Vraag aan huisarts Maarten: Ik wil van de insuline af

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
26 november 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ben de laatste tijd goed afgevallen en weeg nu 88 kilo met BMI 25,2. Gebruik metformine 2 keer 1000 mg en een eenmaal levemir insuline 10 eh. Mijn GFR is 59 dan is 2000 mg metformine het hoogst wat ik mag gebruiken zegt de handleiding diabetes.

Huisarts Maarten welk medicijn zou ik erbij kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld Glicazide of Tolbutamine? U begrijpt al, ik wil van de insuline af. Heb regelmatig de hele dag bloed geprikt en deze waren allemaal tussen de 5.5 tot 10 met het dieet van koolhydraat beperkt. Ik wil hiermee doorgaan tot ik onder de 85 kilo ben. Ik gebruik al 13 jaar alleen medicijnen van Thaise Brand 100 metformine 500 mg kost mij 125TB tegenover merk 1200 TB. Gezondheidszorg in Thailand is niet duur.

Heb al jaren last van een balanites. Is al in genede en allerlei zalven voor gehad. Mijn vraag, is er niet iets dat helpt? Ik zelf houd het goed schoon zonder zeep maar ik blijf de rode vlekken vervelend vinden. Is er een antibiotica hiervoor? En is het besmettelijk. Lopen gaat beter en van het hart geen klachten meer, wel van de metformine.

Groet,

B.

*******

Beste B,

U zou kunnen proberen over te stappen op GLP1 antagonisten, zoals Exenatide en Liragultide. Duur en ook per injectie. De orale versie komt er binnenkort aan, wordt beweerd. Ze hebben wel het voordeel, dat ze beter zijn voor het gewicht. Ook zijn er minder bijwerkingen dan bij sulfonilurea zoals glicazide etc.

Tolbutamide gebruikten we vroeger veel en is beter dan de moderne sulfonilurea. Is in veel landen van de markt gehaald, omdat het te goedkoop is.

De GLP1 antagonisten worden vaak samen met metformin gegeven, maar ook met insuline. Er zijn nog meer preparaten, maar ook die zijn allemaal duur en het is niet zeker of ze beter en/of minder schadelijk zijn.

Overstappen op een ander regime kunt u het beste onder begeleiding van een in diabetes gespecialiseerde arts doen. Ga niet zelf experimenteren.

Balanitis wordt meestal veroorzaakt door een gist als Candida. Theoretisch is het besmettelijk. De beste behandeling is een antimicoticum zoals Clotrimazole zalf.  Gaat het niet over, laat dan uw bloed controleren. Rode, witte bloedcellen en plaatjes (een haemogran) en een “‘bloodsmear”. De laatste remedie is het verwijderen van de voorhuid.

Wassen met zeep is niet zo goed. Dat kan de infectie bevorderen, omdat de pH verandert. Lauw water is voldoende. Trek daartoe de hele voorhuid terug en poets er flink op los.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website