Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb een vraagje over mijn slaapmedicatie. Ik ben P., ben 74 jaar, weeg 93 kg. Ben 1,90 m. Ik rook matig en drink 1 keer per week een paar biertjes. Mijn bloeddruk is 111/63, mijn cholesterol is 178.

Ik ben mijn hele leven vrachtwagenchauffeur geweest. En groot deel van die tijd heb ik ’s nachts gereden. Mijn huisarts destijds zei mij dat ik daar wel eens lang last van zou kunnen hebben. En hij had gelijk. Nog tijdens mijn werkzame leven gebruikte ik Dormicon en dat werkte goed. Nu wordt dat niet meer voorgeschreven.

Ik woon nu meer dan 10 jaar in Thailand. Mijn Thaise arts heeft mij onlangs een andere medicatie aangeraden. Die gebruik ik nu bijna een jaar: Alpromazol 1 mg en Quetapine 25 mg. Dat laatste medicijn wordt vooral voorgeschreven voor mensen met een psychose en daar hoor ik zeker niet bij. En ik ben toch een beetje bang dat ik daar last van ga krijgen. Ik moet zeggen dat ik er wel goed van slaap.

Mijn vraag is of er geen alternatief voor deze combi van medicatie is?

Bij voorbaat dank voor uw reactie en advies.

Met vriendelijke groet,

P.

******

Beste P,

Inderdaad een lastig probleem, maar om dan direct quetiapine in te zetten, lijkt me wat te veel van het goede. Belangrijk is, gedurende een wat langere tijd geen middagdutjes te doen. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan.

Oxazepam is een doorslaapmiddel en werkt 8-12 uur. Alprazolam is meer een middel om rustig te blijven. Begin met Oxazepam 25 mg, eventueel 50 mg 1 uur voor u gaat slapen. Werkt het, dan na twee maanden langzaam verminderen met 5 mg per week. Heeft u het idee dat de aanvangsdosis te hoog is, neem dan wat minder. Makkelijk zal het niet zijn, maar wel mogelijk. Marihuana wil ook wel eens helpen.

Er zijn ook slaap laboratoria, waar u kunt leren slapen.

Uw bloeddruk is wat aan de lage kant. Mag best 10-15 cm hoger.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website