Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Op welke wijze kom ik er eenvoudig achter of ik ouderdomsdiabetes zou kunnen hebben? Ik ben bijna 77 jaar, bloeddruk schommelt tussen de 130 en 140 – 80, 85. Ik weeg 93 kg en ben 1.78 m lang. Rook niet, drink heel weinig alcohol. Mijn conditie is op orde. Heb geen overmatige dorst, drink wel water, dat heeft meer te maken met de warmte en voel je je lekker.

Ik gebruik 20 mg voor cholesterol.

Verder niets en voel me prima. Hoor graag van u.

Groet,

C.

*****

Beste C,

De simpelste manier om diabetes vast te stellen is een nuchtere bloedtest voor glucose. Valt die slecht uit, dan doen ze nog enkele testjes.

Zolang u zich, als 77 jarige, goed voelt, lijkt me zo’n test echter overbodig.

Als ik u was, zou ik de statine (voor de cholesterol) stoppen. Die kan u alleen maar ellende bezorgen, zoals bijvoorbeeld diabetes. Heeft geen enkele voordeel.

Wel blijven drinken. Absoluut noodzakelijk in dit klimaat.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website