Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 75 jaar. Eerst even mijn voorgeschiedenis. In 1980 diabetes 2, in 2002 hart bypass 2 omleidingen, in 2017 nierfalen. Ik ben 180 cm en weeg 99 kilo. Over diabetes 2, mijn vader en oudere zus hebben het ook. Vader licht. Oudere zus gebruikt insuline nu. Mijn medicijnengebruik:

 • Aspent 81, 1x daags
 • Anlopine 10 mg, 1x daags
 • Imdex 30 mg, 1x daags
 • HTCZ 10 mg, 1x daags
 • Minidiab 5 mg, 1xdaags
 • Utracet zo nodig
 • Levemir langwerkende Insuline nu 50 EH 1x daags

De diabetes veroorzaakte neuropathie. Dat is zeer pijnlijk. Lopen gaat goed voor een honderdtal meters daarna is de pijn in de benen te groot en kan geen stap meer doen. Dit is van de laatste jaren. Utracet help weinig.

Om de hoge kosten van de insuline te beperken probeer ik met een dieet het gebruik omlaag te krijgen.

Mijn vraag aan u: kan ik de insuline samen gaan gebruiken met metformine of ander medicijn om de kosten laag te houden? Heb gelezen dat op mijn leeftijd (75) de waardes van bloedsuiker hoger kunnen zijn dan standaard wordt aangegeven. Eerdere ervaring heb ik mij bloedsuiker vrij gemaakt met een dieet en flinke wandelingen. Dit was 2006, maar lopen gaat niet meer.

Hartproblemen heb ik nauwelijks, alleen heb ik geen kracht meer in mijn spieren zoals op de cardiofiets. Met statines ben ik gestopt vorig jaar, vanwege de nare bijwerking impotentie. Deze is bijna nul.

Kunt u aangeven hoe ver mijn nieren zijn aangetast en of er iets aan gedaan moet worden?

Graag zou ik nog een jaar of twee hier blijven. Wat is u advies? Heb geen ziektekostenverzekering en moet alles zelf betalen wat de laatste 12 jaar goed gaat.

Bij voorbaat mijn dank.

Groet,

B.

(bijgaand onderzoeksresultaten)

******

Beste B,

Hartelijk dank voor de uitgebreide voorgeschiedenis.

Als eerste de nieren. Op het ogenblijk lijken die goed te functioneren, maar hoe lang dat nog zo zal zijn, kan ik helaas niet voorspellen.

Wat de potentie betreft, is het heel normaal op uw leeftijd, dat niet alles perfect meer functioneert, zekere gezien de kwalen die u onder de leden heeft en de medicatie.

Het ECG vertoont sporen van ischemie (zuurstof tekort). Ik neem aan, dat u om die reden Imdex (isosorbide mononitraat) slikt. Is dat niet zo, dan zou u kunnen overwegen, proberen te stoppen met dat middel, waarbij u wel altijd een nitrospray op grijpafstand moet houden. Pilletjes voor onder de tong blijven hier niet lang goed vanwege het klimaat.

Let ook op uw bloeddruk, die zowel te hoog (> 160/95) of te laag (< 110/70) kan zijn. Cardiologen zijn het daar vaak niet mee eens, maar prettig leven op uw leeftijd en in uw toestand zal niet lukken met een te lage bloeddruk, die gepaard kan gaan met krachtverlies en duizeligheid. Ideaal voor u zal iets van 130/80 zijn.

Uw bloedsuiker is op het randje voor uw leeftijd. Probeer de minidiab (glipizide) te vervangen door metformin (max.3x800mg/dag) na de maaltijden. Daarmee verlaagt u ook de kans op hypoglycaemie.

Voorlopig zou ik de amlodipine blijven gebruiken, tenzij u dikke benen krijgt. Dan valt te overwegen over te gaan op een middel als ramipril, of misschien beter een betablokker als Nebivilol (Nebilet).

De pijn in de benen zou ook wel eens te maken kunnen hebben met vaatvernauwingen (claudicatio intermittens, in de volksmond etalagebenen). Dat past beter bij pijn bij inspanning. Een vaatchirurg zal u uitsluitsel kunnen geven. Daarna zal ik graag advies geven over te nemen maatregelen, eventueel in overleg met een vaatchirurg die ik ken. Overigens hebben we daar al eerder contact over gehad voor zover ik me dat herinner.

Voor de neuropathie is gabentapine een beter middel dan tramadol (ultracet)

Voor het overige, moet ik u toch aanraden zoveel mogelijke in beweging te blijven, eventueel met behulp van een fysiotherapeut, of met Tai Chi voor ouderen. Drink ook veel water.

U kunt ongetwijfeld nog een tijdje in Thailand blijven. U bepaalt zelf, hoe lang nog. In Nederland zult u waarschijnlijk niet beter af zijn.

Hebt u nog vragen, dan zal ik die met genoegen trachten te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website