Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Helaas ben ik gebonden aan slaapmiddelen om een gezonde nachtrust te krijgen. In de ruim 25 jaar dat ik in Spanje woonde kon ik daar bij de plaatselijke apotheek Stilnox 10 mg (zolpidem) slaaptabletten kopen die voor 30 stuks 4 euro rekende en zelfs nog door mijn ziektekostenverzekering vergoed werd.

Nu na ruim 4 jaar Dimenine 50 mg. gebruikt te hebben in Thailand is mijn lichaam hier nu zo aan gewend dat ik een slaappatroon heb van:
23.30 uur naar bed gaan, rond 01:00 uur wakker worden, rond lopen in het huis en tv kijken tot 07:00 uur en probeer zo rond 09:00 de dag te beginnen.

Dit werkt natuurlijk niet en zo ben ik gisteren dan maar weer teruggevallen op Stilnox slaaptabletten die slechts alleen via ziekenhuizen verkocht wordt. Kosten,……. 70 euro !

Mijn vraag, is er een goed alternatief voor Stilnox hier in Thailand wat een normale prijs heeft.

Groet,

T.

*****

Beste T,

Helaas weet ik maar zelden wat de prijs van medicijnen is en daar kan ik dan ook niet bij helpen. Waarschijnlijk is de tablet in een staatsziekenhuis veel goedkoper.

Deminime is eigenlijk een tablet voor zee en wagenziekte, die inderdaad slaap veroorzaakt.

Het is buitengewoon vervelend niet te kunnen slapen zonder slaaptablet. We spreken hier dan ook van verslaving. Het is makkelijker af te kicken van heroïne dan van stilnox, of benzodiazepines, maar het valt wel te proberen.

Een methode is 1 keer per week een halve tablet minder te nemen en dan langzaam af te bouwen. Dat duurt ongeveer 6 maanden.
Intussen kunt u proberen een vorm van mediteren aan te leren, waarbij u uw gedachten even stilzet. Dat hoeft niet via een religie of sekte. Daar zijn technieken voor. Op Google zijn vele methodes te vinden. Zoek onder mediteren, of mediteren zonder religie. Om eerlijk te zijn, weet ik er niet zo heel veel van.

Wilt u dat niet, dan kunt u een benzodiazepine proberen zoals Lorazepam, dat echter ook verslavend werkt. Ook alleen via een ziekenhuis.

CBD (Cannabis) olie wil ook wel eens werken. Dat kunt u via een staatsziekenhuis verkrijgen, of via 1 van deze klinieken: www.thaicbd.info/full-list-of-cbd-thc-oil-clinics-in-thailand/

Waarschijnlijk wordt dit ook elders aangeboden, maar dan heeft u geen zekerheid over kwaliteit.

Ongetwijfeld hebben de lezers ook nog wel enkele tips.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

16 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Gebonden aan slaapmiddelen om een gezonde nachtrust te krijgen”

 1. Tom Teuben zegt op

  probeer Codiphen eens. Zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. 10 tabletten 100 Bt.

 2. Johan 2 zegt op

  Ik ben geen arts. Maar het is duidelijk dat u verslaafd bent en medicijnen als een verlosser van uw probleem bent gaan zien, met alle gevolgen van dien. Maar hier toch mijn tips om dit op te lossen: – Vanzelfsprekend moet u afkicken van die medicijnen. Medicijnen worden in de VS niet voor niets drugs genoemd. – Dus langzaam afbouwen. Iedere week een stukje pil minder innemen tot dat u de nul heeft bereikt.- Kijk een uur voor slapen gaan niet meer naar tv, mobiel en pc. – Als je s’ avonds toch naar schermen gaat kijken, gebruik dan een brilletje die het blauwe licht filtert. Dat blauwe licht geeft aan uw lichaam een signaal dat het dag is en dat terwijl uw lichaam zich moet prepareren voor de nacht. – Doe sowieso s ‘avonds laat geen activiteiten meer die veel van uw brein eisen. – Stop met het drinken van cafeïne. In de Starbucks kunt u gewoon om cafeïnevrije cappuccino’s vragen. Ook in de meeste thee-soorten, chocola zit cafeïne. – Drink geen energie-drankjes zoals Red Bull of cola – Zet iedere dag het alarm op dezelfde tijd en kom dan meteen in actie, bijv. 7:30 uur s’ ochtends. – Doe geen hazenslaapjes overdag. – Stop met alcohol. Dit heeft namelijk ook een slechte invloed op de nachtrust. – Meditatie is waarschijnlijk goed voor het slapen gaan om het lichaam en geest al te laten ontspannen. – Zorg voor een schone en geluidsarme slaapomgeving (evt. oorplugjes in). – Zorg voor een schoon bed en goede ventilatie. – Het is belangrijk om overdag (buiten) activiteiten in te plannen waar je moe van kan worden. > Fatigue is the best pillow – Benjamin Franklin. Veel succes met het afkicken.

 3. Jan zegt op

  Heb ooit na het overlijden van mijn vrouw Amitriptyline 25mg voorgeschreven gekregen, sliep daar zeer goed op.
  Koop dit zo nu en dan in Thailand, zonder recept bij de meeste apothekers verkrijgbaar.
  Heb zelf aan een half tablet genoeg.

 4. Maarten 2 zegt op

  Ik heb altijd baat gehad bij antihistamines (oa vivinox, gerelateerd?), maar toch was de slaap niet echt goed. Nog steeds oppervlakkig, veel dromen en een kater tot ver in de ochtend. Sinds een jaar phenibut ontdekt. Vrij verkrijgbaar in webshops (in NL tenminste). Zal voor iedereen anders zijn, maar voor mij ging er een wereld open. Voor het eerst in decennia ken ik slaap zoals het hoort te zijn: vervrissend, geen kater en zonder continue gedachten/dromen. Hoewel ook verslavend (wat niet?) kan afwisseling misschien helpen bij afkicken (al lijkt mediteren mij inderdaad de beste weg). Succes.

 5. peter zegt op

  Kratom geen oplossing? Gelezen dat Thailand eindelijk het verbod opheft.
  Echter gaat de verkoop geregeld worden. Men wil dus nu wel ermee verdienen.
  Waarschijnlijk een select rijk gezelschap en de staat.
  https://www.nationthailand.com/news/30396122?utm_source=homepage&utm_medium=internal_referral

  Het is een boom, waarvan de vele onderdelen geconsumeerd kunnen worden, met name de bladeren
  Thailand heeft veel moeite gedaan om.deze nationale boom te verwijderen. Echter ze zijn er nog wel en worden geheim gehouden.
  Mocht een verhaal lezen over een Thai, welke deze boom had en beschermde met open spanningsdraden om wild pluk tegen te gaan. Tja, was toen afgelopen toen er een wildplukker dood neerviel.

  Er zijn/waren maar 9 landen op de wereld waar het verboden was. Als Thailand inderdaad overstag gaat, is gegaan, dan zijn het er dus nog maar 8. Thailand heeft het meer verboden omdat ze geen winst konden maken en niet zo zeer omdat het een drug is. Ze bestempelden het als drug.

  Echter wereldwijd wordt het verkocht, zelfs Indonesië (moslim land) verkoopt kratom per tonnen.
  Dosering lijkt bepalend, onder de 4 gram zou het een boost geven en erboven een slaaproes.
  Zelf (nog) geen ervaring ermee, maar is te googlen.
  Geen flauw idee hoe snel Thailand erop in gaat, want het was vorig jaar al een gedachte gang.
  Echter volgens het artikel schijnt het nu erdoor te zijn.

 6. Heere zegt op

  In het staatsziekenhuis kreeg ik een recept( via verschillende loketten en de psychiater ) maar uiteindelijk kreeg in mijn alprazolam 0.5 mg
  Het kostte zo weinig dat ik het zelf betaald heb.De service in het staatsziekenhuis was super.Er kwam een vrouw op mij af toen in zat rond te kijken om te ontdekken wie wat en waar .Zij lootste mij langs alle loketten( wat burocratisch maar wel efficiënt)

  Bedankt voor de tip dat cbd( ook CBGen THC?) In Thailand op die manier is te bekomen. Dat verbaast mij enigszins!
  Afbouwen met steeds kleinere doseringen is een optie.Maar ook artsen moeten eens onder ogen zien dat een slaapstoornis een probleem is waar goed onderzoek naar gedaan moet worden.
  Ik ben bij Dr Smits geweest ziekenhuis Ede en specialist.Heb twee dagen met elektroden op mijn hoofd gelopen om te kijken of de melatolineaanmaak normaal was .En dat bleek zo tij zijn.Dus dan heeft melatonine slikken geen nut…
  Ik weet niet of dergelijke centra in Thailand zijn .Ik heb ze niet gezien..
  En ja de meeste slaapmiddelen zijn net zo slecht als roken ..Dus ..ik gebruik ze ook niet voor de lol..

 7. bert boersma zegt op

  De enige oplossing is cold turkey afkikken. Een moeilijke weg, maar zeer de moeite waard. Kan wel een jaar of langer duren.
  veel sterkte

 8. Maarten Vasbinder zegt op

  Johan, een uitstekend advies. Andere medicijnen hebben geen zin. De kunst is te slapen zonder medicijnen. Dat is soms heel moeilijk en in uitzonderlijke omstandigheden onmogelijk. Voor het laatste geval zijn er slaapmiddelen.

 9. Louis zegt op

  Probeer 1 tonic met citroen te drinken voor het slapen gaan,
  dat wil ook wel eens lukken
  ik drink het zelf ook slaap goed.
  ik heb dit gelezen op Thaiblok

  succes Louis

 10. Francois Nang Lae zegt op

  Er bestaat een app “Insight timer” waar heel veel slaapmeditaties te vinden zijn. Je moet even je best doen om je weg erin te vinden, maar ik ken mensen die er erg enthousiast over zijn.

 11. Theo zegt op

  Beste mensen,

  Ik heb alle goede adviezen in mij opgenomen en ga er zeker aandacht aan besteden.
  Het cold turkey advies heb ik in Spanje al eens geprobeerd maar na drie weken niet genoeg nachtrust te hebben gehad gingen mijn hersenen in een slaapstand en stond ik niet meer voor mijzelf in. Dat zelfde effect trad vorige week op zodat ik op second road in Pattaya tegen het verkeer ging inrijden en mijn pinpascode niet meer wist. Tijd dus voor wat medicatie !
  Nu werkt een halve Stilnox prima en ik ga proberen dit een keer over te slaan.
  Nogmaals mijn hartelijke dank en de CB olie wil ik graag ook eens uitproberen.
  Mvg, Theo ( pseudoniem )

  • Johnny BG zegt op

   Zoals eerder gepost is kratom zeer geschikt om een lange nachtrust te hebben zonder bewezen schadelijke gevolgen bij normaal gebruik. Probleem is alleen dat nog steeds niet legaal is.
   Een ander alternatief is Sceletium tortuosum oftewel kanna. http://southafrica.co.za/sceletium-tortuosum-traditional-mood-enhancer.html en ook in Thailand te verkrijgen.

 12. Rene zegt op

  De naam is Stilnoct en komt overeen met Zolpidem en is 20 x zo duur als in Nederland – en slaapmiddelen worden al vele jaren niet meer vergoed door de zorgverzekering.
  Wat een onzin (dr Maarten!) over die “verslaving”: mijn huisarts zei altijd: beter slapen met een pilletje dan wakker liggen zonder.
  Voordeel van Stilnoct is ook dat je, in tegenstelling tot andere slaapmiddelen, je niet meer dan 1 pilletje nodig hebt, en niet steeds meer.
  Ik neem meestal Stilnoct mee uit Nederland (of laat meenemen, inclusief apothekersverklaring in het Engels), maar door Covid 19 kan ik niet heen en terug – dat geldt ook voor anderen.
  Ik gebruik sinds enige maanden een combinatie van Codiphen (50 mg) en Desirel (50 mg), beiden zonder recept en/of bepreking te koop bij mijn apotheek – zeer goedkoop (ca 6 baht per pilletje) – en het werkt prima.

  Succes en trek je niks aan van die mensen die je ‘verslaafd’ noemen: slapen in belangrijk.
  Mvg René

  • Theo zegt op

   Beste Rene, hier in Thailand heet het Stilnox in Europa Stilnoct. Maakt verder niet uit.
   Met een te volle maag gaan slapen is misschien ook een goed advies van een lezer. Ik ben weer helemaal de oude met een halve Stilnox / Stilnoct en dat is mij heel wat waard.

  • Maarten zegt op

   Beste Rene,

   Gelukkig dat er nog iemand is, zoals jij, die het beter weet.
   Gek dat ik altijd gedacht en gelezen heb, dat Zolpidem zeker zo verslavend is als vele benzodiazepines.
   Daarbij zijn er nog enkele ernstige psychiatrische bijwerkingen, waarvan jij als verslavingsdeskundige natuurlijk alles afweet.
   Ik wil je dan ook hartelijk danken voor je bijdrage.

   https://www.medscape.com/viewarticle/803495

  • RonnyLatYa zegt op

   Je huisarts zal wel gelijk hebben dat men met “een pilletje” beter slaapt dan zonder. Maar het zou mij verbazen dat hij dit aanbeveelt zonder opvolging of iets in de aard van neem maar op.

   Het typische van verslaafden is ook dat men steeds zegt dat men niet verslaafd is of er niet verslaafd kan van worden. Blijkbaar zit je al langer in die fase.

   Bovendien vind ik je reactie naar Maarten beneden alle peil.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website