In Thailand verlies je veel vocht door de warmte en zeker nu tijdens de warmste periode van het jaar. Je kan natuurlijk koffie, frisdrank of bier drinken maar het allergezondste is gewoon water. Volgens een recent onderzoek kan je er zelfs een dodelijke hartaanval mee voorkomen.

Hoe meer glazen water je dagelijks drinkt, des te kleiner is je kans op een dodelijke hart – of vaataandoening. En hoe meer vocht je dagelijks drinkt in een andere vorm dan water, hoe groter is de kans dat je sterft door een hartaanval. Dat ontdekten epidemiologen van Loma Linda University door een analyse van de gegevens van twintigduizend Zevende dagsadventisten.

De Zevende dagsadventisten zijn een kerkgenootschap dat de nadruk legt op de terugkomst van Jezus. De leefstijl van Adventisten is erg gezond. Adventisten roken niet, drinken geen alcohol en proberen op nog meer manieren zo gezond mogelijk te leven. Dat maakt deze groep interessant voor onderzoeken van epidemiologen.

De onderzoekers volgden zes jaar lang 12.000 Adventistische vrouwen en 8.000 mannen. Toen het onderzoek begon waren ze allemaal gezond. Met vragenlijsten hadden de onderzoekers de manier van leven van de Adventisten vrij precies in beeld gebracht. Zo konden de onderzoekers ontdekken dat de hoeveelheid water dat de Adventisten dagelijks dronken bescherming boden tegen dodelijke hartaanvallen.

Vocht in een andere vorm dan water had echter een negatief effect. De onderzoekers veegden thee, koffie, frisdrank en sap allemaal op een grote hoop.

 De onderzoekers keken nog of ze een wisselwerking met andere factoren konden vinden: leeftijd, bloeddruk, BMI, lichaamsbeweging, de consumptie van noten, vlees en volle granen. Hoe de Adventisten op die factoren ook scoorden – of ze bijvoorbeeld nu veel of weinig bewogen – een hoge inname van het aantal glazen water beschermde tegen hartaanvallen.

De onderzoekers vermoeden dat het drinken van water het bloed dun houdt. Waarschijnlijk doet vocht in andere vormen dat minder goed, of komt daarbij iets kijken wat niet positief is. Dranken met het opwekkende cafeïne, zoals koffie en thee, werken waarschijnlijk vochtafdrijvend. Met suiker gezoete frisdrank en sap staan daarnaast bol van de snelle suikers die ongezond zijn.

In studies waarin proefpersonen elke dag drie glazen druivensap of sinaasappelsap drinken stijgt de concentratie triglyceriden in het bloed daardoor met respectievelijk vijftig en dertig procent. Triglyceriden [zeg maar: vetten] in het bloed verhogen de kans op een hartaanval.

De studie is een onderdeel van de Adventist Health Study, een epidemiologisch project waarin onderzoekers de effecten van de door de Adventisten gepropageerde leefstijl bestuderen. Het onderzoek is betaald door de Amerikaanse overheid in de vorm van de National Institutes of Health.

Dus beste lezers, omdat de redactie graag wil dat jullie lang en gezond leven: Geen bier, geen frisdrank, geen koffie, maar water drinken!

Bron: Ergogenics – www.ergogenics.org/water-drinken-beschermt-tegen-dodelijke-hartaanval


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “‘Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval’”

 1. Cornelis zegt op

  Dit onderzoek is naar mijn bescheiden mening er eentje uit de categorie ‘slager keurt eigen vlees’. De betreffende universiteit is namelijk een instituut van diezelfde zevende dag’s adventisten en dus niet bepaald objectief te noemen wat betreft de interpretatie van de uitkomsten. Die adventisten drinken geen alcohol, dus de in vele onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken vastgestelde positieve effecten – m.b.t. hart- en vaatziekten – van matige hoeveelheden alcohol zijn hier volledig buiten beschouwing gelaten.

  • Khun Peter zegt op

   Ja, zo kan je ieder onderzoek wel onderuithalen. Er is altijd wel een partij te bedenken die voordelen of belang heeft bij de uitkomst. Fruit en groente gezond? Ja daar hebben tuinders belang bij. Matig alcohol gezond? Ja daar hebben de Heineken’s van deze wereld belang bij. En ga zo maar door. Water is in ieder geval goed voor het reinigen van je lichaam en de goede werking van je nieren.

   • Cornelis zegt op

    ‘Onderuithalen’ was zeker niet mijn intentie – niets mis met het drinken van water. Het ging me om relativering en inderdaad, je moet ook relativerend naar andere onderzoeken kijken.

 2. Barbara zegt op

  Dan ben ik gelukkig goed bezig. Ik drink bijna altijd water 🙂

 3. Henk b zegt op

  Ok dus water is gezond, nu dan kun je ook een aantal pils nemen, deze bestaat namelijk uit 95% uit water,
  en smaakt ook veel beter.

 4. Martien zegt op

  Van druivensap en sinaasappelsap word niemand ziek…….wat een onzin is dat.
  Zou het echt zo geweest zijn, had ik al lang onder de groene zoden gelegen!
  Water drinken vóór het slapen gaan, voorkomt krampen e.d.
  Lees het onderstaande maar even en have a nice day!

  P.s. Sterke drank neem ik niet, want het meeste gaat er toch overheen!

  Water drinken voor slapen gaan vermijdt een beroerte of hartaanval

  Wanneer moet ik water drinken om te vermijden dat ik een hartaanval krijg?

  Veel mensen zeggen dat ze niets willen drinken voor het naar bed gaan omdat ze zullen moeten opstaan gedurende de nacht. Voor sommige mensen kan dit inderdaad een probleem vormen, zeker voor wie een gevoelige blaas heeft. Het echte probleem dient zich aan wanneer de nachtelijke wandeling naar de WC gepaard gaat met een daaropvolgende aanval van slapeloosheid. Je ligt daar maar wakker te wezen in bed, dit terwijl straks weer een werkdag begint.

  Waarom moeten mensen zo vaak plassen ’s nachts? Daar is een logische verklaring voor, die bovendien ook nog eens voor de hand ligt ook. De zwaartekracht houdt het water in het onderste gedeelte van het lichaam vast wanneer je rechtstaat of zit. Met als gevolg dat de benen opzwellen. Wanneer iemand neerligt zoekt het onderste gedeelte van uw lichaam evenwicht met de nieren. Dan verwijderen de nieren het water omdat het gemakkelijker gaat.

  Er is echter ook een verband tussen het drinken van water en het voorkomen van een hartaanval. Maar eerst nog dit: iedereen heeft water nodig om de toxines uit zijn lichaam te verwijderen. Het algemeen advies is dat een menselijk lichaam minstens twee liter water per dag nodig heeft. De vraag is echter op welk moment van de dag de consumptie van het water het gezondst is.

  Water drinken op bepaalde tijdstippen maximaliseert de efficiëntie ervan op het lichaam. Dit is een ideaal schema om op een zo gezond mogelijke manier water te drinken:

  2 glazen water na het opstaan activeert de interne organen
  1 glas water 30 minuten voor elke maaltijd verbetert de spijsvertering
  1 glas water voordat u een bad neemt verlaagt uw bloeddruk
  1 glas water voordat u gaat slapen vermijdt een beroerte of een hartaanval
  Water drinken voor het slapengaan vermijdt bovendien beenkrampen tijdens de nacht. De beenspieren zoeken namelijk vocht als ze verkrampen.

  | Tags: Hart- en vaatziekten, Nieuws

  • joeri zegt op

   Ik kan wel getuigen dat water drinken voor het slapengaan geen beenkrampen vermijdt. Ik drink altijd een paar glazen water voor het slapengaan en als ik geen medicijnen neem of als ik gedurende de dag niet een aantal bananen heb gegeten kom ik gegarandeert wakker van de krampen, niet alleen in de benen maar ook in mijn voeten en de wreef van mijn voeten. Zoals vandaag heb ik weer veel handenarbeid gedaan en ook daar heb ik last van krampen en moet soms mijn vingers rechttrekken van de krampen. Maar het is een feit dat veel water drinken je behoed voor allerlei ziekten. Zelfs ben ik al een paar keer opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen en krampen over mijn hele lijf, van mijn tenen tot en met mijn kaken, ondanks dat ik veel water drink. Het grote probleem bij mij is dat ik altijd veel zweet en ik niet stil kan zitten, altijd ben ik bezig. Dus niets doen en veel water drinken bespaard je een hoop ellende, met tussendoor een paar lekker biertjes.

 5. Martien zegt op

  Sorry……wordt met dt dus….niemand ziek.

 6. Lies janssen zegt op

  Ik heb een vraagje,ik ga al verschillende jaren op vakantie in Thailand maar heb in Thailand altijd hoge bloedruk.niet in begin van de vakantie maar wel als ik een week daar ben dan begint hij op te lopen.nu denken ze dat het aan het eten ligt omdat in Thailand heel veel smaakversterkers worden gebruikt.
  Zijn er soms mensen die hier ook last van hebben,in Nederland is mijn bloeddruk perfect en in Thailand loopt hij op naar 200 tot 250 ja hoor ik Heb dit jaar ervoor in het ziekenhuis gelegen in Thailand dus zou ik graag weten of er meer mensen hier last van hebben.

  • Walter zegt op

   Ik neem aan dat je het over de bovendruk hebt. Je kan natuurlijk pillen slikken tegen hoge bloeddruk, maar soms helpt een Bayer Aspirine ook. Mijn ervaring is juist dat mijn bloeddruk en hartslag omlaag gaat in Thailand, zelfs mijn bloedsuiker gaat in de tropen omlaag. Het probleem is dat ieder mens anders reageert op medicijnen en temperatuur. Mijn advies is hierover toch eens met je huisarts te praten!

 7. Leo Th. zegt op

  Ben ik blij dat ik onbewust het aangename met het nuttige heb verenigd, ‘s morgens drink ik een glaasje water bij mijn koffie, ‘s middags een spaatje rood bij mijn wijntje, ‘s avonds mix ik mijn whisky met sodawater en voordat ik ga slapen neem ik een aspirientje met weer een glaasje water. Oh ja, net zoals Henk b drink ik op het strand ook nog weleens een pilsje, wat dus eigenlijk water met een smaakje is. Proost (ik zeg ook weleens gezondheid)en dat een ieder nog LANG en GELUKKIG mag leven.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Interessant zou zijn om te weten met in welke mate kans op een hartaanval afneemt.
  Als er bijvoorbeeld in de ene groep gemiddeld 50 per 1000 mensen een hartaanval krijgen en in de andere groep 49, dan is het allemaal nogal academisch natuurlijk.

 9. Sjaak S zegt op

  Integendeel, water is véél gevaarlijker dan al het bier, wijn en whiskey samen. Of heb je al eens gehoord dat er iemand in wijn verdronken is? Altijd in water…. Tsunami’s bestaan uit water, vloedgolven, overstromingen, zelfs sneeuw en ijs bestaat uit water…. Geen wonder dat je door water niet aan een hartinfarct sterft…. je verdrinkt er eerder in. 😉
  Alle gekheid op een stokje…. ik drink de hele dag bijna niks dan water en het smaakt gewoonweg het beste. Bij een lekkere curry een glas ijskoud water of koude groene thee….heerlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website