrijft, is het belasting regime in Thailand veel gunstiger dan In Nederland. Dat er maar kleine verschillen zijn, zoals een reageerder stelt, is volstrekt onjuist! De informatie die Charly geeft over het maken van een testament in Thailand vind ik uitstekend en leerzaam!

  • Cornelis zegt op

   De Belastingdienst kun je niet verantwoordelijk houden voor de belastingdruk: die wordt door de regering voorgesteld en door het parlement geaccordeerd. Zij zij ‘alleen maar’ de uitvoerders. Dat er in die uitvoering ook dingen misgaan is een ander verhaal.

  • Cornelis zegt op

   Nederland is trouwens niet het land met de hoogste belastingdruk wereldwijd of in Europa: cijfers van 2018 laten zien dat Denemarken, Zweden, België en Oostenrijk een hogere belastingdruk kennen.

  • Ger-Korat zegt op

   Nou beste Henk, ik toon het aan met echte cijfers. Vergelijk de belastingdruk in diverse landen (2017):

   Nederland 38,8 %
   Belgie 44,7 %
   Verenigd Koningkrijk 33,3%
   Frankrijk 46,2%
   Griekenland 39,4%
   Duitsland 37,5%
   Zweden 52 %
   Denemarken 56 %
   Oostenrijk 42 %

   Zo zie je maar dat het in Nederland echt meevalt. Alleen maar klagen en niet naar de echte cijfers kijken is verkeerd.

   • Rob V. zegt op

    Als we het dan toch over belastingen, premies, accijnzen etc moeten hebben is het misschien fijn als er inderdaad cijfers worden genoemd. Maar beter nog met bronnen er bij. Al was het maar om helder te stellen wat we vergelijken. Alleen inkomensbelasting, alle belastingen, of ook andere heffingen etc. Dat scheelt al of we over rond de 40% of ‘ richting de 50% lasten praten. Maar in alle gevallen is Nederland niet nummer 1, Scandinavische landen, Frankrijk, België, scoren hoger. Japan scoort trouwens ook nogal hoog dus het is niet puur een Europees ding.

    Hoe dan ook, we kiezen zelf via ons democratisch stelsel voor allerlei diensten zoals een oudedagsuitkering, betaalbaar onderwijs en gezondheidszorg enzovoort. Wees niet boos op de Belastingdienst maar op je medeburger en dat die ‘verkeerd’ stemt. Of ruil eens met een doorsnee Somchai en kijk hoe fijn het gesteld is met zijn zorgen omtrent (toegang tot) onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en andere voorzieningen.

    Maar ik laat het hier bij, want het onderwerp ontspoort een beetje. Misschien iets voor een apart blog over belasting versus wat de overheid wel en niet doet voor haar burgers in Thailand en de Benelux?

    https://www.hln.be/nieuws/binnenland/in-kaart-belastingdruk-in-ons-land-neemt-toe-enkel-fransen-betalen-meer-in-eu~a938a2fa/
    https://longreads.cbs.nl/welvaartinnederland-2019/belastingen/
    -http://www.oecd.org/tax/revenue-statistics-2522770x.htm

   • Charly zegt op

    @Ger-Korat
    Misschien kun je ook even aangeven waar je die cijfers vandaan hebt getoverd en waarop ze precies zijn gebaseerd en hoe betrouwbaar die cijfers zijn?

    Met vriendelijke groet,
    Charly

 13. Henk zegt op

  Bijna helft van het bruto inkomen kwijt aan belastingen en premies
  Wanneer huishoudens hun inkomen besteden aan goederen en diensten, betalen ze in veel gevallen ook indirect belastingen aan de overheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld via de belasting op toegevoegde waarde (btw), via accijnzen op alcohol, tabak en brandstoffen en via de energiebelasting. In het geval van accijnzen en energiebelasting is er sprake van dubbele belasting: de btw wordt geheven over het bedrag waarin de betreffende accijns of energiebelasting ook al is verdisconteerd (zie paragraaf 10.4).

  Daarnaast betalen huishoudens belastingen en heffingen die door gemeenten en waterschappen worden geheven. Voorbeelden zijn de onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing en de zuiveringsheffing. De hoogte van de lokale belastingen en heffingen is afhankelijk van de woonsituatie (huurwoning of eigen woning) en verschillen per gemeente en waterschap.

  In 2015, het meest recente jaar met gegevens over indirecte belastingen, waren huishoudens in totaal gemiddeld 47,6 procent van hun bruto inkomen kwijt aan belastingen en premies: 38,4 procent aan inkomstenbelasting en premies en daarbovenop 9,2 procent aan indirecte en lokale belastingen en heffingen.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja wat wil je nou zeggen ? Als je dood gaat mag je ook weer belasting betalen ( erfrecht), of als je Nederland probeert te ontvluchten bestaat de helft van je ticketprijs naar Thailand uit belasting. Land je in Thailand krijg je visumkosten voor je kiezen: bestaat ook weer uit 100% belasting. Ben je dor de douane en drink je eerste biertje Chang: hup weer 50 % belasting en accijnzen en zo voorts.
   Ik ben in Thailand de hele dag door bezig met o.a. het regelen van belastingen zoals BTW, propery Tax, Inkomstenbelastingen, precariorechten ( absurd hoog in Thailand ), vuilverzamelingsrechten, overdrachtsbelasting, onroerend goed belasting, huurbelastingen, zegelkosten voor elke actie in de Amphur, marktgelden, belasting op interest, belasting voor het registreren en houden van ondernemingen( maandelijks te voldoen) en dan nog wat meer heffingen en taxen. En dat allemaal in Thailand voor diverse ondernemingen. Ga mij niet vertellen dat Thailand het paradijs is want ook in Thailand kan de belastingdienst alles onderzoeken en beoordelen. Ken verscheidene Thais welke dankzij laksheid hun hele hebben en houwen zijn kwijtgeraakt aan de belastingdienst en diverse met tientallen miljoenen belastingschuld en zelfs iemand veroordeelt hiervoor tot 3 jaar gevangenisstraf. Welkom in Thailand, land van de belastingen.

   • Charly zegt op

    @Ger-Korat
    Wat vreemd dat je de hele dag bezig bent met o.a. het regelen van belastingen zoals BTW, property tax, inkomsten belastingen, enzovoort maar dat je desondanks nog steeds niet weet hoe bijvoorbeeld de Thaise inkomstenbelasting heffing er uit ziet. Je zou zo zeggen, al doende leer je.
    Maar dat geldt blijkbaar niet voor jou.

    Met vriendelijke groet,
    Charly

   • Henk zegt op

    Lijkt me een vermoeiend leven Ger! Voor mij is Thailand wel (bijna) het paradijs. En dat terwijl ik belasting betaal in Thailand!

 14. Henk zegt op

  Bijna 50 procent van het inkomen! Dan hoor ik nog zeggen, het valt wel mee…..

 15. Henk zegt op

  Ik verbaas mij over de kortzichtige reacties.Er wordt gesteld dat de belastingdruk 38.8 % is. Daarbij komen nog vele andere belastingen, zoals eerder uitgelegd. OZB, accijnzen op tabak, brandstof, energiebelasting. Ook gemeenten heffen belastingen.Belastingen die in Thailand niet worden geheven. Dat iemand dan stelt dat het niet zoveel scheelt met Nederland, heeft boter op zijn hoofd.

  • Chris zegt op

   Het salaris verschilt ook. Ik heb een thais salaris maar zou hier graag hetzelfde verdienen als in nederland met ook de belastingdruk van nederland.

 16. Erik zegt op

  Prima idee, Charly, en gezien een van jouw opmerkingen geef ik je het advies om je eerst te verdiepen in de systematiek van het verdrag tussen beide landen. Het verdrag gaat immers boven de nationale wetgeving van beide landen. Dat verdrag vind je hier: https://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09.

  • Charly zegt op

   @Erik
   Ik weet even niet wat je een prima idee van me vindt. Er zijn er volgens mij velen. Dus geef even aan welk van mijn vele prima ideeen je het meest aanspreekt.
   Het verdrag tussen Thailand en Nederland is mij wel duidelijk. Onduidelijk is hoe de Nederlandse overheid, in casu de Nederlandse belastingdienst, daarmee wenst om te gaan. Zoals ik al eerder aangaf: gemakkelijker kunnen we het niet maken, wel veel moeilijker als ons dat zo uitkomt.
   Probleem daarbij is altijd dat de “overheid” zich allerlei capriolen kan veroorloven. Zij hebben namelijk altijd het recht van de sterkste. Ik kan met mijn advocaat nooit opboksen tegen een leger van advocaten van de “overheid”. Ik heb daar het geld niet voor, en de “overheid” betaalt dat gewoon uit de belastingen.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

   • Erik zegt op

    Deze van jou:

    @Ger-Korat en @Erik en alle overige lezers

    In mijn volgende posting kom ik uitvoerig terug op de Thaise inkomstenbelasting systematiek.
    Het lijkt me niet zinvol hier weer te reageren met juist, niet juist, enzovoorts.

    Met vriendelijke groet,
    Charly


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website