Op de vraag hoe het nu werkelijk zit met de inflatie en de stijging van de kosten, is het onderstaande onderzoek van een lezer interessant. Hij is 8 jaar geleden, in 2015 begonnen met het bijhouden van een Exelfile waarin alle uitgaven, gemaakt in Thailand geregistreerd werden.

Bij het afsluiten van het jaar 2022 is er een analyse en een berekening gemaakt over deze 8 jaar en komt hij tot het besluit dat de leefkosten hier gestegen zijn met ongeveer 2% op jaarbasis. Dus met ongeveer 15-16% over een periode van 8 jaar.

Situatieschets

 • Gezin: ongehuwd samenwonend Thai-Farang (2 personen).
 • Leeftijd: +/-70j
 • Levensstijl: normaal als gepensioneerde zonder bijzondere uitspattingen. Voleg een heel regelmatig levenspatroon met voldoend afwisseling.
 • Woonsituatie: zeer ruime en heel comfortabele huurwoning landelijk.
 • Hobby’s: amateurkok en nog enkele andere.
 • Etensstijl: 5-6 d/w Farang food zelf bereid hoofdzakelijk Vlaams-Franse keuken.
 • Restaurantbezoek: +/- 2 maal/m zowel Thais als Farang.
 • Eigen wagen + motor: JA met A verzekering.
 • Hospitalisatieverzekering in Thailand: JA.
 • In de cijfers zijn ALLE uitgaven inbegrepen behalve aankoop wagen en de afschrijving ervan.

Berekening

Alle bedragen moeten x1000 gerekend worden en zijn in THB. Totale uitgaven over 8 jaar:

 • 545+531+479+533+548+619+585+590 = 4.433
 • Gemiddeld per jaar: 4.433 : 8 = 554/j
 • Gemiddeld per maand: 554 : 12 =  +/- 46/m
 • Huidige jaaruit (2022): 590 maandgemiddelde: 590:12 = 49/m
 • Verhoging (2022) tegenover het maandgemiddelde gemiddelde over 8 jaar: 49 – 46 = 3%:      3  op 49 = 1.89%
 • Meeruitgave:  590 (2022) – 548  (jaargemiddelde over 8j)  = 42

Besluit

We zien duidelijk dat de jaarlijkse  meeruitgave van 2022 tegenover 8 jaar geleden, 2015, grotendeels overeenkomt met de gemiddelde jaaruitgave over een periode van 8 jaar. We kunnen dus stellen dat het  afgeronde cijfer, van 2%, inflatie op jaarbasis, welke ik hanteer met als basis de gemiddelde jaaruitgaven, compleet in overeenstemming zijn met de huidige toestand.

Dit kunnen we reeds opmaken uit de, quasi constante stijging, getoond in de grafische voorstelling. Dus de inflatie hier in Thailand is reeds jaren ongeveer 2% op jaarbasis.

Een nieuwe berekening zal gemaakt worden eind 2024 over een periode van 10 jaar.

Hieruit kunnen we dan ook besluiten dat de leefkosten in Thailand 2022 vergeleken met met 2015 gestegen zijn met 2% x 8 = 16% wat niet hoog kan genoemd worden tegenoverstaande van de Europese landen.

PS: zo een stijging kennen we nu in Belgie en Nederland reeds in 1 jaar!

9 reacties op “Analyse en berekening inflatie in Thailand”

 1. Ger-Korat zegt op

  Ja aardig zo’n persoonlijk overzicht, zo kan ik melden dat mijn inflatiecijfer voor het jaar 2022 minus (!) 24% was want ik kreeg gratis boodschappen van de voedselbank, eet gratis bij mijn Thaise vriendinnen en maak gebruik van de aanbiedingen 2 halen 1 betalen, zodat mijn aangekochte goederen in prijs zijn gedaald.
  En nu de officiële cijfers voor December 2022: Thailand 5,89 % en Nederland 9,6 %. Nu ligt het gemiddeld inkomen in Nederland ook nog eens meer dan 10x zo hoog en om de pret nog eens te drukken hebben ik en vele anderen in en uit Nederland een verhoging van de pensioenen, lonen en uitkeringen en meer toegezegd gekregen welke de Nederlandse inflatiecijfers doet verbleken. Bijvoorbeeld mijn pensioen wordt met het maximum verhoogd, 12,5 % ( kan nog meer maar is door de overheid begrensd ) en de ouderdomspensioenen van de overheid(= AOW), uitkeringen en salarissen stijgen tot 10% of meer.
  Nu weet je ook waarom de Thais een masker blijven dragen want het is droevig gesteld met de prijscompensatie alhier in Thailand en dan praat je over verhoging van 4,5% in het jaar 2022.

  • TheoB zegt op

   Je eerste zin vind ik een beetje flauw Ger, maar voor de rest ben ik het met je eens.
   Het minimumloon dat gold sinds 1 januari 2020 (http://bit.ly/3VWhUUr) en, afhankelijk van de provincie, ฿313 – ฿336 was, is op 1 oktober 2022 (https://bit.ly/3XgOMYU) verhoogd naar ฿328 – ฿354. Dat is een verhoging van tussen de 4,79% en 5,36% na 33 maanden, oftewel tussen de 1,72% en 1,92% op jaarbasis. Dat terwijl de inflatie volgens (https://tradingeconomics.com/thailand/inflation-cpi) alleen al het afgelopen jaar zo’n 6% bedroeg.

  • Herman lobbes zegt op

   Pensioen per 1/1/23 met 7% verhoogd en aow met 7,59%. Geen 10% dus

 2. Chris zegt op

  “Inflatie (letterlijk ‘opblazen’) of geldontwaarding is een stijging van het algemene prijspeil in een economie. De inflatie wordt doorgaans berekend als de prijsstijging van een ‘mandje’ van gangbare consumptieartikelen over de periode van een jaar, uitgedrukt als een percentage.”

  Met alle waardering voor het kostenoverzicht van de afgelopen 8 jaar maar het zegt helemaal niks over de inflatie in Thailand. Inflatie wordt namelijk ‘berekend’ op basis van de kosten van produkten en diensten,niet op basis van uitgaven. Misschien heeft de schrijver wel een nieuwe auto gekocht in de afgelopen 8 jaar, is – om wat voor reden dan ook – meer fruit en groente gaan eten en minder alcohol gaan drinken, heeft meer uitgegeven aan ziektekosten.
  Dat ‘mandje’ van gangbare consumptie-artikelen moet ook een doorsnede zijn van wat de mensen in een land (zeg Thailand) consumeren. Ik maak me sterk dat de gemiddlede expat anders eet, drinkt en zijn geld aan andere dingen uitgeeft besteed dan de gemiddelde Thai.

 3. Kees 2 zegt op

  2% op jaarbasis geeft geen 16% na 8 jaar maar 17.2% (‘rente op rente’).

  Verder wordt inflatie altijd bepaald aan de hand van de prijs van een vast mandje goederen en niet op basis van persoonlijke uitgaven, met n=1. (Wat niet wil zeggen dat bovenstaande onjuist is, het kan best een goede afspiegeling zijn.)

 4. Roger zegt op

  Ik zou me echt niet kunnen bezig houden met het noteren van elke Baht die ik elke dag uitgeef.

  Dat het leven duurder geworden is dat werd me al duidelijk gemaakt door menig Thaise inwoners. Daar hoef je geen ellenlange Excel lijsten voor bij te houden. Maar goed, elk zijn hobby.

  Maat laat ons eerlijk zijn, over het algemeen moet een Farang hier geen honger lijden. Met een klein beetje gezond verstand leef je hier een pak goedkoper dan in je thuisland. En dat is toch de bedoeling niet?

 5. khun moo zegt op

  Wanneer ik Thaise mensen in Thailand spreek klaagt men over het feit hoe duur het leven geworden is.
  Ook op de plaatselijke markt zijn de prijzen gestegen.

  Hoe langer men als Farang in Thailand verblijft hoe meer men op de prijzen gaat letten en hoe goedkoper men kan leven.
  Kost een fles bier bij de 7/ 11 meer dan bij het winkeltje een straatje verder dan gaat men daar naar toe.

  Ook de vrouw weet de aanbiedingen te vinden.
  Het lijstje zegt naar mijn mening alleen iets over de persoonlijke uitgaven.
  Ook wij geven jaarlijks minder uit door andere keuzes te maken.

  • Bart2 zegt op

   Ik ben zeker geen krentenbijter en heb niet de gewoonte mijn Thaise Baht vele malen om te draaien vooraleer deze uit te geven.

   We (en zeker mijn Thaise echtgenote) hebben wel de goede gewoonte als we gaan shoppen de goederen die afgeprijsd zijn in grotere hoeveelheden aan te kopen. Na een tijdje ken je de prijzen een beetje en kan je aardig inspelen op de wekelijkse reclames. Het zal je verbazen hoeveel je daarmee op maandbasis kan uitsparen.

   Maar al bij al is het leven hier toch wel pakken goedkoper dan in België, daar ben ik zeker van. Ik hoef daarvoor mijn uitgaven niet te noteren. Als ik zie wat ik hier maandelijks kan sparen dan ben ik blij in Thailand te mogen leven.

 6. René zegt op

  Hier in NL lopen de prijzen de spuigaten uit. Een klein voorbeeld, een blikje Argus bier bij de Lidl 2 jaar geleden €0,49 vorig jaar €0,55 en deze week inmiddels €0,65. Ja ik weet, het is geen eerste levensbehoefte maar het geeft aan wat er gebeurt. Kaas al 1,5 x de prijs, boter verdubbeld, eieren verdubbeld, eigenlijk zo ongeveer tussen de 1,5 en twee keer vergeleken met voor de Corona-ellende. Dan komt nog de hypotheekrenteverhoging, nutsprijsontploffing en belastingvoordeelafbouw. Gelukkig zijn wij, mijn Thaise echtgenoot en onze zoon erg gezond, dat is het belangrijkste maar inmiddels hebben we toch het gevoel dat we naar Thailand moeten vertrekken, hoofdzakelijk wegens het destructieve overheidsbeleid.
  Huis verkopen zolang deze nog wat waard is en met de overwaarde in Thailand een woning kopen. Met volle AOW en een goed overheidspensioen moet dat kunnen, zolang ze daar niet aan tornen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website