Doordat veel buitenlanders Thailand verlaten in de richting van hun vaderland, is de Nederlandse huisartsenport Be Well in Hua Hin al twee derde van het ledenbestand (tijdelijk?) kwijtgeraakt. Hun vertrek is mede het gevolg van de discutabele manier waarop de Thaise overheid de Covid-pandemie aanpakt. Bovendien hebben velen van hen het thuisfront al anderhalf jaar niet meer gezien.

Volgens Be Well-initiator Haiko Emanuel wordt deze exodus deels gecompenseerd door veel nieuwe gezichten, met name uit Bangkok, terwijl ook veel Chinezen en jonge gezinnen zich bij Be Well melden. Haiko meldt dan ook een superlaag seizoen voor de huisartsenpost, die de laatste weken ook veel mensen op Covid test.

Het Covid-beleid in Thailand is en blijft een ondoorzichtig geheel. Het Hua Hin Hospital heeft nu een nieuwe lijst gepubliceerd met dik 1500 namen van buitenlanders en Thai die zich vrijdag kunnen melden voor een vaccinatie. Op de lijst staan mensen die al eerder AstraZeneca hebben gehad, soms in Cha Am en ongeveer drie weken geleden. De mensen die nog geen prik hebben gehad, krijgen eerst Sinovac en drie weken later AstraZeneca. Mensen die al een keer AstraZeneca hebben gehad, krijgen vermoedelijk ook de tweede keer deze prik. Het is, zoals zo vaak, een kwestie van afwachten.

Al met al verliezen veel buitenlanders het geloof in de Thaise aanpak en vertrekken zij voor alle zekerheid naar hun vaderland. In Nederland krijgen ze dan binnen een week zonder problemen Pfizer. Enig probleem is de terugkeer naar Thailand, gezien de (steeds veranderende) eisen. De gang van zaken op Phuket doet menig oog fronzen, terwijl voor Koh Samui nauwelijks belangstelling bestaat. Dus dan maar weer twee weken in quarantaine in Bangkok, op eigen kosten. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

50 reacties op “Be Well: veel expats verlaten Thailand (tijdelijk?)”

 1. Antoine zegt op

  Mijn vrouw heeft wekelijks op allerlei manieren contact met familie en vrienden in Chiangmai. Zij melden dat het lijkt alsof Thailand (Chiangmai) terug is gezet naar de jaren 90 van verleden eeuw. Lege straten, weinig bedrijvigheid, enkel Thai mensen, zo goed als geen business, dienstverlening op een laag pitje. Zij vragen zich af hoe deze dertig jaar teloorgang komende jaren moet worden terug gewonnen.

  • fred zegt op

   Ook in mijn Thaise familie zijn al een zus besmet en de dochter eveneens. Ook een nicht en haar man. Eigenlijk is de besmetting nog het ergste want ziek zijn ze nauwelijks. Zouden we niet stilaan moeten gaan afstappen van die besmettingen op zich als dramatisch te zien ? Uiteindelijk zullen er binnen 20 jaar nog mensen zijn die besmet blijken. Als ik het aantal besmettingen en dan zijn het nog maar alleen de gekende vergelijk met het aantal mensen die daar daadwerkelijk zwaar ziek van worden of nog erger aan overlijden dan lijkt het toch geen heel erg virus.
   Maar dat neemt niet weg dat vaccineren een heel goede zaak is en dat het nog altijd beter is om te proberen van niet te worden besmet. Maar volgens mij is er niets om paniekerig over te doen alleen als je brute pech hebt al stokoud bent of al lijdt aan een belangrijke aandoening moet je je zorgen maken.

 2. Hans Bos zegt op

  De inkt van dit verhaal is nog niet droog of het wordt duidelijk dat vrijdag in Hua Hin Hospital alleen Sinovac wordt geprikt. Vanmorgen was het verhaal nog anders. Om gek en moedeloos van te worden. Geen wonder dat veel buitenlanders de deur hier achter zich dicht trekken.

  • Jacques zegt op

   Ik ken ook uit mijn privé omgeving diverse Belgen en Nederlanders die retour gegaan zijn en nu al hun prik hebben gehad. Ik heb hier ook aan gedacht, maar verwacht problemen met het weer Thailand in zien te komen, want er komt nog wat op ons af. Veel beloven en weinig geven doet de mens in vreugde leven is een spreuk die wel past in Thailand op het vaccin dossier. De werkelijkheid is vaak schrijnend. In Chonburi wordt er naar de meesten van ons niets beloofd en zeker niets gegeven. Ik sta wel bij drie ziekenhuizen te boek als vaccin kandidaat en tevens bij twee ziekenhuizen in Bangkok. Of je naar de laatste nog mag reizen in allesbehalve zeker. Ik heb vernomen van Belgische kennissen dat voor de Belgen in Thailand, na een lobby van onder andere Goedele Liekens bij sommige hoogwaardigheidsbekleders, naar waarschijnlijkheid wel zicht is op verstrekking van vaccins in Thailand. Het zou gaan om aansluiting bij het Franse vaccin programma. Dit zou een knappe prestatie zijn en het is ze gegund indien de info klopt. Nu nog een Nederlandse Goedele Liekens zien te vinden die dit voor ons voor elkaar krijgt. Maar ja wij hebben onder andere Mark aan het bewind en dat is niet ieders vrind.

 3. Adriaan zegt op

  Iedereen in de grote steden en de toeristische plaatsen (30 miljoen mensen?) 2 x vaccineren, zou ca. 600 miljoen USD gekost hebben. Thailand BBP was 543,5 miljard USD (2019). Schattingen lopen uiteen van 20 % hiervan door toerisme of een andere schatting is 60 miljard USD. Met een fractie van het geld dat nu verloren gaat door geen toerisme, was iedereen die dat nodig had, gevaccineerd geweest. Zelfs als Thai tegen kostprijs de prikken zelf hadden moeten betalen, zou de situatie nu niet zo rampzalig zijn. Velen van hen hadden die duizend baht nog wel kunnen opbrengen. Of anders hun werkgever. Weer zo’n typisch voorbeeld van penny wise and pound foolish.

  • Han zegt op

   AZ kost 1,78 eur, dus het een stuk goedkoper dan jouw 600 miljoen. Maar buiten het toerisme worden ook andere mensen gesteund, mensen die het helemaal niet nodig hebben zoals wij bv. Gratis boodschappen, gratis geld, gereduceerd elektratarief enz. Voor wat dat allemaal gekost heeft hadden ze heel thailand kunnen vaccineren en waren er niet zoveel bedrijven failliet gegaan.

  • Paul Schiphol zegt op

   Adrian, jouw uitspraak gaat hier niet volledig op, ook Thaien kunnen best rekenen. Daar wringt hem de schoen, het systeem berust op een graantje meepikken waar je kan. Het vaccinatie project is niet een graantje, maar vele silo’s vol, dus de Hi-So met invloed willen eerst hun eigenbelang veilig stellen. Daarna kan het volk geholpen worden. Maar indirect doet dan wel weer jouw stelling opgeld, niet voor de personen persoonlijk maar wel voor alle business waar ze ook inkomsten uit halen. Ik wens alle farang en Thai sterkte deze situatie te doorstaan. Namasté

 4. ruud zegt op

  AstraZeneca kost volgens Belgie 1,78 Euro.
  2 Vaccinaties maakt 3,56 Euro.
  30 miljoen mensen is dan 106,8 miljoen Euro.
  De Chinese vaccins zijn waarschijnlijk nog goedkoper.

  Als dat vaccineren in de ziekenhuizen en doktersposten gebeurt, zullen de bijkomende kosten meevallen, het personeel wordt al betaald en moet dan gewoon wat harder werken.
  Meestal loopt er een overschot aan personeel in de ziekenhuizen rond.

  Die administratieve rompslomp van Nederland kun je overslaan.
  Gewoon een briefje meegeven met de vaccinatiedatum en een afspraak voor een nieuwe vaccinatie.

  Het gebrek aan vaccins zal niet aan de kosten van de vaccins liggen.

  • Erik zegt op

   AZ is het goedkoopste vaccin omdat deze zonder winstoogmerk wordt verkocht, maar de prijs die je meldt is de EU inkoopprijs, Amerika betaald rond de $4, en de Thaise handelsgeest kennende betaald men ook meer Voor de andere Westerse merken betaald men ergens tussen de 10 en 20$ (Moderna is de duurste).

   De Chinese vaccins zijn echter het aller duurste Sinovac vanaf $30.

   Op verschillende prijsvergelijking sites komt helaas naar boven dat Azie gemiddeld veel meer betaald dan Westerse landen. Er lijkt een relatie te liggen tussen vorm van bestuur en vaccinatie prijs, hoe dictatorialer het bewind hoe hoger de prijs, maar ook hoe trager het proces verloopt (er dienen immers meerdere schijven gevoed te worden). Helaas treft dit dus ook de ontwikkelingslanden in Afrika.

   Maar goed lang verhaal, maar de 600 miljoen kan dus best kloppen.

   • Adriaan zegt op

    Je vraagt je dan af waar het verschil in prijs terecht komt. Ik las hier ook dat grote Thaise partijen belangen hebben in Sinovac.

    • Erik zegt op

     Dat is geen vraag, puur hebberigheid van deze en gene, kijk ook maar naar de zelftesten, zag ze voor 500 THB, in Nederland kosten ze €2.

     Ook de Thaise pillen die Covid zouden genezen, in Chiang Mai kosten die 200 THB, in de omgeving van Bangkok 1000 THB. Heb er vorige week nog wat met Kerry verstuurd richting BKK.

     Vorige week kon je je in Chiang Mai ook weer inschrijven voor Moderna nu 1650+ ziekenhuiskosten per shot, vooruitbetaling, levering onbekend, waarschijnlijk begin 2022.

     Emotie is een goede drijfveer voor winstbejag, door alle lagen van de bevolking. Het is niet alleen een ernstige ziekte, maar ook een handelsmogelijkheid.

    • chris zegt op

     Ik heb andere informatie.
     Op de achtergrond van het debacle van de aankoop van vaccins speelt een strijd om de invloedssfeer van 2 grootmachten waar het om Thailand gaat: China en de USA.
     Kijk eens naar de volgende feiten;
     – de USA schenkt 1, 5 miljoen vaccins aan Thailand (https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2145091/thais-set-for-1-5m-us-doses)
     – het Thaise Rode Kruis koopt 1 miljoen Amerikaanse vaccins en schenkt ze aan het volk (https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2149291/thai-red-cross-plans-1m-free-moderna-shots).
     En kritiek op het Sinovac vaccin:
     https://www.reuters.com/world/asia-pacific/thailand-starts-tighter-coronavirus-lockdown-around-capital-2021-07-12/
     https://www.scmp.com/week-asia/health-environment/article/3140979/coronavirus-thai-doctors-want-pfizer-vaccines-amid

     China is niet blij met Thailand op dit moment en als klap op de vuurpijl heeft de PM ook verklaard dat de termijnen voor de Chinese onderzeeers niet betaald worden.
     https://asia.nikkei.com/Politics/Turbulent-Thailand/Thailand-shelves-Chinese-submarine-deal-after-public-backlash

     De USA staat met 2-0 voor…..

 5. John Chiang Rai zegt op

  Ik ben met zekerheid geen helderziende,maar de voornaamste reden dat ik in Maart 2020 samen met mijn Thaise vrouw de vlucht genomen heb,was deze haast voorspelbare regerings chaos,en de vrees dat het Thaise gezondheidsysteem aan zijn grenzen zou gaan stoten bij een rapide toename aan besmettingen.

  De beste ziekenverzekering is geen knip voor de neus waard,als de besmettingen toenemen en de hospitals en doktoren qua behandelplaats geen patiënten meer kunnen opnemen.
  Ik hoop dat alles zo snel mogelijk goed komt,maar voel mij in Europa waar wij beiden de vaccinatie’s reeds gehad hebben,toch iets veiliger dan in Thailand.

  • chris zegt op

   Als je gevoel maar goed is maar het strookt niet met de cijfers. Zal me beperken tot Needrland dat gunstig afsteekt tegen een land als Frankrijk met 5 miljoen Covid cases en 110.000 doden (op een bevolking zo groot als Thailand, met nu zegge en schrijve 4.160 doden).
   Zelfs vandaag zijn er in Nederland (met al veel gevaccineerden) ongeveer 4500 nieuwe besmettingen. In de verhouding van Thailand (inwonertal 69 miljoen) zouden dat ongeveer 4,5 zo veel moeten zijn maar Thailand telt niet 4,5 * 4500 = 20.000 nieuwe besmettingen maar 16.000 (en dat is ook nog eens het hoogste aantal ooit), met ook nog eens een lager percentage gevaccineerden.
   In Nederland zijn nog altijd relatief en absoluut meer besmettingen en meer doden dan in Thailand sinds het begin van de uitbraak (die in Thailand ook nog eens een paar maanden eerder begon dan in Nederland). Het is maar wat je veilig noemt.
   Als je vanuit het dunbevolkte platteland van Thailand naar het dichtbevolkte Nederland gaat, is dat niet veiliger maar onveiliger, naar mijn mening. Tegenover de expats die hals-over-kop naar het vaderland terugkeren staan er duizenden die via Bangkok of Phuket naar Thailand (terug)komen. Ik weet wel wie slimmer zijn. Het gaat in de eerste plaats om niet besmet te raken, niet om gevaccineerd te worden. Dat kan echt wachten tenzij je tot de risico-groep behoort. En de kans om besmet te raken is in Thailand een factor 4 lager dan in Nederland, nog steeds.

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Chris ik blijft het voor je hopen dat de verhoudingen in cijfers zo verder gaan. Wij hebben in vergelijk tot de Thai familie beiden onze vaccinatie reeds gehad,en bangen iedere dag voor hun dat Thailand niet eerst aan het begin staat,waar Europa reeds gestaan heeft. Veel landen in Europa,begonnen toegegeven iets vroeger als Thailand,met de zelfde besmetting cijfers als nu nog in Thailand.

    • chris zegt op

     beste John,
     Het gaat er om om het virus niet op te lopen. Dat is punt 1, niet vaccinatie.
     Dus: moeten we ons aan de huisregels houden om het virus niet op te lopen en de regeringen zouden wetenschappelijke kennis moeten gebruiken om de groei in de verspreiding ook tegen te gaan.
     Ik doe er thuis alles aan maar voel me niet gesteund als de regering avondklokken instelt (ik kom ’s nachts niemand tegen op 1,5 meter afstand), mij belet om naar buiten te gaan waar het virus veel minder aanwezig is dan binnen. Thuiswerken is wellcht de oplossing voor de armen die geen ramen in hun huis hebben maar niet voor mensen met ramen en aircon. Men weigert dat te zien. De Nederlandse regering heeft nu ventilatie als aanbeveling opgenomen in de virus-bestrijding maar dat heeft wel ontieglijk lang geduurd.
     KIjk eens waar de uitbraakhaarden zijn in Thailand: fabrieken, bouwplaatsen, nachtcubs, gevangenissen. Men leert echter niks. De rest wordt besmet via familie en vrienden (thuis). En wat is het devies? Thuis blijven en thuis werken. Het is te zot voor woorden. Ik vind het geen wonder dat het aantal besmettingen blijft stijgen.

     • Marius zegt op

      Beste chris, klopt. Je hebt gelijk als je stelr dat het in Thailand nog steeds gaat om het virus niet op te lopen. In de meeste landen van de EU en in de VK is dat intussen achterhaald. Ik begrijp dat je met name de Thaise situatie bekend bent. In Thailand gaat het nog steeds om het virus wegens tekort aan vaccins en het niet op stoom kunnen/willen brengen van vaccinatieprogramma’s. Dus is het inderdaad zaak om minstens de basisregels in acht te nemen. Jammer ook dat Thailand niets leert van wat internationaal al is uitgeprobeerd. De zotheid van de maatregelen gaat Thailand fors opbreken.

   • Tino Kuis zegt op

    Oké, chris, we gaan wat epidemiologie doen. Het aantal besmettingen per capita is niet zo verschillend tussen Nederland en Thailand. In Thailand iets hoger.

    Waar epidemiologen naar kijken is de stijging of de afname van het aantal besmettingen.

    Thailand 17/7 10.000 28/7 16.000 Een matige stijging.

    Nederland 17/7 11.000 28/7 4.000 Een forse daling.

    De gemiddelde besmettingskans, zeker in regio’s met clusters, zal op dit moment niet zo heel veel verschillen van die in Nederland. Maar natuurlijk is die kans meer afhankelijk van je gedrag.

    • chris zegt op

     Om je epidemiologie correct te vervolmaken moet je de cijfers van Nederland met 4,5 vermenigvuldigen. (Thailand 68 miljoen inwoners, Nederland 15). Ik praat nog maar even niet dat je met het kiezen van de tijdsperiode bijna alles kan bewijzen: stijging, daling, stabilisatie.
     dus:
     Thailand 17/7 10.000 28/7 16.000: Een matige stijging.

     Nederland 17/7 11.000 (= 49.000) 28/7 4.000 (= 18.000): Een forse daling.(maar nog steeds meer dan in Thailand)

     Relatief gezien doet Nederland het nu beter, maar absoluut gezien is het nog steeds onveiliger in Nederland.

     • Ger-Korat zegt op

      We moeten maar eens af van wat onduidelijkheden wat getallen, verhoudingen en epidemiologie. In Nederland wordt jan en allemaal getest, in Thailand past men ervoor want bij een positive uitslag opgesloten of verplicht binnenzitten zonder inkomen zien de meeste Thais niet zitten. Een paar dagen terug in Phetchabun vertelt het lokale ziekenhuis, waarschijnlijk bij een onderzoek voor iets anders doet men een standard bloedtest, dat er 2 mensen besmet waren in een fabriek. Toen ging men de gehele staf van 7000 mensen testen en bleken er 3000 besmet, niet frappant want ja 80% heeft milde of geen klachten en waarom je laten testen als je je niet ziek voelt of bent met kans of verlies van je geringe inkomen. Met dit verhaal geef ik aan dat in heel Thailand ongetwijfeld een veelvoud aan besmette personen rondlopen, een veelvoud van wat er officieel zal worden gemeld in tegenstelling tot Nederlad waar bij elk kuchje, snotneus of ander pijntje gelijk een Covid test krijgt en je een prima ziekteuitkering of doorbetaling van je loon krijgt.

      • Jahris zegt op

       “…niet frappant want ja 80% heeft milde of geen klachten en waarom je laten testen als je je niet ziek voelt..” Dat gaat toch op voor alle landen? De testbereidheid zal in Thailand inderdaad veel lager zijn maar ook in Nederland zijn er veel meer Covid gevallen geweest dan officieel bekend is.

       Ik heb zelf ook corona gehad, zo is eerder uit een serologische test gebleken die ik uit nieuwsgierigheid heb laten afnemen. Geen idee wanneer ik het had want ik ben al jaren niet ziek geweest. Ik sta dus ook niet te boek als een (voormalige) corona besmetting in de officiele cijfers.

       Het zou me zelfs niets verbazen als de aantallen niet bekende besmettingen in veel landen (procentueel gezien) weinig van elkaar verschillen.

      • Chris zegt op

       Als je altijd op dezelfde manier blijft testen, maak je altijd dezelfde systematische fout.
       Volgens mij is veel meer reden om je aan de regels te houden dan om je (telkens weer, zelfs met zelf-testen) te (laten) testen.
       Tino indachtig, want die schreef mij eens: als je je niet ziek voelt doe dan geen check-ups en dergelijke. Ze vinden altijd wel wat (zeker als je ouder bent) en dan ga je de medische molen in. Als je je strikt aan de regels houdt, is de kans heel klein dat je het virus krijgt en als je gezond leeft en/of bent is de kans heel klein dat je er ziek van wordt. De kans om als gezond mens aan Covid te sterven is nagenoeg 0.

   • Jahris zegt op

    Helemaal waar. De beste vergelijking vind je op de site Worldometer :

    https://www.worldometers.info/coronavirus/?utm_campaign=homeAdUOA?Si%3Ca%20href=

    Hier wordt allerlei wereldwijde data bijgehouden op het gebied van bevolking, gezondheid, economie, etc. Scroll naar beneden voor het wereldwijde overzicht van corona besmettingen, selecteer dan de (10e) kolom ‘Total cases/1 mln population’ voor de besmettingen per 1.000.000 bevolking. Qua besmettingen staat Nederland op plaats 13, Thailand op 140 (!). Qua vaccinaties maakt Thailand er een rommeltje van maar qua besmettingen valt het allemaal reuze mee. Hoe ver Thailand de komende tijd op de ranglijst zal schuiven is uiteraard ongewis maar het lijkt me sterk dat ze snel in de buurt van plaats 13 zullen komen.

    • Ger-Korat zegt op

     Wat heb je aan dit verhaal als je niet weet hoeveel testen er worden afgenomen, Thailand zou 4x zo veel testen als Nederland moeten doen voor een vergelijking. En je weet de reden niet waarom er weinig wordt getest in Thailand, misschien zijn er verhoudingswijs wel 2x zoveel besmettingen maar doet men geen test vanwege de kosten, vanwege het verlies van inkomen, vanwege het verplicht opsluiten en bijvoorbeeld vanwege het wantrouwen in de overheid.
     In de link wordt wat meer informatie gegevens, sommige landen testen verhoudingsgewijs wel 100x meer dan andere, wat heb je dan aan info uit jou links
     zie mijn link over het testen:
     https://ourworldindata.org/coronavirus-testing

     • Jahris zegt op

      Ok prima, die verschillen in test bereidheid had ik inderdaad niet meegenomen in mijn reactie. Maar het aantal testen staan toch ook in het Worldometer overzicht, zie de laatste kolommen.

      Daaruit blijkt dat er per 1M inwoners in NL grofweg 8x zoveel getest wordt (918.000) als in Thailand (116.000). Als je dan ter vergelijking het aantal testen gelijktrekt door de huidige besmettingen (8.000 per 1M) in Thailand x8 te vermenigvuldigen, zou je uitkomen op 64.000 per 1M. Dat is plaats 60 in de lijst, qua aantal 60% van de corona besmettingen in NL (108.000 per 1M).

      Als je ook nog het aantal testen vertaalt naar het aantal doden, dus wederom het aantal per 1M in Thailand (65 doden) x 8 te vermenigvuldigen kom je uit op 520. Dat zou plaats 90 zijn in de lijst, 50% van het aantal doden in NL (1.037 per 1M).

      Toegegeven, inderdaad minder grote verschillen veroorzaakt door het verschil in aantallen testen, maar nog steeds lijkt het in Thailand niet zo dramatisch als ik hier in sommige reacties lees.

   • Tino Kuis zegt op

    In Bangkok is het aantal vastgestelde besmettingen in de afgelopen 10 dagen verdubbeld (van 2.000 naar 4.000 per dag) en daarbuiten met 50 procent toegenomen, van 8.000 naar 12.000.

    • chris zegt op

     Ja, en dat is een hele, hele goede zaak.
     In Bangkok: 6 miljoen mensen, in de rest vanThailand 60 miljoen.

     Groei in Bangkok: 2000 op 6 miljoen = 0,0333 % per dag
     Rest van het land: 4000 op 60 miljoen = 0,0066666 % per dag
     Conclusie: de groei van besmettingen in Bangkok is 5 keer zo groot als die op het platteland.
     Mijn advies: iedereen in Bangkok krijgt 7 dagen vakantie op het platteland.

     • Ergens in thailand zegt op

      In Bangkok 6 miljoen mensen ingeschreven ja, maar en wonen er bijna13 miljoen.

 6. Erik zegt op

  Afgelopen week ook Thailand ontvlucht voor een vaccinatie run, het is weer eens anders dan een visum run… paar kleine nuanceringen op je verhaal. Je moet eerst 10 dagen in thuis quarantaine, na 5 dagen kan die afgebroken worden na een negatieve PCR test.

  Een vaccinatie afspraak is zo gemaakt, de smaak is niet zeker, je krijgt een mRNA-vaccin, dus Moderna of Pfizer, je kunt niet kiezen. Na 4 weken krijg je nummer twee, dus na 6 weken kun je terug naar Thailand (als je voor twee weken quarantaine opteert in Bangkok) of na 8 weken indien je de sandbox in wilt ( als deze nog bestaat tegen die tijd), maar dan duurt het nog 2 weken voor je naar huis kunt.

  Gemengde gevoelens dus, 8 weken weg uit het geliefde Thailand, maar de familie een keer zien is ook leuk en ingeënt terugkeren heeft ook wat.

 7. Snarfke zegt op

  Beste Antoine, ik mag je wel vertellen dat in de jaren negentig van de vorige eeuw de straten niet leeg waren,
  maar dat er toen duchtig gefeest werd, vooral door Europeanen. Russen waren er al en Chinezen ook maar die zaten allemaal in de Alcazar. We hadden toen ook nog ‘Amazing Thailand 98-99.

 8. Ergens in thailand zegt op

  Zo als je terug gaat binnen een week een vaccin.
  Ik geloof er niets van of je moet nog ingeschreven staan in Nederland.
  En dat ben ik niet bv als ik terug ga moet ik mee eerst weer inschrijven en dan krijg ik een vaccin misschien, maar daar gaat wel tijd inzitten.
  Ik blijf mooi hier en wacht rustig af.
  Vaccin wil ook niet altijd helpen kijk na de Olympische Sporters van Nederland allemaal een prik gehad en ze hebben de meeste besmettingen van allemaal.

  Groetjes en hou je taai iedereen.
  Pekasu

  • Erik zegt op

   Je hoeft geen ingezetene te zijn, een BSN nummer is genoeg, ik kreeg zo een afspraak en kon de locatie kiezen, zelfs Johnson op de aankomstdag op Schiphol, maar heb gekozen voor een mRNA vaccin in de omgeving waar ik nu verblijf.

   Uiteraard kun je besmet raken als je gevaccineerd bent, maar de kans dat je zo ernstig ziek wordt dat je op de IC beland of erger neemt tot 95% af.

   • chris zegt op

    Ja, dat klopt maar zelfs zonder vaccinatie is de kans dat je als gezonde mens van Covid erg ziek wordt zeer gering. En dat je eraan doodgaat praktisch 0. Nu kun je die kans nog meer verlagen door 100,000 Baht uit te geven en naar Nederland te vliegen voor twee prikken.
    Ik kies ervoor om mjn gedrag nog meer aan te passen zodat ik het virus niet oploop. Kost bijna niks. En o ja, te wachten op een (voor mij, tweede) vaccinatie in Thailand. Zolang ik probeer het virus niet op te lopen, heb ik daarmee geen haast. En ook na vaccinatie kan ik besmet raken en daar word ik dan niet zo ziek van. Maar: ik heb in 15 jaar geen ziekenhuis van de binnenkant gezien voor mezelf. Moet ik nu bang zijn of worden?

    • Sjaak S zegt op

     Ik heb nog nooit in een ziekenhuis gelegen. Ik hoop dat het ook nooit gebeurt. Waar ik wel bang voor ben, dat je zelfs wanneer je a-symptomatisch Covid-19 hebt, je opgesloten wordt voor twee weken, samen met anderen die het ook blijken te hebben. Zou je je dan nog niet ziek voelen, wordt je waarschijnlijk nog echt ziek doordat je met andere geïnfecteerden in aanraking blijft.

     • HenryN zegt op

      Gelijk heb je Sjaak S. Ik heb ook die foto’s van die field hospitals gezien. Daar wil je toch niet liggen. Onbegrijpelijk er hoeft er maar 1 te zijn die echt besmet is!!! en dan de hygienische kant
      waar kun je douchen of hoe zit het met de toiletten waar laat je je persoonlijke spullen zoals telefoon, oplader? schoon ondergoed of andere kleding??
      In Nederland zijn de 2 extra ziekenhuizen ( Maastricht/Rotterdam) nooit gebruikt.

    • Erik zegt op

     Chris, klopt helemaal wat je zegt, ik werk echter in Thailand en niet iedere Thai is zo pragmatisch denkend en wordt door sommigen de farang in de fabriek toch anders aangekeken.

     Mijn werkgever heeft van allerlei zaken geprobeerd om mij gevaccineerd te krijgen en toen de inschrijving op Sinopharm mislukte is tot mijn vaccinatie run besloten. En doe ik het ook voor de gemoedsrust van de Thaise mensen om mij heen. En uiteraard is het ook leuk om weer een paar weken in Nederland te zijn.

     • chris zegt op

      Ik werk ook in Thailand en mijn werkgever heeft de AstraZenica voor mij geregeld. En niet alleen voor de buitenlanders maar voor iedereen.
      Kan me eigenlijk niet voorstellen dat jouw werkgever dat niet had kunnen doen als hij alle medewerkers zou hebben laten vaccineren.

      • Erik zegt op

       Dat is heel fijn voor je, ik zou willen dat dit voor mij ook gelukt was.

       Wellicht is het netwerk van jouw werkgever dan iets beter, of hangt het van de locatie af (ik werk in Chiang Mai) of andere sector (ik werk in een levensmiddelenfabriek). Wellicht een andere risico afweging van de lokale overheid tov jou werkgever.

       Ze hebben voor zover ik dit kan inzien, van alles geprobeerd dus mopper geenzins over ze, uiteindelijk hebben ze voor 45 personen Sinopharm kunnen kopen, waar ze voor de 1000 medewerkers hadden aangevraagd.

       En het reisje naar Nederland had ook andere commerciële en privé voordelen, dus had ik de twee weken quarantaine er wel voor over. In die zin maak ik van de nood ook een deugd 😉

    • Tino Kuis zegt op

     Citaat:
     ‘Ja, dat klopt maar zelfs zonder vaccinatie is de kans dat je als gezonde mens van Covid erg ziek wordt zeer gering. En dat je eraan doodgaat praktisch 0.’

     Dat is niet helemaal waar, chris. Ten eerste hebben in heel veel landen een groot deel onderliggende aandoeningen, 30% (Nederland) tot 50% (Amerika) ook veel bij jongere mensen.

     In de meeste landen bestaan de ziekenhuisopnames voor ongeveer 25% uit de leeftijdsgroep 40-60 jaar, 25% uit de groep 60-70 jaar en 50% van mensen boven de zeventig.

     Een Noors onderzoek wees uit dat van de totale leeftijdsgroep 16-30 jarigen die bewezen covid doormaakten er 50% langdurige vrij ernstige klachten overhielden. In andere landen was dat percentage minder, 30-50%.

     ‘Zeer gering en praktisch 0’ is geen juiste visie. Het beeld is veel meer gemengd.

     • Ik hoor ook regelmatig de ‘experts’ waarschuwen voor long-covid bij jongeren, maar ik hoor nooit cijfers. Vreemd toch? Zijn het er 10 of 10.000? Of toch vooral bangmakerij?
      In Engeland heeft Boris Johnson alle maatregelen losgelaten, dat tegen het advies van de virologen, want de ziekenhuizen zouden weer volstromen. Nu ruim een week later blijken de besmettingcijfers juist te dalen ipv te stijgen. De wonderen zijn kennelijk de wereld nog niet uit.

  • Rob-Chiang Mai zegt op

   Je hoeft niet ingeschreven te staan maar moet een Digid hebben.
   Kan je aanvragen via de Ambassade. Met mijn Digid en paspoortnummer had ik binnen 3 dagen mijn eerste vaccinatie. Na 4 weken de tweede. Na 5 weken was ik weer terug in Bangkok voor 2 weken quarantaine.

   • Rob-Chiang Mai zegt op

    Het BSN nummer staat rechtsboven op de fotopagina van je paspoort.

   • Ergens in thailand zegt op

    Ik heb Digid dus dat is al gemakkelijk.
    En ja ik ken mijn BSN NR van buiten.
    Thx voor reactie.

    Pekasu

 9. Corrie zegt op

  Ik vind het zo erg,mijn kleindochter wordt 9 Augustus geboren en ik kan er niet heen

  • chris zegt op

   Weet je dat nu al? Op 29 Juli?

  • dirk zegt op

   Mag ik vragen wat de oorzaak is dat je er niet heen kan?

 10. dirk zegt op

  Veel discussie over vaccinatie hier, maar het onderwerk gaat volgens mij over Be Well.
  Eigenlijk lees ik dat er momenteel niet veel klandizie is voor Be Well, dit zou kunnen beteken dat ze de stekker er uit trekken als dat zo doorgaat.

  • Joop zegt op

   Ja Dirk, ik zat ook te wachten op reacties inzake Bwell, maar geloof mij, die gaan niet dicht hoor, was er van de week en het was er druk zat, ga er morgen weer heen om mijn medicijnen op te halen.
   Ze voorzien in een behoefte en ik ben er reuze blij mee.

   • dirk zegt op

    Joop.

    Het staat er echt hoor, Haiko zegt dat het een superlaag seizoen is.
    Dat je er van de week was wil niet zeggen dat ze de stekker er niet uit trekken.
    Maar geloof mij, ook daar hebben ze kosten en de schoorsteen moet roken.
    En dan moet je voor je medicijnen waarschijnlijk naar een plaatselijke pharmacy en daar zijn er genoeg van in Thailand. Geloof mij maar.

 11. Klaas zegt op

  Waar komt toch het idee, dat bij velen schijnt te leven, dat je na vaccinatie niet kan worden besmet, vandaan?
  Je kunt dan nog steeds besmet raken en anderen besmetten, alleen is het risico op ernstig ziek worden minder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website