Een bijzonder feest op 5 december in Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
15 december 2013

De maand december blijft een aparte maand. Eerst wordt in Nederland op 5 december wordt in Nederland het sinterklaasfeest gevierd. Ook in Thailand bij de verschillende Nederlandse verenigingen van expats.

Soms aangepast aan de omstandigheden, soms op een bijna Nederlandse manier. Maar dan zonder “gekleurde” zwarte pieten, dus “origineel”.

In Thailand vond op 5 december de viering plaats van de 86e verjaardag van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej. Voor Thailand is dit een van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Koning Bhumibol werd op 5 december 1927 geboren en is nu de langst regerende koning ter wereld. Hij besteeg de troon op 9 juni 1946. Hij betekent veel voor het land en heeft daarom een bijzondere plek in de harten van de Thaise mensen. Op veel plaatsen werd dat gevierd en herdacht.

Sanctuary of Truth

In Pattaya gebeurde dit in de Sanctuary of Truth (Naklua road, soi 12). Tot mijn verrassing werd ik voor deze ceremonie uitgenodigd. Op het grote terrein rond dit fraaie gebouw kwamen verschillende religies in optochten vreedzaam bij elkaar: boeddhisten, hindoestanen, christenen, moslims en de Hara Krishna beweging. In het gebouw werd een Heilige Messe door Thaise priesters uitgevoerd. Na de dienst werden er geschenken aan VIP (regerings-)functionarissen overhandigd als vertegenwoordigers van de koning. Dit met veel kniebuigingen!

Het gebouw laat steeds weer een diepe indruk achter. Totaal uit hout opgetrokken met schitterend houtsnijwerk, alles handwerk. De Sanctuary of Truth of ook wel Prasat Satchatham was het idee van de Thaise miljonair Khun Lek Viriyaphant en gebaseerd op de boeddhistische en hindoestaanse religie. Hij wilde de Thaise cultuur en geschiedenis daarmee vastleggen. Maar eveneens een terugblik op de vroegere visies over de aarde, oude wetenschappen en oosterse filosofieën met als uiteindelijk doel tot een Utopie te komen. Ook is hij de ontwerper van het Erawan museum in Bangkok. Boven de vier ingangen staan enorme figuren uit de Thaise, Cambodjaanse, Indiase en Chinese religie en legendes.

De bouw is in 1981 gestart en de planning is om het in 2015 af te hebben. Met zijn hoogte van 105 meter blijft het imponeren.

2 reacties op “Een bijzonder feest op 5 december in Pattaya”

 1. Leny zegt op

  Dit is een gebouw dat je gezien MOET hebben als je in Pattaya bent, het is een fantastisch kunstwerk van hout en met werkers die het houtsnijwerk in de vingers hebben. We hebben het nu 2x gezien en toch steeds weer onder de indruk van dit kunstwerk.

  • Cor Verkerk zegt op

   Ben het volledig met je eens.
   Heeft op ons ook een diepe indruk gemaakt en een knap staaltje (understatement) van vakmanschap.

   Mochten wij weer naar Pattaya gaan zullen wij gegarandeerd weer een bezoek aan de Sanctuary brengen.

   Cor Verkerk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website