Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 77, 1,79 m en 74 kg. Ik drink nooit alcohol en rook niet. Volgens een recente checkup ben ik binnen de aangeduide minima en maxima voor alle testen (lipid profiel inbegrepen). Mijn bloeddruk is bijna altijd 130/65 en mijn polsslag iets te laag want sedert vele jaren tussen 55 en 60.

Ik heb nooit aan sport gedaan doch altijd gezonde maaltijden genomen (mijn Thaise vrouw heeft geleerd te koken zonder teveel zout of suiker). Als ik zie hoe sommige mensen van mijn leeftijd (of ouder) problemen hebben met een stukje wandelen, dan maak ik me wat zorgen over mijn fitheid.

Ik ben begonnen met oefeningen voor ouderlingen – die ik vond op YouTube – doch ik kan die haast niet doen: https://www.youtube.com/watch?v=2fpIva72q_k

Na een paar minuten wijst mijn Omron reeds op systolische waarden van 170 en meer. De diastolische waarden gaan ook dan niet hoger dan 75 en mijn polsslag gaat tot 70.

Feitelijk zou ik alleen willen dat de spieren rondom mijn kniegewrichten versterken teneinde niet in een rolstoel te eindigen (als ik zeer oud mag worden). Eigenlijk doe ik het liefst van al, het beklimmen van trappen (afdalen doe ik liever met de lift in onze hoogbouw). Ik klim zonder te grote moeite 80 treden. Mijn vraag: kan ik zonder problemen meer doen en dan ook mijn systolische druk laten hoger gaan dan 170 of 175 (na 5 minuten rust is deze druk opnieuw 130 of zelfs minder)?

Groet,

F.

******

Beste F,

Maakt u zich geen zorgen. De oefeningen op het filmpje kunt u langzaam opbouwen. Dat duurt wel een maand. Trappenlopen is een prima oefening. Ook regelmatig een wandeling van een half uur zal u goed doen. In de bijlage een hele simpele knie oefening.

Verder kunt u tientallen oefeningen voor knie, quadriceps en hamstrings vinden op Google onder de zoekterm “Knie oefeningen voor ouderen”.
Als uw bloeddruk na 5 minuten weer terug gaat naar normaal is dat prima.

Uw polsslag is wat laag. Vaak is dat het gevolg van het gebruik van beta-blokkers, of een trage schildklier. Als u er geen last van heeft, niets doen. De OMRON meet alleen, maar bepaalt niet, of het goed met u gaat. Dat laatste doet u zelf.

Overdrijf echter niet. Zorg dat u niet uitgeput raakt. Ze zeggen wel eens, dat elk uur harde training een uur langer leven oplevert. Helaas is dat uur dan al opgegaan aan training.

80 treden lijkt me wel genoeg voorlopig. Als u meer wilt, voer het dan heel langzaam op. De volgende Olympische Spelen zijn over drie jaar. Tijd genoeg dus.

Probeer uw systolische druk onder de 200 te houden. Een oude motor moet je ook niet op volle toeren laten draaien.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website