Over de Isaan in Noordoost Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Isaan
Tags: ,
3 september 2020

Veel verhalen op Thailandblog gaan over de Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand of over de dames die daar vandaan komen. Maar over ‘de Isaan’ praten of schrijven kan in feite niet gezien de grootte van het gebied.

De rivier de Mekong vormt de grens met Laos en aan de zuidelijke grens ligt Cambodja. Een groot gedeelte van de Isaan wordt gevormd door het Khorat Plateau. Het is tevens de grootste provincie van Thailand. De “grote vier” vormen de plaatsen Khorat, Udon Thani, Khon Kaen en Ubon Ratchani.

De term “Isan” werd afgeleid uit Isanapura, hoofdstad van Chenla een Chinese benaming voorafgaand aan het Khmerrijk. De meerderheid van de bevolking van de Isaan regio is etnisch Lao, maar voelen zich er niet mee verwant of met de Thai. Daarom noemen zij zich Khon Isan of Thaise Isan.

Door de grootte wordt de Isaan wel verdeeld in een Zuid-, Centraal en Noord Isaan. In Zuid Isaan ligt Nakhon Ratchasima, de hoofdstad ook wel Korat genoemd en het bekende Khao Yai National Park, verder onder andere Phimai met veel Khmer vondsten bekend door de vele uitstekende postings op Thailandblog.

In Centraal Isaan ligt Roi Et wat in verschillende postings al besproken werd. In Noord Isaan zijn een paar bekende districten zoals Loei met zijn fraaie berglandschappen en het Phu Rua National Park, Udon Thani, die door de Amerikaanse basis in de Vietnamoorlog tot leven kwam. Bovendien vindt men hier de eerste prehistorische nederzettingen vanaf 2100 B.C. met bronzen voorwerpen uit de oudheid. Nong Khai nabij Vientiane de grensovergang met Laos is bekend door zijn “border runs”.

Andere bekendere provincies zijn bijvoorbeeld Buriram, met de kleinste provinciehoofdstad in het gebied en zijn bekende motorraces. maar ook Surin met van zijn jaarlijkse olifantenoptochten in november die veel mensen trekt.

Een paar kenmerken, die afwijken van het overige Thailand zijn de Isaanse gerechten Som Tam en Larb, onder invloed van Laos en de oorspronkelijke muziek Mor Lam.

De Isaan wordt steeds toegankelijker door zijn goede autowegen en het aantal vliegvelden, zodat men snel vanuit Bangkok op diverse vliegvelden in dit gebied kan zijn. Ook de overheid investeert met projecten in de provincie om het gebied minder afhankelijk te laten zijn van de landbouw. Elke district heeft nu één of meerdere ziekenhuizen en ook verschijnen er steeds meer universiteiten. Wel trekken nog veel Thai naar Bangkok omdat daar meer te verdienen valt.

Een niet te onderschatten invloed zijn het aantal farangs, die omgaan of huwen met vrouwen uit de Isaan en daarmee ook vaak families ondersteunen. Volgens een studie in 2014 van de universiteit in Khon Kaen zou het gemiddelde inkomen van deze families gestegen zijn naar 9600 baht per maand, wat te danken is aan de 27.000 farang die er wonen.

Dit is in vogelvlucht een beeld van de Isaan. Wil men zich verder verdiepen in een bepaald gebied in de Isaan dan staan er op Thailandblog veel onderwerpen die daarover gaan.

Bron: Wikipedia

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Over de Isaan in Noordoost Thailand”

  1. Rob V. zegt op

    Volgens mijn boeken komt ‘isaan’ (อีสาน, ภาคอีสาน) van het Sanskriet of Pali woord ‘Isana’, wat ‘noord oosten’ betekent. Dat is natuurlijk gezien vanuit Bangkok toen men daar zo rond 1900 de diverse koninkrijkjes en regios formeel ging annexeren en gedwongen integreren in he Siamese koninkrijk. Tot dan toe noemde de mensen zich daar Lao, Bangkok zag de mensen daar ook als Lao.

    De meeste mensen waren ook Lao, die na aanvallen van Bangkok op Vientiane/Laos met duizenden en duizenden gedwongen overgezet werden aan de ‘rechter kant van de Mekong/ (als je met de stroming van de rivier mee kijkt). In Bangkok benadrukte men dat dan ook dat de mensen in het Noord oosten ‘khon Lao’ waren en zeker geen Thai. Naar buiten toe (het Westen) zei men dat wel om de Engelsen en Fransen geen excuus te geven de boel (terug?) te annexeren of koloniseren bij Laos. Vanaf 1900 kreeg de bevolking het stempel ‘Isaan’ en begonnen nationalistische campagnes om de mensen toch ‘Thai’ te maken. De Lao identiteit is zo over een honderd jaar onder druk komen te staan en dus hoor je meer mensen zich niet langer als ‘Lao’ maar als Isaaner (of ook Thai) bestempelen. Heeft Bangkok wel de nodige dwang en propaganda vereist om dat te bereiken.

    Zie ook: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/isaaners-zijn-geen-thai-wie-mag-zich-thai-noemen-het-uitwissen-van-de-plaatselijke-identiteit/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website