Een meisje uit de Isaan

Door Gringo
Geplaatst in Isaan
Tags: , , ,
14 december 2012
Isaan – Noordoost Thailand

– Herplaatst artikel van 6 november 2010 –

Ik word wel eens moe, verdrietig en soms kwaad altijd maar weer die slechte verhalen over de Thaise dames te horen. Het zijn allemaal hoeren, plukken je kaal, gebruiken je als pinautomaat en van liefde of genegenheid is nooit sprake. Er zijn gelukkig heel wat relaties, die het tegenovergestelde aantonen, maar ja, dat is geen nieuws.

Ik zou zo graag willen, dat wij buitenlanders ons wat meer zouden verdiepen in de achtergronden van de dames om zodoende de redenen om bijvoorbeeld in Pattaya te gaan werken wat beter zouden begrijpen.

Een dochter

Ik vertel u daarom het verhaal van één van hen. In haar paspoort staat, dat zij op 24 augustus 1974 is geboren in Roi Et, de provinciehoofdstad. Dat is niet juist, want ze kwam ter wereld in Nong Khai, 400 km noordelijker, tegen de grens van Laos aan. Dus ga je al gauw twijfelen of dan 24 augustus wel juist is, want de geboorteaangifte is waarschijnlijk niet onmiddellijk gebeurd. Het is dus best mogelijk, dat de werkelijke geboortedatum enkele dagen of zelfs weken vroeger is.

Haar vader heeft op dat moment werk als sjouwer bij een rijstfabriek, haar moeder verkoopt zelfgemaakte etenswaren aan werklui in de rijstvelden. Op een bewuste dag kreeg haar moeder tijdens haar werk aandrang om haar behoefte te doen, maar in plaats daarvan baarde zij een dochter, midden in de rijstvelden in de natuur dus.

Het is een arm, bitterarm gezin, dat in een van golfplaten gemaakte “woning” huist. De vader verdient per dag 50 Baht (1 Euro), maar dan moet er wel werk zijn en dat is lang niet altijd het geval. Wat de moeder met haar verkoop verdient zal niet veel meer geweest zijn, nauwelijks genoeg om de baby – en haar iets ouder broertje – te kunnen voeden. Er gaan dagen voorbij, dat de kinderen wel iets te eten krijgen, maar vader en moeder niet.

Naar Bangkok

Meisjes uit Isaan

Na verloop van tijd – jaartallen zijn onbekend – trekt het gezin naar Bangkok. Vader kan daar weer aan het werk en de kinderen kunnen naar school. Inmiddels is er nog een broertje geboren. Het meisje is geen schoolkind, al gauw spijbelt ze om her en der voedsel te vergaren voor haar, maar vooral ook voor rest van het gezin. De zorg voor de familie zit er al vroeg in. In totaal gaat het meisje 5 jaar naar school, met de nodige verzuimdagen.

Als zij 9 jaar is, gaat ze voor het eerst aan het werk. Zonder dat de ouders het weten gaat zij voor een “mevrouw” werken, schoonmaken en huishoudelijke werkzaamheden. Zij gaat ’s morgens keurig in schooluniform naar school, kleedt zich onderweg ergens om in haar gewone kloffie en gaat aan het werk. Tegen het einde van de schooldag gaat zij terug naar huis en heeft dan 20 Baht (0,40 Euro) verdiend.

Haar vader komt er toch achter en haalt haar bij die dame weg, zodat zij weer naar school kan. Dat duurt niet lang, de wil om te werken is te groot en bovendien kan vader het benodigde schoolgeld niet betalen. Als zij twaalf jaar oud is, gaat zij voor het eerst het huis uit. Iemand heeft werk voor gevonden bij een dokter in Chiang Mai, 8 uur met de bus. Zij krijgt een slaapplaats in het huis en werkt dagelijks van 6 uur ‘s morgens (ontbijt) tot s’avonds laat (iedereen is naar bed) voor 600 Baht (12 Euro) per maand (plus kost en inwoning, dat wel). Zij komt dat huis niet uit, het is werken, werken, werken. Zij werkt er een aantal maanden, maar als ze drie maanden geen geld heeft gekregen, loopt ze weg en neemt de bus terug naar huis in Bangkok.

Geld lenen voor de begrafenis

Andere “uitstapjes” volgen, ze gaat naar Trad (6 uur met de bus) in het zuidoosten, naar Krabi (12 uur met de bus) in het diepe zuiden en nog eens naar Chiang Mai. Overal doet ze huishoudelijke werkzaamheden, lange dagen en weinig verdienen. Tussendoor en daarna werkt zij ook wel in Bangkok, in de huishouding soms, maar later ook nog drie jaar in een schoenenfabriek. Vader en moeder zijn inmiddels verhuisd naar Nakong Ratchissima, 300 km ten oosten van Bangkok, maar de kinderen blijven noodgedwongen in Bangkok. Zij wonen met z’n drieën in een “kamertje” en voor de rest is het werken, werken, werken. Eten dagenlang rijst of noedels, geen vlees, geen groente, geen fruit.

Wat ze verdienen gaat grotendeels weer in de “gezinspot”. Vader heeft allerlei klusjes om geld te verdienen, handelt wat in groente en fruit, rijdt op een fietstaxi. De familiepot wordt steeds beter gevuld en na verloop van tijd hebben ze geld genoeg om te verhuizen naar Nong Phok, 70 km ten oosten van Roi Et. Ze kopen drie koeien en krijgen van familie de beschikking over een weliswaar schamel huisje, maar voor hen een paleis in vergelijking met de vorige woonplekken. Het aantal koeien stijgt met het jaar en voor het gezin lijkt figuurlijk de zon wat te gaan schijnen.

Maar helaas, het meisje is inmiddels 24 jaar als haar vader plotseling overlijdt. Alles leek goed te gaan, maar nu stapelen zich de (geld)zorgen alleen maar op. Met haar persoonlijkheid wordt de inmiddels jongedame daardoor zo’n beetje het hoofd van de familie. Zij leent geld voor het begrafenisceremonieel van een “loanshark” tegen 20% (!) per maand.

Zwanger

De jonge vrouw gaat na enkele maanden weer terug naar Bangkok en krijgt een baan als verzorgster van oudere dames in een ziekenhuis. Dat verdient goed, wel 2000 Baht (40 Euro) per maand. Het geld gaat grotendeels naar haar moeder. Men lijkt er een beetje bovenop te komen, de dame is inmiddels 26 jaar en zowaar gaat zij voor het eerst van haar leven naar een personeelsfeest. Zij heeft plezier, drinkt (te)veel alcohol en laat zich door een jongen meetronen naar huis.

Zonder het zelf te weten (gewoon te dronken), heeft zij – ook voor de eerste keer in haar leven – seksuele gemeenschap. Naar eigen zeggen is zij gewoon verkracht en daarna drie dagen door die jongen vastgehouden in een kamer, waarna zij kans ziet te vluchten. Drie dagen niet op het werk geweest, hetgeen meteen betekende, dat zij haar baan kwijt is. Ze gaat naar haar moeder en na verloop van tijd blijkt, dat ze zwanger is. Zij kent de vader niet, wil hem ook niet kennen. Abortus is geen optie, zo er al geld voor zou zijn geweest. Er wordt een zoon geboren.

Maar er moet weer geld verdiend worden en onze dame trekt er weer op uit, terwijl haar moeder neemt liefdevol de verzorging van het kind op zich. De jonge vrouw krijgt een tijdelijk baantje in Sattahip, de marinestad van Thailand. Daar hoort zij ook voor het eerst van Pattaya en als zij in Sattahip voor haar werk wordt bedankt, neemt zij de bus naar Pattaya. Als de bus door Pattaya rijdt, wordt zij overweldigd door de grootsheid en pracht en praal en de lichtjes van uitgaand Pattaya. Mijn God, denkt ze, wat moet ik hier!

Pattaya

Ze huurt een onooglijk kamertje en zwerft door Pattaya op zoek naar (huishoudelijk) werk. Dat lukt niet en als ze de huur niet meer kan betalen, wordt ze ook nog eens de kamer uitgezet. Met nog 100 Baht (2 Euro) op zak, radeloos, spreekt zij een dame in een bierbar aan. Tot haar grote vreugde kan zij daar aan het werk en bovendien wordt voor haar een slaapplaats geregeld. Zij spreekt geen woord Engels, maar de mevrouw zei haar, dat ze alleen maar hoefde rond te lopen en glimlachen tegen de buitenlandse klanten, alleen maar glimlachen. Ze wordt wel aangesproken, maar zij blijft maar glimlachen, zelfs als een buitenlander tegen haar zegt op te donderen.

Bar in Pattaya

Na enkele maanden heeft zij wel wat woordjes Engels opgepikt en heeft bovendien dan ook wel in de gaten, wat er in die bars werkelijk kan gebeuren. Als je aardig bent tegen een “farang” (buitenlander) neemt hij je misschien wel mee naar het hotel en dat betaalt heel goed.

Nog voordat het zover komt, wordt zij uitgenodigd voor een speciaal uitstapje. Met een aantal dames gaat zij met een bootje de zee op om daar op een (meestal) Russisch vrachtschip de bemanning te vertroetelen. Er wordt gegeten, gedronken en nog eens gedronken en tenslotte belanden de dames in de hutten. Van seks komt het lang niet altijd, eenvoudig omdat die zeelui ofwel laveloos zijn ofwel een middeltje in hun drankje krijgen, zodat ze vrijwel meteen in slaap vallen, zodra ze het bed zien. Elk tochtje levert 100 dollar op, een godsvermogen voor die meisjes.

Nauwelijks een kans

Weer slaat pech toe. Zij wordt ziek en blijkt een blindedarmontsteking te hebben, hetgeen een operatie noodzakelijk maakt. Dezelfde mevrouw, die haar het eerste werk bezorgde, schiet de kosten (7000 Baht) voor. Na herstel gaat zij weer op zoek naar werk. Zij komt als serveerster aan het werk in een populaire bierbar, verdient 2.000 Baht (40 Euro) per maand plus tips plus eventueel extra geld voor haar diensten aan een buitenlandse gast in zijn hotel. Het meeste geld gaat – als voorheen – naar haar moeder. Zij woont met vier andere meisjes op een eenvoudige kamer, bij toerbeurt drie in bed en twee op de grond.

Dan – nu alweer een flink aantal jaren geleden geleden – leert zij mij kennen. Nadat zij twee keer met mij naar het hotel is geweest, verlegen en heel preuts, stopt zij op mijn verzoek met deze baan. Zij haatte het werk nog steeds en dat was de gelegenheid ermee te stoppen. Uit onze relatie is iets heel moois gegroeid, niet altijd probleemloos natuurlijk, maar daar gaat het verhaal niet over.

Ik wilde slechts een beeld schetsen van een Thais meisje, dat opgroeit in een heel arm gezin, geen scholing heeft genoten, meer ellende heeft meegemaakt dan ik hier heb kunnen schetsen en nauwelijks een kans werd gegund een redelijk bestaan op te bouwen.

Isaan

Is het een uniek verhaal? Nee hoor, hier in Pattaya werken, schat ik, 25-30.000 meisjes, meestal uit de Isaan, waarvan velen een soortgelijke allemaal goede reden hebben om het werk te doen wat ze doen. Natuurlijk om geld te verdienen, maar vaak is haar achtergrond zo ellendig en armoedig, dat die moeilijke stap naar Pattaya te rechtvaardigen is.

Praat met hen, lach met hen, drink met hen, kortom doe alles wat je wilt met hen en kijk dan ook eens naar haar als zij zich even uit de drukte terugtrekt. De glimlach verdwijnt en met een droevig gezicht denkt zij aan thuis, in het dorp in de Isaan, aan haar familie en mogelijk haar kind. Heb plezier, maar wees goed voor ze en vooral doe alles met respect voor een medemens, die het niet zo getroffen heeft als jijzelf.

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

55 reacties op “Een meisje uit de Isaan”

 1. Een mooi en openhartig verhaal, Bert. Om dezelfde redenen heb ik destijds ook “Het sprookje van een barmeisje” geschreven. Je krijgt dan al snel weer de opmerking van je bekijkt alles door je ‘roze bril’. Nou, dat is zeker niet het geval. Ik ken ook de gruwelverhalen van farang met een goed hart die totaal leeggeschud en ontredderd achterblijven. Maar net zoals er goede en slechte farang zijn, geldt dat ook voor Thaise vrouwen.

  Ik denk dat een groot deel van de dames in Pattaya, Phuket of Koh Samui best goede intenties hebben. Het is soms ook de druk van ouders of familie die ze opgelegd krijgen. Sterker nog zelfs de dorpelingen verwachten geld omdat ze een farang boyfriend heeft. Recent weer een bizar verhaal over gehoord.

  Ik krijg regelmatig email van farang die gelukkig zijn met een Thaise (ex-bargirl). Zij herkennen zich dan ook niet in de reacties van sommigen op het blog. Natuurlijk zijn er problemen door cultuur verschillen. Natuurlijk gaat het ook vaak over geld. Maar geld is ook in Nederland een reden voor discussie en soms heftige ruzies.

  Het begint met eerlijkheid, begrip en respect voor elkaar. Als dat er is dan kom je een heel eind. Zelfs met een Thaise vrouw 😉

  • peter kok zegt op

   Hallo,
   Van dit dit soort verhalen wordt ik heel blij.
   Blijf gewoon in het leven staan en andermans situaties te begrijpen, dan kom je al een heel eind.
   Ook ik heb een thaise vrouw die ik voor geen goud in wil ruilen voor een hollandse.
   Maar niets in de wereld is volmaakt dus neem zoals het is en laat dan eerlijkheid,begrip en respect voorop staan.En dan is aktie meestal ook de goede reactie maar altijd je gezonde verstand er bij houden.
   Groeten Peter.

   • Leon zegt op

    En pakkend verhaal, maar helaas ook de keiharde realiteit. Mijn vrouw ook thaise maar niet afkomstig uit Isaan, verteld mij ook regelmatig over een aatal thaise vriendinnen. Een aantal van hun bevinden zich in dezelfde ellende als hier wordt verteld. Maar het gebeurd natuurlijk niet alleen inIisaan, het is een welbekend thais probleem. Ook hier in Nederland gebeurd een hoop ellende,wel op minder grote schaal. Maar de (sex)buissines is voor veel thaise vrouwen een vorm van overleven, om voor hun leven en de familie te zorgen. Maar ook deze meisjes/vrouwen verdienen respect. Verder blijf het een prachtig land, en mag ik ook blij zijn dat ik het heb getroffen met een lieve vrouw waar ik ook al weer bijna 8 jaar samen ben, Dus terugkomend op het eerste stuk van deze post, scheer niet iedereen over een kam. Ook in Nederland zit genoeg kaf onder het koren, Isaan is mooi met alles wat er leeft.

    • Lung John zegt op

     Beste,

     Ik ben namelijk wel al 7 jaren gehuwd met een thaise schone, en die komt uit Isaan. Ik moet u wel zeggen ik heb nog nooit zulke mooie jaren gehad. Ik ben heel gelukkig samen met mijn thaise en dochterje.

     Lung

   • Wim v Kempen zegt op

    Ben al 42 jaar met een hollandse vrouw samen (sins 4 weken 40 jaar getrouwd ) wil ze niet ruilen voor de mooiste thaise.Heb een broer die is getrouwd met een thaise,eentje getrouwd met een poolse,eentje getrouwd met een deense,en eentje leeft samen met een australische, dit geeft in alle gevallen veel problemen ,Die met de poolse is inmiddels gescheiden Heb wel geleerd dat cultuur verschillen en mentaliteit tot veel problemen kunnen lijden Zeker als getrouwd word uit financiele nood.
    Heb nog 1 broer die al 35 jaar is getrouwd met een hollandse zie dus alleen maar problemen met al die culturen.

    • Gringo zegt op

     Het verhaal gaat over een meisje uit de Isaan, Wim, en niet over een relatie. Ja, ik heb er – al meer dan 10 jaar – een relatie mee, maar ik heb haar niet geruild, zoals jij even botweg zegt. Ik ben al 12 jaar weduwnaar en zou niets liever gewild hebben, dan dit jaar onze 43ste huwelijksdag te vieren. Het mocht helaas niet zo zijn, maar dat is een ander verhaal.

     • Wim v Kempen zegt op

      Ik reageer hier op Peter Kok die zijn Thaise voor geen goud wil ruilen voor een Hollandse.
      En wil hiermee aangeven gezien mijn ervaringen in mijn familie dat een Thaise vrouw of buitenlandse niet zaligmakend is. De Hollandse wordt hiermee als zeer slechte keuze afgedaan. Relaties met een Thaise zijn meestal op economische gronden gebaseerd, oudere buitenlander met vele jaren jongere Thaise vrouw. Niets mis mee wanneer beide partijen hier hun voordeel mee halen. Maar doe niet zo laatdunkend over de Hollandse vrouw alsof deze niet deugt.

 2. castle zegt op

  Zoals iedereen weet was er in Europa 70-80j geleden ook weinig te verdienen.De thai is uit haar krachten gegroeid,zien dure luxe zaken waar ze nog niet aan toe zijn.

 3. guldens! zegt op

  dit verhaal laat een steek vallen: destijds waren er geen EURO, maar nog gulden-en was er een andere koers. die 20 bt als kind kocht destijds 2 borden rijst (die nu meest 25/30 bt/stuk kosten), en was rond de 1,60 NLG waard.
  Optimisten mogen er ook uit lezen, dat zelfs een atraatarme familie als deze het blijkbaar door de jaren heen toch een stuk beter heeft gekregen.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Toch wel een beetje flauwe reactie, maar je zult wat de koers betreft ongetwijfeld gelijk hebben. Ik kwam ook in de jaren tachtig al vaak in Thailand, maar kan mij die koers niet meer herinneren. Het doet natuurlijk niets af aan de essentie van het verhaal.

   Optimisme is totaal ongerechtvaardigd. Kijk om je heen zowel in de steden als op het platteland en je ziet nog steeds veel te veel straatarme families met geen enkel uitzicht op een verbeterde toekomst.

  • ja, een beetje op iedere slak zout leggen. Het gaat om de boodschap niet om punten en komma’s.

 4. Trees zegt op

  Wat een goed verhaal en zeer boeiend om de achtergrond van toch wel de meeste dames op deze manier te leren kennen en zeker ook te begrijpen.
  Als elke farang inderdaad respectvol met ze om zou gaan dan is er,voor beide partijen al veel gewonnen.
  Ik ken imniddels veel Thaise meiden en vind het heerlijk om met ze om te gaan. Als je ze respecteert en net zo met ze om gaat als met je vriendinnen thuis dan krijg je zoveel warmte en gezelligheid terug.
  Dat is ook een van de redenen waarom ik zo van Thailand hou!

  • Leuke reactie Trees, ook fijn dat er en keer een vrouw reageert. Ik dacht al dat Thailandblog slechts een domein voor mannen was geworden.

   Het leuke van Thaise vrouwen is dat ze meestal veel humor hebben en ze altijd wel in zijn voor een dolletje en gein maken.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Bedankt Trees voor de spontane reactie. Het zijn inderdaad vaak leuke meiden waar je mee kunt lachen. In Megabreak (Soi Diana) hebben we elke week pooltoernooien en op dinsdagavond is het Lady’s Night. Er komen dan 20 a 30 Thaise dames en het is elke keer weer dolle pret. Sommigen hebben een (vaste) vriend, maar veel ook “werken” in bars, dinsdags is hun dag om eens niet over geld, drank en sex te hoeven praten, maar gewoon lol met elkaar.
   Jij hebt als Europese vrouw waarschijnlijk dezlefde ervaring als mijn schoonzus en andere vrouwen uit Nederland, die ik hier als gast op bezoek heb gehad. De Thaise dames vertroetelen je als was je hyn eigen zuster, heel leuk en vaak ontroerend om te zien.

  • Pim zegt op

   Je reactie is ontzettend goed Trees .
   Jij zult er nog veel meer Thaise vriendinnen bijkrijgen .
   Hulde !!!

 5. Cees zegt op

  Een goed verhaal gedaterd en deels achterhaald en deels erger geworden gelukkig voor iedereen is er nu de 30 baht card en hoeven een blindedarm operatie die te duur betaald was niet zelf te betalen. We helpen 5 gezinnen aan werk en zijn erg blij met hun inzet en enthousiasme
  Cees Roi-et Thailand

 6. Johny zegt op

  Jongens toch, ik baal ervan dat thaise schonen worden afgeschreven…wel nu jullie mogen het weten se ik zou voor geen goud ter wereld nog willen wisselen voor een europese vrouw zenne. Ik blijf voor de rest van mijn leven kiezen voor de thaise vrouwen en hun cultuur.

 7. Bedankt voor jouw verhaal, erg goed geschreven ,ik heb erg veel respect voor de meisjes.
  Meestal hoor je alleen de slechte verhalen, dit is eindelijk een echt goed verhaal.
  In Nederland werken de barmeisjes om een Mercedes te kopen, in Thailand om te overleven,en voor de familie te zorgen.
  Een vriend van mij uit Holland had een klein gast-huis met een ladybar, ik ben daar een paar keer ,een paar maanden geweest,heb veel meisjes leren kennen daar,het merendeel zijn erg lieve en vrolijke meisjes, altijd in voor een grapje, ook met farang vrouwen.
  Ik heb mijn Thaise vrouw ook ontmoet in een bar, ze werkte er pas een paar weken,dat zeggen ze allemaal, maar toevallig kende ik de mammasan, ze wilde graag bij mij blijven, ik heb gezegd dat ik weinig geld heb, dat vond ze geen probleem, heb haar vaak gezegd dat ze een farang moet zoeken met geld, maar daar wil ze niets van weten.
  ondertussen zij we nu al 5 jaar getrouwd en meestal erg gelukkig.
  Eind volgend jaar ga ik voorgoed in Thailand wonen , in Hua-Hin.
  Ik kan niet wachten tot het zover is.

 8. Johny zegt op

  Ik hoop ook binnenkort voorgoed te vertrekken uit dat europees wespennest. Ik ben ook al 5 jaar gehuwd met een thaise uit isaan, namelijk uit sakonnakon. Dus ik kan ervan meespreken hoe het eraan toe gaat in die isaanstreken. Juist daarom alleen al draag ik veel respect op voor die mensen.

 9. Ben zegt op

  Bert, voor mij een zeer ontroerend en levensecht verhaal, een verhaal met een ziel. Maar het is de realiteit in Thailand, droevig maar waar. Je eigen genot halen halen uit de ellende van een Thaise ga mij te ver.

  Bij mijn eerst bezoek aan een dorpje in de Isaan, ontmoette ik een goedlachse Thaise. Ben toen verder niet op haar nerveuze charmes ingegaan. Heb haar verteld dat ik daar niet was voor Look Lady en Boom Boom. Ze keek mij wat onbegrijpend aan, en dacht waarschijnlijk: wat een rare Farang.

  Volg haar uit belangstelling nog steeds een beetje, en heb af en toe nog wat kontakt.
  Vanuit haar dorp is ze in Chonburi in een kippenfarm en wasserij gaan werken. Een beetje later met een vriendin uit Phuket in Pattaya terechtgekomen, maar met grote tegenzin wist ze mij te vertellen.

  Ik heb haar mobiel eens gevraagd: Waarom doe je dit werk: Antwoord in Tenglish: Work I do need money , have care son and family, family no money, make home better, not good. Me no like work Pattaya, me can send money family.
  Een ander antwoord was: Work I do maby I see som one take care me love.
  In Walking street: try find customer, not easy now.
  Ze was er heel open en eerlijk in, ze liegen dus niet allemaal

  Over haar moeder: De laatste keer dat ik daar was heeft ze mij een paar keer op mijn vaste plek aldaar opgezocht. Op het voor haar juiste moment kwam ze naar mij toe, pakte mijn arm vast kneep er zachtjes, keek mij op een veelzeggende manier met glimlach even aan, en weg was ze. Die blik sprak boekdelen: Kun je voor mijn dochter zorgen? De rest kan ik wel raden.

  De meeste doen dit uit pure noodzaak, niet altijd uit vrije wil. Ze hebben ook geen keus, en is geen werk daar in de Isaan. Zoeken naar een beter leven, wat is daar op tegen?

  Dus Farang een beetje meer respect en begrip voor deze dames is toch wel op zijn plaats.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Ben, leuke reactie, jij hebt goed begrepen waar mijn verhaal om draait. Jouw verhaal is weliswaar anders, maar toch zie ik grote overeenkomsten.

 10. Sam Loi zegt op

  Laat vooral een ieder vrij in de keuze van zijn levenspartner. Dat de 1 kiest voor een Thaise en de ander voor een Westerse levenspartner is een keuze die wij moeten respecteren. De westerse vrouw wordt veelal op een dusdanige wijze neergezet als zou zij niet deugen, terwijl dit vrijwel altijd te maken heeft met een individuele ervaring, hetgeen dus niet de maat is voor een westerse vrouw.

  Het is dus niet alleen zo dat er generaliserend over de Thaise vrouw wordt gesproken, over de Westerse vrouw is het ook niet anders. Ze schijnen plotseling niet meer te deugen, want de Thaise vrouw zou vele malen beter zijn. In welk opzicht zij veel beter zijn, wordt vrijwel niet over gesproken.

  Ik heb na mijn tweede scheiding in successie Thailand regelmatig bezocht. Niet om er een partner te zoeken, maar gewoon voor een lekkere vakantie. Ik heb intussen al een jaar of 20 een westerse partner, die ik voor geen goud zou willen ruilen voor een ander. De rimpels mogen dan wel steeds wat zichtbaarder worden, ik ben elke ochtend een blij mens als ik naast haar wakker word. Blij dat ze er nog is en blij dat we ook nog dikke vrienden van elkaar mogen zijn. Het is een open deur, maar vriendschap in een relatie is enorm belangrijk. En de sex, die is nog steeds voortreffelijk.

  Dus beste kerels, ga vooral je gang in Thailand. En als een Thaise je lief is, ook al heb je haar uit een bar gevist, knoop dan vooral een (huwelijkse) relatie met haar aan. Kies voor haar familie en laat de geldbuidel maar rinkelen. Als jij daar geen bezwaar tegen hebt, wie ben ik dan om je daarin tegen te spreken.

  Maar laat je als westerling niet laatdunkend uit over de westerse vrouw. Ik heb een westerse partner en ben daar heel gelukkig mee. En ik ben daarin niet de enige.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Sam Loi, je snijdt een punt aan, dat ook mij intrigeert, waarom een relatie met een Thaise vrouw? Ik ben jaloers op je, dat je al 20 jaar een westerse partner hebt en ik zou – een jaar of 9 geleden – niets liever gewild hebben. Ik was 34 jaar getrouwd en heel gelukkig met mijn Nederlandse vrouw. Na een niet te winnen gevecht van ruim 6 jaar is zij helaas aan borstkanker overleden en ik was weduwnaar. Natuurlijk kun je dan een partner in Nederland zoeken, maar een jonge, mooie meid wil jou niet en een willige dame van gelijke leeftijd heeft vast ook al een leven achter de rug met wie weet wat voor problemen. Ik heb daarna puur voor mijzelf gekozen en al mijn schepen in Nederland – waar ik overigens nog steeds van houd – verbrand. Ruim 9 jaar woon ik nu hier met een lieve partner en ben gelukkig als nooit tevoren.
   Ik kom op het waarom een Thaise vrouw in een wat uitgebreider verhaal later nog terug.

   • Sam Loi zegt op

    Bert, alle geluk van de wereld. Met een Thaise kan je uiteraard heel gelukkig zijn. Ik ben dat ook met moeders, met al haar kwaaltjes. Ik heb die kwaaltjes ook en in de loop der jaren is er wederzijds een vorm van acceptatie danwel berusting ontstaan. En hoe minder jij je stoort aan kwaaltjes van de ander, des te meer ruimte er ontstaat voor vriendschap. En die is, zoals ik eerder meldde, onmisbaar in welke relatie dan ook.

    Veel geluk in je verdere leven.

  • Steve zegt op

   Toch is het afgeven op anderen of het nu Thaise of westerse vrouwen zijn, een stuk frustratie wat bij de persoon zelf zit. Je kunt westerse vrouwen of Thaise vrouwen niet typeren, dat bestaat niet.

   De mannen op het blog zouden eerlijk zijn als ze er ook bij zeggen dat het in 75% van de gevallen om een jongere en mooiere Thaise vrouw gaat. Eentje die in Holland niet tot de mogelijkheden behoort.

 11. yandre zegt op

  nu ja dames uit de isaan.
  was in nederland bijna 30 jaar getrouwd en vrouw door ziekte overleden
  daar sta je dan aleen thuis kinderen groot en bijna nooit thuis.
  nu goede vriend woonde al in thailand van mij en ik een maand op vakantie was wel eens op koh samui geweest. en zijn vriendin had een famielielid en die was ook
  wedeuwe thaise man zijn eigen dood gereden.

 12. yandre zegt op

  nu vervolg van mijn verhaal ging iets fout.
  nu woon nu 10 maanden in thailand samen met een vrouw fam van mijn vriend zijn familie.
  en heb huis gekocht in dorp waar zij vandaan komt en ik respecteer haar en ben eerlijk
  open tegen haar is wederzijds en zeg ben niet rijk heb alles verkocht in nederland en
  als wij normaal leven dan hou ik het wel uit tot er aow en pensoein komt.
  dit weet ze en heeft geen gat in haar hand.
  ook heeft zij een dochter van 9 jaar en die is ook blij om weer in gezins situatie te leven.
  want ja moeders werkte in bangkok en stuurde geld naar pa en ma voor dochter en familie. werkte van morgens tot nachts en had ook niet al te veel geld .
  en dit is het leven van vele isaan vrouwen en hopen dan een farang te ontmoeten om een beter leven te krijgen . maar natuurlijk zit er ook veel kaf onder het koren maar ik denk ook dat je het beste zelf kan beoordelen of er liefde in het spel is of het aleen om je geld gaat.
  en wat een westerse vrouw betreft die van mij was er een uit duizend
  maar ook deze uit de isaan is er voor mij een uit de duizend en hoop nog vele jaren met haar te kunnen leven hier in de isaan

 13. Sam Loi zegt op

  Yandre, je bent een bofkont.

  Het is al vaak op diverse forums beschreven. De vrouw valt weg en de man komt alleen te staan. De kinderen zijn het huis uit en komen zelden op bezoek bij paps. En als ze een keertje komen, dan hebben ze vaak wat geld nodig. Kortom, je valt als “achterblijver” in een diep dal.

  Je gaat op vakantie naar Thailand, dit land is je ingefluisterd door een vriend die je al eerder is voorgegaan. Je denkt dan, verrek waarom ook niet. En het kost bovendien ook niet veel. En als je dan wat kenissen daar hebt zitten, dan kan het bijna niet stuk. Je stapt de wereld van de glimlach binnen, althans zo heb je het gelezen in de brochure van de touroperator.

  Weg eenzaamheid en welkom in het paradijs. Je weet niet wat je overkomt, dames die je aanspreken en vertellen hoe knap je wel niet bent. Dat heb je nooit voor mogelijk gehouden. In het dorp waar je woont is er vrijwel niemand die naar je omkijkt. En een praatje maken al helemaal niet. Je moet het maar doen met dag buurman, hoe gaat het? Hou je taai hoor. Je doet je boodschappen en ben na een klein uurtje weer thuis.
  De TV gaat aan en de zender gaat op MAX. Die besteden tenminste nog wat aandacht aan ons oudjes. Je voelt je zittend oud worden.

  Je lust graag een biertje en waarom ook niet. Je hebt er nu de tijd voor en je hebt het ook nog eens dik verdiend om een keertje uit je dak te gaan. Een keertje, het mag wel vaker dan een keertje. In een bar heb je de dames om je heen staan. Ze willen graag een praatje met je maken, uiteraard onder het genot van een drankje. En het mag ook wel wat kosten, 100 baht voor een ladydrink, who cares. Voor een knaak heb je in elk geval wat aandacht en gezelligheid. En aandacht hebben we allemaal nodig. En al begrijp je elkaar niet altijd, wat maakt het toch uit, het is reuze gezellig. En voor wat meer knaken heb je het ultieme vakantie gevoel. Een paar weken terug heb je dit niet voor mogelijk gehouden. En de kinderen, die redden zich wel. En als ze me willen zien, dan moeten ze maar naar Thailand komen. Want ik heb besloten om maar hier te blijven.

  Ode aan Yandre.

  • Steve zegt op

   Een beetje cynische ondertoon van Sam Loi, lees ik. Niet terecht. Je bepaalt zelf wat je met je leven doet. Zolang je niemand kwaad doet bepaal je ook zelf wat je met je geld doet en waar je je gelukt zoekt. Ik geef Yandre gelijk. Het is een win-win. Hij blij en zij blij.

 14. Sam Loi zegt op

  Ik heb “met een knipoog” de eenzaamheid willen beschrijven waar velen aan ten prooi vallen, indien de partner komt weg te vallen. Je kan dan natuurlijk er voor kiezen om thuis weg te zitten kwijnen, maar je kan ook kiezen voor een tweede start in Thailand. En voor dit laatste heeft Yandre gekozen. Prima toch?

  Je moet er niet meer van maken dan wat er in staat.

  • Steve zegt op

   oke, Sam. Dan heb ik het verkeerd begrepen. Mai pen Rai

 15. Johny zegt op

  Ja Sam Loi, dat is corredt wat je daar neerpend. Thailand wat moet je nog meer hebben, zou niet liever hebben, dat ik in thailand woonde

 16. nok zegt op

  Jammer dat bij de meeste reactie toch weer draait om plezier, als de meeste mannen jonge vrouwtjes willen en een glimlach, kunnen de meeste mannen ook de wallen hier in nederland bezoeken! ook daar zijn er genoeg jonge dames en toch kiezen de meeste om de thaise lady’s op te zoeken. Ik zelf woont hier al vrij lang. Met moeder en broer verhuist naar deze koude kikker landje..ook het hetzelfde verhaal heeft mijn moeder allemaal mee gemaakt dus alle ellende ken ik maar al te goed! maar dan heb je plezier gehad waarschijnlijk ook soa en anderen ziektes opgelopen ben je dan blij?? ik betwijfeld het..maar goed zolang wij ons zelf maar een happy feeling kunnen geven is dat voldoende. Ik word hier niet vrolijk! ik ga nog altijd terug naar het dorpje waar ik vandaan kom en probeer daar alle jonge meisje te helpen zodat zij zelf niet met een westerse man eindigt( waarschijnlijk 30 jaar ouder)…en ik kan niet iedereen helpen maar als is het maar 1 die ik kan helpen waardoor er dan niet langer dit soort forum ontstaan dan ben ik er happy mee. Thailand is een mooi land, pompt jullie geld liever in de vakantie resorts en geniet van de cultuur in plaats van de slechte verhalen mee terug te nemen over de thaise h**ren die jullie alleen voor jullie geld willen! tip ga dan ook niet naar de h**ren!!

  love & peace.

 17. Chang Noi zegt op

  Mooi verhaal en ik twijfel er niet aan dat het nog steeds gebeurt. Doch ik denk dat het tegenwoordig niet meer op gaat voor de meeste meisjes (en jongens) die in het vertier gaan werken. Ik ken er zo een paar mooie voorbeelden die om andere reden (die volgens mij allemaal voortkomen uit gebrek aan educatie) in het vertier zijn gaan werken (maakt het soms niet minder triest).

  14-jarig meisje wordt verliefd op 15-jarig Thais vriendje, na een paarmanden heeft jochie bedacht dat hij nabij BKK in frabriek gaat werken. Jochie en meisjes gaan samen in BKK wonen, 3 maanden later is ze zwanger. Kind wordt geboren en wordt na 3 maanden bij moeder gedropt en meisje en jochie gaan werken. Niet dat ze ooit ene cent naar de moeder hebben gestuurd die de baby verzorgd, niet dat ze ooit een keer bij de baby zijn wezen kijken. De baby inmiddels 3 jaar heeft haar echte moeder leren kennen toen ze ruim 1 jaar oud was, toen haar moeder even een paar maanden voor haar heeft gezorgd. Oja … natuurlijk zijn het nu 17jarige meisje en Thaise jochie uitelkaar, zij heeft allerlei werk gedaan maar wordt overal ontslagen. Ze heeft natuurlijk geen ekele educatie. Ik heb voor haar werk geregeld, maar ze is gewoon zo lui als het achter-eind van een varken. Haar oplossing? Ze gaat in een bar werken, want de meeste meiden denken dat dat alleen maar feest-vieren is en falang betalen alles en geven je nog geld ook. Nu wel ze ging werken in de bar van een kennis van, alwaar de mamasan haar er binnen 2 weken uitgooide “Dat kind kost alleen maal geld”. Nu werkt ze in een andere bar. Haar kind groeit op bij haar moeder, en de falang man van haar betaald alles voor het kind nu. Hij weet dat haar echte moeder dat moet doen maar hij wil niet dat het kind daarvan de dupe wordt. De circle-of-life moet eens doorbroken worden toch?

  Maar stel je voor dit meisje had slechts 1 vriendje in haar hele leven, de enige falang die ze ooit ontmoet had was mij. En zonder blikken of blozen gaat ze de hoer uithangen in een bar. Viel haar wel tegen want ze heeft nu nog steeds geen “ATM” gevonden.

 18. Hansy zegt op

  Ergens ander gevonden op het net:
  Het gaat over het verschil tussen pinay en thai.

  Major Language Barrier in Thailand.. This is also very Significant.
  In Thailand.. Bar Girls of course are easy to meet and pick up…
  Real thai girls are not!!
  It takes much more flirting and relationship development before a real Thai girl will go with you. They need to trust and see who you are much more than a pinay normally does.

  Wat ik wel als eens had gehoord en nu wordt bevestigd: Thaise meisjes sla je niet eenvoudig aan de haak!

  • Steve zegt op

   Hansy, het is toch redelijk simpel. thaise girls uit de midden- en hogere klassen willen geen farang. althans, ze stellen dezelfde eisen als vrouwen in het westen zoals good looking, good job, big money, big car, niet te oud enz. En dan vallen er veel farang af 😉

   • Hansy zegt op

    Ik denk dat dat nog wel meevalt (big money, big car, niet te oud enz)

    Maar sommigen zullen je leuk vinden, anderen niet, en je dient vooraf veel meer te investeren.
    Als je in Th woont, is dat geen probleem, als je meer pendelt, wordt dat wel wat problematischer.

  • Hansy zegt op

   Ik wil er geen welles/nietes spelletje van maken.
   Het zou natuurlijk wel aardig zijn, als zich als een paar mensen zouden melden, die kunnen zeggen alleen maar blauwtjes te hebben gelopen met niet Isaan meisjes.

   Zoals ik al heb geschreven, je zult er zeker meer moeite voor moeten doen, zeker die nog zonder kinderen zijn. Ze zullen jou niet benaderen, maar wachten steeds jouw initiatief af.

   Voorts houden veel nog vast aan de traditie, dat je ze in het begin niet mag aanraken, niet hand in hand lopen etc.
   In het begin ben je dus niet meer dan een vriend (nadruk op een)

   Al met al een hoop poespas, waar je ook maar zin in moet hebben.

   • Chris Bleeker zegt op

    @Hansy,
    Als je er geen ” welles nietes ” spelletje van wilt maken moet je DIT ook niet doen.

    Heb een relatatie met wat men hier op Thailandblog zo mooi verwoordt als een Hi So,al weet ik eigenlijk nog steeds niet de exacte definitie van het woord,maar als er bedoeld word dat de persoon in kwestie,financieel onafhankelijk is,en/of een of meedere Universitaire opleidingen heeft genoten,een hoge overheidsfuktie bekleed ???.
    Dan moet ik op alle …Ja antwoorden.
    Dit zou betekenen een Hi So….,zowel Hierarchies als Economisch.
    Maar mijn Partner komt,werkt en wij wonen in de Isaan…………………………………………….
    waar ik mij overigens zeer prettig voel,zeer zeker door haar inzet,om het naar haar gevoel,mij naar mijn zin te maken,en dat is ook Thais by the way.

    Hierbij moet ik ook vermelden dat IK geen verschil zie van vrouwen cq meisjes uit BKK of andere delen van het land,buiten de economische en Hierargiesche verschillen die er zijn.en mag zo vrij zijn deze constatering te kunnen maken dank zij de vele trips die wij,mijn partner en ik,zakelijk maar ook in verband haar werkzaamheden,maken in het land

    Ook zeer belangrijk te vermelden,en dit ZEER zeker NIET ten nadele van de Westerse vrouwen,maar de emanciepatie van vrouwen in Thailand is ver vooruit op het westen,al
    is dit voor de buitenwereld niet zo zichtbaar,vandaar vaak de problematiek,in het relationele vlak,met de/een Thaise.

    Bij deze bedank ik @Gringo voor zijn ingezonden stuk,en de vele lezers met scherpe en positieve reacties,
    Last but not least….de readaktie van ThailandBlog.nl voor hun geweldige inzet.

    Maar, zoals met alles,….kennis is de basis van alle vooruitgang…………….

  • ThailandPattaya zegt op

   Het is denk ik niet zozeer dat de lat bij niet-Isaan dames hoger ligt maar dat de lat bij Isaan dames juist lager ligt. Voor een dame met opleiding en een (goede) baan moet moeite gedaan worden maar dat zal vrijwel overal ter wereld zo zijn.

   Wat wel een optie kan zijn voor mannen die perse een “dame aan de haak willen slaan” ,neem eens een kijkje op een aantal Thaise dating sites(thailovelinks, thailandfriends, etc, is al eens een post over geweest geloof ik) streep alle dames weg waar bij staat “i look man 40 or older terwijl ze zelf 20 zijn” “I simple/good/ordinary girl” en meer kreten in die richting en ga daarna eens op zoek naar dames die in hun profiel hebben staan dat ze absoluut niet weg willen uit Thailand(ja die zijn er echt genoeg).

   Dit zijn vaak dames met een goede opleiding en/of een goede baan. En zoals gezegd ja daar moet je wel moeite voor doen maar het kan zeker de moeite waard zijn.

 19. luc zegt op

  Mooi maar toch erg realistisch! Kan me voorstellen als je in deze omstandigheden moet leven er een een mirakel moet gebeuren om echt van de miserie af te geraken.
  Dit is een vehaal uit de Isaan maar kan zich even goed voordoen in Afrika of Zuid Amerika en nog andere werelddelen!
  Als je even bezint weet je hoe slecht het met onze hebzuchtige wereld gesteld is. Het erge is dat je deze mensen niet kunt doorzien! Hoeveel mensen bedelen er dagelijks in ons rijke Europa? Als je ze ziet twijfel je om ze geld te geven omdat ze het slachtoffer zijn van georganiseerde bendes voor wie ze moeten bedelen. Het geven aan grote organisaties heeft som ook geen nut omdat het geld dikwijls niet terecht komt daar waar het moet!!!
  Wie brengt er echt een oplossing voor deze mensen
  Laat het ons aub weten!!!!

 20. Lung John zegt op

  Beste Bert,

  Diegene die zoiets durven vertellen over die dames die in pattaya werken, die deugen zelf niet. Ik ben al 6 jaar gelukkig gehuwd met een dame uit isaan en heb 1 lief dochterje. Ik ben dolgelukkig met mijn gezinnetje. Dus mijn conclusie is dat de dames uit de isaan gewoonweg geen andere keus hebben om hun ouders te onderhouden, waar zouden ze anders hun geld vandaan moeten halen.? Dus die mensen die lelijke dingen zeggen over de thaise dames die in pattaya werken zouden beter voor hun eigen deur vegen, want dat zijn over het algemeen mensen die er geen ervaring mee hebben.

 21. Marijke zegt op

  Ook wij groeten de meisjes altijd vriendelijk zeggen gedag of glimlachen tegen de meisjes bij de bars.Ik denk ook dat er achter de glimlach veel meer schuil gaat. Inderdaad een mooi verhaal en denk dat het voor de meeste meisjes ook wel zo is.Het is voor de meeste pure armoe en waarom moet je ze minderwaardig behandelen we zijn allemaal mensen wat je ook doet voor je centen.

 22. William zegt op

  Bert hier kan en wil ik, buiten het wegpinken van ‘n traan, niets meer aan toevoegen !\

  (Op)recht uit je hart, spijker op z’n kop.

  Ja, achter die (glim)lach en vrolijkheid in de bar, schuilt, over het algemeen veel ellende !

 23. A.G.Bijl zegt op

  Ik ken mijn vrouw nu 7 jaar, ben twee jaar met haar getrouwd. Ja, ze komt uit Roi-et maar ze is een hele lieve en betrouwbare partner voor mij. We wonen al 3 jaar in ND. Ze werkt elke dag en heeft mij nog nooit om geld gevraagd. Haar dochter van 12 jaar is hier nu ook en een schat van een kind. Als jullie zoveel opmerkingen hebben over Thaise vrouwen wat doen jullie buitenlanders daar dan? Is een Hollandse vrouw zoveel beter dan? Of zijn jullie zelf van die bullebakken? Ga eens bij je zelf te rade. En behandel een vrouw met respect, dan krijg je dat ook terug.

 24. ruud zegt op

  Wederom weer een boeiend verhaal over het wel en wee in thailand maar. let wel op dat dit niet alleen de meisjes uit de isaan betreft er zijn ook tal van andere streeken in thailand waar dit meisje uit zou kunnen komen maar ik vondt het verhaal een dikke pluim waard en hoop op nog meer zon verhalen enwel uit alle wind streken uit thailand

 25. Cees zegt op

  Ik woon zelf samen met een fantastische vrouw die afkomstig is uit de Isaan. En als er iemand is die niet op het geld uit is dan is zij dat wel. Ze werkt keihard en wil graag geld verdienen maar zal niet snel om geld vragen. Verder is niets haar te veel en staat zij voor iedereen klaar die maar een beetje hulp nodig heeft. Deze vrouw verdient wat mij betreft twee Engelenvleugels, maar misschien heeft zij die zelfs al.
  Ik erger mij meer aan de Nederlandse mannen die allemaal voor een habbekrats de hoofdprijs willen maar in Nederland min of meer uitgekotst zijn (sorry voor de goeden), Denk gewoon na voordat je een relatie begint met een buitenlandse vrouw, waar zij ook vandaan komt, en verdiep u eerst in de gewoonten en cultuur. Vergeet niet dat in de meeste landen kinderen hun ouders en familie,wanneer nodig, onderhouden.

 26. gemma zegt op

  Een heel waar verhaal maar het kan ook anders. Ik golf regelmatige met een hele lieve Thaise van 41, toen ze 12 was moest ze gaan werken in BKK en leefde bij een tante. Ging van sweatshop naar sweatshop, verkcoht noddles op straat etc,etc. Alles wat ze verdiende ging naar haar ouders maar toch had ze de kracht om naar een avondschool te gaan.
  Om een lang verhaal kort te maken, ze spreekt perfect engels, heeft een goeie baan maar heeft nooit haar lichaam gegeven om aan de centjes te komen.
  Laten we eerlijk zijn, de meeste kunnen ook in een fabriek gaan werken of bij Tesco, ja ze verdienen dan mss 7000 bath maar tenmiste hoeven ze zich niet te verlagen. Maar wees eerlijk, het nacht leven is makkelijk, veel slapen en soms een nachtje wippen mar ik heb er geen respect voor van mij golf vriendin in het levende bewijs dat met doorzetting en zelf respect er ook heel wat mogelijkheden in dit land zijn.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Op de golfbaan, he, Gemma? Daar hoor je nog eens wat! Ooit zelf al eens in de isaan geweest? Waarschijnlijk niet. Enig idee hoeveel mensen daar wonen en enig idee hoe het daar met de werkgelegenheid is gesteld? Als er al werk is, weet je hoeveel ze daar verdienen? Nee, he!

   Kom eens van die golfbaan af en leg je oor eens elders te luister, bij voorbeeld in de Isaan. Misschien wordt je beeld van die dames, die hun lichaam verkopen” iets genuanceerder, Ik waarschuw je wel, er zijn weinig golfbanen te vinden in die streken!

  • Fred Schoolderman zegt op

   Gemma, ik denk dat jouw beeld van het nachtleven veel te rooskleurig is. Denk je nou werkelijk, dat het voor een mooi meisje van 20 makkelijk is om met vieze, ouwe dikke dronken frangs die 30 of 40 jaar ouder zijn in bed te stappen. Probeer je dat is in te beelden. Nu ben ik geen 20 meer, maar ik word al onpasselijk bij de gedachte het bed met een leeftijdsgenoot te moeten delen.

   Het grote grosse van die meisjes doet dat helaas uit bittere noodzaak. De verhalen die erachter schuil gaan zijn vaak in en in triest. Vaak zo triest dat het voor de meeste van ons elke voorstelling te boven gaat.

  • cor verhoef zegt op

   “Golf, a walk in the country side, perfectly spoilt”

   – Mark Twain.

   Ben het helemaal met Bert eens. Misschien zou Gemma eerst eens een jaartje in een Thaise fabriek moeten werken en ‘s avonds studeren om daarna een jaar in een bar te werken. En dan een keuze maken.

   • Cornelis zegt op

    Moderator: uw reactie heeft geen betrekking op het onderwerp.

  • henk zegt op

   Hallo
   Ik zal graag kort een reactie geven op het wat Gema zegt. Inderdaad is het zo dat een lady kan werken of in een fabriek of ander shop,s Bigc . Maar de meeste hebben ook niet gestudeerd om ander werkzaamheden te kunnen verrichten dan werken in een fabriek en ja dan verdien je maar 7 a 8 duizend bath pm, MAAR WAT ALS JE ELKEMAAND DOOR OMSTANDIGHEDEN om geld te lenen (( bijv je moet naar een ziekenhuis , om je kind op de wereld te zetten dat wordt niet gratis gedaan, een ingreep ksote ong 50,000 bath, )) 10000 bath moet aflossen aan een instantie welk je eerst geholpen heeft en je hebt geld geleend Die wil wel later dan gepland haar geld wilt terug zien = de 20% incl = ,,En dat kan niet met als je 7a 8 duizend bath pm verdiend. dus uit volle armoede moeten ze wel het nacht leven in . ik spreek uit ervaring wat is overkomen met z,n lady…
   ik leef er nu al meer dan 3 jaar mee .

 27. alma zegt op

  Moderator: uw reactie is onbegrijpelijk en onleesbaar.

 28. Henk v w zegt op

  Hallo
  Dit bijna hetzelfde heb ik nu ook.
  Met een Thailady welk door echt pure armoede moest gaan werken in het nachtleven, omdat ze geld moest lenen om haar kind op de wereld te zetten Ze opgenomen kon worden in een ziekenhuis wat niet zoals normaal als in Thailand je in Thailand geboren bent een ziekenhuis bijna niets kost, de behandelingen welk zij moets ondergaan koste behoorlijk wat (( spreek uit inlichtingen, )). Maar voor zulke gevallen moet je het zelf betalen. Dus geld lenen bij een instantie welk er zelf ook zeg maar gerust van meeprofiteerd 20% . Maar wat kan je als je maar zo als ook wordt gezegt , maar 7000 bath pm verdiend en je moet al 10000 bath terug betalen pm.. dus,,,,,,, .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website