Zikavirus in Vietnam vastgesteld

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Zika
Tags: ,
5 april 2016

Vandaag is bekend geworden dat bij twee vrouwen in Vietnam het zikavirus is vastgesteld. Het zijn de eerste infecties in dit Aziatische land, aldus het Vietnamese ministerie voor Gezondheidszorg.

De vrouwen van 64 en 33 jaar oud voelden melden zich eind maart met griepachtige verschijnselen. Na uitgebreid onderzoek bleken de vrouwen met het zikavirus besmet te zijn. Hun situatie is volgens het ministerie stabiel. Familieleden, vrienden en buren zijn uitgebreid onderzocht, maar bij hen zijn geen infecties gevonden.

Het zikavirus is voor ongeboren baby’s en zwangere vrouwen erg gevaarlijk. Het staat vast dat het zikavirus de placenta en het zenuwstelsel van een een ongeborene kan beschadigen.

Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoorts mug of dengue mug. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. In Nederland is infectie met zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Het is tot nu toe bij ruim 40 reizigers vastgesteld. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting.

Advies voor zwangeren en hun partner

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
  • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
  • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website