De serpenten van Isaan

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Isaan
Tags: ,
27 september 2019

Diep in Isaan, in het midden van de driehoek Udon Thani – Nong Khai – Sakun Nakhon ligt een oud gehucht, Nong Feak. De woonplaats van De Inquisiteur sinds zes jaar na een negen jaar lang verblijf vlak bij Pattaya, in Nongprue. Ook ginds tegen de kust kreeg hij er mee te maken, maar hier veel meer. Serpenten van wezens, moeilijk te zien of ze vrouwelijk of mannelijk zijn ondanks hun vaak kleurrijk voorkomen.

Diegenen die dit blog openden in de hoop om weer eens lekker smeuïg verhaal te krijgen over problemen met mensen zitten fout. Dit blog is geschreven naar aanleiding van een herplaatst bericht van Tino Kuis. Slangen.

Als Lage Lander bij Zee, vlak bij Antwerpen, kende De Inquisiteur helemaal niks van deze beesten. Zag ze enkel in de dierentuin of op televisie. En vond ze toen al maar weinig adorabel. Mogelijk is het katholieke onderwijs daar in Vlaanderen schuldig aan, je weet wel, Eva en haar zonde. Of was het Adam? Enfin, slangen kwamen niet voor in zijn leven en dat vond hij helemaal niet erg.

Als jonge dertiger begon hij wat van de wereld te zien, neen, niet een of andere Europese vakantiebestemming, De Inquisiteur zocht wat avontuur. Zuid-Amerika, voornamelijk Ecuador. Mooi land, prachtige natuur doch nauwelijks slangen. Die zijn daar wel, maar je krijgt er niet mee te maken, ook niet op een trektocht door een stukje Amazone oerwoud per boot. Insecten bij de vleet, wat apen, een zeldzame krokodil, en een hele hoop insecten in alle kleuren en formaten. Geen slang te zien na drie langdurige verblijven in dat mooie land waar De Inquisiteur wel naar wou verhuizen tot hij begin jaren negentig Thailand ontdekte. Het eerste wat hij zag in Bangkok was een krant, de Bangkok Post, met een foto op de voorpagina van een hoop mensen die een enorme slang vast hadden. Gevangen ergens in die stedelijke metropool. Uit een toilet. Het duurde een paar dagen voor De Inquisiteur er mee ophield om telkens eerst de toiletpot na te kijken alvorens er gebruik van te maken … .

Slechts twee jaar Thailand ontdekken was genoeg en De Inquisiteur kocht een huis in Nongprue, destijds een zalig rustige gemeente op een kleine vijf kilometer van het hedonistische Pattaya. De Darkside was toen nog redelijk landelijk en zie, de eerste slangen verschenen ‘live’ in zijn leven. Mooie foto’s voor het thuisfront en de beesten werden snel verwijderd door de Thaise buren. Negen jaar later verhuisde hij naar zijn huidige verblijfplaats in Isaan en zouden slangen deel van zijn leven gaan uitmaken.

Hier, te midden van velden en bossen, enkel een kleine dorpskern op een tweetal kilometer van de woning, zijn er wekelijks ‘close encounters’ met die krengen. Alhoewel er meer dan voldoende prooien in het wild zijn blijven ze richting tuin en huis glibberen. Geen idee waarom ze het doen, er zijn geen kippen in de tuin, enkel drie honden en twee poezen. En de honden ontdekken de slangen wel en beginnen ze te belagen. Woedend blaffen, dreigen, terugtrekken, ze zijn voorzichtig. En houden dat vol tot De Inquisiteur hen komt assisteren, nu ja, eerlijk gezegd, te vermoorden.

Want De Inquisiteur heeft lak aan die verhalen van ‘de meesten zijn ongevaarlijk’. Of ‘je moet eerst zien of ze al dan niet giftig zijn’. Doe dat maar eens terwijl het kreng al je bewegingen volgt, klaar om toe te slaan. Neen hoor, De Inquisiteur wil eerst zijn. Al te vaak zijn er hier mensen gebeten en zitten nog steeds met de gevolgen ervan. En ja, hier is een soort ‘clinic’ waar ze beten kunnen behandelen, enkel, vaak hebben ze toevallig net niet het nodige antiserum in voorraad. Heb je al direct meer dan een uur nodig om een beter uitgerust hospitaal te bereiken … .

Close encounters bij de vleet en De Inquisiteur is er al doende beter in geworden. Meestal toch.

Doch in het begin was het angstaanjagend want totaal onervaren in deze materie. De omgeving gaan verkennen, gecultiveerde rijstvelden, daar staan vaak kleine hutjes om wat uit te blazen en af te koelen. Wel, moet je eerst controleren. Want geliefde schuilplaats voor slangen, ooit zat De Inquisiteur eens volledig verlamd naar een te laat ontdekt serpent te gluren tot het verdween. Ze hing boven zijn hoofd in de dakspanten.

Doorheen de rijstvelden stappen, soms door het water. En hoepla, slangen! En nergens in de buurt een stok te vinden.

De bossen in, heerlijke natuur vol met wilde orchideeën en ander schoon. Doch verzadigd met … slangen. Die je -als westerling- nauwelijks ziet, hoe vaak is De Inquisiteur niet ontsnapt aan een, eufemistisch gezegd, “verdedigings-aanval” van zo’n beest?

Thuis net hetzelfde. Leuk aangenaam tuinieren wordt danig verstoord door een slang die een schuilplaats vond onder dat hoopje hout dat je er eergisteren legde. In de afvoerpijpen maken ze graag nesten tot op een dag je meerdere jonge slangen ziet, amper twintig centimeter lang maar net zo giftig als een volwassen exemplaar.

Op een ochtend, als altijd rond zes uur, stapt De Inquisiteur naar buiten, het terras op. Kopje koffie in de hand, klaar om te genieten van de zonsopgang. En daar komt ze plots recht in aanvalshouding, een slang. Roodbruin, zware keelzak en enorm agressief. Half slapend kan De Inquisiteur zich nog net terugtrekken doch het serpent komt achter hem aan. In paniek het lief roepen die er ook niks moet van hebben. Een stok helpt niet, het beest valt zelf aan. Dus hulp inroepen van passanten die naar hun werk trekken, anders was De Inquisiteur er nooit van af gekomen.

Bomen en struiken snoeien, tuinwerk of andere openluchtarbeid: continu het gevaar dat er een slang zit.

Stilaan geraakte De Inquisiteur er aan gewend, de paniek is weg. Ja, meestal zoekt een betrapte slang een uitweg. En ja, De Inquisiteur begint niet meer dromerig te wandelen, nu kijken waar hij stapt, de bomen waar hij onderdoor moet controleren. En is De Inquisiteur mans genoeg geworden om ze zelf te doden, aan een gemiddelde van vier per maand. Hij begint zelfs enkele soorten te herkennen. Cobra’s zijn het makkelijkst, ook de meest voorkomende hier. Doch tevens regelmatig vipers en vreemd maar waar: de laatste tijd regelmatig kraits, erg giftig. Doch de rest van deze kronkelige beesten herkent De Inquisiteur niet en hij is echt niet van plan om zich daar mee bezig te houden.

En dan verschijnt het blog van Tino. Goed verhaal maar niet de mening van De Inquisiteur. Want toevallig, twee uur voor het lezen van Tino’s blog, is de hond van De Inquisiteur aangevallen door een spuwende cobra. De reu zocht schaduw aan de zijkant van de shop en ging in het zand liggen. Waar de cobra lag, quasi onzichtbaar. Beiden schrokken danig van elkaar doch de hond was te laat. De cobra zette zich recht en spuwde gif recht in zijn oog. Waarschijnlijk is de hond zijn zicht aan de rechterkant kwijt. De cobra was dusdanig agressief dat De Inquisiteur hulp moest inroepen om ze te doden.

Slangen zijn vieze, gevaarlijke serpenten. Gevaarlijk voor mens en dier. Er lopen hier kinderen rond. Je huisdieren. En De Inquisiteur zal ze genadeloos blijven afmaken wanneer ze op zijn territorium komen. Nu zeker, na dat voorval met de hond. En hij zal daarna wel te weten komen of ze al dan niet giftig was.

Sorry Tino.

No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “De serpenten van Isaan”

 1. Bert zegt op

  Mooi verhaal en deel je mening volledig

 2. Kees janssen zegt op

  Slangen zijn een soort waar ik doodsbenauwd voor ben.
  Zelfs in een zoo zal ik er niet naar toe gaan. Het is een van de redenen dat ik altijd eerst in de toilet kijk of er niet een zwemt.
  Zeer sporadisch dus een slang buiten.
  Ook ratten en sommige spinnen enz zijn een gedierte waar ik niet met plezier naar kijk.

  • Marc Thirifays zegt op

   Alle begrip ervoor, ik heb er ook eentje in de wc-pot gehad in Lahansai … altijd eerst kijken alvorens neer te zitten … idem met schoeisel !!! Altijd controleren op skorpioenen of duizendpoten !!!

 3. Dirk zegt op

  Inquisiteur,
  je bent een man naar mijn hart.

  Het is bijna politiek niet-correct in deze tijd van zielige natuur om realistisch te zijn.
  natuurlijk is het doden van slangen etc. niet prettig.

  Maar zelden hoor je van de slangenliefhebbers hoe je je gezin en jezelf het beste kan beschermen, en hoor je uitsluitend lofzangen op die prachtige dieren. (Voer voor psychologen; fascinatie voor Thanatos).

  De locals maken over het algemeen korte metten met kronkelende monsters.

  Wellicht geldt hier ook het gezegde; “When in Rome, do as the Romans”.

  • Peter de jong. zegt op

   Zie reactie dirk 2
   Ps en volgens de locals ook nog lekker
   Persoonlijk vind ik het naar kip smaken
   Maar goed heb het ook maar 1 keer gegeten
   Ook hier zal wel verschil in zitten welke soort gegeten kan worden en welke niet
   Gr peter
   Ps ook uit isaan
   En ja mijn honden maken korte mette met elke slang die op hun terrein komt

  • Dirk zegt op

   Hoe je op slangen moet reageren ?
   Zeer eenvoudig. Laat ze met rust. Ze zullen blij zijn rustig weg te glippen.
   Zorg dat je ze vrije doorgang laat. Drijf ze niet in een hoekje.
   Zit ze in je huis ? Er is zeker een organisatie in jou buurt die de slang komt wegvangen.
   Wil je graag gebeten worden? Ga ze dan porren met een stok. Of tracht ze te doden ! Succes verzekerd !
   Informeer waar het dichtst bij je huis de plaats is waar je best kan gaan na een beet.
   In Hua Hin is dat het staatshospitaal omdat daar de meeste antigiften aanwezig zijn.
   Neem indien mogelijk een foto van de slang die je gebeten heeft. Is de slang gedood neemster dan mee.
   Verlies geen tijd om hulp te zoeken. Het is ook niet zo dat je na tien minuten dood bent.
   Sluit je aan bij een FB groep “snakes of…. “. Daar kan je veel info vinden over slangen in je buurt.
   Giftig of niet of beperkt giftig.
   En voor Thai zijn alle soorten gevaarlijk en giftig. Meestal kennen ze nog minder van slangen dan jij.

 4. Daniël M. zegt op

  Beste De Inquisiteur,

  Ik heb eerst uw verhaal gelezen en dan meteen daarna het verhaal van Tino. Zo kan ik meteen op beide reageren.

  Zoals ik reeds geschreven heb in mijn reactie bij het verhaal van Tino, zou ik ook graag slangen ontmoeten in de vrije natuur. Maar dan wel op afstand, zodat ik ze kan fotograferen en eventueel filmen…

  Ik kijk wel naar uit naar slangen en andere reptielen in de velden rond het dorp van mijn schoonouders in de Isaan, maar krijg ze bijna nooit te zien. Misschien komt het door de droogte, want tegenwoordig ga ik steeds van december tot januari…

  Ik heb een hekel aan dieren doden, maar heb wel begrip als het niet anders kan. Soms is het doden of gedood worden.

  In het begin van uw verhaal had u het over Ecuador en de Amazone. U had het daarin over zeldzame slangen en een krokodil. Maar niets over andere soorten reptielen… Heeft u daar dan geen hagedissen, salamanders, kameleons, padden, kikkers, of andere reptielen gezien. Ik neem aan, dat die daar toch zeer talrijk en kleurrijk zijn. Toch?

  Terug naar de slangen: ik deel eerder de mening van Tino, maar uw verhaal vond ik ook heel boeiend.

  Vriendelijke groeten en geniet van het leven daar!

 5. Dirk zegt op

  Goed geschreven verhaal voor een sensatie zondagskrant.
  Ik woon in Hua Hin en hou van slangen.
  In het verhaal is de man zo fier dat hij slangen kan doden. Walgelijk.
  En slangen die aanvallen ? Larie en apekool. Tenzij je ze stoort en erger nog probeert te doden. Ja dan. Alle ze aan. Net als een kat die in het nauw gedreven wordt.
  Er is één soort in Thailand die zelf aanvalt. De Malysian Pit Viper. Frequent aanwezig in Hua Hin en omgeving. In zeven jaar dat ik hier ben nog nooit gehoord van iemand die gebeten is , laat staan gestorven.
  Er sterven in Thailand per jaar 70 mensen door slangen beten. 99% daarvan zijn werkongevallen (landbouwers, mensen werkzaam in slangenfarms….), hoogst zelden een toerist.
  Goed geschreven verhaal maar absoluut geen informatieve waarde.

  • RobHuaiRat zegt op

   Beste Dirk helaas slaat jouw reaktie de plank volledig mis. De Inquisiteur is geen tourist, maar woont al jaren in een zeer afgelegen gebied in de Isaan. Daar ziijn veel meer slangen dan in jouw TOURISTEN woonplaats. Daar is de noodzaak om kleine kinderen en je huisdieren en ook jezelf te beschermen tegen deze gevaarlijke dieren. Het doden is niet walgelijk en hij is er niet fier op, maar helaas in zijn situatie noodzakelijk. De sensatiezoeker voor de zondagskrant het dus Dirk.

  • Dieter zegt op

   Beste Dirk ik woon nu 13 jaar in Nongprue waar vroeger ook de Inquisiteur woonde maar ik verblijf drie keer per jaar voor 5-6 weken in het dorpje waar mijn vrouw vandaan komt (trouwens zonder al dat TM30 gedoe). Dat dorp ligt ook in de Isaan, op de grens van Roiet en Surin. Ik hou ook van slangen en mijn schoonfamilie weet dat. Dus staat er elke keer dat ik daar ben minstens een keer slang op het menu. Heerlijk eten. Vraag me niet wat soort slang want ik ken er niks van. Ik weet alleen dat het lekker is.

 6. Erik zegt op

  De kans dat je in het verkeer omkomt is groter dan waar je hier over schrijft.

  Waar wij ons huis hebben, landelijk Nongkhai, vragen wij aan de mensen uit het dorp of een slang gevaarlijk is of niet. Iedereen hier heeft kinderen en (huis)dieren en weet waar ze ver weg van moeten blijven. Dan pas wordt door de dorpsbewoners gedood, gevangen of weggejaagd.

  Een python wordt nooit gedood! Kleine onschuldige ‘gardensnakes’ die je met de hand kunt oppakken en die leven van kleine insecten worden van de katten gered want die spelen zo ruw dat die diertjes er aan dood gaan.

  Dieren hebben een functie in onze wereld en als je dat niet wilt inzien en maar raak doodt omdat je er geen verstand van hebt hoor je dan wel in Thailand thuis?

  Overigens, de Benelux heeft ook slangen, drie, waarvan de adder een giftige beet heeft. Dood je in jouw thuisland ook zoveel dieren?

  • RobHuaiRat zegt op

   Helaas ook hier de doodoener van de verkeersslachtoffers. Dit is geen vergelijking. Dat pythons nooit gedood worden is ook een sprookje. Ik ben in de vele jaren ddie ik in Huai rat-Buriram woon vele malen uigenodigd door mijn dorpsgenoeten o9m een gevangen grote python op te eten tijdens het nuttigen van de nodige flessen bier.

  • Hans zegt op

   De kans dat je in Nederland door een adder gebeten word is net zo groot als overlijden doordat je een meteoriet op je kop krijgt. Dat is in Thailand iets anders.

 7. LOUISE zegt op

  Hi inquisiteur,

  Slangen en krokodillen vind ik giga enge beesten en zal dan ook het olympisch rekord verbeteren als ik er een zeer dichtbij zie.
  Beiden vind ik uitrmate geschikt voor een snoepie van een tas of licht koffertje en voor de rest geen gene om die beesten naar het hiernamaals te (laten) sturen.

  Ik kan me ook niet voorstellen dat er uberhaupt nog mensen in Australie wonen.
  Die hebben zo’n beetje alle merken/maten/lengtes slangen in en rond het huis en in de warmte zoeken ze binnenshuis verkoeling en met zware regen schuilen ze ook heel graag binnen.
  Die mensen daar praten daar zeer lakoniek over. YUCK!!!!

  Een hartverzakking zou ik krijgen.

  LOUISE

 8. Peter de jong. zegt op

  Hoi inquisiteur
  Een mengsel van lemon met water om de ogen van de hond uit te spoelen helpt goed
  Na een paar dagen is de hond weer de oude
  Heb het helaas al div malen moeten doen
  Heb zelfs een oog spoelglasje aangeschaft
  Gr peter

 9. Hans Pronk zegt op

  Toeristen lopen inderdaad weinig risico. Als ze al de natuur in gaan, dan zijn ze daarop gekleed. De boeren die de velden ingaan hebben meestal laarzen aan en zeker geen slippers en een korte broek zoals de farang als die zijn tuin of de omgeving ingaat. De farang die in de Isaan woont loopt zeker een behoorlijk risico. En slangen verdwijnen weliswaar meestal als ze je opmerken maar niet altijd. Zelf heb ik al drie keer meegemaakt dat ik een slang pas zag toen ik op 1 tot 2 meter afstand was en de slang geen aanstalten maakte om te vertrekken maar juist een aanvalspositie innam. Als ik die slangen niet op tijd opgemerkt had hadden ze zeker toegeslagen. En je kan veilig aannemen dat slangen die niet op de vlucht slaan de giftige soorten zijn. Waarom ze niet weggaan als ik eraan kom? Misschien omdat ik te snel loop waardoor ze inschatten dat ze niet op tijd weg kunnen komen. Giftige slangen zijn meestal niet zo snel, althans volgens mijn vrouw.
  Waarom toch die overdreven liefde voor de natuur? Die liefde is echt niet wederkerig. En zelfs al die heerlijke vruchten die de natuur levert zijn daar niet vanzelf gekomen. We hebben hier bijvoorbeeld een oermango staan maar de vruchten zijn echt niet te eten. De wereld is onleefbaar voor de mens zonder ingrijpen van de mens.

 10. Jochen Schmitz zegt op

  Al die verhalen lezende heeft iedereen gelijk. De ene houdt van slangen de ander is er bang voor (zoals ook in mijn geval) en dan de ondeskundigheid.
  Ik heb wel elke dag een kleine slang in mijn tuin en mijn hond neemt de aandacht over zodat ik er minder bang ben.
  Ik wil deze natuurverschijnselen dan ook niet doden maar soms schrik ik er van en automatisch pak je dan een stok om de slang te verwijderen en soms te doden.
  Er is natuurlijk ook het probleem dat je na een bijt van een giftige slang niet veel tijd hebt om en tegengift te vinden en dat is er volgens mij de reden waarom wij deze (schoonheden) te snel trachten te doden of te verwijderen.
  Ik heb in de 25 jaar die ik hier verblijf vele slangen gezien maar blijf altijd bang voor en dan geldt ook voor mij doden of gedood worden. (ondeskundigheid)
  Vraag ik aan Thaise om te helpen kijk uit gevaarlijk de groenen en de bruine en zo voort ook van hun kant ondeskundigheid en niemand kan helpen.

 11. Tino Kuis zegt op

  Leuk verhaal van iemand die echt is gebeten door een slang in het Pai paradijs:

  https://globalhelpswap.com/bitten-by-a-snake/

  • Hans Pronk zegt op

   Inderdaad een grappig geschreven verhaal.

 12. L.Burger zegt op

  De verhalen van de belg vind ik meestal te romantisch.
  Dit verhaal kan ik waarderen.
  Hatseflats weg met die rommel, mens gaat boven dier, vooral als er kinderen in het spel zijn.

 13. Tino Kuis zegt op

  Inquisiteur,

  Slangen doden zou verboden moeten worden. Het is ook slecht voor je karma.

  Muggen zijn veel gevaarlijker, en het gevaarlijkste dier is de mens.

  Maar ok, ik begrijp je wel. In mijn tijd als arts in Tanzania heb ik een aantal beenamputaties moeten doen na een slangenbeet. Slangengif komt in soorten, met meer algemene of meer plaatselijke schade.

  • Hans Pronk zegt op

   Je moet slangen inderdaad niet zomaar doden. Maar als ze een bedreiging voor jou en je omgeving vormen zijn drastische maatregelen in mijn ogen toegestaan. Bovendien, waar de Inquisiteur woont (en ook waar ik woon) is er echt geen gebrek aan slangen.
   Wat is trouwens erger voor de natuur? Zoveel eten dat je BMI boven de 25 komt waarvoor natuurlijk het nodige oerwoud in Brazilië en Indonesië platgebrand moet worden of af en toe zo’n serpent afmaken? En zo zijn er nog veel meer vergelijkingen te maken. Iedereen heeft boter op z’n hoofd. De één alleen wat meer dan de ander.

  • L.Burger zegt op

   Dus als bijvoorbeeld mijn kind(eren) sterven aan een slangenbeet, van een slang die ik laat gaan, kan ik met een gerust hart de schuld geven aan karma?

   • L.Burger zegt op

    Karma van de dierenpartij

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1704169429/pitbull-overlijdt-nadat-hij-twee-jongetjes-van-giftige-slang-redde

    • Dirk zegt op

     Zeer dom Amerikaans sensatie verhaal.
     – Er was een slang akkoord.
     – De kans dat ze de kinderen zou bijten is 0.0001 %
     – Als de hond ze met rust gelaten had was er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niks gebeurd.

     • Hans Pronk zegt op

      Dirk, je komt wat fanatiek over. Helaas. Hoe kom je trouwens aan die kans van 0.0001%? Ergens heb ik het volgende gelezen: “Het vaakst zijn kinderen slachtoffer van een koraalslangenbeet, daar ze door hun opvallende kleuren aangetrokken worden”. Dat lijkt mij niet in overeenstemming met jouw kans. Of is het alleen maar een uiterst onbetrouwbare schatting van jou? Wat wil je eigenlijk bereiken? Dat slangen niet uitsterven? Als dat al gebeurt, dan komt dat waarschijnlijk niet omdat ze afgemaakt worden als ze in de buurt van woningen komen. Nee, dat gebeurt door aantasting van hun habitat. En die habitat is bij de Inquisiteur nog steeds uitermate geschikt voor slangen. En bij mij trouwens ook. Waarschijnlijk is die omgeving veel geschikter voor slangen dan de omgeving van jouw woning. Dus als er iemand iets te verwijten valt is het niet de Inquisiteur maar ben jij het.

 14. Erwin Fleur zegt op

  Beste’serpent’ (Inquisiteur),

  Goed en wel door dacht verhaal op het laatste serpent na’ wat niet zo vaak voorkomt in Thailand.
  Mooie schrijfwijze en petje af voor dit verhaal.

  Slangen’ zijn in Thailand niet ongevaarlijk! Houd er rekening mee.
  Met vriendelijk serpent’,

  Erwin

 15. Lung addie zegt op

  Het is niet enkel in Isaan dat er slangen zijn. Hier in het Zuiden, vooral in palmolieplantages, krioelt het van de slangen, meestal Cobra’s. Palmfruit is geliefkoosde kost voor muizen en waar muizen zitten kan je er van op aan dat er ook slangen zijn want dat is hun geliefkoosde kost. Ga nooit in een plantage zonder kniehoge laarzen want je loopt een enorm groot risico. Zelf heb ik reeds twee katten, een hond en een koe verloren welke gebeten waren door een Cobraslang. Mijn kater Joe heeft een slangenbeet overleefd, na een week lang doodziek geweest te zijn.
  Dus zeggen dat ik van slangen hou kan ik echt niet doen. In en rond het woonhuis hebben we er weinig last van daar er permanent drie honden rondlopen en daar houden slangen niet van. Dus het moet reeds een verloren gelopen exemplaar zijn wat zicht hier laat zien en dan zijn er de honden die er meestal wel raad mee weten. In de plantage doden wij nooit slangen want zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht met het andere ongedierte zoals ratten en muizen. Ze moeten wel in HUN domein blijven anders gaan ze er aan.

 16. Gringo zegt op

  De serpenten komen natuurlijk niet alleen in de Isaan voor, maar ook in bijvoorbeeld Bangkok.
  Op Facebook kwam een aardig artikel van Sky News voorbij over de slangenvanger van Bangkok

  https://news.sky.com/story/saving-humans-and-beasts-firefighter-pinyo-pukpinyo-is-also-bangkoks-top-snake-catcher-11816560


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website