De grote media-aandacht voor de overstromingen in de centrale en noordelijke provincies en de dreiging voor Bangkok zou wellicht doen vergeten dat ook de Isan, het noordoosten van Thailand, te maken heeft met overstromingen.

Van de 20 Isan-provincies hebben 14 last van overstromingen, zij het minder ernstig dan elders in het land. De Moon-rivier is hier de belangrijkste boosdoener.

Onder de 14 getroffen provincies zijn belangrijke commerciële en toeristische plaatsen, onder andere in Ubon Ratchatani, Nakhon Ratchasima, Buri Ram, Roi Et, Chaiyaphum en Khon Kaen. Het tweede leger staat paraat om waar nodig hulp te verlenen, aldus commandant Thawatchai Samutsakorn.

In het district Phimai (Nakhon Ratchasima) ontstond een kritische situatie, toen de linkervleugel van de Phimai dam verzakte en een scheur van 8 bij 4 meter ontstond. Terwijl gewerkt werd aan het herstel, moest water uit het reservoir worden geloosd. Na 3 uur was de breuk hersteld. De komende dagen stijgt het waterpeil in het reservoir met 20 cm, omdat de waterstand in de Moon stijgt.

In het district Non Sung (Nakhon Ratchasima) liepen 200 huizen en duizenden rai boerenland onder water. De bewoners is geadviseerd hun bezittingen naar een hogere verdieping te brengen en zich voor te bereiden op evacuatie.

Vier grote reservoirs in de provincie Nakhon Ratchasima hebben hun maximumcapaciteit overschreden. Eén, Lam Tak Hong Chakkarat, evenals Lam Chiangkrai river basins, overstromen al en zetten nabijgelegen woongebieden onder water. De andere drie reservoirs zijn Lam Phraphloeng, Lam Moon Bon en Lam Chae. Bewoners in het stroomgebied van de Lam Chiangkrai kampen met een tekort aan zandzakken.

In de provincie Surin zijn negen districten met 14.000 gezinnen uitgeroepen tot rampgebied.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website