Maarten Vasbinder is een gepensioneerd huisarts (wel nog een BIG-inschrijving), een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Graag wil ik uw deskundige mening over het volgende: Ik krijg noch bij mijn arts(en) in Thailand noch via internetonderzoek echte duidelijkheid.

Allereerst mijn gegevens:

  • Leeftijd: 65 jaar

Huidige gezondheidssituatie per laatste meting in mei 2024:- GFR (CKD-EPI) 48.20
– Creatinine 1.50
– Cholesterol 179
– HDL-C 37- LDL-C 116- FBS (NaF) 102

Voorgeschiedenis:
Op mijn 44ste (ruim 30 jaar geleden dus) gediagnosticeerd met zaalbalkanker. 1 testikel operatief laten verwijderen in het Siraraj Hospital in Bangkok gevolgd door 4 cycli chemotherapie. Daarna ben ik teruggegaan naar Nederland en heb verder onder controle gestaan in het Medisch Centrum Radboud in Nijmegen en na 5 jaar kankervrij verklaard.

Huidige medicatie:
– Manidipine 20 mg (halve tablet per dag in de ochtend)
– Atorvastatin 40 mg (halve tablet per dag in de avonduren)
– Losartan 50 mg (halve tablet bij/na het avondeten)- Vitamine D2 0.5 mg (een tablet per week bij de lunch)

Supplementen: geen

Roken: nog nooit gerookt

Alcoholgebruik: uitsluitend wijn en een enkele keer een whiskey eens in de 6-8 weken (zonder jokken)
Bloeddruk: zowel tijdens controles als bij thuismeting zijn de waarden zonder uitzondering altijd goed.
Levensstijl: geen problemen met een goede nachtrust, gezonde voeding (waarbij ik let op wat nierpatiënten beter kunnen vermijden), 2-3 maal per week fitness.
Wellicht heb ik nog geen antwoorden op mijn vragen gekregen/gevondenomdat dit überhaupt niet mogelijk is, maar ik leg ze toch graag even aan u voor:

1. Kunt u op basis van bovenstaande info iets zinnigs zeggen over mijn levensverwachting? Ik vraag dit met name omdat ik mijn arts een keer tegen mijn Thaise vrouw hoorde zeggen 5-10 jaar. Voor zover ik het goed heb begrepen. Eerst ontkende mijn vrouw dat de arts dit gezegd had, maar later kwam ze hierop terug en zei dat hij daarmee bedoelde in het geval ik niet goed voor mezelf zou zorgen. Verdere navraag bij mijn arts hierover leverde niets op behalve dat het volledig onvoorspelbaar zou zijn. Ik begrijp dat hij geen harde cijfers wil of kan noemen. Wat is uw mening in deze?

2. Is er iets te zeggen over het verloop van mijn nierziekte? Gaat mijn GFR-waarde nu bijvoorbeeld langzaam naar de 40, vervolgens een stuk sneller naar de 30 en daarna nog sneller naar de 20? Of werkt het niet zo gradueel? Achtergrondinfo: 10 jaar geleden (2014) was mijn GFR 56.65 en in de jaren 2021-2022 waren de metingen steeds boven de 50. Dus dat was redelijk stabiel. Ik zie zelfs dat zowel in 2020 als in 2021 ook een keer 48 is gemeten. Wat is uw kijk hierop?

Met vriendelijk groet,

R.

****

Beste R,
Helaas kan ik geen koffiedik kijken, maar een goede indicatie voor de te verwachten leeftijd kunt u vinden bij uw ouders en grootouders. Deel de gezamenlijke leeftijd door 4 en tel daar 5 jaar bij op. Zijn er bij die verongelukt zijn dan neemt u er maar drie.
Vriendelijke groet,
Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website