Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Vanwege het vermoeden van jicht in mijn grote teen heeft het ziekenhuis bloedonderzoek laten doen en daar werd een te hoge urinezuurwaarde vastgesteld en tevens een te hoge ALT of ALAT waarde (van de laatste weet ik niet het getal meer). Na 2 maanden dagelijks eenmalig Allopurinol 300 mg en Colchicine 0,6 mg geslikt te hebben is de urinezuurwaarde weer goed binnen de normen, maar de ALT waarde is 80 terwijl deze onder de 50 zou moeten zijn.

Zowel de arts en ik weten wel dat de oorzaak zeer waarschijnlijk in het alcoholgebruik gezocht dient te worden. Sinds een jaar of 35 ben ik best wel een stevige en dagelijkse drinker, maar daarnaast wel normaal functionerend en een goede lichamelijke conditie.

Zo’n uitslag van een test zette mij wel aan het denken dat er beter iets aan deze gewoonte veranderd zou moeten worden, al is het maar om mijn lever eens een keertje rust te geven en hopelijk te behoeden van meer dan vervelende ziektes.

Ik ben gestopt met het drinken van alcohol en aangezien ik toch nooit frisdrank dronk is water mijn bron als dorstlesser en doorspoeler geworden en dat gaat mij best makkelijk af. Nu wil ik dat stoppen 2 maanden voortzetten, maar deze periode is alleen gebaseerd op het volgende bloedonderzoek om te zien of het getal weer naar de gezonde waarde toe gaat.

Dit is natuurlijk wel een schijnheilige bedoeling die je van een ontkennende alcoholist zou kunnen verwachten is misschien de mening van velen, maar zoals eerder vermeld functioneer ik gewoon in het dagelijkse werkzame leven en sport 4 dagen per week en in het woord alcoholist herken ik mij dan ook absoluut niet. Ik ben dan weer wel iemand die het leuk vind om een flesje of wat open te trekken en deze met vrienden en vriendinnen te nuttigen .

Mijn vragen hierbij zijn hoe lang het duurt voordat een ALT waarde weer terug zakt (in dit geval van 80 naar <50) en blijft deze ALT waarde min of meer stabiel bij een “verstandige” drinkgewoonte van 2 eenheden per dag?

Betreffende dat laatste wat is dan weer verstandiger oftewel wat is uw advies betreffende alcoholgebruik; een paar keer per week een zwaardere aanslag op de lever en dat via een waterdetox reinigen of dagelijks de geadviseerde aantallen met het gevaar dat 2 er toch 3 worden en dat laatste is toch iets wat toch gerelateerd aan alcoholgebruik is?

Alvast bedankt voor uw reactie,

Met vriendelijke groet,

J.


Beste J,

In eerste instantie wilde ik deze min of meer absurde vraag niet beantwoorden.  Later bedacht ik, dat mijn antwoord misschien ook nuttig kan zijn voor anderen.

Verhoogde transaminases ALAT en ASAT komen bij zeer vele kwalen voor. Hoger ALAT dan ASAT wijst bijna altijd op alcoholproblematiek, zoals in dit geval dus. Een waarde van 80 is niet echt hoog en wijst op lichte leverschade. De lever heeft een groot regeneratie vermogen en kan een dergelijke verhoging dan ook wel aan.

Hoe lang het duurt voordat de waarden weer omlaag gaan hangt van je genen en gewoontes (vet eten etc.) af. Begin maar eens met drie maanden. Gaat in de periode dat je geen alcohol drinkt die waarde niet omlaag, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Het eerste onderzoek is dan een echo. Echter, als de waarde is gezakt, weer veel gaan drinken, of te gaan binge drinken, is natuurlijk vragen om problemen.

Houd het dan ook bij maximaal 2 glazen per dag, voor de vriendinnen één glas, zeker als het Thaise vriendinnen zijn. Vele Aziatische mensen hebben niet het vermogen, of een verminderd vermogen, om alcohol in de lever om te zetten in acetaldehyde, het gif dat een kater veroorzaakt, en zijn daardoor snel en lang dronken, hetgeen ook weer gevaren met zich meebrengt.

Daarom mijn advies met mate alcohol te drinken en nog veel meer water te drinken. Water is ook een uitstekend middel om jicht te voorkomen. Jicht is geen onschuldig kwaaltje!

Meer alcohol zal absoluut tot problemen gaan leiden en niet alleen wat de gezondheid betreft.

Houd wel je leverwaarden in de gaten. Een opgebruikte lever is een doodvonnis, of betekent een transplantatie, hetgeen ook geen pretje is.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website