Zika-virus ook via seks overdraagbaar

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Zika
Tags:
3 februari 2016

Het Zika-virus, wat ook in Thailand voorkomt, blijkt seksueel overdraagbaar. In Dallas (Texas) heeft iemand het zika-virus opgelopen door seksueel contact met een besmet persoon die onlangs in Venezuela was geweest, zo schrijft de NOS.

De mug die het virus verspreidt, is nog niet in Texas aangetroffen. Over de geïnfecteerde is uit privacy-overwegingen niets bekendgemaakt. Als het om een zwangere vrouw gaat, bestaat er een risico op afwijkingen bij de baby.

Tot nu toe waren er pas twee gevallen bekend waarbij het zika-virus zou zijn overgedragen door seksueel contact. In 2013 was er een anonieme man uit Tahiti die het virus in zijn sperma had. Vijf jaar eerder was een bioloog uit Colorado met zika teruggekomen uit Senegal. Hij zou het virus hebben overdragen aan zijn vrouw.

In Engeland werd eerder al gewaarschuwd voor mogelijke seksuele overdraagbaarheid van het virus. Britse mannen die in een land zijn geweest waar het zika-virus heerst, krijgen het advies bij thuiskomst een maand lang condooms te gebruiken.

Het virus verspreidt zich momenteel snel door Latijns-Amerika. Een reden voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om afgelopen maandag een internationale noodtoestand af te kondigen.

Zika-virus in Thailand

Thailand heeft op dit moment een concreet geval van een besmetting. Het Bhumibol Adulyadej ziekenhuis heeft bekend gemaakt een patiënt te hebben behandeld die op 24 januari is opgenomen met de symptomen van Zika. Hij zegt niet in risicogebieden in het buitenland te zijn geweest.

Het Thaise ministerie van volksgezondheid aan een screening van zwangere vrouwen die symptomen van Zika vertonen. Hun baby’s kunnen geboren worden met microcephaly, een verkleinde schedel en een onvolledige hersenontwikkeling. De symptomen van Zika lijken op die van dengue fever. Alleen een bloedtest kan daarover duidelijkheid geven.

3 reacties op “Zika-virus ook via seks overdraagbaar”

 1. Véronique Devriese zegt op

  Ik ben chronisch ziek, auto immuunziekte en andere, wij zouden graag terug naar Thaïland gaan in december, maar is dit met het Zika-virus wel aan te raden?

  • Khun Peter zegt op

   Met alle respect, maar is dit niet een vraag die je aan je huisarts zou moeten stellen? Ik ga toch ook niet aan mijn groenteman vragen welk brood ik moet kopen…..

 2. Soi zegt op

  Zwangere vrouwen lopen een risico. Zie verder: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus/Zikavirus_en_zwangerschap


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website