Vraag aan huisarts Maarten: Een tip over balanitis

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
27 november 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik las dit verhaal www.thailandblog.nl/gezondheid-2/vraag-aan-huisarts-maarten-ik-wil-van-de-insuline-af/ en wil graag iets melden betreffende de balanitis van die persoon.

Ik heb zelf ook twee keer daadwerkelijk balanitis gehad, en met de juiste zalf verdwenen die klachten vrij snel.

Echter, een derde keer had ik klachten die ook leken op balanitis, Twee doktoren in twee verschillende klinieken dachten dat dit het was. Maar zalfjes hiervoor hielpen dit keer niet.

Dan maar naar het ziekenhuis. Een dermatoloog aldaar was van mening dat het wratjes waren in de verschijningsvorm van rode vlekjes.
Die schreef Aldara (imiquimod) voor. En dat hielp!

De schrijver heeft met de diagnoise balanitis mogelijk dr Maarten op het verkeerde been gezet.

Misschien dit door geven aan beiden?

Groet,

S.


Beste S,

Bedankt voor je tip. Inderdaad komen dit soort wratjes voor, meestal als gevolg van een papilomavirus infectie. Dan helpt imiquimod inderdaad. Die wratjes worden ook wel condilomata acuminata genoemd.

Voor enkele van deze virussen is tegenwoordig een vaccin. Bij vrouwen behoren enkele types van dit virus tot de oorzaken van baarmoederhalskanker. Ook kunne ze de oorzaak zijn van hoofd-halskanker, cq. keelkanker als orale sex in het spel is.

Bij diabetes daarentegen zien we heel vaak, dat balanitis moeilijk te behandelen is en steeds weer terugkomt. Als dan ook nog zeep gebruikt wordt, terwijl de voorhuid vol zit met suiker, wordt het nog moeilijker. Uiteindelijk is circumcisie dan het enige remedium.

Nog een oorzaak is verminderde immuniteit zoals onder andere bij een HIV-infectie, leukemie en chemotherapie.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website