Het rolstoelproject voor de geestelijk en lichamelijk gehandicapten in het opvangtehuis in Prachuap Khiri Khan begint vaste vorm aan te nemen. Een inventarisatie leert dat 40 bewoners grote behoefte hebben aan een rolstoel. De huidige exemplaren zijn tot op de draad versleten, terwijl nog veel bewoners van dit ‘Home for the Destitute’ zich zonder zo’n vervoermiddel nauwelijks over het terrein kunnen verplaatsen.

In een vorig artikel maakte ik melding van een bezoek aan dit tehuis voor de ‘verworpenen’ in Thailand. Hier wonen voornamelijk geestelijk gehandicapten, van Down-syndroom via borderline en hiv-geïnfecteerden tot opgepakte zwervers, bedelaars en enkele vondelingen, waar niemand raad mee wist. Er zitten ook de nodige lichamelijk gehandicapten tussen. Gemeenschappelijk hebben ze dat ze in maatschappij of familiekring niet meer welkom zijn.

We hebben onlangs in samenwerking met de Lionsclubs IJsselmonde en Hua Hin gezorgd dat de dag van ons bezoek voor hen onvergetelijk was. Ook al omdat we veel eten en frisdrank bij ons hadden…. Normaal krijgen ze per dag wat rijst met een saus. Maximaal 60 baht per bewoner per dag is voor hen beschikbaar.

Maar we zijn op meer problemen gestoten dan het gebrek aan goed voedsel. Veel bewoners zijn niet mobiel bij gebrek aan rolstoelen. Op mijn verhaal reageerde Vincent Kerremans, rolstoeltechneut bij het RICD in Chiang Mai. Deze organisatie verzorgt hulpmiddelen voor Thaise gehandicapten (www.wheelchairproject.com). Hij nam contact op met Hans Goudriaan, hier in Hua Hin. Hans, gepensioneerd accountant, is de verbindende schakel tussen de Lionsclubs in IJsselmonde en Hua Hin en op dit blog bekend van de acties voor Karen-kinderen in het grensgebied.

De organisatie van Kerremans is bereid om de benodigde rolstoelen te leveren en aan de individuele gehandicapte aan te passen, uiteraard tegen vergoeding van gemaakte kosten.

En daar hebben we de hulp van de lezers voor nodig. Het gaat niet om een onoverkomelijk bedrag, zo’n 60.000 baht, een kleine 1400 euro. Die zijn voor het vervoer van de rolstoelen van Chiang Mai naar Prachuap en de kosten van overnachting voor de monteurs die ter plekke de voertuigen gaan monteren. Deze week zijn Goudriaan en Kerremans ter plekke gaan kijken. De eerste tien rolstoelen komen volgende week naar Prachuap, om de ergste nood te lenigen. De overige dertig komen als we het benodigde geld bij elkaar hebben.

Mocht een en ander naar wens verlopen, wil het RICD bij het Hua Hin Hospital een magazijn opzetten om van daar het Zuiden van Thailand beter te kunnen bereiken. U kunt er van op aan dat ook bij deze actie geen enkele baht aan de strijkstok blijft hangen. Als we, zoals gehoopt, iets meer inzamelen dan de benodigde 1400 euro, kunnen we de ruim 300 bewoners ook nog lakkers te eten voorzetten.

Mochten belangstellenden in Thailand op 26 februari ons willen vergezellen bij het overhandigen van de eerste tien rolstoelen, dan zijn ze van harte welkom. U kunt dan met eigen ogen zien hoe blij de inwoners zijn met hun nieuwe vervoer. Graag tevoren melden via [email protected].

In Nederland kunt u giften overmaken op de bankrekening van de Lions-club IJsselmonde, ING 66.91.23.714 ovv Rolstoelen Prachuap. Hans Goudriaan zit in de kascommissie en heeft dus goed zicht op inkomsten en uitgaven.

In Thailand uw bijdrage gaarne naar: Siam Commercial Bank Hua Hin rekening 919-2188114-8 ten name van mr Johannes Goudriaan (lokale Thai bath rekening).

Donateurs wordt verzocht hun overschrijving te mailen naar Hans Goudriaan ([email protected]) en naar welke rekening, waarna hij (direct nadat geld is bijgeschreven) uw storting zal bevestigen. Het is helaas niet mogelijk om op naam van Lions in Thailand een rekening te openen.

 

3 reacties op “Actie: 40 rolstoelen voor gehandicapten in Prachuap Khiri Khan”

 1. Bert Vos zegt op

  Goede actie dat rolstoelenproject. Die mensen hebben het niet best daar, gezien de beroerede zorg voor mensen met een verstandelijke handicap zoals we dat nu noemen (en dus geen geestelijke handicap). Heb je al eens bij http://www.serafim.nl gekeken? Is een noodhulporganisatie in Amersfoort. Hebben vaak veel ziekenhuisspullen in voorraad.
  gr. Bert.

 2. Ruud Jansen zegt op

  Hans, een heel goed rolstoelen project Dit heb je perfect georganiseerd samen met enkele goede vrienden.verder wil ik Hans Bos bedanken voor dit uitstekende verslag van dit mooie project.

 3. udo zegt op

  zie diverse rollators bij kringloopwinkels staan . zijn deze ook niet goed te gebruiken voor deze mensen??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website